Перейти до змісту

Облік тварин, або "Мы в ответе за тех, кого приручили..." ©


jack74

Рекомендовані повідомлення

Колись в іншій темі вже порушували деякі моменти утримання собак

On 26.11.2014 at 10:01, Lovetstiney сказано:

Я також є власником собачки. На мою думку лучани не звикли ще до тої культури утримання собак як це є в Європі. Потрібно контролювати деякі питання і все можна буде поправити, а саме :

1) Вигул та перевезення собак в транспорті тільки в намордниках ( постійно бачу як це власники собак ігнорують )

2) Мають бути відповідні затверджені майданчики для вугулювання чотирилапих друзів, ну і звичайно прибирати за ними.

3)Потрібно реєструвати обов'язково всіх собак, щоб кожен мав свого власника який несе відповідальність за свого улюбленця. Можливо це додасть трошки більшої відповідальності людям що тримають собак.

4) Собакам мають бути зроблені стандартні прививки обов'язково ( наприклад від сказу та інші поширені хворби які можуть бути небезпечними для людей та інших тварин ).

5 ) Контролюючі органи які допоможуть за допомогою штрафів наприклад ( 300 -500 євро , чому такі - просто інші не допоможуть змінити ситуацію, адміністративні штрафи типу 75-150 - зараз це смішно ). Це досить важливий пункт з переліку, оскільки в Україні є багато правильних законів - та вони просто не виконуються, а залишаються на рівні якоїсь декларації.

 

схоже, вас почули

До парламенту внесли закон про запровадження обліку домашніх тварин.

Цитувати

У п'ятницю 20 квітня у Верховну Раду внесли законопроект, що вводить облік домашніх і бездомних тварин. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Згідно до проекту закону, планується встановити перелік потенційно небезпечних порід собак. До них віднесли 33 породи, зокрема зеннехунда, різеншнауцера, добермана, ротвейлера, ріджбека, та кілька різновидів догів, вівчарок, мастифів та тер'єрів.

Крім цього, законопроект встановлює штрафи для господарів, які не прибирають екскременти своїх вихованців під час прогулянки. Також встановлюється відповідальність за використання домашніх тварин для жебракування.

Ще один норматив щодо домашніх тварин, прописаний в законопроекті - повна заборона на проведення косметичних операцій, таких як купірування вух і хвоста, видалення кігтів, іклів, та інші.

Для бездомних тварин в законопроекті передбачена обов'язкова біостерилизация.

 

ще одна цитата з тієї теми

On 25.11.2014 at 22:15, Ko3bMa сказано:

Ще один екзамен на вступ до Європи

Чи готові лучани прибирати послід за своїми тваринами

Нової теми вирішив поки що не створювати.

Що скажуть собачники? Готові прибирати чи й далі будемо вигулювати улюбленців там, де ваші ж дітки граються?

так як та тема все ж трішки про інше, тому, думаю, можна вже робити окрему

 

Отож,

не прибрав за своїм улюбленцем гівно - штраф (тут я тільки "ЗА")

купірував собаці щось - тебе посадили в турму (ніколи не розумів, навіщо калічать собак)

твоя безпородна Мурка народила котенят (знач ти розводиш безпородних) - штраф!,

нестерилізував улюбленого дворняжку Тузика - штраф!,

приховав (незареєстрував) хомячка - штраф!,

подав на OLXі оголошення, шо роздаєш щенят, котрі привела твоя Жучка породи двортерьєр - чекай нацполіцію в гості...

 

Декілька цитат з порівняльної таблиці:

Цитувати

Стаття 154-1. Недотримання санітарних норм при утриманні тварин.

Неприбирання власником, опікуном тварини екскрементів тварини у квартирі, сходових площадках та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах, та інших місцях загального користування, а також громадських місцях, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів громадян.

Цитувати

Забороняються хірургічні операції, за винятком біостерилізації тварин, які не пов'язані з наданням ветеринарної допомоги, зокрема:

обрізання хвостів;

купирування вух;

позбавлення голосу;

видалення кігтів та іклів;

інші операції з метою зміни зовнішнього вигляду тварини.

Цитувати

Стаття 154-4. Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цінності.

Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цін, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Цитувати

потенційно небезпечні породи собак – породи собак, які мають що володіють генетично детермінованими якостями агресії й сили. До потенційно небезпечних порід собак відносяться: акіта-іну,  американський бульдог, американський пітбультер'єр, американський стафордширський тер'єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер'єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тосаіну, чорний тер'єр, німецький боксер, фокстер'єр, шарпей, ягдтер'єр німецький, а також метиси зазначених порід з явними фенотипічними ознаками. 

Цитувати

Стаття 9-1. Обов'язки власників, опікунів собак, котів та інших домашніх тварин

Власники, опікуни собак, котів та інших домашніх тварин зобов'язані:

Спойлер

 

зареєструвати собак, котів та інших домашніх тварин віком від двох місяців і більше.  При первинній реєстрації собак, котів та  інших  домашніх  тварин, їх власникам видаються  правила утримання тварин, паспорт тварин, жетон (інший відмінний знак), здійснюється чипування тварини. Номерний знак  собаки, кота та іншої домашньої тварини  прикріплюється до  її нашийника.

Новопридбані собаки, коти та інші домашні тварини повинні бути зареєстровані в п'ятиденний строк і доставлені у ветеринарну установу, заклад, службу для огляду,  імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

повідомити протягом п'яти днів ветеринарну установу, заклад, службу, що обслуговує даний район, про набуття права власності на домашню або безпритульну тварину, а також про переїзд із ними в інший населений пункт;

кожні три роки  доставляти собак, котів а у разі, якщо ветеринарна служба визнає за потрібне – частіше та інших домашніх тварин, у ветеринарну установу, заклад, службу  для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

утримувати сторожових собак та хижих тварин на прив'язі і спускати  їх із прив'язі лише в закритих дворах, що виключає можливість їх втечі. Про наявність собаки чи хижої тварини застерігати відповідним написом;

не допускати, щоб тварини забруднювали екскрементами  квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах та інших місцях загального користування, а також громадські місцях (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів);

здійснювати приплід собак і котів винятково через кінологічні та фелінологічні клуби та розплідники;

здавати собак, котів та інших домашніх тварин до спеціальних притулків у разі відмови від права власності  на тварину;

про особливо небезпечне захворювання собак, котів та інших домашніх тварин негайно повідомляти ветеринарну установу, заклад, службу;

у випадках падежу собак, котів та інших домашніх тварин негайно  повідомити ветеринарну установу, заклад, службу і здавати трупи на кладовище тварин разом з паспортом, жетоном (іншим відмінним знаком), чипом - у відповідні органи;

негайно повідомити органи санітарно-епідемічного нагляду та   ветеринарної служби про випадки укусів або травмування домашньою твариною людини, свійської чи іншої домашньої тварини. Доставити до ветеринарної установу, заклад, службу домашню тварину, яка заподіяла шкоду з метою тимчасової ізоляції і огляду протягом 10 днів, а тварин, яким заподіяно шкоду для огляду і лікування. У разі неможливості доставки вказаних тварин, повідомити про них до відповідних органів для вилову і доставки їх у ветеринарну установу, заклад, службу;

відшкодовувати у повному обсязі матеріальні та моральні збитки, що заподіяні їхніми тваринами іншим фізичним та юридичним особам.

Підприємницька діяльність з розведення домашніх тварин з метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню відповідно до законодавства.

 

 

Цитувати

Стаття 9-2. Реєстрація та облік домашніх та опікуваних тварин

Спойлер

 

Контроль за чисельністю та розмноженням тварин для забезпечення ветеринарного і епізоотичного благополуччя здійснюється шляхом реєстрації та обліку домашніх та опікуваних тварин.

Реєстрацію та облік домашніх тварин, власниками яких є фізичні та юридичні особи, опікуваних тварин здійснюють установи та заклади ветеринарної медицини незалежно від форми власності з обов’язковим наданням ними інформації про зареєстровану тварину до держаних ветеринарних установ, закладів, служб, що здійснюють ведення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів.

