Перейти до змісту

Трошки про життя за кордоном.

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
В 09.08.2026 в 05:43, case_l сказав:

Не все так однозначно, ухилянт тобі країну не підніме 

Друг зараз в Нідерландах. Так він вже сказав, що після війни повернеться. 

Інший в Польщі, така ж історія. 

Тут  сусіди "харьковсіє", яким за яника ахуєнно жилося, впевнений, що повтікають назад. 

Тут ще є такі, які готові по закінченню війни повернутися на Захід України, хоча до цього, жили на Сході. І мають бабло, щоб купити житло. 

До слова сказати. В моєму регіоні, однушка, яку я знімаю, 36мвартує коло 25000Є.

будинок 1978 року. 

В Луцьку зараз квартири дорожчі. Майже вдвічі. 

Якщо відкинути всі мої теперішні обов'язкові витрати, то я міг би її купити за 1,5-2 роки. 

В мене на роботі працює хлопець із дівчиною, пара. Відкладають. Є мета. 

• +1 2
  • Відповідей 1,3 тис
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано
On 8/11/2026 at 1:28 PM, Zheny@ said:

Друг зараз в Нідерландах. Так він вже сказав, що після війни повернеться. 

Інший в Польщі, така ж історія. 

Тут  сусіди "харьковсіє", яким за яника ахуєнно жилося, впевнений, що повтікають назад. 

Тут ще є такі, які готові по закінченню війни повернутися на Захід України, хоча до цього, жили на Сході. І мають бабло, щоб купити житло. 

До слова сказати. В моєму регіоні, однушка, яку я знімаю, 36мвартує коло 25000Є.

будинок 1978 року. 

В Луцьку зараз квартири дорожчі. Майже вдвічі. 

Якщо відкинути всі мої теперішні обов'язкові витрати, то я міг би її купити за 1,5-2 роки. 

В мене на роботі працює хлопець із дівчиною, пара. Відкладають. Є мета. 

А там є податок на нерухомість?

Опубліковано (змінено)

Звичайно що дехто повернеться, і для них буде більше пільг та заохочень чим тим хто тут залишався.

Ніхто потім не згадає що і як, як колись за певний час забули ветеранів всіх війн, і виключили вічний вогонь на меморіалах.

Навіть в армії є те, "в ти де був в 22 році, де ти там воював в т.д." не всі такі але зустрічаються, як правило ті хто був і реально воював ніколи не хочуть про це навіть згадувати тимпаче комусь щось доводити, в кожного своя думка.

Так само як військові обрали раніше бути військовими, яким зараз умовно 45-55+, достигають тим хто де був в 14 та 22 році, якийсь дисонанс людина сама обрала професію, ще достигає інших хто не був з нею.

Змінено користувачем MACCEN
  • +1 3
Опубліковано

Жити можна на 50 тис. Якщо ти не знімаєш житло, чи воно не в іпотеці. Діти не ходять по два три гуртки кожна. Сидіти вдома нікуди не вилазити в місто. 

Гроші як вода йдуть, навіть в день по 500 грн, це вже не здається як велика сума, ти вже 15 тис. За місяць.

• +1 1
Опубліковано
В 11.08.2026 в 14:58, MACCEN сказав:

Жити можна на 50 тис. Якщо ти не знімаєш житло, чи воно не в іпотеці. Діти не ходять по два три гуртки кожна. Сидіти вдома нікуди не вилазити в місто. 

Ну в такому випадку можна і на 20 жити нормально. А то і на 15. Бо це фактично лише їжа, одяг, комуналка, зв'язок

Опубліковано
В 11.08.2026 в 13:11, case_l сказав:

А там є податок на нерухомість?

Там це де?  Нідерланди, Польща, Німеччина? 

Ти можеш це сам загуглити. 

Певно, якщо площа переважає якусь там цифру, то є. 

Опубліковано
В 11.08.2026 в 21:10, volks сказав:

Ну в такому випадку можна і на 20 жити нормально. А то і на 15. Бо це фактично лише їжа, одяг, комуналка, зв'язок

Жити і виживати це зовсім різні речі.

