Перейти до змісту

Законність запису звуку в торговій точці

Єретик

Рекомендовані повідомлення

Привіт.

Проконсультуйте будь-ласка. У фірми є декілька торгівельних точок. Є система відеоналяду. На кожній торгівельній точці ведеться відеонагляд. Висять відповідні таблички, для інформування покупців про відеонагляд.

Питання: чи законно паралельно з відеонаглядом здійснювати звукозапис? Відповідні таблички для інформування про звукозапис теж будуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Як на мене, то можна зробити таку табличку!

Шановні відвідувачі!

З метою Вашої безпеки та уникнення конфліктних ситуацій, в приміщенні

ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВІДЕОЗЙОМКА (ЗІ ЗВУКОМ).

Відвідування Вами магазину означатиме, що Ви не заперечуєте проти відеозйомки Вашої особи.

Дякуємо, і бажаємо гарно провести час! З повагою, адміністрація магазину.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дякую Yarchik за мудрий текст. А якими законами може оперувати покупець, якщо він непрочитав табличку або не згоден щоб вівся звукозапис? І якими законами може керуватись магазин?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

чим ви торгуєте, шо у вас можуть бути такі заворовані покупці?:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Покупець буде посилатися на ст. 307 Цивільного кодексу України, та на ст. 32 Конституції України.

Продавець зможе послатися лише на ст. 307 Цивільного кодексу України, стверджуючи, що "згода" означає не лише написане слово "згоден", а й вчинені особою дії. Наприклад, після прочитання таблички особа знала, що зайшовши в приміщення магазину - своїми діями надає згоду на її відеозапис. Звичайно, від випадків "а я не прочитав", "а я не бачив" не застрахований ніхто. Але ж ніхто не забороняє розмістити і в приміщенні магазину, на стелажах інформаційні повідомлення про здійснення відеонагляду, або раз в 5 хвилин пускати звукове оголошення. Крім того, можна зіслатися на Рекомендації щодо організації продажу товарів методом самообслуговування:

Затверджено

Наказ Міністерства економіки

20.07.2000 N 153

Рекомендації щодо організації продажу товарів методом самообслуговування

5.12. Забезпеченню збереження товарів у магазинах самообслуговування сприяє використання таких методів як:

установлення відеокамер і телевізійних систем, які Передають відображення на екран, а працівник магазину у спеціальному приміщенні наглядає за тим, щоб своєчасно поповнювались товарні запаси і покупці не могли залишити магазин, не розрахувавшись за придбаний товар;

визначення кількості та складу матеріально відповідальних осіб, організація контролю за збереженням товарно-матеріальних цінностей;

широке інформування покупців у спеціально відведених місцях магазину про осіб, затриманих з краденим товаром.

Хоча завжди є нюанси. Наприклад, особа може доводити, що магазин має право здійснювати відеоНАГЛЯД, але не відеоЗАПИС - бо це прирівнюється до збору інформації про особу без її згоди. Спеціального закону немає, і тому бути може всяке.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Як показує практика ЧИМОСЬ надзвичайним торгувати не треба, щоб щось десь якось...

Чим торгуємо ми Ви знаєте. Купили ароматизатор, поставили на вікно - "пішов гуляти" на третій день. Без малого така ж доля могла спіткати калькулятор, який на прилавку. Поцупили кілька пачечок серветок з вітрини. При тому що весь товар у нас недоступний покупцям. А якщо магазин самообслуговування - то...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Оксан, я мав на увазі, що вони надто перейматимуться чи здійснюється аудіозапис

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Автор, а якими законами ви керуєтесь, коли здійснюєте відеоспостереження?

Працював в магазині, де були встановлені мікрофони, ніяких попереджуючих табличок не було, тому що хотіли контролювати скоріше продавців ніж покупців. Пару п'янок з охороною (всупереч інструкціям) і я вже знав, що звук не пишеться. ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На кожен товар є свій покупець, а злодій тим більше. Вже було пару випадків, вирішилось за допомогою відеоархіву, злодії спіймані.

Торгуємо одягом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На кожен товар є свій покупець, а злодій тим більше

я думаю что всё зависит от ценовой категории товара(стоит или не стоит устанавливать видео-аудио слежение).

Питання: чи законно паралельно з відеонаглядом здійснювати звукозапис?

да какая уже разница.видео-слежение тоже (смотря с какой стороны буквы закона смотреть.куда дунеш туда и выхлоп)не на все 100 законно.думаю проблем с етим не будет.только надо ли оно?если есть видео?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...