Vika Опубліковано 23 Січня, 2011 в 17:34 #276 Опубліковано 23 Січня, 2011 в 17:34 ОСТАННІЙ СНІГЯк важко буть останнім снігом...Останній сніг ляга до ніг,Над ним кепкують сосни сміхом,А він ще й лащиться до них.Його не ждуть – а він приходить(Як важко йти, коли не ждуть!).І в цьому винна не погода,А щось суттєвіше, мабуть.А він прийшов по допомогу,В його душі пече вогонь...Останній сніг ляга під ноги –А ми не хочемо його.А ми вже мрієм про відлигу,Уже весна у душах гра...Як важко буть останнім снігом,Коли пройшла твоя пора./Олена Матушек/
talja Опубліковано 25 Січня, 2011 в 19:14 #277 Опубліковано 25 Січня, 2011 в 19:14 Асадов Люблю я собаку за верный нрав,За то, что, всю душу тебе отдав,В голоде, в холоде или разлукеНе лижет собака чужие руки.У кошки-дуры характер иной.Кошку погладить может любой.Погладил - и кошка в то же мгновенье,Мурлыча, прыгает на колени.Выгнет спину, трется о руку,Щурясь кокетливо и близоруко.Кошке дешевая ласка не стыдна,Глупое сердце не дальновидно.От ласки кошачьей душа не согрета.За крохи немного дают взамен:Едва лишь наскучит мурлыканье это -Встанут и сбросят ее с колен.Собаки умеют верно дружить,Не то что кошки - лентяйки и дуры.Так стоит ли, право, кошек любитьИ тех, в ком живут кошачьи натуры?!
Vika Опубліковано 26 Січня, 2011 в 20:12 #278 Опубліковано 26 Січня, 2011 в 20:12 Дорогі ви мої українці,переповнений вами світ,–вже пісень і вже сліз по вінця,як і вашій Вітчизні літ.І куди я по світу поїду –де вас тільки по світу нема!Може, з вас починається літо?Чи кінчається вами зима?Хмарочоси, хатини, оселі...Земляки ви мої, земляки...Повсідались ви на паралелі,як ув осінь на дріт ластівки.........Сільські принцесиІ ростуть же такі дівчатана вкраїнській моїй землі.що принцесами б їх величати,тільки жити ж їм треба в селі.їм би з днів – лиш неділю й суботу.їм би шовк голубий на стан.А вони – у найважчу роботу.А вони – у заміжжя туман.Вже й з мозолями. Й слізьми умиті.Як було їм. І буде ще десь...Помарнілі жінки працьовитізнов народжують нових принцес./А. Таран/
Vika Опубліковано 27 Січня, 2011 в 19:40 #279 Опубліковано 27 Січня, 2011 в 19:40 Минула холоднеча.На годиніЗа день стара шипшина зацвіла.Не забагато треба і людині –Хіба лише душевного тепла.Та найчастіш його й не вистачає.Не про застілля я,Не про банкетний хміль,–Про слово, що виводить із відчаю,Тамує в серці незглибимий біль./Платон Воронько/
Vika Опубліковано 27 Січня, 2011 в 21:03 #280 Опубліковано 27 Січня, 2011 в 21:03 В очі сонцю дивитись нелегко також,Як і совісті.Часом глянеш, бува,– душу кине у дрожЗ осоромності.Тож повсюдно дивись в її очі гнівні,У караючі.Йди за совістю в світ, щоб ні кроку брехні,Бо – світ за очі.../Платон Воронько/
talja Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 11:24 #281 Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 11:24 Она всегда была немного кошкой... Она любила спать и молоко, И под перчаткой каждая ладошка Скрывала пять изящных коготков... Когда в больших глазах ее блестящих Луна свой отражала свет слегка, Она казалась кошкой настоящей, Готовой для внезапного прыжка... Она спала калачиком под пледом, А иногда и вовсе не спала... Но каждый день назло дождям и бедам Была непринужденно весела... Не каждый мог ее погладить шерстку, Иной, кто часом мимо проходил, Трепал за ушком... но мечтала кошка, Чтоб кто-то добрый кошку приручил! Пушистый снег ей волшебством казался, А шоколад – лекарством от разлук... К рассвету нежный сон ее касался, Во сне ей снилась пара теплых рук... Она от скуки затевала игры, Но вскоре уставала и от игр - Так часто под шикарной шкурой тигра Скрывался кот облезлый, а не тигр... Мерцает светом лунная дорожка, Чуть слышен звук шагов ее в ночи, Однажды навсегда уходит кошка, Которую не смог ты приручить...