Он пенсіонери і на 4 тищі пенсії живуть виживають

• +1 2
Опубліковано
В 12.08.2026 в 09:25, WebTraveller сказав:

Жити і виживати це зовсім різні речі.

Он пенсіонери і на 4 тищі пенсії живуть виживають

Ну якщо пенсіонери якось виживають на 4 тищі, то сім'я на 20 тищ може жити

• +1 1
  • -1 2
Опубліковано
В 12.08.2026 в 11:21, volks сказав:

Пенсіонерам діти допомагають.

А хто допоможе сім'ї з дітьмИ якшо 20 тищ доходу? В тебе діти хоч є, ти уявляєш які це витрати?

Опубліковано
В 12.08.2026 в 12:08, WebTraveller сказав:

Пенсіонерам діти допомагають.

А хто допоможе сім'ї з дітьмИ якшо 20 тищ доходу? В тебе діти хоч є, ти уявляєш які це витрати?

Уявляю.

• +1 1
  • -1 1
Опубліковано
В 12.08.2026 в 16:08, volks сказав:

А давай накидаєм приблизний кошторис.

Давай. Накидай. 

Чоловік, дружина, двоє дітей. Один в школі, другий здобуває вищу освіту.

Не забудь про комуналку, одяг, харчування нормальне (а не просто аби з голоду не померти), медицина, якийсь мінімальний відпочинок і т.д.

• Ха-ха 1
  • +1 1
Опубліковано
В 12.08.2026 в 16:58, WebTraveller сказав:

двоє дітей. Один в школі, другий здобуває вищу освіту.

Таке не накидаю, бо в мене одна і то в початковій:lol:

Опубліковано (змінено)
В 12.08.2026 в 17:39, volks сказав:

Таке не накидаю, бо в мене одна і то в початковій:lol:

Давай нехай буде одна. тим часом працюй над другою/другим))

З однією і в початковій це буде звичайно легше. Але все-рівно квест на виживання а не життя.

Але середньостатистична сім"я це таки двоє дітей

Змінено користувачем WebTraveller
Опубліковано
В 12.08.2026 в 17:44, WebTraveller сказав:

З однією і в початковій це буде звичайно легше. Але все-рівно квест на виживання а не життя.

Знову ж таки закон зростання потреб ніхто не відміняв.

Опубліковано

Нафбільше витрат складають саме маленькі, але постійні трати.

А взагалі фінансова поведінка формується ще з дитинства, і походу досить важко її змінити.

Але можливо.

Опубліковано

За час повномасштабної війни рівень бідності в Україні зріс приблизно вдвічі – до 41,6% у 2025 році, – йдеться у звіті Світового банку про соціальні умови в Україні.

Збільшилася нерівність: реальні доходи найбідніших домогосподарств скоротилися більш ніж на 30%, тоді як у найбільш забезпечених зросли більш ніж на 10%.
До 2025 року ціни на продукти харчування з початку війни зросли приблизно на ~80%, а витрати на житло та комунальні послуги – на ~70%.

Але це походу загальносвітова тенденція. 

Бідні біднішають , багаті багатіють.

відомою біблійною цитатою з Євангелія: «Бо хто має, то дасться йому та додасться, хто ж не має, — забереться від нього й те, що він має» (наприклад, Матвія 13:12).

Бачу просту логіку- Змалку вчити дітей до накопичення.

Опубліковано
В 12.08.2026 в 10:21, volks сказав:

Ти або дурний, або наївний.

Комуналка скільки? 5000 грн +- 

Якщо в тебе своя квартира, то ще ок. А якщо хтось на зйомній?  Однушка під Луцьком +-7500 оренда. + комуналка. 

+ Поїсти, не перебиватися з солоної води на солодку, а нормальна їжа. 10 000 аби стало на сім'ю з 3х людей. 

Доїзд до роботи, якщо авто, то ще "цікавіше". 

Одяг, в першу чергу дитині. Про себе в останню чергу. А на відпочинок відкласти? ЧИ просто відкласти на "щоб були" ?

Ти говориш про виживання, а не життя. 

• +1 2
Опубліковано
В 13.08.2026 в 00:44, Zheny@ сказав:

Ти або дурний, або наївний.

