Перейти до змісту

Рецепт тараньки


taras111

Рекомендовані повідомлення

Ось погуглив і нашйов такий рецепт тараньки.

На перший погляд, приготування тарані є процесом не складним, якщо мова йдеться про рибу невеликих розмірів. У разі, якщо ви спіймали велику рибу і бажаєте зробити з неї солону закуску до пива, пропоную ознайомитись з певними основами класичного в’ялення великої риби...

Якщо рибка маленька, достатньо її спотрошити, вимити, добряче обліпити сіллю з середини та просто повісити сохнути. Але якщо риба чимала - починаючи з 200г, рецепт в'ялення трохи складніший, тож розкажу про нього детальніше.

Рибу потрібно обмити від піску, мулу і слизу. Потрошити у цьому разі її не бажано, оскільки тоді вона дещо втрачає смак.

На дно емалерованої посудини насипаємо дрібнокам’яну сіль,з розрахунку 3 кг риби на 1 упаковку солі. Кладемо в посудину боком найбільші рибини, а зверху - менші, кожен шар риби добряче присипаючи сіллю.

Коли вся риба укладена, накриваємо її кришкою, яка вільно проходить по діаметру в середину нашої ємкості. Добряче прижимаємо її та ставимо на неї вантаж з розрахунку 1:1 - тобто 3кг риби має бути навантажено 3кг вантажу. Як прес можна використовувати цеглини або пластикові пляшки з водою.

Посудину потрібно залишити в холодному місці (приблизно 5-8ос) на преіод для риби до 300г - до 4 діб, для більшої, термін має бути відповідно збільшений.

Підчас засолення риба пускатиме сік, тож потрібно періодично його зливати. Коли сік перестане виділятись, це означає, що рибу можна виймати.

Вийнявши з посудини, потрібно промити рибу під холодною водою, щоб очистити від солі, після чого покласти в миску, залити холодною водою та витримати добрих годин вісім.

Вішаємо рибу за нитку через очі, або через хвіст - це впливатиме на специфічність смаку. Якщо вішати рибу через очі, в процесі стікання соку отримаємо більш гіркий присмак; якщо вішати за хвіст - таранька вийде більш ніжною.

Далі наступає найвідповідальніша фаза в’ялення - сушка. Для цього залишаємо рибу сушитись в обтягнутій марлею кімнаті, щоб захистити її від сідання мух. Наприклад, я вішаю рибу під дахом із сіном, оскільки маю приватний будинок в селі. Останній варіант є найкращим - в літній період при високих температурах риба сохне там дуже швидко та не потрібно остерігатись мух.

Знаком готовності тараньки є її висихання - це добре відчувається, якщо її взяти в руки. Також, якщо затулити нею світло, риба має в м’ясних місцях просвіт і дає темний жовтогарячий колір.

Корисна порада:

Не шкодуйте солі, оскільки пересолену рибу можна відмочити та позбавити надмірної солоності.

Робив по так рецепту 2 рази. Перший раз щуку 300г другий-карасів. В обох випадках риба вийшла недостатньо солона. Це мабуть через те шо в процесі виділення соку нижня частина риби(чи нижні рибини) опинюється в цьому соці, вимиваючи ту обліплену сіль. А потім ми цей сік виливаємо разом з тою ж сіллю. Тоді виникає питання, що обліплювати регулярно? ;) І чи потрібно так довго її вимочувати?

Від багатьох людей чув що рибу потрібно замочувати в сольній воді. А бо ж просто обліпити сіллю і повісити сушитись, але це дурня...

Підскажіть відомі вам рецепти або ж підкоректуйте вищенаписаний.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Потрошу, засипаю сіллю в ємкості, не шкодуючи солі. Так солиться 2 доби. Потім промиваю. Промиту рибу споліскую розчином вода+оцет (співвідношення 3:1), щоб мухи не сідали, вставляю сірники в брюшко і підвішую на горищі. За два тижні маємо файну тараньку до пива. :beer: Це щодо малої і середньої риби, велику не пробувала.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для тараньки необхідна риба - тарань.

все інше - просто в'ялена риба.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

доречі, дайте хтось рецепт саме в"ялення - бо сушена вже набридла.

буває пройдеш по ринку, а там така продається - одним поглядом їв би...

P.S. є ж на борді справжні рибаки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Зливати сік нетреба, а от промивати обов"язково і не менше 4 годин міняючи воду два рази. Виходить не пересолена і сіль не сиплеться.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...