speaker Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 13:24 #282 Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 13:24 Ганна ОсадкоБо сказано було - це осінь.Це час долюбити.Дожити, дожати це житоі скласти в снопах...А я доганяю тебе,наче бабине літо,На гострих, як постріл,високих, як сміх,каблуках.Попасти у пастки, а потіму пастках пропастиУниз головою –зимою -зі мною –кортить?З гріхом за душею,із клеємна склеєних ластах –Господнім баластом –за подих до щастя –за мить.Замерзнем в заметах,обнявши не серце,а тіло,Судомно вчепившиськоріннями ніг за поріг....Душа павутинкою літау Лету летіла......Метелику білий,склади свої крила.Це сніг...
talja Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 16:12 #283 Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 16:12 Говорите со мной. О себе. Обо мне.О разумном. О добром. О вечном.О террактах на острове Пасхи. О сне.О проблемах шотландских овечек.И пускай - ни о чём. И пускай - болтовня.Лишь бы паузы долго не висли.Отвлекайте меня, не бросайте меняНа съедение собственным мыслям.Прикоснитесь коленом, локтём и плечом,Пусть тепло просочится сквозь свитер.И пускай не спросила я вас ни о чём,Всё равно, всё равно - говорите.О пингвинах, о страусах, о голубях,О дождях, о зонтах и о лужах...Я не просто - ушами, я - через себяБуду слушать вас, слушать и слушать.Говорите со мной о больших городах.Говорите подолгу и часто...Тишину можно вынести только тогда, Когда ты или мёртв, или счастлив.
Vika Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 18:35 #284 Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 18:35 Ти дивишся. А я вже – як на трапі.І слів нема. І туга через край.Життя іде по «Гаусівській шляпі»:отак-от – «здрастуй», а отак – «прощай».Прощай, прощай, чужа мені людино!Ще не було ріднішого, як ти.О це і є той випадок єдиний,Коли найбільша мужність – утекти. /Ліна Костенко/
speaker Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 23:25 #285 Опубліковано 1 Лютого, 2011 в 23:25 Володимир КАШКАПАЛЯТЬ ЛИСТЯЖаль в лещата берехворе серце, Боже, —досі жив я не так, як треба,жив негоже.А вже осінь, і душі дереввидимовують з вогнищ.А вже вечір, і душить той дим,заповзає в легені.Пошли, Боже, деревам отимнавесні нову зелень,заодно і мене, якщо можеш, простиі подовж між дерев мої терни.Може днем хоч одненьким іщея покрию ганьбу многих літ, —і розвіється в погляді щем,і хрестом у душі трісне лід.І я, Боже, щаблями прощеньза тобою піду слід у слід.
speaker Опубліковано 2 Лютого, 2011 в 13:49 #286 Опубліковано 2 Лютого, 2011 в 13:49 Ліна Костенко"Мій перший вірш написаний в окопі..."Мій перший вірш написаний в окопі,на тій сипкій од вибухів стіні,коли згубило зорі в гороскопімоє дитинство, вбите не війні.Лилась пожежі вулканічна лава,стояли в сивих кратерах сади.І захлиналась наша переправашаленим шквалом полум'я й води.Був білий світ не білий вже, а чорний.Вогненна ніч присвічувала дню.І той окопчик –як підводний човену морі диму, жаху і вогню.Це вже було ні зайчиком, ні вовком –кривавий світ, обвуглена зоря!А я писала мало не осколкомвеликі букви, щойно з букваря.Мені б ще гратись в піжмурки і в класи,в казки літать на крилах палітур.А я писала вірші про фугаси,а я вже смерть побачила впритул.О перший біль тих не дитячих вражень,який він слід на серці залиша!Як невимовне віршами не скажеш,чи не німою зробиться душа?!Душа в словах – як море в перископі,І спомин той – як відсвіт на чолі…Мій перший вірш написаний в окопі.Він друкувався просто на землі
