Перейти до змісту

Самый простой электрический мотор своими руками


ursa

Рекомендовані повідомлення

Посмотрите на фото: шуруп, батарейка, кусок провода и магнитик. Как сделать из этого незатейливого набора самый простой электрический двигатель за 10 секунд - читайте ниже :)

motor11.jpg

Магнит для эксперимента можно вынуть из старых маленьких наушников или извлечь компактный вариант от магнита для холодильника. Шуруп нужен с плоской шляпкой. Кусок провода (хватит и 15 см.) зачищаем с обоих концов.

1. Слегка сгибаем провод, а на магнит кладем шуруп (он прилипает к магниту плоскостью шляпки).

motor2.jpg

2. Шуруп с магнитом подвешиваем к батарейке. Шуруп намагничивается и прилипает к батарейке острием.

motor3.jpg

3. Пальцем одной руки прижимаем один конец провода к противоположному торцу батарейки, второй конец приближаем к головке шурупа с магнитом.

motor4.jpg

4. Как только контакт касается магнита шуруп начинает быстро вращаться.

motor5.jpg

Как это работает?

Из школьного курса физики вы должны помнить, что на проводник с током в магнитном поле действует сила которая приводит его во вращение. Ротором здесь является шуруп, через него мы пропускаем ток, а магнитное поле обеспечивает магнит. Все просто. Учитывая малую силу трения (шуруп касается батарейки в одной точке) ротор-шуруп может раскручиваться до 10 тыс. оборотов в минуту. Поэтому когда будете повторять эксперимент держите устройство подальше от глаз – может легко отлететь с большой скоростью.

Если у вас нет под рукой нужного набора посмотрите совсем короткий ролик про эксперимент

:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Струмом не вдарить точно)))) Минулого року на турнірі з фізики була задача саме про цей двигун. там потрібно було оцінити його потужність. Насправді принцип дії не настільки простий як там описано)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щось не працює. Зараз знову спробую...

Магніт поганий, чи батарейка накрилась:(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350" align="center">

еще одно видео
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Там звичайний (чорний) магніт не підходить! потрібний ніодійовий (здається так:) ) батарейку відповідну я робив з дюраселом правда на дешевих також крутивсь но не так сильно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Неодімовий. Саме зі шматком такого вчора мені вдалося добитись кількох обертів. Не думаю, що потрібні саме такі магніти, бо в першому пості застосовано круглий магніт від висюльок на холодильник, що майже виключає застосування таких сильних магнітів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я це робив на магніті який стояв в "подовжувачі" для викрутки на бітах (6-ти граних насадках) :) але ефект не такий гарний як на відео

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це що, потужність від тепер вимірюється в обертах за хвилину???????? Скажу чесно в мене він десь 400-500 об/хв робив не більше і то на дюраселі. А потужність там дуже мала. В мене десь має бути формула (якщо не видалив свою доповідь на цю задачу) де описано чим характеризується його потужність, можна оцінити, але вона не завсім точна.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...