Перейти до змісту

Трошки про життя за кордоном.

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

@paksivatova

Більшість "соціалки" повертається в економіку — через споживання (продукти, оренда, транспорт тощо).

Частина біженців інтегрується, працює, платить податки. Це довгострокова інвестиція, хоча й не без ризиків. 

Старіння населення: Німці мають серйозний демографічний спад. Молоді, працездатні люди з-за кордону (включно з біженцями) можуть допомогти тримати економіку на плаву.

• +1 2
Опубліковано (змінено)
В 23.07.2025 в 01:26, Zheny@ сказав:

Саме смішне: іздиш на авто по Україні, похуй на правила і закони, перетнув кордон з ЄС, самий ввічливий водій в історії! Можна?  Можна! 

На тему німців і правил, навіть британці, у яких все гараз з дотриманням ПДР стібуться з німців, у яких дотримання правил це майже як сенс життя

Змінено користувачем vampirich
  • +1 1
Опубліковано

On 7/23/2025 at 1:26 AM, Zheny@ said:

- доведеться платити за все. Абсолютно. 

- Ніяких Кум, Брат, Сват і т.п. Всі рівні перед законом. Схибив, дав дупи... сідай, або башляй (штрафи).

- Маєш в селі 10 курок - ок. Маєш 30-50-100 - Це бізнес, плати! 

- високі комунальні платежі, вчитися економити! 

а хіба це мінуси? я двома руками за таке

• +1 2
Опубліковано (змінено)
On 7/23/2025 at 1:58 AM, Zheny@ said:

В Німеччині легалізована марихуана, тому відсоток п'яної молоді на вулицях  - мінімальний. Накурений не піде вбивати сусіда за пляшку, чи дружину, бо хтось на неї косо глянув, чи грабувати магазин, заради пляшки віскаря. Йому б поржати і пожрати. 

В Німеччині легалізована проституція, у давно. Прикол в тому, що в місті де я живу, такий "будинок терпимості", тримає українка з Луцька, яка 30 років тому переїхала

це давно пора легалізувати у нас, були  б гарні надходження у бюджет, але декому православіє головного мозку не дозволяє

Змінено користувачем case_l
  • +1 1
Опубліковано
В 23.07.2025 в 06:11, paksivatova сказав:

А можете мені розповісти, який сенс німцям оплачувати безтурботне життя біженців?

Цього ніхто не знає, але в Іспанії, для прикладу, дуже охоче беруть біженців на роботу. І пояснюють це "старінням нації". КОли самі іспанці вже не можуть працювати, на їхнє місце прийшла "свіжа кров". Підозрюю, що в Німеччині така ж причина. Цей і наступний роки в Німеччині прогнозують "пенсійний бум", тобто дууже багато людей підуть на пенсію по віку, і їхні робочі місця потрібно буде займати. Для того німці вкладають гроші в людей, щоб їх втримати тут. Але це усього лиш моє припущення. Можливо причина інша. З арабами ще складніше, вони не мають права працювати 5 років від моменту приїзду. І отримують більше, ніж українці (допомогу). Поки 5 років сидять - школи, курси, навчання і т.п. 

З того, що я розумію, багато людей не повернуться в Україну, вони не бачать там перспектив. А декому і немає куди повертатися.... В школі зі мною вчиться дівчина з Харкова, її будинку не існує, їй немає куди повертатися, та ще й з двома дітьми! Вчить мову, потім піде на Ausbildung, навчання по професії, чи новій професії. 

Житла тут вистачає, порожніх квартир вагон, але це в цій землі. В інших землях не так райдужно, люди на 2х роботах пашуть, щоб можна було оплатити житло і їдло, ну і відкласти щось. 

Коли я вийду на роботу, для німців це плюс, на одного платника податків більше. Квартиру платитиму сам, 275Євро + світло 40 + інтернет і телефон 40. Це вже я повторююся, але до того, що це не дорого, при ЗП у 1700-1800Є на руки, нехай 400 на житло і всі платежі. Ще 350 на їжу, папіроси і пиво. Вистачає самому. Ну нехай 400 в сумі, ще квиток, проїзний Deutscheticket  -58Є.

таким чином лишається 900-1000Є . 

Авто в кредит +-9% річних. типу 200-250Є в місяць за тачку платиш в середньому, буває всяке, залежно від авто. 