Olesya Опубліковано 5 Лютого, 2011 в 11:32 #288 Опубліковано 5 Лютого, 2011 в 11:32 жінка не вміє прощати собі і часусобі за те що не вміє втримати часа йому себто часу за те що так частовін нагадує нам що все менше лишається насі відходять кудись неймовірно щасливі хвилиниу півпомаху вій пощезають сюжети дольчас відмірює мірку і далі у невідь линеначе сім'я кульбаби на крилах дрібних парасолья іще не навчилась його не втрачатия іще не готова прощатись й прощатитільки ж струмені вітру солодкі леткітільки ж ми невагомі такі Мар'яна Савка
Yuliya Опубліковано 7 Лютого, 2011 в 18:39 #289 Опубліковано 7 Лютого, 2011 в 18:39 Прокинулась – довкіль пустеля дика, І небеса в палаючім вогні, А наді мною із закритим ликом Сяйлива постать в білому вбранні. - Чого мовчиш? - запитує у мене, У серці давній запаливши біль, - Я – Доля, Невідома, Незбагненна. Але сьогодні я служу тобі: Чого бажаєш? Забуття чи дива? Для тебе все, не гаючись, зроблю. І я відповіла: „Нехай щасливим буде той, кого я так люблю !” - Це той, хто серцем грав твоїм лукаво й, награвшись, навіть спогади жене? - О ні, неправда! Він в усьому правий, і навіть в тому, що забув мене. - Навіщо це? І ти забудь про нього, новим коханням розжени пітьму. - Я знаю, що важка його дорога, як можеш дати щастя - дай йому! - Ах, ти вважаєш, ніби він і досі ще не зазнав життя ясних принад! - Як щастя у житті його збулося, нехай воно помножиться стократ! - А ревність! Може, у чуттях шалених він припадає до чужих колін! - Яке це має значення для мене! Вже тим щаслива, що щасливий він... Все не згасала в небесах пожежа, крізь покривало лик судьби сіяв. - Проси для себе! Я тобі належу. Збагни, у нього Доля є своя! Я задихалась полум’ям хапливим і вже сама ледь чула, як молю: - Я щастя хочу! І тому щасливим буде той, кого я так люблю !.. Ліна Костенко
speaker Опубліковано 8 Лютого, 2011 в 23:52 #290 Опубліковано 8 Лютого, 2011 в 23:52 Василь СтусЦе туга. Так. Моя далека туга —відбігла, ніби сукa — стрімголоввід попелища серця. Виє здалека,щоб я себе на відстані почув.Соборе сорому, ганьби моєї вежо,моїх глухих, як твань, передчуттів.Гулкий і розсторонений, опадний,не серцем — тільки голосом ростешу невіді, в безпам’ятстві душевнімстрясаєшся і в німоті гримиш.Я знаю це. Я вичув це. І досіоговтатись не можу. Туга такмоя далека — стрімголов одбіглаі, ніби сукa, виє в ніч гулку.
speaker Опубліковано 9 Лютого, 2011 в 15:01 #291 Опубліковано 9 Лютого, 2011 в 15:01 Высоцкий ВладимирПЕСНЯ О МОЕМ СТАРШИНЕЯ помню райвоенкомат:"В десант не годен. Так-то, брат!Таким, как ты, там невпротык,"- и дальше смех,-Мол, из тебя какой солдат?Тебя хоть сразу в медсанбат.А из меня такой солдат, как изо всех.А на войне, как на войне.А мне и вовсе - мне вдвойне,Присохла к телу гимнастерка на спине.Я отставал, сбоил в строю.Но как-то раз в одном бою,Не знаю чем, я приглянулся старшине.Шумит окопная братва:"Студент! А сколько - дважды два?Эй, холостой! А правда, графом был Толстой?А кто евоная жена?"Но тут встревал мой старшина:"Иди поспи, ты не святой, а утром - бой".И только раз, когда я всталВо весь свой рост, он мне сказал:"Ложись!" - и дальше пару слов без падежей,-К чему две дырки в голове?"И вдруг спросил: "А что, в МосквеНеужто вправду есть дома в пять этажей?"Над нами шквал - он застонал,И в нем осколок остывал.И на вопрос его ответить я не смог.Он в землю лег за пять шагов,За пять ночей и за пять снов -Лицом на Запад и ногами на Восток.
