Перейти до змісту

RAMDisk чи є користь ?

bormotuha

Рекомендовані повідомлення

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 73
  • Створено
  • Остання відповідь

перенесенням свопу і темпів на RAM-диск

Ну, тоді треба своп файл зменшувати і збільшувати розмір РАМ диску. Щоб комфортно працювати було.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну своп це память пише на диск ... і тут ми замість диска запишем його знову в память ....

А різницю в швидкодії RAM диску і HDD диску вловлюєш? ;)

Звичайно. Питання в тому навіщо взагалі тоді своп? на х64 воно якби непотрібно вимкнув своп і все ...

Про ССД з циклами перезапису цікава тема. Але як на мене якщо нема 16+ гіг опори нема чого рипатися :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

навіщо взагалі тоді своп? на х64 воно якби непотрібно  вимкнув своп і все.

Вінда просто не вміє працювати без свопа з невеликою кількістю оперативки. Не раз зустрічав, коли 2 гіга оперативки і фіксованого розміру своп 4 гіга працюють, а при фіксованих 6 гігах оперативки починає кричати, що мало пам'яті. Не знаю який там механізм того всього, але це факт.

Тому в мене 32 гіга оперативки і виключений своп, і то було, що при важких проектах в фотошопі кричало, що пам'ять закінчується :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

32 гіга оперативки і виключений своп

перенесений на РАМ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

навіть не знаю, як ще написати слово "виключений" :)

для чого мені робити своп на RAM-диску, якщо в мене система х64, яка чудово бачить і використовує весь об'єм оперативки?

на RAM я переніс лише темпи системи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ніколи не бачили як вінда видає синій екран коли память закінчується?)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

на RAM я переніс лише темпи системи.

Швидкодію помітно ? ЧИ виключно заради "не терти темпи" ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заради збереження SSD

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заради збереження SSD

Поки ти його "вб'єш" тими перезаписами, він морально застаріє, і натомість будуть уже по 1Тб по ціні 256гб сьогодні. :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо, але в мене там надто багато цінного, щоб ризикувати. Краще через кілька років я його викину справним.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо, але в мене там надто багато цінного, щоб ризикувати

Ну не мені тобі розповідати про бекапи т.п. Про хмарні сховища.

Шанси, що полетять одразу 2 чи 3 вінта - не такі високі. Ну і якщо вже там так багато цінного, то стабілізатори струму, ббж, та громовідводи - повинні мати місце обов'язково.

На попередній роботі, я налаштував бекап серваків таким чином, що образ системного розділу робився 1-2 рази на тиждень і зливався в інший кабінет на рейд-масив з 2-х вінтів по 3тб.

Тобто зробити копію з 256Гб (а образ буде не всього вінта, а лише зайнятого простору (хай навіть 128 гіг)), то на 3-терабайтник влізе більше 20 копій.

Ну, але то я відволікся.

Взагалі є думка про РЕЙД із 2-х, хоча б, ССД-шок. це точно додасть швидкодії.

ну і на рахунок рам-диску.. Не знаю. Треба спробувати.

Ну пробувати не так ,як автор статті, що виклав Deemon, сайт запустити. А щось цікавкше, розпакувати архів, наприклад. Великий.

Попрацювати з тяжкими програмами.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

є думка про РЕЙД із 2-х, хоча б, ССД-шок. це точно додасть швидкодії.

Та от роки півтора тому я цим активно цікавився і перечитав купу статей/тестів, які довели, що приріст від SDD в RAID мінімальний, не більше 10%. Швидкість вже впиралась в інші компоненти, в шину і т.д. Не знаю, можливо за ці півтора роки технології змінились і такий рейд дійсно щось дасть, але я б вже краще дивився на SSD, які підключаються через PCIe, наприклад ось такий

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в мене mSata

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в мене mSata

mSATA -- це той самий SATA III, тільки форм-фактор інший, тобто приросту швидкості там не чекай. Ось тут коротко і ясно про стандарти PCI-Express, M.2, mSATA и SATA Express

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну я читав про це.

Це реально круто!

Ну і м.2, все ж таки .

