Перейти до змісту

Пам’ятники жертвам ДТП вздовж автошляхів таки демонтують?

yvazhaemuy

Рекомендовані повідомлення

Укравтодор спільно з Департаментом ДАІ МВС України проводять роботи щодо створення безпечних умов дорожнього руху та покращення стану експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. Одним з елементів ускладнення умов безпечного руху на автомобільних дорогах є встановлення ритуальних знаків (вінків, пам’ятників, фотографій, тощо) загиблим на місцях скоєння ДТП вздовж смуги відведення автомобільних доріг. Про це інтернет-видання «Волинська правда» у прес-службі Укравтодору.

Встановлення таких знаків не погоджується з утримувачами автомобільних доріг, а саме зі службами автомобільних доріг в областях, що суперечить Статті 9 Закону України «Про автомобільні дороги», яка забороняє розміщувати у межах смуги відведення об’єкти, які не є складовими автомобільних доріг, без погодження з їх власниками. Наявність ритуальних знаків погіршує естетичний вигляд доріг та негативно впливає на учасників дорожнього руху і може стати супутньою причиною скоєння ДТП.

Питання необхідності демонтажу ритуальних знаків вздовж смуги відводу автомобільних доріг порушувалось та обговорювалось під час спільної наради Укравтодору та Департаменту ДАІ МВС України, де також були представлені Департамент безпеки у галузі Мінтрансзв’язку, У(В)ДАІ в АР Крим, областях і місті Севастополі та служби автомобільних доріг в областях. В результаті наради одним з протокольних рішень було вжиття дорожніми підприємствами та підрозділами ДАІ спільних заходів щодо демонтажу у смугах відведення автомобільних доріг загального користування конструкцій та об’єктів, які не відносяться до їх складових, у тому числі, ритуальних пам’ятних знаків.

Укравтодор звертався із запитами до представників різних конфесій, щоб дізнатися їх думку з приводу встановлення ритуальних знаків вздовж автомобільних доріг та заручилися їхньою підтримкою, оскільки релігійні наставники вважають украй неприйнятним розміщення пам’ятників та інших меморіальних знаків на узбіччях доріг як для церкви, так і для вірян, адже для цього існують спеціально відведені місця. Практично у жодній розвиненій країні центральної Європи не зустрічаються ритуальні знаки загиблим у ДТП на узбіччях доріг.

Керуючись логікою встановлення таких знаків на місці загибелі людини на автомобільній дорозі, потрібно було б встановлювати аналогічні знаки і в інших місцях, де траплялися нещасні випадки або скоювалися злочини, що призвели до смерті людини, наприклад в помешканнях, на будівельних майданчиках, на виробництвах, на вулицях міста, в лікарнях тощо.

Усвідомлюючи, що вирішення даного питання торкається досить делікатних сторін суспільного життя та його морально-етичних норм та викликає різну реакцію, керівництво Державної служби автомобільних доріг України закликає до свідомості громадян і наполегливо просить не встановлювати ритуальні пам’ятні знаки на узбіччях автомобільних доріг!

http://pravda.lutsk.ua/news/10509/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цілком підтримую. Мрачнувато якось тоді їздити. Єдиний + в тому, що нагадує про те щоб бути обережнішим і все

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Напис на бігборді:

"Причинами дорожньо-транспортних пригод в Україні зі смертельними наслідками є керування автомобілями в стані алкогольного сп'яніння, неуважність водіїв та пішоходів, ігнорування Правил дорожнього руху, поганий стан автошляхів, а також наявність обабіч доріг таких довгих і дибільних надписів, як цей".

Особисто мені від вінків ні холодно, ні жарко. Якщо він висить як попередження - хай висить. Якщо за стовбом доглядають - хай так і буде. Язичництво нам притаманне.

Хоча єдина користь від такої сумної "прикраси" - це пересторога іншим. На когось не подіє, а хтось - пригальмує.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мені здається що в нас на дорогах найбільший вплив на свідомість водіїв мали саме ці вінки та хрести обабіч доріг, а не знаки дорожнього руху. Тому я проти, що б їх демонтовували.

А прибератимуть їх і приберуть та 100 %. Наші дороги мають відповідати європейським, а там такого не має. Ми ж плануємо приймати Євро - 2012? От і вже починаємо себе до нього готувати...

