Перейти до змісту

Соціальна відповідальність

Tolik_lt

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Часто в дискусіях зустрічаються фрази: "держава повинна", "держава не надала", "держава винна" і тому подібні.

виходячи з певного життєвого досвіду та сформованих поглядів на світ, пропоную обговорити таку думку:

держава- це машина, тому по природі своїй бездушна, і тому не може враховувати всі потреби всіх членів суспільства.

держава-надто знеосіблене поняття. з іншої сторони- держава- це кожен з нас.

тому все починається з особистої відповідальності і особистого бажання щось змінити.

почнемо з речей банальних: бруд і сміття, правила дорожнього руху, хамтсво у транспорті, наприклад.

не смітити, дотримуватись, не хамити. подавати приклад і переконувати робити те саме інших.

тепер до більшого: бідні, хворі, знедолені, старі, сироти. з періодики знаю, що у багатьох країнах ними, крім держави, опікуються об"єднання громадян, церковні громади. надають допомогу у вирішенні якихось справ, матеріально допомагають. при чому, їх допомога є дієвішою, так як роблять цю роботу люди, що усвідомили необхідність таких речей, роблять її за переконаннями. крім того, об"єднання ці локальні і тому краще знають потреби і стан справ у людей, що живуть поруч з ними.

я веду до наступного: усвідомлення своєї відповідальності за те, що діється навколо і відповідні дії дають в багатьох випадках можливість суттєво змінити світ, своє життя і обійтися без неефективних дій держави. звичайно, це нелегко, тому що це треба витрачати час і гроші. але це шлях, іти яким необхідно.

як приклад : топік "Допоможіть Іринці". добра воля багатьох людей дозволяє допомогти швидше і ефективніше, ніж державна машина.

чекаю ваших думок

Опубліковано

шо ж тут говорити - всьо правильно, нам ніхто нічого не винен :).

ХОЧА, правова держава - це держава, де не тільки громадянин відповідає за законом перед державою, а й держава перед громадянином.

Опубліковано
чекаю ваших думок

не ту страну назвали Гондурасом.

в нормальных странах есть нормальные, действующие законы. по ним и регулируются все долги государства или перед государством.

а у нас... :)

Опубліковано

уточнюю тему.я не маю на увазі, що державний апарат повинен бездіяти. але мене цікавить саме питання соціальної активності та соціальної відповідальності людини.

Шура, глибина порівняльного аналізу законодавства та його дотримання у декілької десятках країн одночасно мене вразила :)

а як думаєте, Алєксандр, чому у "нормальних країнах" нормальниє дєйствующіє закони?напевно, їх їм придумали вищі істоти....

Опубліковано

нет, просто там проведут выборы и довольны/недовольны они - флагами не машут, а ждут следующих выборов.

а у нас второй год законодательной власти нет. отсюда и бездеятельность законов в целом.

Опубліковано
усвідомлення своєї відповідальності за те, що діється навколо і відповідні дії дають в багатьох випадках можливість суттєво змінити світ, своє життя і обійтися без неефективних дій держави.

Це все і є поняття- громадянин.  З відси і висновок, якби всі намагалися бути справжніми громадянами, може б і закони писалися б по іншому. Сваримо корупцію серед чиновників, а самі скрізь хабарі чи торби пхаємо...А так маємо те на що заслужили.

Опубліковано

Так воно і є, дійсно, щоб щось змінити треба починати з себе, і починати з того що ти можеш змінити.

Всі ми говоримо наприклад говоримо про політику, (ну не всі :) ) повірте навіть половина депутатів, що там сидять, реально мало на що впливає і не може змінити те що там зараз робиться.

Давайте починати із себе, дійсно з елементарних речей, не смітити на вулицях у під'їздах, з повагою ставитися один до одного, старатися щось вирішувати без тих самих взяток...

Ніхто не каже що це легко, і завжди знайдуться ті хто буде до вас відноситись з хамством, ви будете і далі помічати багато несправедливості кожного дня, але можливо на 1000 випадків всіляких поганих речей, стане на один менше. І тут дійсно ніхто за нас нічого не зробить, ні держава, яка в першу чергу б мала цим зайнятись ( я про наведення порядку, у владі спочатку а потім і в суспільстві) ні хтось інший.

Є така теорія маятника, в більш глобальній теорії Трансерфінгу, досить цікава річ, і в ній йдеться про те, що таким негативним речам треба приділяти менше уваги, емоційно не реагувати на негатив. Тобто підрізав вас хтось коли ви їдете за кермом, і от по цій теорії, бажано в цей час не сказати йому який він дятел та інші ;№"!":;(3", а поставитись спокійно. Я так протримався 2 тижні, потім щось зірвалося, але чесно, стало набагато легше і якось все змінилося в кращу сторону. Зараз знов спробую відновити цю практику.

