Перейти до змісту

Трошки про життя за кордоном.

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано (змінено)
В 06.03.2026 в 14:32, WebTraveller сказав:

Від і до по оцих ЗП EG5, EG6....Чистими на руки, після сплати всіх податків

Тут чистими на руки практично не оперують, бо багато залежить від твого податкового класу (сам чи  одружений, є діти на утриманні чи нема...)  .

Навіть з малої ЗП десь 20% знімають на страховки (в основному пенсійна і медична майже порівну, і ще трохи від втрати роботи і догляд на схилі літ). Відсотк по страхових платежах ніби стабільний і не залежить від ЗП.

А далі прогресивне оподаткування (з ростом ЗП росте % прибуткового податку). До речі, крім того, що прямо з ЗП стягують на страховки, ще точно таку ж суму роботодавець на ці ж цілі платить окремо. Грубо кажучи страховки ~ 40% від брутто ЗП, половину з яких із ЗП утримують, в половину напряму роботодавець. 

Поправлю щодо мінімалки: з січня 13,90 за годину (була 12,82 кажись).

Я для прикладу проставив 4-й клас в калькулятор ЗП, щоб орієнтовну картину показати. 4-й клас оподатковується по повній можна сказати, без пільг на дітей, і подібного... Максимальна ставка податку на прибуток 42 чи 45 % згідно гугла. По страховках не знаю, але згідно скріншотів калькулятора є якась стеля, (принаймні по деяких рядках). 

Коротше: скріншоти дають загальне уявлення.

IMG_20260307_163053.jpg

IMG_20260307_163128.jpg

IMG_20260307_163156.jpg

IMG_20260307_163219.jpg

Змінено користувачем Unknown
  • +1 6
  • Відповідей 838
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано
В 07.03.2026 в 16:38, Unknown сказав:

Тут чистими на руки практично не оперують, бо багато залежить від твого податкового класу (сам чи  одружений, є діти на утриманні чи нема...)  .

Навіть з малої ЗП десь 20% знімають на страховки (в основному пенсійна і медична майже порівну, і ще трохи від втрати роботи і догляд на схилі літ). Відсотк по страхових платежах ніби стабільний і не залежить від ЗП.

А далі прогресивне оподаткування (з ростом ЗП росте % прибуткового податку). До речі, крім того, що прямо з ЗП стягують на страховки, ще точно таку ж суму роботодавець на ці ж цілі платить окремо. Грубо кажучи страховки ~ 40% від брутто ЗП, половину з яких із ЗП утримують, в половину напряму роботодавець. 

Поправлю щодо мінімалки: з січня 13,90 за годину (була 12,82 кажись).

Я для прикладу проставив 4-й клас в калькулятор ЗП, щоб орієнтовну картину показати. 4-й клас оподатковується по повній можна сказати, без пільг на дітей, і подібного... Максимальна ставка податку на прибуток 42 чи 45 % згідно гугла. По страховках не знаю, але згідно скріншотів калькулятора є якась стеля, (принаймні по деяких рядках). 

Коротше: скріншоти дають загальне уявлення.

IMG_20260307_163053.jpg

IMG_20260307_163128.jpg

IMG_20260307_163156.jpg

IMG_20260307_163219.jpg

Ось такий калькулятор знайшов

Українською.

Завтра зв'яжуся з фінансовим консультантом, щоб повернути частину сплачених податків за минулий рік. 

Хай скаже, що потрібно. То я буду пробувати. Кажуть, що навіть німці цим користуються, повертають. 

Цікаво те, що повертають частину грошей за доїзд до роботи. Якщо працюєш 10+ км від місця житла, то платять 0,3Є за км. Але рахують лише в одну сторону. За робочий одяг повертають, якщо свій використовував, а я пів року свій юзав. Взуття, штани. 

На тому тижні видали 2є штанів, 2 футболки, куртку (не зимову, а типу робочий жакет), і взуття. 

