fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 09:53 #1 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 09:53 Народ тільки відразу прошу не пишіть що в інеті повно по цій темі статей.Мене цікавлять поради безпосередньо практиків які самі це робили, або організовували роботу.Звісно б хотілось мати септик щоб все було по феншую і лади з природою, але виходимо з реалій.Отже в мене тільки ясність в цій темі по одному пункту - треба щось копати, а ось по інших пунктах повна незрозумілість.- які розміри: ширина, довжина, глибина.- з якого матеріалу стінки.- чи круглу чи квадратну.- чи одну велику і все в одну яму.- чи дві з переливом.- як облаштовувати дно ями: щебінь, пісок, бита цегла чи суцільна стяжка.П.С. банальна відповідь - типу викопати екскаватором і закинути три бетонні кільця не підходить, так як не має змоги під'їзду техніки, і тому всі роботи будуть виконуватись в ручну.
sergK Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:16 #2 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:16 Для начала надо иметь исходные данные. Назначение дома (жилой, дача), кол-во постоянно проживающих, тип грунта(песок, глина), кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная). Расстояние от дома до ямы! Надо учитывать наклон канализационной трубы , глубина укладки этой трубы. Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно! И т.д. и т.п. В паутине куча информации. Это если конечно раз и для себя! Вот какая у меня!
Столярка Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:26 #3 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:26 Копаєш яму 2-4 метри, ширину вже береш на кількість бачків , в середньому 3х3 роблять і цілком достатньо для 2х туалетів. Глибину 4-5 метрів.Далі в хід іде муровка, звичайну цеглу можна і червону і білу ( якщо є остатки ) , шов приблизно можеш на 1-2 см робити, на середній висоті не забудь по кожній стінці зробити 4 отвори по 2 цеглини приблизно , для того , щоб вода в землю йшла і не застоювалась в подальшому.Далі підключаєш "задуману сантехніку яка має стікати в яму " .П,С . На дно ями нічого ляпати не потрібно, бо не буде осадки. ( маю на увазі щебень і бит ) Виставляй опалубку, армуй, роби зазор під бачок якщо має бути туалет ( можна використати відро, тазік ) , заливаєш бетоном. Робота зроблена. І до повного висихання бетону 22 дні. Вуаля.
fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:49 Автор #4 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 10:49 sergK дякую за фото зі зразком своєї ями, приблизно на таку я теж був націлений.Відразу питання:- як робити розрахунок кількості цегли на таку круглу яму.- чи можливо робити стінки не в пів цегли як у вас а класти на ребро.- і що знаходиться на дні ями.- як плануєте її накривати, бо бачив подібні ями тільки з поступовим звуженням в вигляді піраміди, тобто біля відмітки нуль на землею діаметр ями звужений під кришку металевого люка.Назначение дома (жилой, дача)дім житловий з постійним проживанням круглий рік.кол-во постоянно проживающихчетверо дорослих людей.тип грунта(песок, глина)60см. земля, дальше глина,кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная)кухня - раковина кухонна.ванна - умивальник, душ, ванна, пральна машина, унітаз. [але росхід води ощадливий] ванною для миття майже не користуємося.Расстояние от дома до ямы!21м.Надо учитывать наклон канализационной трубыє дещо природній уклон плюс планую 1--2см. на 1м. трубиглубина укладки этой трубывід фундаменту гільза закладена на глибені 50см.Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно!це попередження вже чув від багатьох людей, тому і хочеться зробити щоб експлуатація була чим довшою і без проблем.В паутине куча информации.передбачуючи це вже писав в першому своєму пості, що хочеться поспілкуватися з практиками.
fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:00 Автор #5 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:00 Столярка дякую за відповідь.але виникло декілька незрозумілих моментівширину вже береш на кількість бачківщо ви маєте під словом - бачківна середній висоті не забудь по кожній стінці зробити 4 отвори по 2 цеглини приблизно , для того , щоб вода в землю йшла і не застоювалась в подальшому.чи потрібно цеглу мурувати в притул то землі тобто стін ями, чи навпаки залишати порожнинубо чув і такі варіанти що між цеглою і землею засипають крупну фракцію щебеню.На дно ями нічого ляпати не потрібно, бо не буде осадки. ( маю на увазі щебень і бит )а як на рахунок того що глина швидко замулюється?Виставляй опалубку, армуй, роби зазор під бачок якщо має бути туалеті знову тут не зовсім зрозумів, якщо можна детальніше.
dimmon Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:05 #6 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:05 Рекомендую все-таки делать нормальный септик, а не выгребную. У себя септик делал из колец примерно так:
Столярка Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:15 #7 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:15 Бачки. Маю на увазі якщо туалет на вулиці то в армопоясі потрібні отвори, це окремо прорахувати, щоб потім не довбати руками.Муровка. В притул до стін не муруйте, відстань 10-15 см. Повина бути порожнина, вже як зальєте армопояс, то тільки тоді засипати бока або піском або щебньом , бо розіпре стіни.Дно. Якщо низ глиняний, то можете використати відсів і пісок, або по принцупу зробити цегляну кладку ( в"яжучу ) теж з отворами в 1-2 цеглини.І на рахунок цегли . На ребро не роблять кладку, цеглу в два ряди потрібно ложити.
fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:31 Автор #8 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:31 Столярка а таке ще питання ось ви написалиГлибину 4-5 метрів.але чи варто копати таку глибоку,бо наскільки я розумію глина не сильно пропускає воду, теоретично вода знизу буде стояти,і тільки буде розходитись вище де вже земля.цеглу в два ряди потрібно ложити.тобто як в народі говорять в кірпіч,але ж на фото в sergK в пів кірпіча.Рекомендую все-таки делать нормальный септик, а не выгребную. У себя септик делал из колец примерно так:бетоні кільця відразу відпадають так як вже писав що не має під'їзду для великої технікиале теж уявляв як на вашому малюнку зробити дві ями з переливом.