При реєстрації тварини, установа, яка здійснює реєстрацію, видає власнику або опікуну зареєстрованої тварини паспорт тварин, жетон (інший відмінний знак), який має бути постійно закріпленим на тварині (на ошийнику або іншим способом), здійснює чипування тварини. Ознайомлює власника або опікуна тварини із положеннями цього Закону та правилами утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах, ветеринарно-санітарними вимогами щодо їх утримання, з розташуванням місць для дозволеного вигулу собак, притулків для тварин, місць захоронення (утилізації) трупів тварин, ветеринарних служб (лікарень) тощо.

 

Обов’язковій реєстрації та обліку підлягають:

собаки, коти та інші домашні, опікувані тварини віком від двох місяців і більше, що мають власників або опікунів;

виловлені безпритульні тварини, які передані під опіку.

Реєстрації підлягають домашні, опікувані тварини, що досягли тримісячного віку, а також ввезені тварини, які перебувають на території населеного пункту більше трьох місяців.

Інформація щодо зареєстрованої домашні, опікувані тварини передається до державної установи ветеринарної медицини, що здійснює ведення єдиної державної електронної бази даних тварин. Контроль за веденням єдиної державної електронної бази даних тварин здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини.

При реєстрації собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, її власник зобов’язаний надати медичну довідку про проходження обов'язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду,  довідку з кінологічного центру (клубу) про проходження ним спеціального навчання з утримання собак потенційно небезпечної породи.

Перереєстрація тварини проводиться в разі зміни місця проживання чи реєстрації власника, опікуна або зміни власника, опікуна тварини із зазначенням нового власника, опікуна в тримісячний строк. 

У випадку загибелі або втрати зареєстрованої тварини власник або опікун зобов'язаний повідомити про це орган, який здійснював реєстрацію тварини.

Реєстрація домашніх, опікуваних тварин є платною. Витрати на їх реєстрацію (виготовлення та видача паспорта, жетона (іншого відмінного знаку), чипування, комп’ютерні послуги, надання друкованих матеріалів щодо поводження з тваринами) відшкодовуються власниками, опікунами тварин організаціям, що здійснюють реєстрацію тварин, відповідно до положень цього Закону.

Положення про паспорт, жетон (інший відмінний знак) та чип, визначається Кабінетом Міністрів України.

Види диких тварин, що підлягають реєстрації, а також порядок їх реєстрації, встановлюються законодавством про охорону та використання тваринного світу.

Цитувати

Звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин:

фізичні та юридичні особи - під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин, які виникли та оформлені до проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин у порядку, визначеному цим Законом;

Цитувати

Стаття 16. Регулювання чисельності домашніх, безпритульних і диких тварин

Регулювання чисельності диких тварин здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами.

Регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації та шляхом їх вилову та розміщенню у притулки для тварин.

Регулювання чисельності домашніх тварин здійснюється методом біостерилізації. Обов’язковій біостерилізації підлягають усі домашні тварини, що не мають породної цінності.

Розведення домашніх тварин здійснюється виключно у племінних розплідниках, кінологічних, фелінологічних клубах, що мають ліцензію на проведення такої діяльності.

Цитувати

Стаття 18. Загальні правила поводження з тваринами, що виключають жорстокість

...

Забороняється:

розведення домашніх безпородних тварин;

...

розведення тварин зі спадково закріпленою агресивністю;

примушування до нападу одних тварин на інших, ...

Цитувати

Стаття 154. Порушення правил тримання собак і котів

Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків, жетонів (інших відмінних знаків), чипів і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях -

 тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від ста  до ста п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин)”

Спойлер

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин)” (далі – Законопроект) розроблено з метою запровадження обліку та ототожнення тварин шляхом збирання та занесення відповідної інформації до введеної єдиної державної електронної бази даних тварин, функціонуючої в електронному режимі та містить інформацію щодо усіх зареєстрованих в державі тварин. Одним з найважливіших та соціально значущих питань в Україні є створення комфортних умов життя громадян. Оскільки поряд з людьми мешкають тварини, у тому числі, безпритульні, то успішне вирішення цього  питання  є неможливим без урахування і вирішення проблем, пов’язаних з тваринами. Неналежне утримання тварин  та велика кількість безпритульних тварин на вулицях міст та селищ призводять до  погіршення їх санітарно-епідемічного стану, забруднення навколишнього середовища, аварійності на дорогах, підвищення соціальної напруженості та рівня конфліктності людей, ризику розповсюдження хвороб, що є спільними у людей та тварин, укусам тощо.

Очевидним є факт, що успішне вирішення означеної проблеми можливе тільки за умови комплексного підходу та системної роботи. При цьому заходи  по запобіганню  зростанню кількості безпритульних тварин, а в подальшому- їх зникненню з вулиць,  є одними з  пріоритетних в цій роботі.

Однак міри, що направлені на роботу виключно з безпритульними тваринами, не в змозі дати позитивного результату, оскільки постійним джерелом поповнення популяції безпритульних тварин є власницькі тварини. Неконтрольовані або небажані приплоди, залишені просто неба на вулиці, загублені або  викинуті  живі “іграшки”, свідоме залишення тварин без нагляду - все це призводить до регулярного збільшення популяції безпритульних тварин.  Отже очевидним є факт, що регулювання та зменшення кількості безпритульних тварин можливе тільки  за умови  налагодженого контролю за чисельністю, в першу чергу,  власницьких тварин.

Важливою складовою у вирішенні питань, пов’язаних з тваринами є питання відповідальності осіб, що їх утримують. Тільки механізм адекватної  відповідальності за неналежне утримання тварин здатний врегулювати такі питання, як зниження рівня конфліктності населення та запобігання жорстокості по відношенню до тварин.

Надто важливою складовою при вирішенні питань, пов’язаних з тваринами, є необхідність врахування принципів моральності та гуманності. Загальноєвропейська та світова тенденція в напрямку гуманного ставлення до тварин  зобов’язує Україну дотримуватися міжнародних норм та правил щодо поводження з тваринами.

Виходячи з цього логічним рішенням означеного кола проблем є чіпування та реєстрація тварин, підвищення рівня відповідальності за неналежне поводження з твариною власників та тих, хто ними опікується, створення умов для  комфортного співмешкання людей та тварин.

Важливим моментом є те, що інформація,що буде міститися на чипі, дозволить  контролювати не тільки поводження з тваринами, але й санітарно-епідемічну ситуацію та допоможе налагодити в країні централізовану систему контролю за вакцинуванням  тварин від сказу, що буде гарним запобіжником розповсюдження хвороби.

Процес введення обов’язкової реєстрації та чіпування тварин торкається багатьох норм чинного законодавства та потребує на узгодженість між ними.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення Законопроектом передбачається удосконалення правил тримання тварин, а саме введення відповідальності за недотримання санітарних норм при утриманні тварин, використання тварин для заняття жебрацтвом, порушення вимог щодо розведення домашніх тварин, порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цінності, торгівлю з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів.

До Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» Законопроектом пропонується включення  норм щодо заборони використання тварин на мисливських випробувальних мисливських станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак. Також пропонується заборона розведення домашніх безпородних тварин, використання тварин для зайняття жебрацтвом, торгівля домашніми або опікуваними тваринами в громадських місцях, не відведених спеціально для цих цілей, або без ветеринарних документів, передбачених законодавством про ветеринарну медицину, умертвіння вагітних самок тварин, умертвіння тварин за участю або у присутності неповнолітньої особи.

Законопроектом передбачається виключення деяких положень із Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а саме, регулювання чисельності тварин із застосуванням метода евтаназії, умертвіння новонародженого приплоду тварин тощо.