Штани плотні дуже, паряться яйця :) Взуття ніби хороше, але також дуже штучне, ноги паряться. На літо - не варіант. 

Футболки хороші - Fruit of the loom. Хоча прості дешеві футболки можна і по 3-5Є купувати. Худі робоча (фліс) в Кауфлянді по акції 7,5Є. 

• +1 2
Опубліковано (змінено)

Для прикладу, в штатах я теж це все списую і навіть в рази більше бо в мене це, якщо з дрібниць то:  також уніформа, убер,  авіаперельоти,  готелі, мобільний зв'язок, інтернет, різна електронніка для роботи включаючи той же, хоч кожен рік - найновіший айфон та найпотужніший макбук, та навіть ті ж сонцезахисні окуляри Ray-Ban... але, на всяк випадок, для можливої перевірки шанси на яку не більше 3-5%, у нас бажано зберігати всі чеки на усі покупки які ти "списуєш", тобто на які робиш офіційне "повернення", бо при перевірці оспорити та доказати що це все тобі дійсно потрібно для роботи - ти завжди можеш, а от без фізичних чеків як доказів цих реальних витрат - то вже туго... бо за звичай, при перевірках дивляться тільки чеки та в окремих випадках коли виникають якісь сумніви (особливо це про чеки на десятки тисяч долларів) - також перевіряють виписки з банківських рахунків з яких ці витрати оплачувались і чи реально оплачувались, але ще раз - це тільки на дуже великі витрати. Також, про що багато хто мовчить або просто не знає бо все життя орендує або "безкоштовно" живе там де дали по допомозі - завжди вигідніше придбати своє власне житло навіть в кредит ніж просто орендувати... бо майже 70% цих всіх витрат на своє власне житло (а це реально значна частина твого доходу та загальних витрат сімейного бюджету) - ти цілком легально списуєш і з цих сум взагалі не сплачуєш податків зі свого доходу. Наприклад, цього я теж колись взагалі не знав і теж сплачував дохєра тих податків, причому досить багато років, коли просто працював, просто жив, орендував житло, нікуди нічого не інвестував і нічого власного не мав... саме тому навіть на початку твоєї теми тобі це писав (про власне житло на своїй землі), тобто не прямо зараз, але якщо плануєш там залишатись - то вартує думати та планувати на роки вперед. Бо хєрня така, що дехто з тих що заробляють в десяток разів більше ніж ми, тобто прості робітники яким і я був добрих з два десятки років,  що в Європі що в США - сплачують ті ж самі податки в євро чи долларах що і звичайні робітники які просто працюють на звичайних робітничих роботах, і заробляють рівно стільки щоб після сплати всіх так званих податків - щоб вистачало рівно на дорогу на роботу чи на автомобіль яким їздити на ту ж роботу чи за продуктами в магазин на вихідних, на іжу щоб мати змогу фізично працювати, одяг та за місце де можна відпочити між тою ж роботою щоб знову йти на роботу... таке собі ніким не офішоване сучасне "рабство"...

Але якщо в загальному, то розмір податків у вас - ЖЕСТЬ. Надіюсь, з усієї своєї зарплати ти ці всі податки не платиш і "списати" чи "повернути" у тебе є що набагато більше ніж просто за "штани та футболки"... 

Змінено користувачем Waver
  • Дякую! 1
  • +1 2
Опубліковано
В 08.03.2026 в 18:43, Waver сказав:

Але якщо в загальному, то розмір податків у вас - ЖЕСТЬ.

В конституції Німеччини записано:

IMG_20260309_135420.thumb.jpg.feb55548f91b6b0a25848d1590f5f657.jpg

І слово "Соціальна" вони не просто так вписали, то їх реальна політика.  А для підтримки цього всього треба стягувати багато податків. І прогресивне оподаткування (більша ЗП – вищий % податку) – це елемент цього підходу.

То вони після 2-ї світової як вписали, так і живуть....

