Перейти до змісту

За індексом бігмака...


b0rg

Рекомендовані повідомлення

За індексом бігмака гривня визнана недооціненою валютою :)

Американський журнал The Economist відновив свій індекс бігмака. Згідно з ним українська валюта недооцінена на 51%.

До того ж гривня, згідно з індексом, є другою за недооціненістю валютою в світі.

Індекс Big Mac розраховується на основі ціни відомого гамбургера в ресторанах McDonald's в різних країнах. За основу береться ціна бігмака в США, де він коштує 3,73 долара. Якщо в якійсь країні бігмак дорожчий, значить, валюта цієї країни переоцінена, якщо ж менше (як у випадку з Україною), значить, місцева валюта недооцінена і курс долара в цій країні має бути нижчим.

В Україні бігмак коштує 14,5 грн., тобто 1,84 долара. При курсі долара в 7,9 грн., національна валюта недооцінена на 51%. Значить, долар в Україні повинен коштувати 3,88 гривні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мєчьти, мєчьти, гдє ваша сладость

просто у нас ту булочьку за 3,73 бакса ніхто не купуватиме(майже 30 герене за дурний бутерброд- ви таке чули?)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

 Таку казку думку я  чую з часів золота полуботка. 

А якщо говорити економічними критеріями, цей "індекс"  передусім оцінює ситуацію  в аграрному секторі, та на ринку праці. І там і там - "дикий капіталізм", якщо охота - обгрунтую. 

Недооціненість гривні якщо і є, то ще з десяток-два років такою і залишиться, до сприятливого клімату для інвестицій, а в нас навіть фондовий ринок фактично відсутній, отакот.  

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В США за робочий день на мінімальній зар.платі можна заробити на ( $7,25 х 8 / 3,73 ) = 15,5 "бігмаків". В Україні - на ( 9,32 х 8 / 14,5 ) = 5 "бігмаків". Іншими словами - за одненький бігмак в Україні треба вкалувати некваліфікованому працівнику втричі більше. Іншими словами - гривня втричі переоцінена відносно долара США. Або - в США платять за годину некваліфікованої праці майже два "бігмаки", в Україні - трохи більше половини "бігмака".

В мене трохи інший розрахунок. За 2004-2009рр. інфляція склала майже 200%. Курс НБУ долара США на 1.4.2004 склав 5,33грн. за 1дол.США. За цей же період інфляція в США склала тільки 115,8%. Звідси курс з урахуванням інфляції повинен був би вирости до 5,33х200%/115,8%= 9,20 грн./дол.США ... Це - за офіційними даними. Тепер - парадокс. Внаслідок девальвації гривні, в гривневому вираженні подорожчають всі компоненти бігмака (борошно,....) - бігмак подорожчає. І кількість бігмаків, яку можна буде купити в Україні на 100дол., наблизиться до аналогічного показника в США. Хоча, якщо брати індекс бігмака - мало б бути навпаки - ревальвація "недооціненої" гривні...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...