Цим Законопроектом враховані зауваження Президента України стосовно Закону України 2120-VIII (2120-19) від 22.06.2017 в частини дублювання  функції органів Національної поліції України і районних, районних у місті, міських чи міжрайонних судів у розгляді справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами, відповідальність за які встановлені статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Законопроект уточнює дефініції Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України з метою приведення їх до відповідності з особливими частинами зазначених кодексів.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України усунені розмовності щодо дублювання компетенцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Крім того, Законопроектом передбачається запровадження, зокрема:

електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів;

регулювання чисельності диких тварин здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами;

регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації та шляхом їх вилову та розміщенню у притулки для тварин;

регулювання чисельності домашніх тварин здійснюється методом біостерилізації. Обов’язковій біостерилізації підлягають усі домашні тварини, що не мають породної цінності;

розведення домашніх тварин здійснюється виключно у племінних розплідниках, кінологічних, фелінологічних клубах, що мають ліцензію на проведення такої діяльності;

забороняється умертвіння  вагітних самок тварин;

забороняється умертвіння тварин за участю або у присутності малолітньої дитини;

розведення домашніх безпородних тварин;

використання тварин для зайняття жебрацтвом;

встановлення плати (адміністративний збір) за проведення реєстрації домашніх або безпритульних тварин, який буде складати:

-         за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

-         за внесення змін до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

-         адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин, та округлюється до найближчих 10 гривень;

-         адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин;

-         у разі відмови у проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається;

-         у разі відкликання заяви про державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин адміністративний збір підлягає поверненню;

-         звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин:

фізичні та юридичні особи - під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин, які виникли та оформлені до проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин у порядку, визначеному цим Законом;

громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років;

громадяни, віднесені до категорії 4 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років;

інваліди Великої Вітчизняної війни, особи із числа учасників антитерористичної операції, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

інваліди I та II груп;

громадяни, які забирають у власність тварину з притулку для тварин;

притулки для тварин;

органи державної влади, органи місцевого самоврядування;

громадські організації, що здійснюють діяльність у галузі захисту тварин від жорстокого поводження.

-         адміністративний збір не справляється за внесення до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, змін, пов’язаних із приведенням у відповідність із законами України;

Адміністративний збір за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин зараховується до місцевих бюджетів у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України.

Фінансове забезпечення державних реєстраторів (крім приватних ветеринарних установ, закладів та служб) здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Фінансове забезпечення приватних ветеринарних установ, закладів та служб здійснюється за рахунок 60 відсотків коштів адміністративного збору, що залишається у приватних ветеринарних установ, закладів та служб, які здійснили державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин.

Перерахування 40 відсотків коштів адміністративного збору за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин здійснюється в установленому законодавством порядку.

Одночасно Законопроектом передбачається заборона хірургічних операцій, за винятком біостерилізації тварин, які не пов'язані з наданням ветеринарної допомоги, зокрема:

обрізання хвостів;

купирування вух;

позбавлення голосу;

видалення кігтів та іклів;

інші операції з метою зміни зовнішнього вигляду тварини.

Законопроектом запроваджується положень щодо яких право власності та інші речові права на тварину можуть бути тимчасово обмежені шляхом її вилучення органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами на час розгляду судом справи про припинення права власності та інших речових прав на тварину у разі жорстокого поводження з нею, у випадку коли існує загроза здоров’ю чи життю тварини. У такому випадку передача тварини здійснюється органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами відповідно до акту передачі на відповідальне зберігання фізичній чи юридичній особі, яка виявила бажання взяти тварину на утримання, або стати її опікуном.

У разі припинення права власності та інших речових прав на тварину за рішенням суду така тварина передається органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами до спеціалізованого притулку, або місць тимчасового утримання з обов’язковим переданням її новому власнику або опікуну. Умертвіння конфіскованої тварини забороняється, окрім випадків передбачених цим Законом.

Уводиться вимоги щодо обов’язкового дотриманням зоогігієнічних, ветеринарно-санітарних норм і правил, установлених для утримання тварин, притулками та інші центри, установи, що утримують тварин створюються  органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадськими і благодійними організаціями та фізичними особами.

 

2. Цілі і завдання прийняття законопроекту

Законопроект має на меті запровадити систему реєстрації та обліку домашніх та безпритульних тварин.

Завданням прийняття законопроекту є  встановлення належного контролю за кількістю домашніх та безпритульних тварин, запобігання зростанню чисельності безпритульних тварин, сприяння створенню комфортних умов співіснування людей та тварин в населених пунктах  та покращення їх санітарно-епідемічного стану , створення ефективної системи контролю за своєчасністю щеплення тварин від сказу та інших захворювань, що є небезпечними для людини, зниження рівня конфліктності та соціальної напруги  у питаннях, пов’язаних з тваринами, зниження рівня агресії населення по відношенню до тварин, запобігання  злочинам, пов’язаним з жорстоким поводженням з тваринами, сприяння зростанню рівня моральності у суспільстві, підвищення іміджу України як країни ,що поділяє гуманний та цивілізований підхід щодо вирішення питань, пов’язаних з тваринами.

Законопроектом також передбачено підвищення відповідальності власників та опікунів тварин за порушення умов їх утримання, жорстоке поводження з ними та безвідповідальне ставлення до вирішення  питань, пов’язаних з утриманням тварин.

 

3. Загальна характеристика і  основні завдання законопроекту

Метою і завданням прийняття проекту Законопроекту  запровадити систему реєстрації та обліку домашніх та безпритульних тварин.

Усунення висловлених зауважень Президентом України стосовно Закону України 2120-VIII (2120-19) від 22.06.2017 в частини наявності положень відповідно до яких є дублювання  функції органів Національної поліції України і районних, районних у місті, міських чи міжрайонних судів у розгляді справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами, відповідальність за які встановлені статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

До того ж законопроект уточнює дефініції Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України з метою приведення їх до відповідності з особливими частинами зазначених кодексів.

 

4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання

Основу нормативно-правової бази в даній сфері становлять Конституція України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України, Закон України Про захист тварин від жорстокого поводження та Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Для реалізації положень запропонованого законопроекту немає потреби вносити зміни до інших законодавчих актів, окрім змін, передбачених у цьому проекті.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття Законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України. На момент внесення не передбачає витрат з державного бюджету.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту

Прийняття Законопроекту забезпечить  встановлення належного контролю за кількістю домашніх та безпритульних тварин, запобігання зростанню чисельності безпритульних тварин, сприяння створенню комфортних умов співіснування людей та тварин в населених пунктах  та покращення їх санітарно-епідемічного стану , створення ефективної системи контролю за своєчасністю щеплення тварин від сказу та інших захворювань, що є небезпечними для людини, зниження рівня конфліктності та соціальної напруги  у питаннях, пов’язаних з тваринами, зниження рівня агресії населення по відношенню до тварин, запобігання  злочинам, пов’язаним з жорстоким поводженням з тваринами, сприяння зростанню рівня моральності у суспільстві, підвищення іміджу України як країни ,що поділяє гуманний та цивілізований підхід щодо вирішення питань, пов’язаних з тваринами.

Крім того прийняття Законопроекту забезпечить, зокрема: запровадження, зокрема:

електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів;

регулювання чисельності диких тварин здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами;

регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації та шляхом їх вилову та розміщенню у притулки для тварин;

регулювання чисельності домашніх тварин здійснюється методом біостерилізації. Обов’язковій біостерилізації підлягають усі домашні тварини, що не мають породної цінності;

розведення домашніх тварин здійснюється виключно у племінних розплідниках, кінологічних, фелінологічних клубах, що мають ліцензію на проведення такої діяльності;

забороняється умертвіння  вагітних самок тварин;

забороняється умертвіння тварин за участю або у присутності малолітньої дитини;

розведення домашніх безпородних тварин;

використання тварин для зайняття жебрацтвом;

встановлення плати (адміністративний збір) за проведення реєстрації домашніх або безпритульних тварин.