Опубліковано (змінено)

Нє, так вибираються ті, хто дуже хочуть звідси втікти :) а мені тут непогано :) но хочеться чогось нового... чи то вже старість...чи криза середнього віку... хйз

Змінено користувачем Соромітник
  • +1 3
Опубліковано (змінено)
On 3/9/2026 at 7:57 AM, Unknown said:

В конституції Німеччини записано:

IMG_20260309_135420.thumb.jpg.feb55548f91b6b0a25848d1590f5f657.jpg

І слово "Соціальна" вони не просто так вписали, то їх реальна політика.  А для підтримки цього всього треба стягувати багато податків. І прогресивне оподаткування (більша ЗП – вищий % податку) – це елемент цього підходу.

То вони після 2-ї світової як вписали, так і живуть....

Так от воно так, але соціальна нерівність присутня, бо найбільше податків зі своєї зарплати платять як раз таки звичайні робітники а не ті що заробляють від €150 000 на рік і більше. А найбільше "стрижуть" маленькою зарплатою та великими податками, навіть в америці - як раз таки звичайних роботяг і саме так, щоб їм вистачало як раз таки тільки на свої мінімальні потреби між тою ж роботою... і все на що можна розраховувати поверх витрат на свої мінімальні потреби, тобто самий верх вдалої зарплати звичайного робітника, максимум - це придбати нове чи свіже авто щоб їздити на ньому на ту ж роботу... а багато кому навіть і на авто не вистачає. Ось саме це я і маю на увазі.

Опубліковано
В 09.03.2026 в 18:16, Waver сказав:

Так от воно так, але соціальна нерівність присутня, бо найбільше податків зі своєї зарплати платять як раз таки звичайні робітники а не ті що заробляють від €150 000 на рік і більше.

Це як так виходить?

Опубліковано
В 09.03.2026 в 17:16, Waver сказав:

Так от воно так, але соціальна нерівність присутня, бо найбільше податків зі своєї зарплати платять як раз таки звичайні робітники а не ті що заробляють від €150 000 на рік і більше.

Ну в Німеччині не комунізм, щоб всі були рівні, в соціальна держава, тобто підтримують в складних життєвих ситуаціях, дітей, .... Тому соціальна нерівність припустима.

Щодо "найбільше платять звичайні робітники" – то ти щось не так дивився мої скріни, можу ще зробити кілька з аналогічним кроком, щоб дійти до тисяч 250 на рік, і порахуєш відсоток податку... Не знаю як там у вас в Америкаці :), але в Німеччині прогресивна ставка прибуткового податку. 

• +1 1
Опубліковано (змінено)
On 3/9/2026 at 12:43 PM, volks said:

Це як так виходить?

Трошки, по дрібницям описав вище. Але вдобавок до всього того, ще є окремі додаткові пенсійні рахунки, окремі рахунки дітям на навчання, певні інвестиційні рахунки... і все це не оподатковується.  Також, відкривається компанія чи корпорація і багато чого списується ніби як на бізнес. Різниця в тому, що той хто, наприклад, працює звичайним робітником і заробляє 35 тисяч в рік яких ніколи і так не вистачає навіть на усі мінімальні потреби типу свого власного житла чи автомобіля, тому і навіть не може йти мови про якісь окремі рахунки,  інвестиції чи списання на бізнес... -  мусить платити ті 35-38% податків зі своїх чесно зароблених 35 тисяч... і що тоді йому залишається і на що вистачить?

А той хто заробляє 200 тисяч в рік і навіть набагато більше - частину спише на свій великий дорогий будинок (податок на землю та нерухомість, проценти банку, ремонти цієї нерухомості та апгрейди), частину на "бізнес" та всі його витрати, а це від офісної техніки з меблями до туалетного паперу, тобто все що купується ніби як для бізнесу а по факту часто використовується і сім'єю вдома... частину на лізинг новенького рендж ровера (взятий на бізнес) та бензин на нього, частину на різні інвестиційні рахунки включаючи рахунки навіть дітям на навчання... а буває що навіть свої яхти заправляють кредитками відкритими на бізнес... і тільки потім, з того що з тих 200 тисяч і більше залишиться не списаним, а часто це ті ж 35-45 тисяч - заплатить свої "чесні" 35-38% податків...  Вловив про що я?

