Перейти до змісту

Вигрібна яма. Як правильно зробити?

fotlav

Рекомендовані повідомлення

Народ тільки відразу прошу не пишіть що в інеті повно по цій темі статей.

Мене цікавлять поради безпосередньо практиків які самі це робили, або організовували роботу.

Звісно б хотілось мати септик щоб все було по феншую і лади з природою, але виходимо з реалій.

Отже в мене тільки ясність в цій темі по одному пункту - треба щось копати,

а ось по інших пунктах повна незрозумілість.

- які розміри: ширина, довжина, глибина.

- з якого матеріалу стінки.

- чи круглу чи квадратну.

- чи одну велику і все в одну яму.

- чи дві з переливом.

- як облаштовувати дно ями: щебінь, пісок, бита цегла чи суцільна стяжка.

П.С. банальна відповідь - типу викопати екскаватором і закинути три бетонні кільця не підходить, так як не має змоги під'їзду техніки, і тому всі роботи будуть виконуватись в ручну.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для начала надо иметь исходные данные. Назначение дома (жилой, дача), кол-во постоянно проживающих, тип грунта(песок, глина), кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная). Расстояние от дома до ямы! Надо учитывать наклон канализационной трубы , глубина укладки этой трубы. Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно! И т.д. и т.п. В паутине куча информации. Это если конечно раз и для себя!

Вот какая у меня!

post-9028-0-02298300-1429524948_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Копаєш яму 2-4 метри, ширину вже береш на кількість бачків , в середньому 3х3 роблять і цілком достатньо для 2х туалетів. Глибину 4-5 метрів.

Далі в хід іде муровка, звичайну цеглу можна і червону і білу ( якщо є остатки ) , шов приблизно можеш на 1-2 см робити, на середній висоті не забудь по кожній стінці зробити 4 отвори по 2 цеглини приблизно , для того , щоб вода в землю йшла і не застоювалась в подальшому.

Далі підключаєш "задуману сантехніку яка має стікати в яму " .

П,С . На дно ями нічого ляпати не потрібно, бо не буде осадки. ( маю на увазі щебень і бит )

Виставляй опалубку, армуй, роби зазор під бачок якщо має бути туалет ( можна використати відро, тазік ) , заливаєш бетоном. Робота зроблена. І до повного висихання бетону 22 дні. Вуаля.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

sergK дякую за фото зі зразком своєї ями, приблизно на таку я теж був націлений.

Відразу питання:

- як робити розрахунок кількості цегли на таку круглу яму.

- чи можливо робити стінки не в пів цегли як у вас а класти на ребро.

- і що знаходиться на дні ями.

- як плануєте її накривати, бо бачив подібні ями тільки з поступовим звуженням в вигляді піраміди, тобто біля відмітки нуль на землею діаметр ями звужений під кришку металевого люка.

Назначение дома (жилой, дача)

дім житловий з постійним проживанням круглий рік.

кол-во постоянно проживающих

четверо дорослих людей.

тип грунта(песок, глина)

60см. земля, дальше глина,

кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная)

кухня - раковина кухонна.

ванна - умивальник, душ, ванна, пральна машина, унітаз. [але росхід води ощадливий] ванною для миття майже не користуємося.

Расстояние от дома до ямы!

21м.

Надо учитывать наклон канализационной трубы

є дещо природній уклон плюс планую 1--2см. на 1м. труби

глубина укладки этой трубы

від фундаменту гільза закладена на глибені 50см.

Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно!

це попередження вже чув від багатьох людей, тому і хочеться зробити щоб експлуатація була чим довшою і без проблем.

В паутине куча информации.

передбачуючи це вже писав в першому своєму пості, що хочеться поспілкуватися з практиками.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Столярка дякую за відповідь.

але виникло декілька незрозумілих моментів

ширину вже береш на кількість бачків

що ви маєте під словом - бачків

на середній висоті не забудь по кожній стінці зробити 4 отвори по 2 цеглини приблизно , для того , щоб вода в землю йшла і не застоювалась в подальшому.

чи потрібно цеглу мурувати в притул то землі тобто стін ями, чи навпаки залишати порожнину

бо чув і такі варіанти що між цеглою і землею засипають крупну фракцію щебеню.

На дно ями нічого ляпати не потрібно, бо не буде осадки. ( маю на увазі щебень і бит )

а як на рахунок того що глина швидко замулюється?

Виставляй опалубку, армуй, роби зазор під бачок якщо має бути туалет

і знову тут не зовсім зрозумів, якщо можна детальніше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Рекомендую все-таки делать нормальный септик, а не выгребную. У себя септик делал из колец примерно так:

3_32.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Бачки. Маю на увазі якщо туалет на вулиці то в армопоясі потрібні отвори, це окремо прорахувати, щоб потім не довбати руками.