 

Народні депутати  України:

А.В. НЕМИРОВСЬКИЙ, А.В. ШИНЬКОВИЧ, Р. М. МАЦОЛА, Г.Л. ЧЕКІТА, О.О. ЖОЛОБЕЦЬКИЙ, К.В. ЯРИНІЧ, О.В. СПІВАКОВСЬКИЙ, С.М. КАПЛІН, І.М. СУСЛОВА, Ю.О. БУГЛАК, М.В. ДОВБЕНКО, А.В. ЯЦЕНКО, А.Л. ПАЛАТНИЙ, Є.С. ДЕЙДЕЙ, В.Й. РАЗВАДОВСЬКИЙ, І.А. АРТЮШЕНКО, А.С. ЛОЗОВИЙ, В.В.МЕЛЬНИЧЕНКО, О.Б. БАКУМЕНКО, С.П. ЛАБАЗЮК

 

 

ну і сам проект Закону

Спойлер

Проект вноситься народними депутатами України

А.В.  НЕМИРОВСЬКИЙ

А.В. ШИНЬКОВИЧ

Р. М. МАЦОЛА

Г.Л. ЧЕКІТА

О.О. ЖОЛОБЕЦЬКИЙ

К.В. ЯРИНІЧ

О.В. СПІВАКОВСЬКИЙ

С.М. КАПЛІН

І.М. СУСЛОВА

Ю.О. БУГЛАК

М.В. ДОВБЕНКО

А.В. ЯЦЕНКО

А.Л. ПАЛАТНИЙ

Є.С. ДЕЙДЕЙ

В.Й. РАЗВАДОВСЬКИЙ

І.А. АРТЮШЕНКО

А.С. ЛОЗОВИЙ

В.В.МЕЛЬНИЧЕНКО

О.Б. БАКУМЕНКО

С.П. ЛАБАЗЮК

 

О..ЖОЛОБЕ ЦЬКИЙ

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин

 

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

I. Внести зміни до таких законодавчих актів України:

1. У Кодексі України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до № 51, ст. 1122):

1) у частині першій статті 89 слова “- знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин,” виключити;

2) у статті 154:

у частині першій після слів “вигулювання собак без повідків” доповнити словами “, жетонів (інших відмінних знаків), чипів”;

у абзаці другому частини першої слова “одного до трьох” замінити словами “п’ятдесяти до ста”  і слова “трьох до п'яти” замінити словами   “ста  до ста п’ятдесяти”;

у абзаці другому частини другої слова “трьох до п'яти” замінити словами “ста п’ятдесяти  до двохсот” і слова “чотирьох до семи” словами “двохсот до трьохсот”;

3) доповнити статтями 154-1, 154-2, 154-3, 154-4, 154-5  такого змісту:

Стаття 154-1. Недотримання санітарних норм при утриманні тварин.

Неприбирання власником, опікуном тварини екскрементів тварини у квартирі, сходових площадках та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах, та інших місцях загального користування, а також громадських місцях, –

тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів громадян.

Стаття 154-2. Використання тварин для заняття жебрацтвом

Використання тварин для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб) -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 154-3. Порушення вимог щодо розведення домашніх тварин.

Порушення вимог щодо розведення домашніх тварин -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 154-4. Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цінності.

Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цін, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 154-5. Торгівля з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів.

Торгівля з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів -

тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.”;

4) у частині першій статті 221 цифри  “89” виключити;

5) у абзац другий пункту 1 частини першої статті 255 після цифр  “154” доповнити цифрами “154-1, 154-2,, 154-3 , 154-4, 154-5.

2. У статті 299 Кримінального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 25-26, ст. 131):

1) у абзаці першому частини першої  слова “, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій” замінити словами “вчинене умисно, що призвело до їх каліцтва, а так само нацькування тварин одна на одну,”;

2) у абзаці першому частини другої слова “Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього,” замінити словами “Жорстоке поводження з тваринами вчинене умисно, що призвело до їх  загибелі,”;

3) у абзаці першому частини третьої слова “Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом,” замінити словами “Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або групою осіб, або щодо двох і більше тварин, або у присутності неповнолітнього,”.

3. У Законі України “Про захист тварин від жорстокого поводження” (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 27, ст. 230):

1) абзац одинадцятий викласти в такій редакції:

“жорстоке поводження  з  тваринами  -  діяння щодо тварин, які відносяться до хребетних, що завдали тваринам стрес, біль, страждання тощо, призвели до травм, каліцтва тварин або їх загибелі, крім іншої законної діяльності;”;

2) після абзацу шістнадцятого доповнити новими абзацами такого змісту:

“власник тварини – юридична або фізична особа, яка здійснює догляд за твариною, що належить їй на праві власності або на інших підставах, що не суперечать законодавству, і несе відповідальність за стан тварини та її дії згідно з законодавством;

електронна база даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів – загальнодержавна база даних, яка функціонує в електронному режимі та містить інформацію щодо усіх зареєстрованих в державі домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів;

екскременти тварини  – відходи життєдіяльності тварини;

місце та зона для вигулу собак – територія, на якій власник має право вигулювати собаку без намордника та повідка при умові дотримання вимог цього Закону;

майданчик для дресирування собак – спеціально облаштована територія, призначена для дресирування собак власником самостійно або під наглядом інструктора з дресирування собак;

опікувані домашні тварини – тварини, що перебувають під опікою фізичних осіб, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадських і благодійних організацій в умовах повністю або частково створених діяльністю людини;

 

опікун домашньої тварини – фізична особа, підприємство, установа, організація незалежно від форм власності, громадські і благодійні організації, що опікуються домашніми тваринами на волонтерських засадах;

опіка над твариною – догляд за опікуваною твариною для забезпечення її біологічних, видових та індивідуальних потреб, забезпечення заходів з профілактики захворювань тварини та спрямованих на недопущення її безконтрольного розмноження без зміни її ареалу перебування;

пункт тимчасового утримання тварин – спеціально обладнані приміщення або частини приміщень, призначені для тимчасового утримання домашніх тварин у разі їх вилову чи тимчасової ізоляції;

поводир незрячого (тварина супроводу) – собака, яка використовується для полегшення   пересування інвалідів І або ІІ групи, позбавлених зору або залишковий зір яких не дає можливості самостійно орієнтуватися в просторі та мають обмежені фізичні можливості і потребують допомоги спеціально підготовленої собаки для пересування і спілкування. При цьому тварина повинна пройти підготовку у спеціалізованих закладах з підготовки собак-поводирів та реабілітації інвалідів, по закінченні яких, тварина разом з комплектом необхідного спорядження та підтверджуючим документом установленого зразка (що має назву “Собака-поводир сліпого”), передається особі, позбавленій зору;

потенційно небезпечні породи собак – породи собак, які мають що володіють генетично детермінованими якостями агресії й сили. До потенційно небезпечних порід собак відносяться: акіта-іну,  американський бульдог, американський пітбультер'єр, американський стафордширський тер'єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер'єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тосаіну, чорний тер'єр, німецький боксер, фокстер'єр, шарпей, ягдтер'єр німецький, а також метиси зазначених порід з явними фенотипічними ознаками. 