Нашим посадовцям просто стидно за таку кількість жертв (хрестів і вінків обабач дороги) на дорогах нашої держави, от вони і стараються це приховати.

Просто це питання дуже соціальне тому підходитимуть вони до його вирішення здалеку...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хоча єдина користь від такої сумної "прикраси" - це пересторога іншим. На когось не подіє, а хтось - пригальмує.

Скорее первый вариант, т.к. венков становится всё больше и на них просто перестают обращать внимание. Наоборот, в местах, где их нет, отсутствие вызывает потерю страха и вполне может привести к появлению очередного венка.

А вообще - я за то, чтобы их убрали. В самом деле, ну неприятно через эти "кладбища" ездить :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Что больше отвлекает водителей- рекламные щиты или кресты с венками?

Просто за последнее не платят...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є звичайні знаки "Причина аварії в даній місцевості перевищення швидкості" або "наїзд на пішоходів" і обмеження швидкості поставити. То шо тут неясно? Повідомлення дає конкретне розуміння що аварії тут є і прричина вказана і знак стоїть. І для чого вінки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я теж за те, щоб іх прибрали.

Вірно сказано, нещасні випадки трапляються не тільки на дорогах.

Для вшановування пам"яті загиблих є церква, цвинтар (останній теж потребує догляду!)...

А спостерігати вінки, забризгані багнюкою на дорогах, неприємно, думаю і близьким теж.

А місце загибелі і так не забудеться тими, кого болить (імхо з власного досвіду - близька людина загинула в центрі міста).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є звичайні знаки "Причина аварії в даній місцевості перевищення швидкості" або "наїзд на пішоходів" і обмеження швидкості поставити. То шо тут неясно? Повідомлення дає конкретне розуміння що аварії тут є і прричина вказана і знак стоїть. І для чого вінки?

Дозволю собі заперечити! :closedeyes: Коли у близьких загиблого, неважливо з чиєї вини, горе - то вони мають право вшанувати його память! Тим паче якщо вони хочуть це зробити на місці ДТП. Ввійдіть в становище родичів. Звичайно я проти зведення якихось памятників, але маленький знак скорботи? - чому б ні? Аби не заважало оглядовості дороги.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

не можна такого робити. і крапка.

можна таке робити. і крапка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Yarchik, ти ж юрист. Поясни мені, будь ласка, таке. Існує твердження, що дозволено те, що не заборонено законом.

Стаття 9 Закону України «Про автомобільні дороги», яка забороняє розміщувати у межах смуги відведення об’єкти, які не є складовими автомобільних доріг, без погодження з їх власниками.

Так, можна таке робити, але за погодженням з власником. Ти такі погодження десь бачив?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Краще б рекламні бігборди познімали...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Yarchik, ти ж юрист. Поясни мені, будь ласка, таке. Існує твердження, що дозволено те, що не заборонено законом.
Стаття 9 Закону України «Про автомобільні дороги», яка забороняє розміщувати у межах смуги відведення об’єкти, які не є складовими автомобільних доріг, без погодження з їх власниками.

Так, можна таке робити, але за погодженням з власником. Ти такі погодження десь бачив?

Не обурюйся :) Я це написав лише для того, щоб людина, фразу якої я процитував, нарешті зрозуміла, що їй ще дуже далеко до того, аби бути безапеляційним авторитетом, який може зробити заяву - і крапка! мовляв, так має бути!

Точно з таким же успіхом і я можу написати якусь дурницю, сказати: і крапка! - цим самим спробую зробити вигляд, що все написане після мене - маячня. Але так не буває.