Або в лізинг, 100-150Є за авто з пробігом. 4 роки платиш, і береш іншу, і знову 4 роки. 

Тут є підвох, за 1 рік не більше 5000 км. Бо далі за кожен наступний км - 0,10- 0,30Є доплатити. . 

• Подобається 1
  • +1 2
Опубліковано
В 23.07.2025 в 09:15, case_l сказав:

а хіба це мінуси? я двома руками за таке

я про те, що не всі готові. Ментальність. Спиздити, замутити... 

В 23.07.2025 в 09:23, case_l сказав:

це давно пора легалізувати у нас, були  б гарні надходження у бюджет, але декому православіє головного мозку не дозволяє

Так ото ж. Чому не вивести чорний бізнес на поверхню? Це надходження в бюджет. Хай не великі, але надходження, вже краще, ніж мільйони повз бюджет. Особливо марихуана, робочі місця, виручка від продажу. Бо з проституцією значно складніше, знову ж - ментальність. В Україні за OnlyFans штрафують чи садять.. вузьколобі ідіоти, хай собі торгує своїм тілом по відеозв'язку, і платить як підприємці. Чітко, офіційно, прозоро. 

• +1 3
Опубліковано
В 21.07.2025 в 19:16, Zheny@ сказав:

ОЙ.. Признали непридатним і, відповідно, виїзним. Та й інвалідність маю з дитинства.

Спочатку Польща. Там десь 2 роки, робота, не супер заробки, але на життя вистачало, і явно більше було ніж в Україні. потім обставини змусили мене переїхати в Німеччину. І тут почався мрак. 

Без знання мови на роботу брати не хочуть, неохоче. Ті, хто перші приїхали, їм простіше було, зараз це не так уже. Майже рік без роботи... Ходжу на мовні курси. Закінчив А2, але один фіг ніфіга не розумію, і не балакаю. 

Кругом одні араби, сирійці і т.п. .. "народності" , таке враження, що в Німеччині немає німців. 

Житло знайшов, однушка, платить держава (в районі 300Є), дають допомогу 500+Євро. З них за світло 40Є і інтернет телефон стільки ж. 

Їжа дорога, особливо м'ясо, 1кг курятини (філе) +- 10Є. А в м'ясі стільки води... що з 1 кг ще 200 мл води, легко! 

Страхування обов'язкове, платить держава, по виходу на роботу - роботодавець. Зп в моїй землі мінімалка 1600-1800Є в місяць. Були б водійські права, то з роботою було б легше. Здати на права -  3600+Є. 

Трохи сумбурно, але якщо цікаво, то розкажу детальніше. 

Рік тому пішов по гриби в Карпатах, заблукав, 9 діб бродив лісами і опинився в Румунії.

Вже рік в Німеччині. Мені тут суперово, прямо моя країна. Іноді враження, наче все життя до цього жив десь "не там". 

З огляду на твої відгуки, гадаю, що ми точно в різних землях, певно й взагалі в різних кінцях цієї прекрасної країни)

У нас тут арабів та інших теж вистачає, але я живу в місті тисяч 40-50, тому ще доволі нормально. Перед цим жив в селі на 3000 людей - було враження, що мігранти лише я з дружиною. Окрім того, є певні місця, де мігрантів не побачиш - одні німці. Це якщо по закладах брати.

Допомогу платять таку ж, плюс квартира +- 900Є варм. Закінчили нещодавно курси В1 - мені 2 бали не вистачило до абсолютного максимума, розмовляю з місцевими майже з перших днів (А1 я вивчив ще в Україні до війни). Зараз активно шукаю роботу і курси В2. Маю вже декілька місцевих друзів/знайомих і щодня коло спілкування розширюю.

Їжа не надто дорожча, ніж в Україні. Хіба окремі позиції. Молочка - дешевше, побутова хімія, засоби гігієни, фрукти, овочі - теж. Як і більшість базових продуктів. М'ясо дійсно дороге, але привик таритися по акціях і нормально) Рибні палички в паніровці, або філешка - коштує копійки і смачне, бо дійсно всередині філе риби, а не фарш незрозумілого походження. Продукти якісні та смачні, хоча багато українців кажуть, що все їм ніяке - певно багато їли в Україні продуктів із глутаматом натрію))) Що дійсно в Україні смачніше - домашня картопля та томати. В Україні пива я не пив майже взагалі - тут почав смакувати, бо воно дійсно класне і натуральне. Щодо води в м'ясі - в Лідл та Алді є таке, сам був обпікся. І свинина іноді смердюча якась. Але є магазини, де можна придбати нормальне м'ясо (іноді дорожче, але топ). Тафель раз в тиждень - набираю повну кравчучку 40л продуктів, значно зменшує суми закупів.