реєстрація та облік домашніх тварин, що мають власників – процес обліку та ототожнення домашніх тварин шляхом збирання та занесення відповідної інформації щодо домашньої тварини та її власника до електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, видача власникам тварин паспортів тварин, жетонів (інших відмітних знаків), чипування з метою контролю за чисельністю тварин в населених пунктах та за дотриманням власниками тварин ветеринарних та санітарно-епідеміологічних вимог;

зоокутки - спеціально обладнані приміщення або  частини приміщень,  які призначені  для утримання собак,  котів та інших домашніх тварин і виключають можливість їх,  вільного переміщення за встановлені межі;

карантинний майданчик  - спеціально обладнані приміщення або частини  приміщень,  які  призначені  для  тимчасового  утримання домашніх тварин у випадку вилову чи тимчасової ізоляції;

ветеринарна експертиза - комплекс діагностичних і спеціальних  досліджень щодо визначення загального стану здоров'я та психологічного стану тварини;

схрещування домашніх тварин - об'єднання статевих  клітин різних  порід домашніх тварин одного виду з метою виведення нової породи;

етологічні потреби - потреби,  які пов'язані з  біологічними основами поведінки тварин (фізіологічні, екологічні та інші);

ветеринарні установи - державні юридичні особи, які займаються  ветеринарною  практикою  в порядку, встановленому законодавством України;

ветеринарні заклади - колективні, приватні юридичні особи та фізичні особи, які займаються підприємницькою ветеринарною практикою за умови отримання спеціального дозволу (ліцензії), що видається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом;

ветеринарні служби - служби ветеринарної медицини центральних та місцевих органів виконавчої влади, які діють на підставі законів  України в галузі ветеринарії та положень, затверджених за   погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини;

регіональні служби державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті з підпорядкованими їм прикордонними та транспортними пунктами державного ветеринарного контролю;

ветеринарний контроль - сукупність заходів, спрямованих на додержання фізичними та юридичними особами, які є власниками або опікунами домашніх тварин та посадовими особами, що утримують домашніх тварин, законодавства про ветеринарну медицину;

органи ветеринарного контролю - органи виконавчої влади, які  здійснюють повноваження відповідно до розділу 5 Закону України "Про  ветеринарну медицину" та інших нормативних актів.

реєстрація безпритульних тварин – процес обліку та ототожнення тварин шляхом збирання та занесення відповідної інформації щодо тварини до електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, видача опікунам тварин паспортів тварин, жетонів (інших відмінних знаків), чипування тварин для зареєстрованих, біостерилізованих та вакцинованих проти зооантропонозних захворювань тварин з метою контролю за чисельністю тварин в населених пунктах.”;

3) частину другу статті 3 виключити;

 

4) у статті 9:

частину другу викласти в такій редакції:

“Правила утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах затверджуються Кабінетом Міністрів України.”;

у частині четвертій цифри “14” замінити цифрами “18”:

5) доповнити статтями  9-1,9-2, 9-3, 9-4, 9-5, 9-6, 9-7, 9-8, 9-9, 9-10 такого змісту:

Стаття 9-1. Обов'язки власників, опікунів собак, котів та інших домашніх тварин

Власники, опікуни собак, котів та інших домашніх тварин зобов'язані:

зареєструвати собак, котів та інших домашніх тварин віком від двох місяців і більше.  При первинній реєстрації собак, котів та  інших  домашніх  тварин, їх власникам видаються  правила утримання тварин, паспорт тварин, жетон (інший відмінний знак), здійснюється чипування тварини. Номерний знак  собаки, кота та іншої домашньої тварини  прикріплюється до  її нашийника.

Новопридбані собаки, коти та інші домашні тварини повинні бути зареєстровані в п'ятиденний строк і доставлені у ветеринарну установу, заклад, службу для огляду,  імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

повідомити протягом п'яти днів ветеринарну установу, заклад, службу, що обслуговує даний район, про набуття права власності на домашню або безпритульну тварину, а також про переїзд із ними в інший населений пункт;

кожні три роки  доставляти собак, котів а у разі, якщо ветеринарна служба визнає за потрібне – частіше та інших домашніх тварин, у ветеринарну установу, заклад, службу  для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

утримувати сторожових собак та хижих тварин на прив'язі і спускати  їх із прив'язі лише в закритих дворах, що виключає можливість їх втечі. Про наявність собаки чи хижої тварини застерігати відповідним написом;

не допускати, щоб тварини забруднювали екскрементами  квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах та інших місцях загального користування, а також громадські місцях (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів);

здійснювати приплід собак і котів винятково через кінологічні та фелінологічні клуби та розплідники;

здавати собак, котів та інших домашніх тварин до спеціальних притулків у разі відмови від права власності  на тварину;

про особливо небезпечне захворювання собак, котів та інших домашніх тварин негайно повідомляти ветеринарну установу, заклад, службу;

у випадках падежу собак, котів та інших домашніх тварин негайно  повідомити ветеринарну установу, заклад, службу і здавати трупи на кладовище тварин разом з паспортом, жетоном (іншим відмінним знаком), чипом - у відповідні органи;

негайно повідомити органи санітарно-епідемічного нагляду та   ветеринарної служби про випадки укусів або травмування домашньою твариною людини, свійської чи іншої домашньої тварини. Доставити до ветеринарної установу, заклад, службу домашню тварину, яка заподіяла шкоду з метою тимчасової ізоляції і огляду протягом 10 днів, а тварин, яким заподіяно шкоду для огляду і лікування. У разі неможливості доставки вказаних тварин, повідомити про них до відповідних органів для вилову і доставки їх у ветеринарну установу, заклад, службу;

відшкодовувати у повному обсязі матеріальні та моральні збитки, що заподіяні їхніми тваринами іншим фізичним та юридичним особам.

Підприємницька діяльність з розведення домашніх тварин з метою отримання прибутку підлягає оподаткуванню відповідно до законодавства.

Стаття 9-2. Реєстрація та облік домашніх та опікуваних тварин

Контроль за чисельністю та розмноженням тварин для забезпечення ветеринарного і епізоотичного благополуччя здійснюється шляхом реєстрації та обліку домашніх та опікуваних тварин.

Реєстрацію та облік домашніх тварин, власниками яких є фізичні та юридичні особи, опікуваних тварин здійснюють установи та заклади ветеринарної медицини незалежно від форми власності з обов’язковим наданням ними інформації про зареєстровану тварину до держаних ветеринарних установ, закладів, служб, що здійснюють ведення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів.

При реєстрації тварини, установа, яка здійснює реєстрацію, видає власнику або опікуну зареєстрованої тварини паспорт тварин, жетон (інший відмінний знак), який має бути постійно закріпленим на тварині (на ошийнику або іншим способом), здійснює чипування тварини. Ознайомлює власника або опікуна тварини із положеннями цього Закону та правилами утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах, ветеринарно-санітарними вимогами щодо їх утримання, з розташуванням місць для дозволеного вигулу собак, притулків для тварин, місць захоронення (утилізації) трупів тварин, ветеринарних служб (лікарень) тощо.

Обов’язковій реєстрації та обліку підлягають:

собаки, коти та інші домашні, опікувані тварини віком від двох місяців і більше, що мають власників або опікунів;

виловлені безпритульні тварини, які передані під опіку.

Реєстрації підлягають домашні, опікувані тварини, що досягли тримісячного віку, а також ввезені тварини, які перебувають на території населеного пункту більше трьох місяців.

Інформація щодо зареєстрованої домашні, опікувані тварини передається до державної установи ветеринарної медицини, що здійснює ведення єдиної державної електронної бази даних тварин. Контроль за веденням єдиної державної електронної бази даних тварин здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини.

При реєстрації собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, її власник зобов’язаний надати медичну довідку про проходження обов'язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду,  довідку з кінологічного центру (клубу) про проходження ним спеціального навчання з утримання собак потенційно небезпечної породи.

Перереєстрація тварини проводиться в разі зміни місця проживання чи реєстрації власника, опікуна або зміни власника, опікуна тварини із зазначенням нового власника, опікуна в тримісячний строк.

У випадку загибелі або втрати зареєстрованої тварини власник або опікун зобов'язаний повідомити про це орган, який здійснював реєстрацію тварини.

Реєстрація домашніх, опікуваних тварин є платною. Витрати на їх реєстрацію (виготовлення та видача паспорта, жетона (іншого відмінного знаку), чипування, комп’ютерні послуги, надання друкованих матеріалів щодо поводження з тваринами) відшкодовуються власниками, опікунами тварин організаціям, що здійснюють реєстрацію тварин, відповідно до положень цього Закону.

Положення про паспорт, жетон (інший відмінний знак) та чип, визначається Кабінетом Міністрів України.

Види диких тварин, що підлягають реєстрації, а також порядок їх реєстрації, встановлюються законодавством про охорону та використання тваринного світу.