Муровка. В притул до стін не муруйте, відстань 10-15 см. Повина бути порожнина, вже як зальєте армопояс, то тільки тоді засипати бока або піском або щебньом , бо розіпре стіни.

Дно. Якщо низ глиняний, то можете використати відсів і пісок, або по принцупу зробити цегляну кладку ( в"яжучу ) теж з отворами в 1-2 цеглини.

І на рахунок цегли . На ребро не роблять кладку, цеглу в два ряди потрібно ложити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Столярка а таке ще питання ось ви написали

Глибину 4-5 метрів.

але чи варто копати таку глибоку,бо наскільки я розумію глина не сильно пропускає воду, теоретично вода знизу буде стояти,

і тільки буде розходитись вище де вже земля.

цеглу в два ряди потрібно ложити.

тобто як в народі говорять в кірпіч,

але ж на фото в sergK в пів кірпіча.

Рекомендую все-таки делать нормальный септик, а не выгребную. У себя септик делал из колец примерно так:

бетоні кільця відразу відпадають так як вже писав що не має під'їзду для великої техніки

але теж уявляв як на вашому малюнку зробити дві ями з переливом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Столярка а таке ще питання ось ви написали

Глибину 4-5 метрів.

але чи варто копати таку глибоку,бо наскільки я розумію глина не сильно пропускає воду, теоретично вода знизу буде стояти,

і тільки буде розходитись вище де вже земля.

цеглу в два ряди потрібно ложити.

тобто як в народі говорять в кірпіч,

але ж на фото в sergK в пів кірпіча.

В таку яму тільки по легкому ходити =))

Якщо буде підключена сантехніка на стоки сюди, то не жалійте місця і цегли.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Рекомендував би все таки двокамерний септик, матеріал вибір за вами важливим є рівень ґрунтових вод (глибина септика), собі робив з бетонних блоків прямокутний, круглий краще, фото в стадії роботи, аналогічний бачив трьохкамерний

P.S. фото трьох камерного не моє

post-6692-0-77825600-1429544396_thumb.jp

post-6692-0-61195000-1429544555_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Gendruk а що за бетонні блоки скільки вони коштують і де ви їх купували

які розміри септика ширина, довжина, глибина.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Gendruk а що за бетонні блоки скільки вони коштують і де ви їх купували

які розміри септика ширина, довжина, глибина.

Звичайні бетонні пустотні блоки, купував в Кульчині, продають їх багато де, де роблять заборні зазвичай є й такі. Ширина 2,6, довжина 4,0, висота 2,2, +-орієнтовні зовнішні розміри

post-6692-0-20413500-1429548153_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я при будівництві відкидав чорну перепалену цеглу, яку потім і використав для будівництва ями. Таку цеглу значно дешевше можна придбати на заводі. Краще будувати круглу яму, тоді достатньо і товщини в півкирпіча. При будівництві спеціально залишали вільні місця(5-10см) в кладці для поглинання рідини. Зовні між цеглою і землею засипали шлак, товщина десь 20-30 см. За 15 років лише торік, вперше, викачував.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Краще будувати круглу яму

я теж визначився що буду робити круглої форми.

frv а щодо розмірів ями глибини, ширини

і ви робили одну яму [камеру] загальну чи декілька

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для начала надо иметь исходные данные. Назначение дома (жилой, дача), кол-во постоянно проживающих, тип грунта(песок, глина), кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная). Расстояние от дома до ямы! Надо учитывать наклон канализационной трубы , глубина укладки этой трубы. Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно! И т.д. и т.п. В паутине куча информации. Это если конечно раз и для себя!

Вот какая у меня!

У мене така сама тільки ширша, до труби орієнтовно "входить" 6 м3. Дно - биті дрібні шматки цементного розчину (з старої кладки), отвори через ряд, починаючи з 5 кладки й до труби, отвори десь 6-10см. Використовується в основному влітку, за рік - сухо. (Вимурована влітку 2013, введена в експлуатацію навесні 2014 р. Унітаз + умивальник, влітку щоденно 2-3 чоловік.)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене їх дві. Одна 2м в діаметрі і глибиною десь теж 2м. До неї підєднані 2 кухні (в будинку і літня) та зовнішній туалет. Друга десь 1.2м в діаметрі і 2м глибиною на ванну. ЇЇ ще не викачував.

