Перейти до змісту

Стрітення

Vlad3

Рекомендовані повідомлення

Православні християни та греко-католики відзначають 15 лютого одне з великих свят християнського календаря - Стрітення Господнє. На відміну від багатьох інших перехідних православних свят, Стрітення Господнє не зрушується з календарем і завжди відзначається 15 лютого - через 40 днів після Різдва.

Католики святкують його за григоріанським літочисленням - 2 лютого. У перекладі з давньослов'янської слово "стрітення" означає "зустріч".

Це свято встановлене на честь біблійної історії про зустріч праведного старця Симеона (одного з 72 тлумачів Старого Заповіту, що жили в Єрусалимі) з немовлям Ісусом на 40-й день після його народження.

За переказами, Симеон, дійшовши при перекладі з єврейської на грецьку мову до слів про зачаття Дівою сина, хотів замінити слово "діва" на слово "дружина". І тоді йому було одкровення, що він не помре, поки власними очима не побачить новонародженого Спасителя світу, народженого від Чистої Діви. Старцю Симеону виповнилося вже понад 300 років, коли Діва Марія і Йосип принесли Ісуса в Єрусалимський храм для посвячення Богу. Симеон, що знаходився там, миттєво впізнав Дитя Боже і взяв його на руки. Цього моменту він чекав з тих пір, коли під час перекладу книги Ісаї, до нього з'явився Святий Дух і передрік зустріч з Христом. Цей день настав, і Симеон умиротворено і спокійно зустрів свою смерть. Стрітення також символізує собою зустріч Старого та Нового Заповітів. Єпископ Феофан Самітник писав: "В особі Симеона весь Старий Завіт, неспокутуване людство з миром відходить у вічність, поступаючись місцем християнству...".

У православних писаннях в особі старця представляють Старий Завіт, який поступається місцем новому християнства. У Стрітення Господнє молитви звертають до Пресвятої Богородиці та Ісуса Христа, славлять їх жертву і просять дарувати здоров'я і благополуччя рідним і близьким.

Зі Святом усіх!

Стрітення Господнє1.jpg

• Дякую! 1
  • +1 3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 1 рік потому...

Величаємо Тебе, Ісусе Христе, і вшановуємо Пречисту Матір Твою, нею же за законом нині принесений в храм був.

Зі Святом усіх!

Стрітення Господнє 2018.jpg

• +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 11 місяців потому...

Мати Божа, Пресвята Діво!
Як же дивуюсь і не можу зрозуміти Твоєї превеликої покори. Тебе ніколи-ніколи навіть гріх не торкнувся, а проте Ти нині приходиш до церкви очиститись, як кожна звичайна жінка.
Ти й Сина Твого, а нашого Ісуса, віддаєш небесному Вітцеві в жертву за наші гріхи. Допоможи нам, Божа Мати, щоб ми могли також чистим серцем жертвуватися Господеві Богові, щоб
Він зволив ласкаво прийняти нашу жертву з нас самих так, як прийняв із Твоїх рук. Зроби щоб і наші серця були перейняті тими почуваннями, які Тебе тоді проймали. Ти тішилася, коли праведний Симеон пророчим духом назвав Твого Сина, Ісуса, Спасителем світу.
Та як скоро ця радість перейшла в смуток, коли Ти почула з уст того самого старця про майбутні терпіння Твого Сина. Але хоч страшне було для Тебе усе пророцтво, Ти не захиталась у вірі. Тому молю Тебе, Пресвята Діво, дай і мені таку непохитність у вірі й надії на Боже Провидіння, коли на мене спаде такий смуток чи нещастя.
Предобра Мати, дай мені ласку, щоб я не гордив(ла)ся, коли мені добре поводиться, не тратив(ла) духа у прикростях, а щоб усе з рук Всевишнього приймав(ла) за найліпше. Навчи мене, Мати, тої чесноти згоджуватися з Божою волею, яку Ти мала в такій високій мірі.
Амінь

Зі Святом усіх!

Стрітення Господнє 2019.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 1 рік потому...

Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, і шануємо пречисту Матір Твою, що нею по закону нині принесений був до Храму Господнього.

Зі Святом усіх!

Стрітення 2021.jpg

• +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 1 рік потому...

Господь наш Всемилостивий. Як Тебе Діва Марія принесла до храму на уклін, так і ми просимо за чад наших, дітей Твоїх. Захисти їх від печалей та скорбот, захисти від нечистого та осади в душах радість буття. Стань їх надією та опорою в житті і ми, раби грішні, будемо молити за них Тебе і Ангелів, які проповідують Слово Твоє. Амінь.

Зі Святом усіх!

Стрітення 2022.jpg

Змінено користувачем Vlad3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 1 рік потому...

Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, і шануємо пречисту Матір Твою, що нею по закону нині принесений був до Храму Господнього.

Зі Святом усіх!

Стрітення 2023.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

оце стабільність

• Ха-ха 2
  • +1 3
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...