• +1 1
Опубліковано (змінено)
On 3/9/2026 at 5:29 PM, Unknown said:

Щодо "найбільше платять звичайні робітники" – то ти щось не так дивився мої скріни, можу ще зробити кілька з аналогічним кроком, щоб дійти до тисяч 250 на рік, і порахуєш відсоток податку... Не знаю як там у вас в Америкаці :), але в Німеччині прогресивна ставка прибуткового податку. 

Так, таблиці гарні спору немає, в америці ніби теж так, але чомусь ніхто ніде не постить таблиць що та як можна "списати", що в багатіїв неоподатковується та як саме вони законно ухиляються від сплати таких же великих податків на всі свої доходи, але справно сплачують по цих гарних таблицях з того що залишається після всіх тих списань...

Опубліковано (змінено)

Але, якщо вже й жити десь за кордоном по соціалці - то тре жити на повну і брати приклад з хасидів і взагалі ніхєра нікому не платити.))) Досить відомий американський блогер нещодавно спробував викрити цю систему - отримав закриття свого акаунта на патреоні, а тепер ще й мусив записати окреме відео щоб оголосити що суїциду робити не збирається і зі здоров'ям у нього все теж добре... місцеві американці пробують об'єднуватись щоб чинити опір, то в тому ж фейсбуці їхні групи одразу видаляються без пояснення причин...

Щоб зрозуміти цей весь пиздець - вартує подивитися та послухати відео Українською і також переглянути його відео з чого все почалось запощене місяць тому...

Перед цим цей незалежний журналіст викрив аферу в емігрантській громаді сомалійців в Міннеаполісі на  $250 000 000 а тут вже йдеться про мільярди...

Опубліковано (змінено)
В 10.03.2026 в 06:00, Waver сказав:

і тільки потім, з того що з тих 200 тисяч і більше залишиться не списаним, а часто це ті ж 35-45 тисяч - заплатить свої "чесні" 35-38% податків...  Вловив про що я?

Ну то відразу потрібно було уточнити, в яку сторону ти клонив, не так розлого, але варто було. Бо ж спочатку подумав, що ти якусь альтернативну математику застосовуєш :)

Ну якщо в тебе чиста ЗП і сім'ї немає, то далеко не завжди вийде подібні мутки масштабно робити. Але погоджуюсь, що немало багатіїв користуються подібними схемами. Як на мене, тут багато залежить від роду твоєї діяльності, чи я там куди прилітати якийсь абстрактний бізнес. 

Не знаю , чи багато подібного в Німеччині, але мабуть менше ніж у США, через менталітет, який ти не так давно сам тут у яскравих барвах описував. :)

Чим точно зловживають,  то всякі будівельні шабашки. Наші часто , бо  звикли так жити в Україні, ну і русішдойчі, які з Азії наїхали 30-40 років тому, теж нерідко хімічать, місцеві німці набагато менше. Ну принаймні така картина серед простого народу. Що там роблять "олігархи" з доходом 200+ тисяч на рік я не знаю :) 

Змінено користувачем Unknown
  • +1 1
Опубліковано (змінено)
On 3/10/2026 at 12:33 PM, Unknown said:

Що там роблять "олігархи" з доходом 200+ тисяч на рік я не знаю :) 