Я не робив камеру.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Краще будувати круглу яму

Кругла форма дає можливість робити стінку в пів-цегли, прямокутну необхідно робити в цеглу. Варіант двокамерної - посеред ями вимуровується перегородка висотою 50-60 см, яка збирає "густу" фракцію, рідка перетікає в іншу половину, люк для відкачки необхідно робити над половиною де густа фракція. У Вас вихід з будинку 50 см, 21 м до ями, при мін. сантехн. ухилах в 2 см. 50+42=92 см, тобто труба входить в яму на глибині близько 1 м. У мене з глибини 1м починається суглинок, з 1,4 м червона глина, з 1,6 м жовта "дубова" глина. Ширина ями вибиралась, для збільшення площі відводу рідини, враховуючи погане поглинання глиною. Вхід труби 70 см. глибина ями 2м. ширина (діаметр)- 2 м. Верх армував арматурою, знизу дощана опалубка, яка розбирається після застигання бетону. Люк прямокутній , зварений з кутника й приварений до арматурної сітки. Ззовні звичайна дерев'яна опалубка з невеликих дощечок 6-8-10 кутний. Люк саморобний, відлитий окремо з армованого бетону з щебню дрібної фракції. В люці є трубка D3/4 для вентиляції г- подібна. Люк зроблений коробом, зверху над ямою земля (утеплення й естетика). Люк виходить на поверхню.

Візьміть середнє водоспоживання сім'ї за день, добавте 25-30% на непередбачувані обставини, візьміть середнє водопоглинання вашого грунту за добу, відніміть 20-30%. Це буде мінімальні розміри ями нижче стічної труби (об'єм, площа поверхні відводу). Далі питання перестрахування й наявності коштів (можливо зробити 2-кратний запас й т.д.)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

fotlav

кинул тел в лс, могу показать и сделать под "ключ" , если интересно - звоните!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

fotlav

кинул тел в лс, могу показать и сделать под "ключ" , если интересно - звоните!

dobrogo dnja, a meni tel. mozna ? takoz cikawutj i cina, djakyjy.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Народ хто підкаже як робити розрахунок кількості штук

червоної рядової цегли для круглої ями діаметром 2м.

Або простіше - скільки штук цегли в одному ряді круга діаметром 2м.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Народ хто підкаже як робити розрахунок кількості штук

червоної рядової цегли для круглої ями діаметром 2м.

Або простіше - скільки штук цегли в одному ряді круга діаметром 2м.

Довжина кола c = pdабо c = 2 pr=6,28 м без врахування товщини шва 25 цеглин на ряд зврахуванням 24, при кладці в пів цегли

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Звичайні бетонні пустотні блоки, купував в Кульчині

Здайте точку де саме в Кульчині роблять блоки та ціна за шт. Дякую.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я собі зробив простіше, замовив бобката, вирив до 3м в глибину і 4м в ширину яму, після чого лопаю сам доривав. Замовив 3 бетонні кільця діаметром 2м висотою 90см, та ще 1 діаметром 1.5 на 90см.

мале кільце поставив першим, внизу підлогу залив бетоном, збоку зверху пробурив невеличку дірку,через яку буде стояти труба. Для більших кілець я зробив подушку десь в 30см із щебня, на яке поставив 3 кільця, відстань між землею і кільцями також заповнив щільно щебнем на висоту 1.5м (щоб доходило до половини вищого кільця). Заліз в середину, усі шви зацементував добротно,але вже з підлогою нічого не робив (все ж має фільтруватися), на верху кожного кільця стоять перекриття з кришками.

відстань до будинку - до 5-7м, до води - більше 20.

на швидку руку в пейнті намалював

septyk_800.jpgi.gif

на кільця потратив в районі 9-10к грн (минулого року) + бобкат на 1годинку + кран,щоб розвантажити і поставити кільця, саму яму копав по 1.5 - 2години щодня після роботи до неділі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ше мені порадьте

дача, відстань до септика десь метрів 15

і так те що порадив знайомий

так як є камазовські покришки то викопати яму чуть бідьшу як покришки,

не копати трактором бо зміститься,

між стінками покришки по кругу покласти на ребро кірпіч

власне радили 2 ями з відбором `води` знизу септика в другу яму

прошу пояснити плюси і мінуси даного рішення

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

септик

є камазовські покришки

Voronin10 я розумію що я сам тут в ролі учня,

але раджу вам спочатку почитати ази і термінологію

тобто взнати різницю між септиком і вигрібною ямою

бо септик і камазівські покришки це речі м'яко сказати різні.

Jama-iz-staryh-avtomobilnyh-pokryshek.jpg

shema-septika.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...