Vika Опубліковано 9 Лютого, 2011 в 20:45 #292 Опубліковано 9 Лютого, 2011 в 20:45 Виходжу в ніч. Іду назустріч долі.Ітиму, доки вистачить снаги.Ідуть мої супутники-тополі.Лежать мої сучасники-сніги.А темрява! Іду, не спотикаюсь.А люди, люди! Десь вони та є.І все-таки, до чого я торкаюсь,воно ж таки хоч трохи відтає./Ліна Костенко/
speaker Опубліковано 10 Лютого, 2011 в 00:33 #293 Опубліковано 10 Лютого, 2011 в 00:33 Ліна Костенко... І не дивуй, що я прийду зненацька.Мені ще ж побороти переляк.На штурм Бастилій – просто. На Сенатську.А от до тебе – я не знаю як.Вже одпручалась гордістю і смутком,одборонилась даллю, як щитом.Як довго йшла до тебе, як нехутко,і скільки ще і сумнівів, і втом!Прийми мою понівечену душу,збагни й пробач мій безнемірний острах.Дай хоч на мить забути слово – «мушу»,це перше слово з букваря дорослих.Мені без тебе сумно серед людства.Вже людству не до себе й не до нас.А дика груша світиться як люстра.І чутно гомін тополиних трас...
speaker Опубліковано 11 Лютого, 2011 в 23:55 #294 Опубліковано 11 Лютого, 2011 в 23:55 Волошин МаксимилианЯ глазами в глаза вникал...Я глазами в глаза вникал,Но встречал не иные взгляды,А двоящиеся анфиладыПовторяющихся зеркал.Я стремился чертой и словомЗакрепить преходящий миг.Но мгновенно плененный ликУгасает, чтоб вспыхнуть новым.Я боялся, узнав - забыть...Но в стремлении нет забвенья.Чтобы вечно сгорать и быть -Надо рвать без печали звенья.Я пленен в переливных снах,В завивающихся круженьях,Раздробившийся в отраженьях,Потерявшийся в зеркалах.
solnishko Опубліковано 12 Лютого, 2011 в 11:40 #295 Опубліковано 12 Лютого, 2011 в 11:40 Скоро день всіх закоханих. А кохання - це вірші. Кохання для мене - це Ахматова. Есть в близости людей заветная черта,Ее не перейти влюбленности и страсти,-Пусть в жуткой тишине сливаются устаИ сердце рвется от любви на части.И дружба здесь бессильна и годаВысокого и огненного счастья,Когда душа свободна и чуждаМедлительной истоме сладострастья.Стремящиеся к ней безумны, а ееДостигшие - поражены тоскою...Теперь ты понял, отчего моеНе бьется сердце под твоей рукою........................................................А ты теперь тяжелый и унылый,Отрекшийся от славы и мечты,Но для меня непоправимо милый,И чем темней, тем трогательней ты.Ты пьешь вино, твои нечисты ночи,Что наяву, не знаешь, что во сне,Но зелены мучительные очи,-Покоя, видно, не нашел в вине.И сердце только скорой смерти просит,Кляня медлительность судьбы.Всё чаще ветер западный приноситТвои упреки и твои мольбы.Но разве я к тебе вернуться смею?Под бледным небом родины моейЯ только петь и вспоминать умею,А ты меня и вспоминать не смей.Так дни идут, печали умножая.Как за тебя мне Господа молить?Ты угадал: моя любовь такая,Что даже ты не смог ее убить...................................................ЛЮБОВЬ То змейкой, свернувшись клубком,У самого сердца колдует,То целые дни голубкомНа белом окошке воркует,То в инее ярком блеснет,Почудится в дреме левкоя...Но верно и тайно ведетОт радости и от покоя.Умеет так сладко рыдатьВ молитве тоскующей скрипки,И страшно ее угадатьВ еще незнакомой улыбке.
