Перейти до змісту

Вчені вперше створили синтетичний організм


floor

Рекомендовані повідомлення

Науковці у Сполучених Штатах створили перший у світі синтетичний організм. Дослідники "побудували" генетичну програму бактерії і ввели її в клітину, що виконала роль матки.

Синтетична бактерія, яку назвали Синтія, згодом росла й розмножувалася. Вона виглядала і поводилася згідно з установками «виду», заданого синтетичним ДНК.

Це називають проривом в біоінженерії і висловлюють сподівання, що у майбутньому можна буде створювати організми з специфічними функціями, які ніколи не існували в природі.

Фахівці сподіваються, що в майбутньому вони зможуть створювати бактерії, які будуть виробляти медикаменти й паливо й навіть, можливо, вбирати парникові гази.

Експерти кажуть, що це крок у напрямку створення штучного життя.

Подію, про яку повідомив журнал Science (Наука), називають проривом у науці, однак скептики говорять, що синтез живих організмів спричиняє чималий ризик.

"Індустріальна революція"

Синтетичну бактерію створила команда доктора Крейґа Вентера в Меріленді у Каліфорнії. Саме він свого часу розшифрував геном людини.

Доктор Вентер порівняв свій дослід зі створенням нової комп’ютерної програми для клітини.

Доктор Вентер розповів в інтерв’ю Бі-Бі-Сі: «Нам вдалося взяти наш синтетичний хромосом і пересадити його в клітину – інший організм. Коли цей організм потрапляє в клітину, вона його зчитує і перетворює у вид, визначений генетичним кодом».

«Це вперше синтетичне ДНК цілковито контролювало клітину», - сказав доктор Вентер.

Доктор Вентер і його команда сподіваються створити нову бактерію, яка б виконувала якусь корисну функцію.

Він каже, що це може привести до нової індустріальної революції.

«Якщо ми дійсно зможемо змусити клітини виробляти те, що ми хочемо, вони можуть нам допомогти позбутися залежності від нафти й вилучати двоокис вуглецю, зменшуючи шкоду довкіллю».

Доктор Вентер і його колеги вже співпрацюють з фармацевтичними та паливними компаніями у спробі створення хромосомів для бактерій, які б створювали корисні види палива та нові вакцини.

Етичні дебати

Але критики кажуть, що потенційні переваги синтетичних організмів перебільшуються.

Доктор Гелен Воллес з британської організації Genewatch UK, яка веде моніторинг генних технологій, сказала Бі-Бі-Сі, що синтетична бактерія може бути небезпечною.

«Якщо нові організми потраплять у довкілля, ви можете наробити більше зла, ніж добра. Випускаючи їх в забруднене довкілля (аби його очистити), ви насправді випускаєте новий вид забруднення. Ми не знаємо як такі організми будуть поводитися в довкіллі».

Доктор Ґош Міклем - генетик з Кембриджського Університету – погоджується, що створення синтетичної бактерії - знакове дослідження, але зауважує, що вже існують прості, дешеві технології генної інженерії. На його думку, новий метод не замістить собою вже існуючі методи генної інженерії.

Етичні дебати довкола створення синтетичного організму триватимуть.

Джерело

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага, тут ще до наклейок ГМО не привикли, а вже треба думати про наклейкі накшталт мясо з пробірки :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дослідники "побудували" генетичну програму бактерії і ввели її в клітину, що виконала роль матки.
клітинка була жива, науковці змінили геном, але клітинка була жива, тобто відбулась подія пов'язана з генною інженерією, але до природи життя не наблизились.

Людиноподібні мутанти займуть місце солдат-людей, вони не вимагатимуть пенсії, страховки, їм буде насрати на життя-смерть. Колись народ буде дивитись бойовики в такій якості, що hd-блюрей якість вже не проканає.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...