Перейти до змісту

Луцька вулична топоніміка

Romek

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Чому у древньому історичному Луцьку Ви майже не зустрінете вулиць, назви яких пов'язані з історією міста?

Опубліковано

Тому, що вулиці називаються як завгодно.

Є там одна така, там ще колись табличка всіла із переліком усіх її назв. Від першої до сучасної.

Опубліковано

У мене, наприклад, складається враження, що люди, які приймають рішення щодо назв вулиць або страшенно політично заангажовані, або нічого не шурупають в історії і просто не знаються ні на чому.

Я усвідомлюю, що мене напевно звинуватять в антинаціональних настроях, але я не розумію, чому видатні люди, які не були українцями і вписалися назавжди в нашу історію не заслуговують своєї таблички в місті???? Невже єдином недоліком нашої вуличної топоніміки є відсутність імен повного командного складу ОУН-УПА?

Місто (читай - міська влада) ніби вболіває за свою туристичну привабливість, але ні за що не хоче відобразати це в назвах вулиць.

Ну, чіста савєцкая ідєалогія!

Опубліковано

мне кажеться, что у нас есть названия на любой вкус. И исторические (Глушець, Кафедральна, Лютеранська...), и улицы названые в честь волынских деятелей (Л.Украинки, Братковського, Галицького....), и в честь общенациональных деятелей(Шевченка, Винниченка, Грушевського.....), и в честь сов. партизан, и в честь героев УПА, и Соборности, и Видродження и тд и тп. Короче всего по немножку.

Что-то я не понимаю в чём проблема?

И поимённо можно тех людей, кто

не були українцями і вписалися назавжди в нашу історію

а то уже как в политике - "я знаю хто краде, але хфамілію вам не скажу"

Пожалуйста, поконкретней

Опубліковано

yurgen Малася на увазі історія міста, а не відомі українські постаті. (Ці вулиці у кожному містіє.. так як і готель "Україна" :) )

л.Українка, згоден, але вулицю треба назвати було б на її честь саме ту, на якій вона жила!

Мабуть єдина і досі така, як треба - то Караїмська.

Опубліковано

так я ж и говорю - конкретнее. Например - на улице Бассеиной жил человек Рассеяный, давайте назовём улицу в честь товарисча Рассеяного :)

зы. Кстати а Глушець чем не историческая? Вроде там и протекала речка

Опубліковано

В багатьох містах і містечках колишнього "совка" відбувалось тотальне перейменування вулиць з приходом рад.влади. Старі назви які дійсно відображали історію міста змінювались на догоду черговому партійному лідеру.

Зараз же почався зворотній процес, і в цьому немає нічого поганого. Але час іде вперед, історія вписала ще багато прикладів та імен які було б непогано увіковічити в тих же назвах вулиць. Так що я тут не можу не погодитись з yurgen, в нас вистачає всього потрохи.

Опубліковано
мне кажеться, что у нас есть названия на любой вкус. И исторические (Глушець, Кафедральна, Лютеранська...), и улицы названые в честь волынских деятелей (Л.Украинки, Братковського, Галицького....), и в честь общенациональных деятелей (Шевченка, Винниченка, Грушевського.....), и в честь сов. партизан, и в честь героев УПА, и Соборности, и Видродження и тд и тп. Короче всего по немножку.

Что-то я не понимаю в чём проблема?

И поимённо можно тех людей, кто

не були українцями і вписалися назавжди в нашу історію

а то уже как в политике - "я знаю хто краде, але хфамілію вам не скажу"

Пожалуйста, поконкретней

Так, все це є - всяке і різне. Але ми живемо це в столиці і не у метрополії. У нас невелике провінційне місто, але багате власною історією. Чому в Луцьку немає вулиці Любарта (про пам'ятник мовчу), Вітовта чи будь-якого іншого місцевого/волинського/руського князя? Чому немає вулиці покровителя міста????!!!!!

Чому немає вулиці Габріелі Запольської, Ігоря Стравінського, Наполеона Орди, Юзефа Крашевського чи когось з родини Фелінських, Чацьких, Радзивіллів, Чарторийських? Лише тому, що не українці або не православні і це б не патріотично виглядало?

Чому немає жодної вулиці в честь міста-побратима? Це ж міжнародна традиція, прийнята навіть у Києві.

Чому в назвах вулиць має бути обовязково патетика і одіоз? (дежа-вю якесь :)

Пройдіться вуличками будь-якого середнього східно-європейського міста. Поряд з нечисельними національними діячами побачите назви дерев, квітів, сусідніх сіл і містечок і обовязкого імена місцевих "історичних зірок". Без фанатизму, просто затишна і цікава містечковість у доброму значенні слова.

