Перейти до змісту

Поховання німецьких солдат в Дачному

NMA

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Можливо трохи не по темі Луцька, але неподалік в лісі за селом Дачне, на одній з галявин, напевне багато хто помічав хреста з декількома могилами. Під хрестом пише "Тут поховано 3000 німецьких солдат та офіцерів". Можливо хто в курсі, як виникло поховання? Були вони розстріляні, чи загинули у боях. Далі в лісі можна побачити багато залишків бліндажів, а ще далі - ближче до Жабки в лісі довгі траншеї та окопи. 
Вчора вдалося зробити декілька знімків місця поховання. 
Позначив місце на Вікімапії

IMG_20160409_190027.jpg

IMG_20160409_185639.jpg

Опубліковано
6 hours ago, Andualex said:

Ні у червні 1941 р. ні у лютому 1944 р. у німецької армії у цьому місці втрат практично не було.

ХЗ. Ми дітьми у 80-х там багато людських кісток і черепів знаходили.

Опубліковано
12 минуты назад, SunSeth сказал:

ХЗ. Ми дітьми у 80-х там багато людських кісток і черепів знаходили.

І підошв від німецьких сапогів)). Було цікаво бачити велику цількість цвяхів по периметру підошви... Був п'ять раз в піонертаборі ім.Кошевого. Все там перерили...і в окопах войнушкі грали...

Опубліковано

Було б цікаво глянути карти бойових дій довкола Луцька у червні 1941 або в 1944, окопів там багацько, а можливо вони ще з Першої світової. 
А на рахунок чобіт і кісток: коли проїжджав поряд бачив декілька компаній, які відпочивали неподалік на галявині, я й сам раніше не підозрював, що там таке і в школі теж бігав серед окопів, які зараз поступово перетворюються у сміттєзвалище.
Ось ще напис під хрестом. 

photo_2016-04-10_21-51-21.jpg

P.s. то хтось має більш детальну інформацію? Вебсторінки? Статті в газетах?
sergK звідки знаєш що перезахоронення?

Опубліковано
4 годин тому, SunSeth сказано:

. Ми дітьми у 80-х там багато людських кісток і черепів знаходили.

І не лише там. За Гаразджою також.

Опубліковано
10 hours ago, Andualex said:

Більш вірогідно що це поховання відноситься до літа 1916 року. Ні у червні 1941 р. ні у лютому 1944 р. у німецької армії у цьому місці втрат практично не було.

Ніфіга собі в німців не було втрат 0_о

Кудь Вадим Олексійович пише про 20к вбитими під час Рівне-Луцької наступальної операції в лютому 44го.

Гадаю, при бажанні можна зайти в історичний факультет ВДУ і запитати особисто в нього.

Опубліковано
46 minutes ago, Andualex said:

Прийшлося потурбувати літню людину. Вадим Олексійович сказав наступне: "У районі Дачного ні у 1941 ні у 1944 роках ніяких помітних боїв не було".

Ви мабуть не будете стверджувати, що усіх німецьких покійників звозили у Дачне з Рівного, Сарн, Колок у лютому 44 р.? 

Стверджувати ніц не буду, тому що в той час могло бути що завгодно. Вони могли бути привезені туди ще не покійниками - як варіант польовий госпіталь з захороненням неподалік.

Значить, потрібно шукати тих, хто цей пам'ятник встановлював. Якось не дуже він схожий на оригінальний.

Опубліковано

Надпис, судячи по його стану, скоріше всього з'явився вже в теперішньому тисячолітті, можливо ті, хто встановлював помилились. 

Опубліковано
22 минуты назад, NMA сказал:

можливо ті, хто встановлював помилились. 

Я думаю, що для того, щоб встановити пам'ятник і таке написати, потрібно вагомі на то аргументи.

• 6 місяців потому...
Опубліковано

А я ось що думаю... Як відомо, Ківерцями раніше називалося село Прилуцьке. Там де зараз знаходяться Ківерці, була лише З.Д. станція, і це рахувався "стратегічний вузол". Ось за неї і могли точитися запеклі бої з великими втратами.

k_verts__800.jpgi.gif

Так-що при пошуку інформації, на мою думку, "ключовими словами" повинно бути не Дачне чи Жабка, а саме Ківерці. Ось що знайшов, про визволення Луцька у 1944 році.

Безпосереднє визволення селища та станції Ківерці здійснювали бійці 2 гвардійської кавалерійської дивізії (Мамсуров Х-У.Д.).
Вночі з 31.01. на 1.02. 1944р. в селищі побувала розвідка 7гв.кав.полку (л-нт Мізенцов) та корпусна розвідка (л-нт Соколянський). Зібрані дані доповнили партизани та місцеві жителі.
Вранці 1 лютого 4 гв. кав. полк (Бєлих Й.Н.) підійшов до західної околиці селища, а 7 гв. кав. полк. (Мнищенка М.Я.) – до східної. Наступ розпочали одночасно. Угорські піхотинці, чинили незначний опір бійцям 7гв.кав полку – розбіглися. Одна їх частина відступила на Луцьк, інша в напрямку Рожищ. Німці ж у своїх укріплених пунктах трималися вперто, але невдовзі теж почали відступ на Луцьк. В районі нинішнього луцького повороту частини 4гв.кав полку не дали можливості їм уникнути бою, загнали німців в болото і там повністю знищили. Після цього 7гв.кав. полк повів наступ на Луцьк, охоплюючи його з північного заходу.

• 1 місяць потому...
Опубліковано

В лютому 44-го там нормальні бої були, так що втрати німці несли не малі. Не такі, як совєти, але теж нівроку.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...