Та які там олігархи, це як раз ті  що тільки ледь дотягують до середнього класу... серед моїх знайомих абсолютна більшість має оформлені компанії і хоч працюють ніби на звичайних роботах але працюють по контрактах, тобто пропонують свої послуги компаніям в яких працюють. Тобто, той же лікар-ветеринар під свій диплом на себе відкрив компанію і тепер його компанія з лікарем-фахівцем дає послуги госпіталю в якому він працює. Знайома менеджер по безпеці в сфері вантажоперевезень дає свої послуги своєї компанії транспортній компанії в якій працює... так само працює більшість диспетчеріа, менеджерів по персоналу,  головні механіки в автомайстернях, ріелтори і т.д.., тобто як раз всі ті що заробляють трохи чи в рази більше ніж звичайні робітники. І один знайомий перед переїздом в америку жив та займався продажем та ремонтом авто в Європі та мав свою невелику дилерську, країну я не запам'ятав але це точно не Німеччина, але сенс в тому що казав що якщо займатись бізнесом чи мати свою компанію то система сплати податків майже по всій Європі приблизно та ж сама як і США...

Опубліковано
В 10.03.2026 в 07:00, Waver сказав:

Трошки, по дрібницям описав вище. Але вдобавок до всього того, ще є окремі додаткові пенсійні рахунки, окремі рахунки дітям на навчання, певні інвестиційні рахунки... і все це не оподатковується.  Також, відкривається компанія чи корпорація і багато чого списується ніби як на бізнес. Різниця в тому, що той хто, наприклад, працює звичайним робітником і заробляє 35 тисяч в рік яких ніколи і так не вистачає навіть на усі мінімальні потреби типу свого власного житла чи автомобіля, тому і навіть не може йти мови про якісь окремі рахунки,  інвестиції чи списання на бізнес... -  мусить платити ті 35-38% податків зі своїх чесно зароблених 35 тисяч... і що тоді йому залишається і на що вистачить?

А той хто заробляє 200 тисяч в рік і навіть набагато більше - частину спише на свій великий дорогий будинок (податок на землю та нерухомість, проценти банку, ремонти цієї нерухомості та апгрейди), частину на "бізнес" та всі його витрати, а це від офісної техніки з меблями до туалетного паперу, тобто все що купується ніби як для бізнесу а по факту часто використовується і сім'єю вдома... частину на лізинг новенького рендж ровера (взятий на бізнес) та бензин на нього, частину на різні інвестиційні рахунки включаючи рахунки навіть дітям на навчання... а буває що навіть свої яхти заправляють кредитками відкритими на бізнес... і тільки потім, з того що з тих 200 тисяч і більше залишиться не списаним, а часто це ті ж 35-45 тисяч - заплатить свої "чесні" 35-38% податків...  Вловив про що я?

Ну так мова ж була про прогресивну систему оподаткування зарплати. Оподаткування бізнесу - то трохи інше.

• +1 2
Опубліковано (змінено)
On 3/10/2026 at 2:28 PM, volks said:

Ну так мова ж була про прогресивну систему оподаткування зарплати. Оподаткування бізнесу - то трохи інше.

Так я ж з самого початку про це і писав, що найбільше податків сплачують прості роботяги, а ті хто заробляє трохи чи значно більше, (власники землі та нерухомості плюс з зареєстрованими на себе компаніями) чи навіть заробляють в десятки чи сотні разів більше, в процентному відношенні до своїх доходів - сплачують в десятки разів менше ніж прості робітники бо знають та мають десятки варіантів як цілком легально це зробити щоб ніхєра не платити або платити хоч той мінімум чи близько того, щоб вразі чого, хто зна як життя повернеться - мати не гіршу ніж в звичайного робітника соціальну підтримку від держави. Також, у мене самого є корпорація і офіційно в усіх документах де потрібно вказувати місце роботи та посаду - числюсь президентом компанії, тобто юридичне лице, керуючий компанією, хоча по факту працюю звичайним водієм, цього року навіть підняв собі в два рази зарплату щоб сплачувати трошки більше податків...)))  А ще є певні речі які я навмисно не описував бо в інтернеті волію про це не писати але завжди це пояснюю та показую своїм друзям, знайомим та родичам, і якщо навіть після вього вище написаного та прочитаного хтось вважає по іншому - то будь ласка нехай буде по вашому, тут я написав і так вже достатньо.