Стаття 9-3. Електронна база даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів

Електронна база даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, містить інформацію щодо усіх зареєстрованих в державі домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів.

Ведення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, здійснюється з використанням програмного забезпечення, розробленого відповідно до державних стандартів, що забезпечують його сумісність і взаємодію з іншими інформаційними системами та мережами, що становлять інформаційний ресурс держави.

Відомості електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки їх не скасовано у порядку, передбаченому цим Законом.

Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на тварину, зареєстрованих у електронній базі даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, вчиняються на підставі відомостей, що містяться в цій базі даних.

Електронна база даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, є державною власністю, складовою Національного архівного фонду і підлягає довічному зберіганню.

Майнові права інтелектуальної власності на комп’ютерну програму, що забезпечує діяльність електронній базі даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, та компіляції даних електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів,  належать державі.

Вилучення будь-яких документів або частин електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Заходи із створення, впровадження та супроводження програмного забезпечення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, технічного і технологічного забезпечення, збереження та захисту даних електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, технічних та технологічних заходів з надання, блокування та анулювання доступу до електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, здійснюються технічним адміністратором відповідно до цього Закону, законів України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах", "Про захист персональних даних".

Стаття 9-4. Структура електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів

Електронна база даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів,  складається з розділів, спеціального розділу, бази даних заяв та реєстраційних справ в електронній формі.

На кожну домашню або безпритульну тварину під час проведення державної реєстрації вперше у електронній  базі даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, відкривається новий розділ та формується реєстраційна справа, присвоюється реєстраційний номер тварини.

Розділ електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, складається з п’яти  частин, які містять відомості про:

тварину;

власника або опікуна тварини;

орган, який здійснював реєстрацію або перереєстрацію тварини;

орган, який здійснював вакцинацію, стерилізацію та чипування;

про смерть тварини;

та іншу необхідну інформацію про тварину;

Порядок ведення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, визначає Кабінет Міністрів України.

Стаття 9-5. Реєстраційний номер домашньої або безпритульної тварини

Реєстраційним номером домашньої або безпритульної тварини є індивідуальний номер, який присвоюється кожній індивідуально визначеній тварині при проведенні державної реєстрації вперше, не повторюється на всій території України і залишається незмінним протягом усього часу життя такої тварини.

У разі переходу права власності на тварину або зміни відомостей про власника або опікуна тварини її реєстраційний номер не змінюється.

Скасований реєстраційний номер домашньої або безпритульної тварини не може бути присвоєний іншій домашній або безпритульній тварині.

Інформація про скасовані реєстраційні номери зберігається у електронній базі даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів,  протягом усього часу існування цієї бази даних.

Стаття 9-6. Надання інформації з електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів

Інформація про зареєстровані домашні та безпритульні тварини, які мають власників або опікунів, є відкритою та загальнодоступною та безплатною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація про зареєстровані домашні та безпритульні тварини, які мають власників або опікунів, надається в електронній формі через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини, у сфері захисту тварин від жорстокого поводження, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі.

Інформація про зареєстровані домашні або безпритульні тварини, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, має однакову юридичну силу та використовується відповідно до законодавства.

Порядок надання інформації з електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів,   визначається Кабінетом Міністрів України.

Для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів Національної поліції або інших уповноважених органів, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, адвокатів, ветеринарних установ, закладів та служб інформація з електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису.

За заявою власника або опікуна домашньої, безпритульної тварини ветеринарна установа, заклад та служба надає інформацію про осіб, які отримали відомості про зареєстровані домашні або безпритульні тварини, що їм належить.

За запитом посадової особи органу досудового розслідування у зв’язку із здійсненням ним повноважень, визначених законом, у відповідному кримінальному провадженні ветеринарна установа, заклад та служба надає інформацію у формі виписки про осіб, які отримали відомості про зареєстровані домашні або безпритульні тварини, що належить або знаходяться під опікою іншим фізичним чи юридичним особам.

Стаття 9-7. Плата (адміністративний збір) за проведення реєстрації домашніх або безпритульних тварин

За державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За внесення змін до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин, та округлюється до найближчих 10 гривень.

Адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин.

У разі відмови у проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається.

У разі відкликання заяви про державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин адміністративний збір підлягає поверненню.

Звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин:

фізичні та юридичні особи - під час проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин, які виникли та оформлені до проведення державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин у порядку, визначеному цим Законом;

громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років;

громадяни, віднесені до категорії 4 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років;

інваліди Великої Вітчизняної війни, особи із числа учасників антитерористичної операції, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

інваліди I та II груп;

громадяни, які забирають у власність тварину з притулку для тварин;

притулки для тварин;

органи державної влади, органи місцевого самоврядування;

громадські організації, що здійснюють діяльність у галузі захисту тварин від жорстокого поводження.

Адміністративний збір не справляється за внесення до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, змін, пов’язаних із приведенням у відповідність із законами України.

Стаття 9-8. Фінансове забезпечення у сфері державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин

Адміністративний збір за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин зараховується до місцевих бюджетів у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України.

Фінансове забезпечення державних реєстраторів (крім приватних ветеринарних установ, закладів та служб) здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Фінансове забезпечення приватних ветеринарних установ, закладів та служб здійснюється за рахунок 60 відсотків коштів адміністративного збору, що залишається у приватних ветеринарних установ, закладів та служб, які здійснили державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин.

Перерахування 40 відсотків коштів адміністративного збору за державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин здійснюється в установленому законодавством порядку.

Фінансування ведення та функціонування електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Стаття 9-9. Система органів та суб’єкти, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин

Організаційну систему державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин  становлять:

центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, та його територіальні органи;

ветеринарні установи, заклади та служби.

Стаття 9-10. Повноваження суб’єктів державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин

До повноважень суб’єктів державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин належить:

забезпечення:

проведення державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин;

ведення електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів;

формування та зберігання реєстраційних справ;

здійснення інших повноважень відповідно до цього Закону та інших законів України.”;

6) статтю 10 доповнити частиною п’ятою такого змісту:

“Забороняються хірургічні операції, за винятком біостерилізації тварин, які не пов'язані з наданням ветеринарної допомоги, зокрема:

обрізання хвостів;

купирування вух;

позбавлення голосу;

видалення кігтів та іклів;

інші операції з метою зміни зовнішнього вигляду тварини.”;

7) у статті 12:

частину другу викласти в такій редакції:

“Право власності та інші речові права на тварину можуть бути тимчасово обмежені шляхом її вилучення органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами на час розгляду судом справи про припинення права власності та інших речових прав на тварину у разі жорстокого поводження з нею, у випадку коли існує загроза здоров’ю чи життю тварини. У такому випадку передача тварини здійснюється органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами відповідно до акту передачі на відповідальне зберігання фізичній чи юридичній особі, яка виявила бажання взяти тварину на утримання, або стати її опікуном.”;

доповнити частиною другою такого змісту:

“У разі припинення права власності та інших речових прав на тварину за рішенням суду така тварина передається органами Національної поліції або іншими уповноваженими органами до спеціалізованого притулку, або місць тимчасового утримання з обов’язковим переданням її новому власнику або опікуну. Умертвіння конфіскованої тварини забороняється, окрім випадків передбачених цим Законом.”;

доповнити частиною п’ятою такого змісту:

“Забороняється торгівля домашніми або опікуваними тваринами в громадських місцях, не відведених спеціально для цих цілей, або без ветеринарних документів, видача яких передбачена законодавством про ветеринарну медицину.”;

доповнити частиною сьомою такого змісту:

“Набуття та припинення права власності та інших речових прав на тварину здійснюється із обов’язковим оформленням відповідної угоди.”;

8) у частині четвертій статті 13 після слів “після попереднього” доповнити словом “письмового”;

 

 

9) доповнити статтею 13-1 такого змісту:

