Перейти до змісту

Порадьте, будь ласка, рацію


ksena555

Рекомендовані повідомлення

Порадьте, будь ласка, рацію для туристичних цілей з відносно великим радіусом дії(10км)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

для загального розвитку прочитайте https://hamlutsk.pp.ua/tekhnichna-informatsiia/iak-daleko-mozhe-pratsiuvaty-perenosna-5-vt/

щоб не було самообману про 10 км, і щоб лапшу про ці міфічні кілометри вам не вішали інші продавці.

 

від себе додам що вижати 10км з переноски на землі з руки буде дуже складно. треба 5-7 ват і півметрові антени.

тому якшо мова йде про туризм з використанням авто - купуйте автомобільну рацію

якшо про гори - тоді це ще реальні відстані.

 

який бюджет? умови використання (поле, гори, ліс)? тоді можна говорити предметніше

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

48 хвилин тому, ksena555 сказано:

в основному використовуватимемо в лісі, бюджет до 3000грн./пара

сумніваюсь що знайдете в такому бюджеті, з вимогами 10 км в лісі... Колись (років 20-ть назад), подобалось "походити лісами-горами" з тиждень, в нас були кенвуди по 10 вт, щось приблизно таке саме (такої моделі вже нема, застаріла), коштує біля 2000 за одну...можу і помилятись, зараз є baofeng і т.п. - ними не користувався...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ліс дуже сильно глушить радіосигнал. я проводив натурний тест в заборольскому лісі портативками по 5ват на частоти 145мгц і 433 мгц. відстань була 3,1км. діапазон 433мгц очікувано показав гірший результат, якість зв'язку була на рівні присутності сигналу, тобто нульова. на 145 мгц було трохи краще. можна було розібрати слова, але через великі шуми. тобто 3км, це вже межа, далі якої непробитись. і швидше за все це ще мені повезло з рельєфом, або через те що використовував "посилені" антени, ось тут https://krikam.net/content/review/radiostantsii/test-portativnykh-ratsiy-v-lesu/ 1-2 км пробивало в людей.

тому це те на що можна розраховувати, не більше.

 

за 3к ви нормальних фірмових нових радейок не купите. хіба китайщину.

можна пошукати щось б/у типу Vertex VX-231. її ціна на вторичному ринку 1,5к +/-. шукайте з літієвим акумулятором і на 145мгц.

 

кенвуди не варто брати, через те, що в україні 3/4 кенвудів відверта підробка, в народі китаєнвуди і навіть укрокенвуди є (але це зовсім інша історія). вийнятком може бути цифрова рація, але там ціни трохи іншого ешелону :D

 

можна брати і китайців. тим більше ціни будуть аж дуже дешеві. від 700-800 грн за радіо. але через малу ціну ви отримуєте погану пиле-вологостійкість, не стійкі до падінь на землю, низькоякісну збірку і високий ризик згоріти в любий момент, невідповідність заявлених ват і ємності акумулятора до фактичних. хоча на перший погляд працюватимумть вони не гірше фірми. але їх ціна дозволяє не переживати за це. розбили, втопили, згоріла - стару викинули - купили нову і далі користуєтесь.

щодо конкретності моделі рекомендувати немає сенсу. всі вони майже однакові, з однаковою схемотехнікою і якістю зборки. беріть лише з акумулятором на 8,4вольти (вони розвивають більшу потужність 4-6 ват, 3,7вольта типу баофенг 888 має на виході 1-2 вати)

 

ну і прийдеться перейти на "посилену " антену типу retevis rhd-771. стокові антени як правило мають спіральну конструкцію, це забезпечує малий розмір і всенаправленість їх дії (добре роблять в лежачому (на столі) положенні), але це погіршує їх дальнобійність. заміна антени на таку як я вказав дозволить покращити якість зв'язку на 20-30%, але при умові вертикальної позиції. якщо їх покласти на стіл, горизонтально, то сигнал може впасти до 0.

 

p.s. є така поговірка - кращий підсилювач, то антена. тому не в ватах щастя. тому що залежність там не лінійна а квадратична. для збільшення радіусу дії в 2 рази, треба потужність підняти в 4 рази. тому різниці між 4 і 6 ватами ви певно не замітите.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...