Vika Опубліковано 12 Лютого, 2011 в 11:49 #296 Опубліковано 12 Лютого, 2011 в 11:49 Мне нравится, что Вы больны не мной, Мне нравится, что я больна не Вами, Что никогда тяжелый шар земной Не уплывет под нашими ногами. Мне нравится, что можно быть смешной Распущенной - и не играть словами, И не краснеть удушливой волной, Слегка соприкоснувшись рукавами. Мне нравится еще, что Вы при мне Спокойно обнимаете другую, Не прочите мне в адовом огне Гореть за то, что я не Вас целую. Что имя нежное мое, мой нежный, не Упоминаете ни днем ни ночью - всуе... Что никогда в церковной тишине Не пропоют над нами: аллилуйя! Спасибо Вам и сердцем и рукой За то, что Вы меня - не зная сами! - Так любите: за мой ночной покой, За редкость встреч закатными часами, За наши не-гулянья под луной, За солнце не у нас на головами, За то, что Вы больны - увы! - не мной, За то, что я больна - увы! - не Вами./Марина Цветаева/
Vika Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 10:02 #297 Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 10:02 СловаСлова не ті, і не тому,Але бодай хоч щось.Хоч плот замість човна на переправі,І хоч не поперек ріки, а вздовж.І не душа, а плoть, але у вічній справі.Хоч пекло, а не рай - все ж вибір є,Ти поки можеш вибирай:Які слова, кому і де -Душа чи плоть, - і по якій відправі.Ти поки можеш вибирай.../Ольга Богомолець/
Liberta Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 13:57 #298 Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 13:57 Когда теряет равновесиетвоё сознание усталое,когда ступени этой лестницыуходят из-под ног,как палуба,когда плюет на человечествотвоё ночное одиночество,-ты можешьразмышлять о вечностии сомневаться в непорочностиидей, гипотез, восприятияпроизведения искусства,и - кстати - самого зачатияМадонной сына Иисуса.Но лучше поклониться данностис глубокими её могилами,которые потом,за давностью, покажутся такими милыми.Да.Лучше поклонится данностис короткими её дорогами,которые потомдо странностипокажутся тебе широкимипокажутся большими,пыльными,усеянными компромиссами,покажутся большими крыльями,покажутся большими птицами.Да. Лучше поклонится данности.С убогими её мерилами,которые потом до крайности,послужат для тебя перилами(хотя и не особо чистыми),удерживающими в равновесиитвои хромающие истинына этой выщербленной лестнице.ну, ясно - Бродський
Vika Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 15:37 #299 Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 15:37 Творення квазі-світуЗнаєш, це наче взяти великий аркуш паперу,Ручку і ґумку. Для початку - намалювати сферу.Поділити її – ну там, на атмо-, на гео- (такими собі шарами),Наче торт, розумієш? – «Наполеон» - як випікала мама.Та олівці кольорові. Та щоб отих кольорів – багато……………Намалювати по центру – гори і море. І на горі – хату.Не надто велику. З білого каменю. І кармінову черепицю.Вікна – щоби на сонце. Квіти високі. Лавку. І кицю.Пасіку з медом. Сливи. Черешні. Лози і вина.Сир і оливи. Запах полину. Дочку і сина.Жменю овечок. Тронки відлуння. Кошик з грибами.Стиглі суниці. Мох під ногами. Тата і маму.Стежку донизу – просто до моря – бігти до тебе.Руки спіймали, ніжно обняли, кинули в небо –В розсип волошок – пошепки луки, леготом – трави.Квітів навала (як цілувала!), зоряний травень.- Швидше, загадуй - зірка упала! З моря нам світить…- Будь мені правдою, світе мальований, світечку-світе…/Ганна Осадко/
speaker Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 22:51 #300 Опубліковано 13 Лютого, 2011 в 22:51 Юрій АндруховичЕЛЕГІЯ ШІСТДЕСЯТИХЛіто пахло м'ячем, бузиною, порічкою,в надвечірніх кущах цілувалися пари,і коли стигле сонце сідало за річкою,пахли тихим дощем кам'яні тротуари.М'яч летів до небес над антенами й липами,шкіряне і космічне буле його тіло.З виноградних альтан херувимськими хлипамирозтікався в ефір вундеркінд Робертіно.Ніч густішала вмить, м'ячик танув у темряві,загоралися лампи в садах і на ґанках,потаємна глибінь відкривалась у дереві,озивалися тіні на бляклих фіранках.М'яч уже не вертався:пропав на дистанції.З переповнених чаш голубі водометипульсували над парком, де щовечора танці,де холонули в ніч каруселі й комети.М'яч повис угорі, а роки розгорталися,мов солоні моря, мов піщані пустелі,і до ранку для нас, ніби світ, оберталисяі скрипіли порожні сумні каруселі…
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.