Стаття 13-1. Ліцензування господарської діяльності, пов'язаної з використанням та утриманням домашніх тварин

Ліцензуванню відповідно до закону підлягають види господарської діяльності пов'язаний з розведенням домашніх тварин (собак, котів,  екзотичних та декоративних тварин) у племінних розплідниках,  кінологічних та фелінологічих клубах.”;

10) у статті 15:

частину другу викласти в такій редакції:

“Притулки та інші центри, установи, що утримують тварин створюються  органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадськими і благодійними організаціями та фізичними особами з обов’язком дотриманням зоогігієнічних, ветеринарно-санітарних норм і правил, установлених для утримання тварин.”;

частину четверту викласти в такій редакції:

“Місцеві бюджеті передбачають кошти для:

створення притулків для тварин;

відшкодування витрат притулкам по утриманню тварин незалежно від форм власності.”;

частину п’яту  виключити:

доповнити частиною шостою такого змісту:

 “Зоозахисні громадські і благодійні організації, журналісти мають право безперешкодного доступу до притулків всіх форм власності для тварин у будь-який час з метою перевірки умов утримання тварин.”;

 

 

11) статтю 16 викласти в такій редакції:

“Стаття 16. Регулювання чисельності домашніх, безпритульних і диких тварин

Регулювання чисельності диких тварин здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами.

Регулювання чисельності безпритульних тварин здійснюється методом біостерилізації та шляхом їх вилову та розміщенню у притулки для тварин.

Регулювання чисельності домашніх тварин здійснюється методом біостерилізації. Обов’язковій біостерилізації підлягають усі домашні тварини, що не мають породної цінності.

Розведення домашніх тварин здійснюється виключно у племінних розплідниках, кінологічних, фелінологічних клубах, що мають ліцензію на проведення такої діяльності.”;

12) у статті 17:

абзац четвертий п’ятий частини першої виключити;

частину другу після абзацу другого доповнити новими абзацами такого змісту:

“забороняється умертвіння  вагітних самок тварин;

забороняється умертвіння тварин за участю або у присутності малолітньої дитини;”.

У зв’язку з цим абзац третій – шостий вважати абзацами четвертим – восьмим;

13) у частині третій  статті 18:

частину  після абзацу першого доповнити новими абзацами такого змісту:

“розведення домашніх безпородних тварин;

використання тварин для зайняття жебрацтвом;”.

 У зв’язку з цим абзац другий – шостий вважати абзацами четвертим – восьмим;

у абзаці четвертому слово “для” замінити словами “під час”;

14) частину восьму статті 20 викласти в такій редакції:

“Забороняється використання тварин на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.”;

15) статтю 22 доповнити частиною другою такого змісту:

“Забороняється умертвіння домашніх і безпритульних тварин з метою вживання в їжу, а також використання їх хутра та шкіри, окрім тварин сільськогосподарського призначення.”;

16) у частині четвертій статті 23 після слів “навколишнього природного середовища” доповнити словами “за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини.”;

17) у статті 24:

у частині першій після слова “собак” доповнити словом “коти”, слова “номерними знаками” замінити словами “жетоном (іншим відмінним знаком), чип і”, після слів “без власника” доповнити словами “або опікуна”, а після слів “підлягають вилову” доповнити словами “з подальшим їх розміщенням  в притулок і обов’язково підлягають біостерилізації протягом одного місяця.” ;

у частині другій слова “центральним органом” замінити словами “центрального органу”;

у частині третій після слів “повертаються власникам” доповнити словами “або опікунам”;

 

 

частину четверту викласти в такій редакції:

“Забезпечення вилову та тимчасової ізоляції собак, котів та інших домашніх тварин покладається на органи місцевого самоврядування, якими створюються комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах.”;

у частині шостій після слів, цифр та знаків “(влітку - після 22-ї години)” доповнити словами “за участю представників громадських організацій, що здійснюють діяльність у галузі захисту тварин від жорстокого поводження.”;

після частини шостої доповнити новими частинами такого змісту:

“Організації, що здійснюють вилов безпритульних тварин, зобов’язані своєчасно інформувати населення через друковані видання, інші засоби масової інформації або іншими шляхами про заплановані заходи з вилову безпритульних тварин, місцезнаходження пунктів їх тимчасового утримання та притулків, вести облік виловлених тварин та надавати зацікавленим особам відомості щодо цих тварин.

Служби або підприємства, що здійснили вилов безпритульної тварини, зобов’язані:

зафіксувати дату вилову тварини, її вид (породу), колір, вагу та приблизний вік тварини, візуальну характеристику стану здоров’я тварини, а також інші відомості, які вважає за необхідне зафіксувати;

при наявності у тварини жетону (іншого відмінного знаку), чипу – зафіксувати реєстраційні відомості, нанесені на них, та повідомити про виловлену тварину установу, що здійснює реєстрацію тварин у даному населеному пункті;

протягом трьох діб повідомити населення про виловлену тварину, її прикмети та відмінні ознаки через засоби масової інформації або іншими доступними засобами;

заявити про виловлену тварину до органів Національної поліції або  інші уповноважені органи, яка вживає заходів щодо розшуку власника тварини або опікуна.”.

У зв’язку з цим частину сьому – одинадцяту вважати відповідно частинами дев’ятою – тринадцятою;

у частині сьомій після слів “повернуті власникам” доповнити словами “або опікунам”, слова “реєстраційного посвідчення” замінити словами “паспорту тварини”, а також після слів “вилов і утримання” доповнити словами “та біостерилізацію”;

18) у статті 25:

після частини першої доповнити новою частиною такого змісту:

«Створення зоопарку здійснюється на підставі дозволу, що видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища.».

У зв’язку з цим частини другу – шоста вважати відповідно частинами четвертою – сьома;

частину третьою викласти в такій редакції:

“Забороняється використання тварини у кориді, створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води, якщо не забезпечено дотримання зоогігієнічних, ветеринарно-санітарних норм і правил, установлених для утримання тварин.”;

після частини п’ятої доповнити новою частиною такого змісту:

“Перелік тварин, які важко переносять неволю, закритий простір, дресирування затверджується Кабінетом Міністрів України.”.

У зв’язку з цим частину шосту і сьому вважати відповідно частинами  сьомою і восьмою;

доповнити частинами восьмою і дев’ятою такого змісту:

“Забороняється комерційна експлуатація диких тварин, за винятком місць, що спеціально пристосовані для їх утримання в умовах неволі (зоопарків, кінологічних та фелінологічних клубах, розплідниках) та на які поширюється дія дозволів на відповідну діяльність, виданих центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини.

Забороняється утримання диких тварин на території закладів громадського харчування в тому числі ресторанів, кафе, магазинів, автозаправних станціях, у місцях загального користування та відпочинку, а також в інших не пристосованих для цього місцях.”;

19) статтю 28 викласти в такій редакції:

“Стаття 28. Повноваження Кабінету Міністрів України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

До повноважень Кабінету Міністрів України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить:

забезпечення реалізації, визначеної Верховною Радою України, державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

визначення порядку здійснення контролю у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

координація діяльності органів виконавчої влади у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

визначення органу виконавчої влади, що здійснює ліцензування господарської діяльності, пов'язаної з використанням та утриманням домашніх тварин;

затвердження порядку реєстрації, паспортизації, чипування, таврування та обліку домашніх тварин, порядку реєстрації та обліку безпритульних тварин, а також визначення категорій осіб, які звільняються від плати за реєстрацію домашніх тварин або мають пільги при їх реєстрації;

затвердження правил утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах;

організація і забезпечення здійснення міжнародного співробітництва у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

вирішення інших питань у сфері утримання тварин та їх захисту відповідно до цього Закону.”;

20) доповнити статтями 28-1, 28-2, 28-3 такого змісту:

Стаття 28-1. Повноваження Верховної Ради України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

До повноважень Верховної Ради України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить затвердження загальнодержавних програм у сфері  захисту тварин від жорстокого поводження.