Це в контексті того як реагувати на всілякі несправедливості.

Так що пропоную починати із простих речей які ми можемо змінити, а там і держава приєднається :).

Опубліковано
нет, просто там проведут выборы и довольны/недовольны они - флагами не машут, а ждут следующих выборов.

а у нас второй год законодательной власти нет. отсюда и бездеятельность законов в целом.

а до того у нас все добре було???а ти знаєш історію перевиборів і змін урядів в Італії? Бельгії??Іспанії?? Польщі??Японії?

Опубліковано

Толик, а ты знаешь?

а по поводу хорошо было или нет: плохо было. особенно в начале независимости. честно скажу: жрать нечего было. сейчас лучше, потому что хоть какие-то законы, но действуют. но не все, которые хотелось бы видеть...

Опубліковано

Не люблю слухати старперів, які ниють "держава в безладі", "влада безтолкова", "корупція", "Закони дурні і ті не виконуються", "погано живеться"...

Так, держава - не фонтан. Так, корупція. Ну і що? Є ж багато людей кому це не заважає жити і трудитись. Просто требе перестати нарікати і починати хоч щось робити.

Опубліковано
Не люблю слухати старперів, які ниють "держава в безладі", "влада безтолкова", "корупція", "Закони дурні і ті не виконуються", "погано живеться"...

Так, держава - не фонтан. Так, корупція. Ну і що? Є ж багато людей кому ценне заважає жити і трудитись. Просто требе перестати нарікати і починати хоч щось робити.

Мда ! А кого Вы так ласково назвали позвольте поинтересоваться? Наших отцов и дедов у которых отняли сбережения и дали нищенскую пенсию. Которая вырастает раз в пол года на 20гр., а цены растут каждый день. Вот когда Вы начнёте зарабатывать не только на себя, бары и дискотеки, а будете содержать жену двоих детей и родителей своих и жены , потому как государство (в лице нашего правительства которое 2 года делят кресла и устраивают перевыборы за народные деньги) этого не делает, вот тогда посмотрим как Вы перестаните "нарікати" когда Вам прийдётся работать на 3-х работах. Корупция Ну и Що! Это вообще здорово сказано. Как столкнётесь посмотрим как Вам будет Ну и Що.

Опубліковано

Индивидуальная ответственность это безусловно отлично. Однако в массовом виде боюсь утопична.

Реально работает два метода - кнут и пряник. В тех же европейских странах, на которые все показывают

как пример. Помог ближнему - получи льготы в налогообложении. Не помог ближнему - получи штраф или

увеличенное налогообложение. Буржуйские управители просто давно при кормушке и понимают что

при таком подходе платить в конечном счете прийдется меньше. У нас при кормушке постоянно новые

люди, пока не награбятся думать о обществе не желают. Однако как награбятся расслабляются и их

тут же смещают более голодные. Поэтому пока рулить будут нищие чиновники и такие же нищие депутаты

то собственно кроме коррупции страну ничего не ждет. И это не потому что кто-то плохой. Будете вы на месте

депутатов или чиновников будете точно так же взятки брать, чтобы жить хорошо. Так уж человек устроен.

Пока не нажрется, ни о чем другом думать не может. Поэтому как это ни странно звучит думаю чтобы

в стране была социальная ответственность надо к власти ставить самых обожравшихся, тогда вместо

войны за кусок хлеба может они о народе подумают. хотя тоже далеко не факт.

Опубліковано

пропоную взагалі забрати зі свої понять фразу "будуть думати про народ". не будуть. ніколи. ніхто.думати будуть тільки тоді, коли почують поштовх, небезпеку. тоді, коли приходиться враховувати чужі інтереси, бо інакше є загроза власним інтересам.Буржуйські управителі, про яких каже Костя, стали такими "розумними" лише внаслідок постійної боротьби інтересів різних верств і груп населення.

Опубліковано

В словах Толика есть здравый смысл. Однако непонятно какую именно опасность он имеет ввиду.

На примере буржуйских управителей пожалуйста.

Опубліковано

Так, держава - не фонтан. Так, корупція. Ну і що? Є ж багато людей кому це не заважає жити і трудитись. Просто требе перестати нарікати і починати хоч щось робити.

А ты в курсе о введенном недавно дополнительном незаконном налогообложении с оборота?Бюджет трещит, а методы пополнения не рыночные.И попробуй не заплати.Суд решит не в твою пользу.А почему?Корупция,батенька и отсутствие четких законов.И как тут жить и трудится?А я не хочу хоть что-нибудь делать,я хочу конкретно и много сделать.А как?Проверки приходят чаще,чем Болливуд фильмы выпускает.Вот и задумываешся работать так и дальше или закрыться и разогнать 100 человек?