Відносно тези з закону. Особисто я вважаю, що під "об'єктом" слід розуміти якусь огорожу, хрест, і т.д., скажем так - споруди. А вінок на стовбі - це не об'єкт в розумінні цього закону. Як і оголошення на стовпах. Дозвіл щось повісити на стовпі треба брати вже не в автодору, а в обленерго :)

Мені особисто від цих вінків не холодно, не жарко. Якщо більшість каже "забрати" - хай забирають. Якщо ж більшість скаже "ні, це - пам'ять" - хай буде пам'ять.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я як скромний працівник служби автомобільних доріг у Волинській області теж пильно стежу за розвитком даної ситуації тому поява даної теми зацікавила і мене, тому що цікаво почитати думки окремих громадян. Прокоментую тут сказане:

Укравтодор на спільній нараді з ДДАІ МВС прийняв рішення щодо демонтажу об"єктів, які не є складовими частинами автомобільних доріг ЛИШЕ В МЕЖАХ СМУГИ ВІДВЕДЕННЯ АВТОДОРОГИ, без погодження з їх власником (службою доріг). Це означає, що ЗА МЕЖАМИ СМУГИ ВІДВОДУ розміщувати можна все що душа забажає з дозволу органу місцевого самоврядування, у віданні якого знаходиться земля, де сталася ДТП.

Наступне: смуга відведення - земельні ділянки, що надаються в установленому порядку для розміщення автомобільної дороги.

Стаття 9 Закону України "Про автомобільні дороги".

Складові автомобільної дороги загального користування

Складовими автомобільної дороги загального користування у

межах смуги відведення є: земляне полотно, проїзна частина,

дорожнє покриття, смуга руху, споруди дорожнього водовідводу,

штучні споруди, інженерне облаштування: спеціальні споруди та

засоби, призначені для забезпечення безпечних та зручних умов руху

(освітлення, технологічного зв'язку, вимірювання вагових і

габаритних параметрів транспортних засобів, примусового зниження

швидкості руху), об'єкти дорожнього сервісу та архітектурне

облаштування: архітектурні споруди та декоративні насадження, що

призначені для забезпечення естетичного вигляду автомобільних

доріг; технічні засоби організації дорожнього руху,

автопавільйони, лінійні споруди і комплекси, що забезпечують

функціонування і збереження доріг; зелені насадження.

Розміщення інших об'єктів у межах смуги відведення без

погодження з власниками доріг не допускається.

У нашому якраз випадку мова і йде про ІНШИЙ об'єкт, який не входить в перелік об'єктів, які дозволяється ставити в межах смуги відводу.

А отже, ставити такі обєкти в межах смуги відводу згідно закону не можна з позиції забезпечення безпеки руху.

Наступне. Тут абсолютно правильно дехто відмітив - мовляв, що більше заважає автомобілістам - рекламні жити чи ритуальні пам"ятники?

Безумовно, і те і те заважає! Але мова іде і в тому і в тому випадку про територію, яка рахується смугою відводу автомобільної дороги.

І нема різниці, хто за що платить (хоча не секрет що одне погодження розміщення рекламоносія на дорогі коштує орієнтовно від 5 до 15 тис. грн)

якщо об'єкт розміщений з порушенням вимог законодавства він підлягає демонтажу.

З власного досвіду скажу, що за рекламою стоять високі чини які втручаються в цей процес з високих коридорів і не дають це здійснити.

А тепер, саме основне - скільки ж метрів та смуга відводу?

Смуга відводу по кожній дорозі та по кожному району - РІЗНА.

Наприклад в Струмівці - на кольці (поворот на Ліпіни) - смуга відводу становить більше 60 метрів від осі проїзної частини а/д.

А по Горохівському скажімо району смуга відводу практично складає 20 м від осі дороги)

Будуть питання звертайтесь)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

+1 за хороші роз'язнення

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

andynd, а я твого висловлювання взагалі не зрозуміла, що ти мав на увазі: не можна ставити вінки, чи не можна їх прибирати.

Не думаю, що ці вінки є відображенням душі, совісті і всього, що ти народу приписуєш. Швидше навпаки. І свідчення тому їх жалюгідний вигляд на тих стовпах.

Я ще розумію, коли в день смерті на те місце покладуть живі квіти, а вінки це вже зайве. Повторююсь, для цього є цвинтар. Прикро дивитись на запущені могили, а тепер і по місту спостерігати брудні, вицвівші вінки.

Моя родина теж задумувалась над цим, коли трапилась біда. Та ми прийшли до висновку, що наша скорбота, то є наша скорбота і вона є недоречна для інших, тим більше у невідведеному для того місці.