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А тепер дивись. Ось ті 24 SSD в рейді

gC5zo.jpg

а ось один SSD PCI-Express, про який я писав вище

s6rfV.png

срав-ні :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну 4 роки пройшло!

прогрес на місці не топчеться.

Просто з доступного по ціні - я б вибрав рейд. все ж таки, що інфа на одному вінта, а що на 2-х 3-х одночасно!

+ приріст у швидкодії. (хай не значний, але приріст)

Якщо тільки швидкість і похвіг дані - тоді так. РСІ-Е !

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

з доступного по ціні

Женя, на 128-гіговий Samsung SM951 вказана ціна $160 при швидкості читання 2000 мбайт/с, а будь-який SSD диск з інтерфейсом SATA дасть тобі ну 550 мбайт/с (і то це вже дорогий SSD буде), тобто для досягнення швидкості одного Samsung SM951 потрібно 4 звичайних SSD в рейд за умови, що кожен наступний з них буде додавати масиву 100% своєї теоретичної швидкості (що абсолютно неможливо ні за яких умов). Тобто, кожен з тих SSD ти маєш купити за $40, що на сьогодні аж ніяк нереально.

Так, звісно -- якщо говорити виключно про об'єм на долар, а не про швидкість, то твій рейд виграє. Але, по-перше, об'єм тут все ж другорядний, а по-друге -- відразу ту швидкість діли на надійність, бо ж чим більше накопичувачів в тебе буде в системі -- тим більший шанс, що один з них відійде в "країну вічного полювання", прихопивши з собою ВСЮ інформацію з масиву.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Зрештою, для середньостатистичних умов цілком достатньо одного будь-якого сучасного SSD.

В мене в робочій машині під систему стоїть один Samsung 840 Pro 256Gb, а в ноутбуці один 24-гіговий SSD M.2 (використовується як кеш, був там з заводу) і один відносно недорогий 500-гіговий SSD Crucial MX200, який я поставив замість повільного вінта. При цьому різниці в швидкодії файлової системи між робочою машиною і ноутом _на_око_ я не бачу, хоча різниця в ціні за мегабайт SSD на момент їх купівлі -- майже втричі. Ще за рік ціна на SSD впаде, думаю, якщо не вдвічі, то відсотків на 30-40.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

SSD диск з інтерфейсом SATA дасть тобі ну 550 мбайт/с (і то це вже дорогий SSD буде)

Мій мСата якраз такий. Правда, брав я його майже нового за 1100 грн - вважаю це НЕ дорого.

що один з них відійде в "країну вічного полювання", прихопивши з собою ВСЮ інформацію з масиву.

чому? один вийшов з ладу - інший на його місце став - інфа лишається на інших вінтах! Так працює рейд! Інакше ,який в тому сенс?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

один вийшов з ладу - інший на його місце став - інфа лишається на інших вінтах! Так працює рейд!

стоп :)

ти про який рейд? Якщо тобі потрібно збільшувати швидкість, то тобі потрібен рейд "страйп" (RAID 0). Там якщо летить один вінт -- втрачаєш ВСЕ. Якщо тобі потрібна надійність, то потрібен рейд "дзеркало" (RAID 1) -- там надійність збільшується, але немає жодного приросту швидкості, це просте дублювання інформації.

Так, є ще інші варіанти (RAID 2-6), які дають і швидкість і надійність, але там вже потрібно мінімум 3 ідентичних диска, що вже дуже недешево стає, враховуючи ціни на SSD.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ти про який рейд? Якщо тобі потрібно збільшувати швидкість, то тобі потрібен рейд "страйп" (RAID 0). Там якщо летить один вінт -- втрачаєш ВСЕ. Якщо тобі потрібна надійність, то потрібен рейд "дзеркало" (RAID 1) -- там надійність збільшується, але немає жодного приросту швидкості, це просте дублювання інформації.

Так, є ще інші варіанти (RAID 2-6), які дають і швидкість і надійність, але там вже потрібно мінімум 3 ідентичних диска, що вже дуже недешево стає, враховуючи ціни на SSD.

на RAID 1 може бути приріст у швидкості читання, але не на всіх контроллерах.

під розділ з віндою можна поставити RAID 0 якщо там немає важливих даних

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...