ЗЫ:а почему тема не в политике?

Опубліковано

Тема дуже складна, бо філософська. :)

З однієї сторони бути соціально-відповідальним - легко.

А з іншої - я не бачу здорової зацікавленості у влади.

Невже мені треба самому оберігати результати моєї праці на благо громади?

Чому не створюють стимулів для того, щоб позитивно мислили бізнесмени і люди?

Наведу приклад.

В Рожищі збудовано дитячий майданчик.

За сприяння Швейцарського бюро співробітництва та розвитку.

Провели величезну роботу по донесенню до людей важливості будівництва.

Зібрали на благодійному концерті "Кантабіле" трошки більше 120 грн.

Зуміли мотивувати аж... одного бізнесмена(не рахуючи себе).

І власними силами збудували.

Але найдивовижніше те, що тепер мусимо дбати про те, щоб наш соціально-відповідальний крок зберігся.

Зламали бузувіри гойдалку - ми ремонтуємо, а не ЖЕК.

Місяць добивались, щоб хоча б прибирали сміття.

Але, результат, як і очікувалось: деколи буває чисто.

Зате, заслугу будівництва владці приписали собі.

Ні одна публікація в пресі не присвятила уваги проблемі дитмайданчиків.

Натомість "полизати", як у старі часи, "полизали".

Тому, що б мені не казали про соцвідповідальність і про "старперів" - маю досвід.

Змінюватись треба самому. Але і не боятись казати в очі навіть Президенту: "Ти - не правий."

Опубліковано

Я звичайно корупцію не виправдовую, але вона мені допомогла в армію не йти:( а мені це було як палка в колеса після "вишки".

Опубліковано

Хотите верьте,хотите нет,я не сорю на улицах.Но от этого город не становится чище,на улицах не появляется больше дворников,которым платят пристойную зарплату.Я не беру взяток,мне их просто никто не дает.Я также и не даю мзду,я простой маляр и на меня не наезжают всевозможные инспекции,а если бы и наехали,у меня все в порядке,мне незачем быть взяточником.Но корупции в стране из-за этого не становится меньше.

Как пример,опишу сегодняшний день,на работе мне выдали некачественную шпаклевку и весь день я мучился,пытаясь сделать из дерьма конфетку,видит бог,я стрался,но все равно я терял в качестве,я терял в скорости,а соответственно и в зарплате.Как я ни старался сдерживаться,всеравно раз за разом я материл эти долбаные холодные стены.А что еще мне оставалось делать?Пойти к прорабу?Он скажет:-Что привезли,то я тебе и дал,давай работай!Снабженца тоже можно понять,он радеет за родное предприятие,он берет что дешевле,чтобы содрать с заказчика чем побольше.К директору вообще лучше не обращаться,ответ один:-Рынок труда большой,иди и поищи работу получше.

И как мне начать с себя? Я бы начал с себя,я хочу начать с себя,но я не могу начать с себя.На мне все заканчивается!Блин!!!

Опубліковано

igorock, почни смітити, і місто стане ще бруднішим:(а якби перестали смітити ще чоловік 200-400??напевно, було би дещо чистіше..і двірникам менше роботи.

Костя, досвід сторіч розвитку капіталістичного суспільства та досвід Великої жовтневої навчив їх, що якщо значна частина суспільства маргіналізована, люмпенізована та не має шансів покращити своє життя, то слід очікувати соціального вибуху. а соціальни вибух-це форс-мажор, який порушує виконання бізнес-планів, бюджетів розвитку та ін:))ну , революції - це крайнощі. але боротьба інтересів триває завжди. соціальні групи виголошують свої інтереси, пропагують їх, вода камінь точить, і колись надходить час, що світ міняється:)

Опубліковано

2 igorock

Наприклад ситуація із шпаклівкою. Це станеться раз, може ще декілька, я знаю що це реально тяжко зробити щось толкове із поганої шпаклівки, і якість страждає і все.

Але якщо не згадувати всіх від прораба до директора, незлим тихим словом, такі ситуацію почнуть виключатися із життя. В це майже нереально повірити, але так є.

Те про що я говорю є тут. Якщо є бажання і час, можете глянути.

Опубліковано
igorock, почни смітити, і місто стане ще бруднішим:90:а якби перестали смітити ще чоловік 200-400??напевно, було би дещо чистіше..і двірникам менше роботи.

А тепер уяви, що тих 200-400-500-1000 чоловік, які раніше не смітили - почали ср@ти по всіх усюдах....

Як швидкість каравана залежить від самого кульгавого верблюда, так чистота міста залежить від культури самих захланих покидьків... на жаль.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...