Перейти до змісту

Шацькі озера о.Світязь


Grekus

Рекомендовані повідомлення

Природа щедро наділила Волинь озерами, їх тут понад двісті двадцять — великих,, малих і зовсім маленьких. Єдину систему становлять Шацькі природні водоймища, які знаходяться на півночі Любомльського району, у межиріччі Західного Бугу і Прип'яті. Причаївшись у лісових гущавинах, вони великим гроном розкинулися поблизу селища Шацька (звідси їх назва). Хто хоч раз побував на цих озерах, той надовго запам'ятає їх мальовничі плеса. Широка водна гладінь Світязя і Пулемецького з лінивими хвилями — довгими і похилими, як на морських просторах, вузенькі дзеркальця Климовського та Чорного Малого, заховані в лісових хащах Піщанські озера...

Шацькі озера розташовані на Волинському Поліссі і належать до однієї з найбільших озерних груп середньої смуги європейської частини СРСР. Тут близько тридцяти озер, загальна площа плеса яких сягає 70 квадратних кілометрів. Деякі водойми з'єднані між собою протоками, каналами.

Найбільшу водну поверхню —27,5 квадратного кілометра — має Світязь. Дещо поступається перед ним Пулемецьке озеро —16,3 квадратного кілометра, а ще більше — озеро Луки — 6,7 квадратих кілометра. До Світязя примикає ряд озерець (площа кожного — менше квадратного кілометра): Чорне Велике, Соминець, Линовець. На північ від Світязя розкинулось Острів'янське озеро, а далі — група Піщанських озер.

Шацькі озера тепер міліють, їх глибини, за винятком деяких, не сягають більше десяти метрів. Зарослі комишами, очеретом та осокою, поблизу берегів вкриті ряскою й лататтям, сторожко бережуть вони свою дзеркальну тишу, потривожену хіба що криками пернатої дичини чи сплеском рибини.

Береги озер окреслені нечітко. Сипучі піски, крейдяний мергель і вапняки надають їм своєрідності і неповторності. Сосни упереміж з березами, грабами, дубами підходять майже до самої води. Місцями вони відступають, оголюючи широку смугу прибережних золотих пісків — чудових пляжів.

Мальовничі краєвиди Шацьких озер вдало доповнюють сприятливі кліматичні умови місцевості. Середня температура влітку тут не буває нижчою 18—20°. Найбільш теплий місяць — липень, багатий сонячними днями. Хороша провітрюваність місцевості, зріджені ліси (завдяки їм на Шацьких озерах ніколи не відчувається спека), цілюще хвойне повітря створюють прекрасні умови для відпочинку у будь-яку пору року.

Найбільш приваблює цей край влітку: золотими озерними пляжами, тихим плескотом хвиль. В лісах дозріває суниця, журавлина, брусниця, чорниця, а десь на межі літа з осінню — ожина. Тоді ж на галявини вибігають боровики й підосичники, маслюки й сироїжки, лисички й опеньки. Узимку ж береги озер густо покреслені лижнями, а самі озера, скуті кригою, стають улюбленим місцем рибалок — прихильників підльодного лову...

post-6067-1249381147.gif

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Були на о.Світязь на відпочинку(1-2 серпня). Звечора з кумом добре гульнули. Вранці пішли в 5.00 ловити рибу. За церквою недалеко від бази "Рятувальник" для орієнтиру, є невеличкий ставочок метрів 20 на 10. Там можна половити карасиків. Ось ми з кумом вранці, за 2 години зловили десь штук 20 карасиків, та пішли варити юшку. Доречі УХА бала дуже смачною. Особенно після всього нами випитого. Пішла юшка як бальзам на душу.

post-6067-1249381639.jpg

post-6067-1249381653.jpg

post-6067-1249381684.jpg

post-6067-1249381712.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Душевно :)

Питання - що і на що можна половити на Пісочному? Щось рибалка там ні разу не вдавалася. Товстелезні окуні під пірсом на Лісовій пісні тільки ліниво косили одним оком на місцевого черв'яка, який їм люб'язно підсовувався під саму морду :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

18-19.07.2009р. на оз. Пулемецьке.

Шкода не має власноно човна.

Минулого року на тому ж озері на глибині близько 7 ловився лящ вагою 1-3кг. Знайомий зловив штук 10 за один ранок. Лічно зловив тільки одного десь на 2 кг. + дрібязку з піввідра.

post-3372-1249386117.jpgpost-3372-1249386131.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Трошки із запізненням знову були на Світязі. Ловили і карасиків там само за церквою і окунців зимовою удочкою з твістером методом ідеш по пояс у воді і тянеш за собою твістер на відстані 1.5 м. та іноді граеш приманкою. Було зловлено мною шт.12 окунців таких як на фото і мій малий одного зловив. Та ще один десь на грам 300 чіплявся но не вспів в руки взяти, зійшов. Всі окунці відпущені.

Ще фото вугра вага 1.6 кг. ціна 250 грн. таких вугрів я ще не бачив.

post-6067-1251359251.jpg

post-6067-1251359262.jpg

post-6067-1251359274.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

на рахунок вугрів ..

в Ковелі на ринку, повно вугрів .. і навіть таких розмірів є ... + ціни набагато помірніші ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...