P.S. Це мої думки, як європейки ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знімати, не знімати - питання в тому що ці вінки тримають кожного водія в тонусі і проїжджаючі повз них кожен зменшує тиск на педаль газу, а це, можливо чиєсь врятоване життя...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знімати, не знімати - питання в тому що ці вінки тримають кожного водія в тонусі і проїжджаючі повз них кожен зменшує тиск на педаль газу, а це, можливо чиєсь врятоване життя...

Ти це як водій стверджуєш? Нічого собі тонус...

Я такого не помічала. Хіба ще рота роззявлять на те місце, замість того, щоб на дорогу дивитися.

Цікаво було б голосувалку поставити: чи пригальмовують водії, побачивши вінок, чи ні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Їх треба прибрати або в загалі або так щоб не попадали в поле зору водіям, оскільки це все відволікає від дороги.Знаю з власного досвіду

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ти це як водій стверджуєш? Нічого собі тонус...

Я такого не помічала. Хіба ще рота роззявлять на те місце, замість того, щоб на дорогу дивитися.

Цікаво було б голосувалку поставити: чи пригальмовують водії, побачивши вінок, чи ні.

Однозначно - з власного досвіду...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

andynd, спустись на землю. Наші церкви давно будують бізнесмени, бажаючи вбити два зайці: від гріхів відкупитись і грошей з приходу заробити (вибач, якщо грубо, але я такі церкви у Луцьку знаю, як і тих бізнесменів).

А в нас вуличних собак відстрілювати хочуть в сусідній темі, бо притулків нема...язичники...

Згідна, каплички обабіч дороги, це традиція. Та зверни увагу, що вони завжди є доглянуті, на відміну від стихійно прив"язаних вінків на стовпах. Ти хочеш якісного дорожного полотна, а як його привести у відповідність?

restart2, чітко вказав на поняття і відстані. Якщо капличка заважатиме, думаю її можна і перенести. Безпека на дорозі має місце і капличка не повинна цьому заважати.

А я тобі наведу інший приклад. Раз дозволено ставити вінки на місці смерті людини, то не хотіла б я заглянути тобі в очі, коли ти вийдеш з дитиною гуляти на ігровий майданчик, а там буде стояти вінок. Ти пояснюватимеш дитині, що це дань дяді, який пиячив з друзями вночі і в потасовці його зарізали (знову, вибач якщо грубо, але то є життя).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Однозначно - з власного досвіду...

Однозначно, що саме? Лаконічні ви мої :)

Якщо гальмуєш, то може ввести вимогу: при проходженні техогляду, крім трьох іконок, ще вішати на дзеркало заднього виду міні-вінок - ото буде гарант дотримання правил для наших язичників.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Під однозначно - я мав на увазі, що споглядання на трасі цих хрестів трішки "прижимає до низу" та пригнічує отже і заставляє задуматись про вічне - а втой самий час нога мимоволі скидає газ...

Я ще й досі помню, як в дитинстві (років 8-10 назад) ми часто грали у футбол на Теремнівському стадіоні навпроти 12-го училища, але не на великому - де проходили тренування, а на тому що зразу при спуску з вул. Писаревського. І там на краю футбольного поля стояла (не знаю чи є зараз) маленька імітація могилки (парканчик метер на пів і хрестик всередині). Ходила історія (не знаю чи правдива) що чоловік чи хлопець під час гри сильно стукнувся головою в штангу вр

оріт і від отриманої травми помер... Раніш про вічне ніхто ще не задумувався, але ми на тій плащадці грали якось обережніше - особливо біля воріт...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Під однозначно - я мав на увазі, що споглядання на трасі цих хрестів трішки "прижимає до низу" та пригнічує отже і заставляє задуматись про вічне - а втой самий час нога мимоволі скидає газ...

а думать надо про обстановку на дороге, а не о погибших.

я точно слышал от весьма опытных водителей: веночки и крестики отвлекают, что не есть хорошо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а думать надо про обстановку на дороге, а не о погибших.

я точно слышал от весьма опытных водителей: веночки и крестики отвлекают, что не есть хорошо.

Однозначно не згідний. Це і є "обстановка на дороге". Вінок означає що на цій ділянці траси небезпечно і водій мимоволі скидає газ - це з власного досвіду. Це впливає на психіку людини,-насторожує, концентрує увагу на дорозі, а не на балачках з попутчіком.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...