Стаття 28-2. Повноваження Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, місцевих державних адміністрацій у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

До повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить:

забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження на відповідній території у межах, визначених Законом;

здійснення контролю у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

вирішення інших питань у сфері захисту тварин від жорстокого поводження відповідно до закону.

До повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить:

реалізація державної політики у сфері у сфері захисту тварин від жорстокого поводження на відповідній території;

здійснення контролю у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

здійснення контролю за чисельністю домашніх і безпритульних тварин в населених пунктах;

координація діяльності підприємств, організацій та установ у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

врахування при розробці генеральних планів забудови населених пунктів, іншої містобудівної документації, вимог щодо утримання домашніх тварин;

вирішення інших питань у сфері захисту тварин від жорстокого поводження відповідно до закону.

Стаття 28-3. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

До повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту тварин від жорстокого поводження належить:

забезпечення в установленому законом порядку контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту тварин від жорстокого поводження;

організація і здійснення реєстрації та обліку домашніх та безпритульних тварин;

надання повноважень організаціям і підприємствам, що здійснюють діяльність у галузі реєстрації, обліку, вилову та тимчасової ізоляції безпритульних та домашніх тварин, на конкурсній основі;

визначення місць та зон для вигулу собак, пунктів тимчасового утримання тварин та майданчиків для дресирування собак;

визначення місць та порядку продажу тварин в населених пунктах;

заснування комунальних (муніципальних) притулків для тварин;

надання дозволів відповідно до закону на влаштування притулків для тварин відповідно до законодавства;

організація кладовищ, крематоріїв, біотермічних ям для загиблих домашніх та безпритульних тварин та утримання даних об’єктів в належному стані;

визначення місць для зберігання біологічних відходів життєдіяльності тварин та забезпечення наявності в громадських місцях матеріалів для збору таких відходів у містах;

врахування при розробці генеральних планів забудови населених пунктів іншої містобудівної документації потреби щодо утримання домашніх тварин;

вирішення інших питань у сфері захисту тварин від жорстокого поводження відповідно до цього Закону та інших законів України.”;

21) у частині першій статті 29:

після абзацу третього доповнити новим абзацом такого змісту:

“надання дозволів на створення зоопарків;”.

У зв’язку з цим абзац четвертий і п’ятий вважати абзацом п’ятим і шостим;

після абзацу четвертого доповнити новими  абзацами такого змісту:

 “надання дозволів на створення зоопарків;

забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин;

здійснює нормативно-правове регулювання у сфері державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин;

забезпечує створення та функціонування електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, є його держателем;

організовує роботу, пов’язану із забезпеченням діяльності з державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин;

здійснює контроль за діяльністю у сфері державної реєстрації домашніх та безпритульних тварин, у тому числі шляхом проведення монітрингу реєстраційних дій відповідно до цього Закону та приймає обов’язкові до виконання рішення, передбачені цим Законом;

забезпечує доступ до електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів,  державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації прав, визначених цим Законом, інших суб’єктів, право доступу яких визначено цим Законом, та приймає рішення про тимчасове блокування або анулювання такого доступу у випадках, передбачених цим Законом;

розглядає скарги на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації прав, територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, та приймає обов’язкові до виконання рішення, передбачені цим Законом; ”.

У зв’язку з цим абзац п’ятий і шостий вважати абзацом одинадцятий  і дванадцятий;

у абзаці п’ятому  слова “своєї компетенції” замінити словами “цього Закону та інших законів України”;

22) у частині першій статті 30:

після абзацу третього доповнити новим абзацом такого змісту:

“розробка та затвердження вимог до утримання  тварин  у  притулках та положення про притулок для тварин;”.

У зв’язку з цим абзац четвертий і п’ятий вважати абзацом п’ятим і шостим;

у абзаці п’ятому  слова “своєї компетенції” замінити словами “цього Закону та інших законів України.”;

23) у частині першій статті 30-1:

після абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змісту:

“розробка та затвердження вимог до утримання  тварин  у  притулках та положення про притулок для тварин;”.

У зв’язку з цим абзац четвертий і п’ятий вважати абзацом п’ятим і шостим;

у абзаці п’ятому  слова “своєї компетенції” замінити словами “цього Закону та інших законів України”;

24) статтю 32 викласти в такій редакції:

Стаття 32. Нагляд органів Національної поліції або інші уповноважені органи за дотриманням цього Закону

Органи Національної поліції або інші уповноважені органи здійснюють нагляд:

за дотриманням порядку утримання тварин, та їх спродажу;

вигулу домашніх тварин у громадських місцях;

перевірку відповідних документів (паспорт тварини, довідка з ветеринарної установи про вакцинацію, номерний знак, чип;

довідка про проходження обов'язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду власника  собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, власника хижої тварини, а також вжиття відповідних заходів реагування у випадку порушення вимог правил утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах та положень цього Закону.

Поліцейські в порядку, встановленому Законом України "Національну поліцію" або інші уповноважені органи, мають право на застосування рушниці для введення в організм тварини спеціальних лікарських засобів (снодійні, транквілізатори), що забезпечують знерухомлення тварини, до домашньої тварини або безпритульної в разі, якщо її поведінка створює загрозу для здоров’я людини.

Органи Національної поліції або інші уповноважені органи порушують адміністративні та кримінальні справи у разі виявлення складу правопорушення у діях, вчинюваних відносно тварин.

Національна поліція або інші уповноважені органи зобов’язані проводити перевірки і за необхідності вживати заходів за інформацією громадян, громадських і благодійних організацій, фізичних та юридичних осіб стосовно жорстокого поводження з тваринами, а також недбалого ставлення власників тварин до їх утримання, що може спричинити небезпеку для тварин, а також оточуючих, доставляти трупи  тварин у випадку існування підозри насильницької їх загибелі (падежу) до установи, закладу, який має дозвіл на проведення судових експертиз у сфері ветеринарної медицини.”;

25) у частині першій статті 33 після слів “ охорони довкілля” доповнити словами “за участю представників громадських організацій, що здійснюють діяльність у галузі захисту тварин від жорстокого поводження.”;

26) статтю 45-1 викласти в такій редакції:

Стаття 45-1. Державне сприяння утворенню громадських організацій, асоціації захисників тварин та охороні  навколишнього природного середовища

 Держава сприяє утворенню асоціацій захисників тварин та охороні навколишнього природного середовища, а також громадських організацій, спілок, інших юридичних особі професійної спрямованості у сфері зоозахисту, захисту тварин та охорони навколишнього природного середовища України з метою забезпечення реалізації положень цього Закону та інших законів у сфері охорони навколишнього природнього середовища.”.

4. Частину першу статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 23, ст. 158; 2016 р., № 51, ст. 833)доповнити пунктом 34 такого змісту:

“34) розведення тварин крім сільськогосподарського призначення.”.

 

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у чотиримісячний строк з дня опублікування цього Закону:

забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 

 

Голова Верховної Ради                                                                      А. ПАРУБІЙ

            України

 

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Здається в США, у всіх собак взяли ДНК, знаходять какашки чекай штраф!!! 

Але непамятаю, чи то окреме місто, район.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я теж думаю, що в наших реаліях це поки казка, але якщо приймуть, в чому я сумніваюсь, то було б непогано - це будуть законодавчі підстави притягувати хоч декого при потребі. Я маю на увазі зарашній бардак, коли на буйних власників собак, а ще й бійцівських пород, не має, по суті, ніяких важелів впливу. А тут вже і тимчасове вилучення, і реєстрація такої собаки з усіма витікаючими мороками... Але, тут відразу з'являється корупційна складова, як в нас кажуть. Дехто почне заробляти на "рішанні" 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Може не в тему, але питання

Поки будується будинок, в гараж прибігла собака і народила 2-х щенят))

 

Куди їх пристроїти поняттня не маю))

 

Може хтось шось підкаже. Звичайні дворняги

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...