У НАШІЙ ІСТОРІЇ НАМ НЕМАЄ ЧОГО СОРОМИТИСЯ!

Опубліковано

З цим питанням тобі потрібно звертатись в міськраду, а не на форум. Але так як наші вельмишановні обранці переймаються більше власними інтересами і черговими виборами, а грошей в казні кіт наплакав, то навряд чи хтось буде знов займатись перейменуванням вулиць, виготовленням нових табличок і всіма звідси витікаючими проблемами.

Опубліковано

А невеликий список гарних луцьких вулиць є і ми ними всі пишаємося - Градний узвіз, Кривий Вал, Глушець, Караїмська, Кафедральна і т.д.

Історично і стильно.

Йдеться ж про постійну тенденцію перейменування вулиць. Якщо вже приспічило, то ідей може бути тисячі, а не одна.

З цим питанням тобі потрібно звертатись в міськраду, а не на форум. Але так як наші вельмишановні обранці переймаються більше власними інтересами і черговими виборами, а грошей в казні кіт наплакав, то навряд чи хтось буде знов займатись перейменуванням вулиць, виготовленням нових табличок і всіма звідси витікаючими проблемами.

Ти мене не зрозумів. Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменування. Перейменовувати все-одно будуть і не зупиняться.

П. С. А з чим тоді потрібно звертатися на форум?

Опубліковано

та хіба ми проти?

Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменування

Надо писать обращения депутатам миськрады, пусть делают депутатские запросы или выносят вопрос на заседаниях временных комисий, которые этим занимаються. Знаю, что в обсуждении названий улиц учавствуют не только депутаты, а историки и краеведы. Думаю, что найдуться там люди, которые поддержат эти начинания

Опубліковано
П. С. А з чим тоді потрібно звертатися на форум?

На форумі ми просто обговоримо, поділимось ідеями... А все вирішать за нас і зроблять по своєму там на верхах.

Якщо вже так стоїть питання, то форумчани можуть хіба що скласти колективного листа з власними пропозиціями і баченням того чи іншого питання.

Опубліковано

в принципі, ідея цікава - збільшити кількість вулиць саме колоритних, а не політичних. це би зробило місто цікавішим. просто керівники вчилися в ті далекі часи, і інші методи їм невідомі:) один "іконостас" міняють на інший

Опубліковано

та хіба ми проти?

Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменування

Надо писать обращения депутатам миськрады, пусть делают депутатские запросы или выносят вопрос на заседаниях временных комисий, которые этим занимаються. Знаю, что в обсуждении названий улиц учавствуют не только депутаты, а историки и краеведы. Думаю, что найдуться там люди, которые поддержат эти начинания

Так і так думаю, але щось не знаходяться ті історики і краєзнавці.

Опубліковано

хорошу тему підняв, Ромек! Все таки кілька прикладів доречних назв вуличок є (Задворецька, Караїмська, Лютеранська, Кафедральна, Замкова, Волі, ...). Але справді та історія, та багата історія, що нею може кожен надихнутися, читаючи книжки, якось ніби вилітає з повсякденної уваги. Також переймаюся відсутністю згадки тієї людини, за часів і правління якого Луцьк пережив свій пік! Ще мене дуже дивувало, коли вулицю Савельєвої переіначили на Галшки. Гулевичівна звісно заслуговує уваги, але не тут, бо тут - стародавня Вірменська вулиця; навіть вірменський костел св. Стефана зберігся, чи вже забули? І стосовно Лесі також виглядає негарно. Це швидше данина моді - назвати одну з головних вулиць на честь Лесі чи Кобзаря. Але ж місце-то зовсім з нею не пов'язане...

Опубліковано
хорошу тему підняв, Ромек! Все таки кілька прикладів доречних назв вуличок є (Задворецька, Караїмська, Лютеранська, Кафедральна, Замкова, Волі, ...). Але справді та історія, та багата історія, що нею може кожен надихнутися, читаючи книжки, якось ніби вилітає з повсякденної уваги. Також переймаюся відсутністю згадки тієї людини, за часів і правління якого Луцьк пережив свій пік! Ще мене дуже дивувало, коли вулицю Савельєвої переіначили на Галшки. Гулевичівна звісно заслуговує уваги, але не тут, бо тут - стародавня Вірменська вулиця; навіть вірменський костел св. Стефана зберігся, чи вже забули? І стосовно Лесі також виглядає негарно. Це швидше данина моді - назвати одну з головних вулиць на честь Лесі чи Кобзаря. Але ж місце-то зовсім з нею не пов'язане...