Опубліковано
В 09.03.2026 в 14:09, Соромітник сказав:

Привіт, старим друзям і не друзям. Женя, весело живеш :) шото нове відбувається :) я тожа так хочу... але не випускають

Привіт, старий друзяко! 

Я все це весело описую :) 

Жити тут важко. Єдиний жирнючий плюс - СТАБІЛЬНО! 

От і все. 

Щодо "теж так хочу". Писни мені в приват. 

• +1 1
Опубліковано

Ой народ, тут нова "фішка"! 

на підприємстві є так звані "пункти"! 

оцінювання працівника по туєвій хучі критеріїв! 

Пунктуальність, чистота робочого місця, креативність, ініціатива. 

Особливо порадував пункт "комунікаційні навички"....  Хто і як має це оцінювати?? 

2-3-5 німців взагалі не вітаються, навіть із німцями... Інші ж (+- 85%), махають рукою здалека, або ж підносять руку до голови (1-2 пальці, ніби скидають головний убір), це круто. Хтось просто приходить і вітається за руку особисто. (включаючи шефа), 1 раз на тиждень ходить по заводу і з кожним (абсолютно!!!!), вітається за руку. Якщо в когось свято - вітає особисто. 8 Березня, усіх жінок вітав квітами, а жінки у нас працюють, і не мало!  на ДН - також вітає квітами. Особисто. 

Німець, з яким я працював, Марсель, вийшов з лікарняного, 2 місяці не було. То в коридорі зустрілися, обіймалися і казав мені "як справи, брате? Все гаразд? Давав ради на участку? ". Для нього я "умовний брат, хороший колега", для іншого - ауслендер. Як то оцінювати?? 

Німкеня Ніколетта, з якою я щоразу, коли приходжу на зміну, обіймаюся і цілуємося в щічку. Який то рівень комунікації?? 

Або тягнемося якісь свої "пацанячі приколи" з тим же майстром цеху..

Мама того ж "мого німця", Марселя, (мого колеги, не треба додумувати, а то ще скажете, що переїхав в Гейропу!) Я старої закалки! Вона  працює разом із нами. Золота жінка! Їй за 60! Дуже гарно до мене ставиться. (Ніколь вчора сказала, що мама Марселя, це Mutti, "мамуся". І вона краща за її маму......)

Коротше, спробую розшифрувати всі "ельфійські заклинання" і дам знати, що нового дізнався. 

Єдине, що одразу дали зрозуміти - що ці "пункти" - напряму формують мою премію. Тобто, моя премія напряму залежить від цих "пунктів". Чим більше - тим вища премія. 

• Дякую! 1
  • +1 5
Опубліковано (змінено)

А як молоді Німкені в порівнянні з старшими жінками, маю на увазі по менталітету? Запитую, бо в дружини на роботі в колективі яким вона керує - молоді дівахи американки, такі ліниві шо писець і часто можуть навіть не вітатися... і також є бабульки яким за 60. То ті бабульки реально ще старої закалки - кращі "подруги", і вітаються завжди, і порозмовляти можна, і працюють файно чітко і надійно, і зі своїх городів можуть чимось пригостити, коли інколи прихожу до дружини на роботу то вони всі навіть мене впізнають та завжди вітаються... різниця поколінь просто колосальна.

• +1 2
Опубліковано
В 12.03.2026 в 09:47, vampirich сказав:

Заодно і дізнаємося наскільки детально @Zheny@ вивчав тему молоденьких німкень :)

Так він же жонатий

Опубліковано
В 12.03.2026 в 14:05, volks сказав:

Так він же жонатий

Так тим хто на дієті не заборонено розглядати вітрини кондитерських відділів :)

• Ха-ха 3

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...