Комуналка скільки? 5000 грн +- 

Якщо в тебе своя квартира, то ще ок. А якщо хтось на зйомній?  Однушка під Луцьком +-7500 оренда. + комуналка. 

+ Поїсти, не перебиватися з солоної води на солодку, а нормальна їжа. 10 000 аби стало на сім'ю з 3х людей. 

Доїзд до роботи, якщо авто, то ще "цікавіше". 

Одяг, в першу чергу дитині. Про себе в останню чергу. А на відпочинок відкласти? ЧИ просто відкласти на "щоб були" ?

Ти говориш про виживання, а не життя. 

Прочитай умову задачі початкову

Опубліковано

Дітей бажано розвивати, гуртки, гуртки тягнуть певні ресурси фінансові, самий відносно дешевий це басейн, плавки та окуляри весь екіп. Так окуляри хороші вартують грошей. А так інші, кімоно, футбольна форма, друга дитина танці, малювання, і то ще поки мала може ще кудись захоче.

Я вже не кажу про всілякі змагання, турнірні внески, доїзд, з класу різноманітні дні народження в друзів та подруг. Екскурсія, здати на фонди класу (не велика сума але є і таке), зошити і т.д. діти ростуть, треба якісне взуття, так інтернет допомагає по акції придбати але теж то все не на халяву.

Я вже не кажу про медицину, доречі раджу страхувати дітей.

В ще за квартиру комуналка, оренда, самому то мовчу вже коли одяг і т.д. на всіх фотках які є однакова одежа що була 10-15 років :) в дітей тільки різна, одразу видно хто в сім'ї алігатор :)

Ще діти зараз не будуть носити те що придбали, в хочуть виглядати не гірше інших дітей, по факту правильно діти ж не винні що народились в сім'ї де немає бабла на щось класне.

• +1 1
Опубліковано

Дітей бажано розвивати, гуртки, гуртки тягнуть певні ресурси фінансові, самий відносно дешевий це басейн, плавки та окуляри весь екіп. Так окуляри хороші вартують грошей. А так інші, кімоно, футбольна форма, друга дитина танці, малювання, і то ще поки мала може ще кудись захоче.

Я вже не кажу про всілякі змагання, турнірні внески, доїзд, з класу різноманітні дні народження в друзів та подруг. Екскурсія, здати на фонди класу (не велика сума але є і таке), зошити і т.д. діти ростуть, треба якісне взуття, так інтернет допомагає по акції придбати але теж то все не на халяву.

Я вже не кажу про медицину, доречі раджу страхувати дітей.

В ще за квартиру комуналка, оренда, самому то мовчу вже коли одяг і т.д. на всіх фотках які є однакова одежа що була 10-15 років :) в дітей тільки різна, одразу видно хто в сім'ї алігатор :)

Ще діти зараз не будуть носити те що придбали, в хочуть виглядати не гірше інших дітей, по факту правильно діти ж не винні що народились в сім'ї де немає бабла на щось класне.

Опубліковано (змінено)
В 13.08.2026 в 06:29, volks сказав:

Прочитай умову задачі початкову

Умови задачі такі й були. Не виживати а жити більш-менш нормально на 20 тисяч.

А ти почав викручуватись. І одна дитина і ще мала і т.д.

Я так і не побачив від тебе розрахунку на 20 тищ на 3-х.

@Zheny@ і @MACCEN тобі вже розписали приблизно. Дуже приблизно і не все. Бо ще куча дрібних щоденних і не тільки витрат.

Мобільний зв"язок, інтернет, десь щось зламалось - ремонт, десь щось купити в квартиру - кредит і т.д.

Да, якщо жити десь в селі, мати власний город, якіихось курей, свинку тоді 20 тищ достатньо.

В місті нормально жити на таку суму не вийде. Не перепутай тільки слова. Жити і Виживати це різні речі.

Чи зараз почнеш розказувати що ти з дитиною живеш сам, без жінки, сам взагалі не харчується не вдягаєшся, все дитині і т.д.?

Змінено користувачем WebTraveller
Опубліковано

Харчування+засоби гігієни - 10к(тут дуже залежить від того де обідати)

Комуналка+зв'язок - 5к

Одяг - 5к

• Ха-ха 1

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...