Звісно, я більш-менш знайомий з нашою міською топонімікою і тішуся, що є всі ці історичні назви (навіть часом дивуюся, що вони є). Усвідомлюю також, що напевно неможливо просто повернути назад усі попередні назви вулиць - вони так часто змінювались і ці зміни також залежали від політичних змін.

Мене найбільше цікавить у цьому і дивує, чому теперішня хвиля перейменувань відбувається настільки непрофесійно і заангажовано? Чому ми немаємо відваги сприйняти нашу історію - різноманітну і багатонаціональну - такою, як вона є? Чому так вибірково шукаються в історії міста "правильні" сторінки і ігноруються "чужі".

Історія цієї землі все-рівно назавжди буде саме такою - європейською, багатонаціональною, з різними релігіями, культурами, мовами.

Здається, що хтось на цьому просто виготовляє для себе ярличок "патріота".

Опубліковано

А мне больше нравятся нейтральные названия: пр. Дружбы, ул. Радужная и т.д.. Хорошо бы если бы название улицы отображало местность на которой она находится, например как ул. Набережная. Ну и обязательно надо не забывать тех людей, которые жили в нашем городе или сделали для него нечто полезное. Действительно надо было назвать улицу на которой жила поэтесса ее именем и все бы знали где она жила, даже приезжие.

Опубліковано

Извини, но это уже похоже на параною. И это касаеться не только этой темы. Почитаеш борду - и понимаешь, что любое действие или бездействие городской власти воспринимаеться людьми как предвыборные манипуляции, но мало кто думает, что люди могут ПРОСТО РАБОТАТЬ.

Если так переживаешь по поводу названий улиц, ты пробывал делать , что тебе советывали? Если нет, то о чём разговор?

Опубліковано

Я би також не став казати, що на перейменуванні хтось щось хоче собі заробити. Скоріше припустити, що недбалість іде не від навмисності, а від елементарних людських якостей. Яке в людини виховання - так вона і працює. Хіба винні ті дідки, що вони такі? Час змінює людей, а вже люди змінять порядки. Чекаємо...

Опубліковано

Извини, но это уже похоже на параною. И это касаеться не только этой темы. Почитаеш борду - и понимаешь, что любое действие или бездействие городской власти воспринимаеться людьми как предвыборные манипуляции, но мало кто думает, что люди могут ПРОСТО РАБОТАТЬ.

Если так переживаешь по поводу названий улиц, ты пробывал делать , что тебе советывали? Если нет, то о чём разговор?

Та, вибачаю, не варто вибачатися..... Yurgen, порадиш мені якогось психіатра - буду вдячний.

Опубліковано
Та, вибачаю, не варто вибачатися..... Yurgen, порадиш мені якогось психіатра - буду вдячний.

Видишь, уже обиделся :) . Психиатр тут не поможет. Я веду к тому, что менталитет у нас такой - ищем виноватых. Власть, жиды, москали, масоны и тд - все виноваты, только не мы. А сами сидим в инете попивая пивко и клеймим позором всех и вся. А встать и что-то сделать - лень.

И на мой вопрос я так ответа и не получил - ты что-то пытался сделать? Или просто разговоры разговариваем?

Опубліковано

ну перейменовувати це звичайно добре....

но так як міська рада взялася памятникі на кожному углу Бандері ставити, камінюк накідали а коли сам пям"ятник буде хз!

дай представте собі як перейменувати всі вулиці на іменна упавців?! тут Бандери..... тут того то воїна .... бред!

а як бути з такім що на даній вулиці, допустим дві і більше визщначні події відбулося! то називати її подвійнО?:)

офф топ: як зараз бачу таку картину , в маршутці :" По Бандерівській їдете?" :lol::D

• 2 тижня потому...
Опубліковано

В тому, що в Луцьку є вулиця Бандери - не такий вже й страшний факт. Я не беруся історично оцінювати чиїсь заслуги.

Просто прикро, що Луцьк маючи таку багато історію, не заслужив на те, щоб якось вшанувати це у назвах луцьких же вулиць. Невже, не завжди слов'янські імені відомих лучан та волинян аж так сильно ріжуть вухо?

Напевно, у комісії по перейменовуванню вулиць немає корінних лучан (з мером в тому числі).

До речі, сусідній Володимир справився з цією задачею чудово (напевно, не забувши при цьому "обов'язкових" та ідеологічно актуальних національних героїв новітньої історії).

Може комісії варто виїхати туди та перейняти досвідом. А може просто варто бути патріотом і полюбити цю історію.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...