Мінімалка по всій Німеччині одна - 12.82Є/год, якщо не помиляюсь. Маємо теж обов'язкове медичне страхування та взяли собі додаткове стоматологічне - 27Є на двох в місяць. Вже окупили. Лікують зуби без міфічних піврічних черг (хоча, якщо не знати мову, то дійсно можуть записати через пару місяців, як плановий візит) та недбальства - найновіші матеріали, швидко, якісно. Тут диплом лікаря за сало не купиш - треба бути в гімназії повним відмінником, щоб мати можливість поступити в мед і там ще довгі роки навчання та практики, поки пустять самостійно щось робити.

Загалом, мені Німеччина припала до душі ще в далекому 2016-му, а тепер я люблю цю країну і безмежно вдячний цій державі та людям за все, що вони для нас роблять.

• +1 1
Опубліковано
On 7/23/2025 at 2:03 PM, INVICTUS said:

Рік тому пішов по гриби в Карпатах, заблукав, 9 діб бродив лісами і опинився в Румунії.

Вже рік в Німеччині. Мені тут суперово, прямо моя країна. Іноді враження, наче все життя до цього жив десь "не там". 

цікаво які там правила перебування в лісі і збирання грибів? можна/не можна?

• Подобається 1
Опубліковано
В 23.07.2025 в 13:07, case_l сказав:

цікаво які там правила перебування в лісі і збирання грибів? можна/не можна?

якщо зустрінеш грибнагляд - можуть і на вокзалі за 40-50км від кордону спакувати і пришити "спробу незаконного збирання грибів"

але якщо грамотно все продумати і підготуватися - шанси на успіх =-70%, нікому нічого не плативши

Опубліковано
On 7/23/2025 at 1:15 PM, Zheny@ said:

я про те, що не всі готові. Ментальність. Спиздити, замутити... 

Так ото ж. Чому не вивести чорний бізнес на поверхню? Це надходження в бюджет. Хай не великі, але надходження, вже краще, ніж мільйони повз бюджет. Особливо марихуана, робочі місця, виручка від продажу. Бо з проституцією значно складніше, знову ж - ментальність. В Україні за OnlyFans штрафують чи садять.. вузьколобі ідіоти, хай собі торгує своїм тілом по відеозв'язку, і платить як підприємці. Чітко, офіційно, прозоро. 

Ну і ще одна із причин - те що правоохоронці/можновладці кришують цей бізнес, втратять прибутки. Наприклад кличко в будинку в Києві в якому живе, тримає клуб/бордель "тутсі", де разом і наркоту продавали, хоча здається його вже прикрили.  

WWW.UKRINFORM.UA

Служба безпеки України разом із поліцією цієї ночі закрили київський стрип-клуб «Tootsie». — Укрінформ.

• +1 1
Опубліковано
On 7/23/2025 at 2:11 PM, INVICTUS said:

якщо зустрінеш грибнагляд - можуть і на вокзалі за 40-50км від кордону спакувати і пришити "спробу незаконного збирання грибів"

але якщо грамотно все продумати і підготуватися - шанси на успіх =-70%, нікому нічого не плативши

я про збір грибів і ягід в Німеччині питав

Опубліковано
В 23.07.2025 в 13:14, case_l сказав:

я про збір грибів і ягід в Німеччині питав

Ахах, сорі)

Гриби можна збирати, окрім заповідників. Ягоди теж. Це все "в розумних кількостях для власного вжитку" на одну людину. Що приблизно - до 2 кг. Хоча на контроль нарватися складно. Німці теж ходять збирають, тому і здасть хтось навряд. Але це теж залежить більше від місцевого населення.

На риболовлю, щоправда ліцензію треба. Але ніби є варіант найти людину з ліцензією і з 1-2 вудками "впастина хвіст")

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...