Столярка Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:32 #9 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 11:32 Столярка а таке ще питання ось ви написалиГлибину 4-5 метрів.але чи варто копати таку глибоку,бо наскільки я розумію глина не сильно пропускає воду, теоретично вода знизу буде стояти,і тільки буде розходитись вище де вже земля.цеглу в два ряди потрібно ложити.тобто як в народі говорять в кірпіч,але ж на фото в sergK в пів кірпіча.В таку яму тільки по легкому ходити =)) Якщо буде підключена сантехніка на стоки сюди, то не жалійте місця і цегли.
Gendruk Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 15:43 #10 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 15:43 Рекомендував би все таки двокамерний септик, матеріал вибір за вами важливим є рівень ґрунтових вод (глибина септика), собі робив з бетонних блоків прямокутний, круглий краще, фото в стадії роботи, аналогічний бачив трьохкамерний P.S. фото трьох камерного не моє
fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 15:53 Автор #11 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 15:53 Gendruk а що за бетонні блоки скільки вони коштують і де ви їх купувалиякі розміри септика ширина, довжина, глибина.
Gendruk Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 16:41 #12 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 16:41 Gendruk а що за бетонні блоки скільки вони коштують і де ви їх купували які розміри септика ширина, довжина, глибина. Звичайні бетонні пустотні блоки, купував в Кульчині, продають їх багато де, де роблять заборні зазвичай є й такі. Ширина 2,6, довжина 4,0, висота 2,2, +-орієнтовні зовнішні розміри
frv Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:11 #13 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:11 Я при будівництві відкидав чорну перепалену цеглу, яку потім і використав для будівництва ями. Таку цеглу значно дешевше можна придбати на заводі. Краще будувати круглу яму, тоді достатньо і товщини в півкирпіча. При будівництві спеціально залишали вільні місця(5-10см) в кладці для поглинання рідини. Зовні між цеглою і землею засипали шлак, товщина десь 20-30 см. За 15 років лише торік, вперше, викачував.
fotlav Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:18 Автор #14 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:18 Краще будувати круглу ямуя теж визначився що буду робити круглої форми.frv а щодо розмірів ями глибини, шириниі ви робили одну яму [камеру] загальну чи декілька
tolik111 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:37 #15 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:37 Для начала надо иметь исходные данные. Назначение дома (жилой, дача), кол-во постоянно проживающих, тип грунта(песок, глина), кол-во точек слива воды (умывальник, туалет, душ или ванная). Расстояние от дома до ямы! Надо учитывать наклон канализационной трубы , глубина укладки этой трубы. Если хоть раз откачать воду из ямы, то вода самостоятельно уходить не будет и пройдется откачивать постоянно! И т.д. и т.п. В паутине куча информации. Это если конечно раз и для себя!Вот какая у меня!У мене така сама тільки ширша, до труби орієнтовно "входить" 6 м3. Дно - биті дрібні шматки цементного розчину (з старої кладки), отвори через ряд, починаючи з 5 кладки й до труби, отвори десь 6-10см. Використовується в основному влітку, за рік - сухо. (Вимурована влітку 2013, введена в експлуатацію навесні 2014 р. Унітаз + умивальник, влітку щоденно 2-3 чоловік.)
frv Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:52 #16 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 17:52 я теж визначився що буду робити круглої форми.frv а щодо розмірів ями глибини, шириниі ви робили одну яму [камеру] загальну чи декількаВ мене їх дві. Одна 2м в діаметрі і глибиною десь теж 2м. До неї підєднані 2 кухні (в будинку і літня) та зовнішній туалет. Друга десь 1.2м в діаметрі і 2м глибиною на ванну. ЇЇ ще не викачував.Я не робив камеру.
tolik111 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 18:37 #17 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 18:37 Краще будувати круглу ямуя теж визначився що буду робити круглої форми.frv а щодо розмірів ями глибини, шириниі ви робили одну яму [камеру] загальну чи декілька Кругла форма дає можливість робити стінку в пів-цегли, прямокутну необхідно робити в цеглу. Варіант двокамерної - посеред ями вимуровується перегородка висотою 50-60 см, яка збирає "густу" фракцію, рідка перетікає в іншу половину, люк для відкачки необхідно робити над половиною де густа фракція. У Вас вихід з будинку 50 см, 21 м до ями, при мін. сантехн. ухилах в 2 см. 50+42=92 см, тобто труба входить в яму на глибині близько 1 м. У мене з глибини 1м починається суглинок, з 1,4 м червона глина, з 1,6 м жовта "дубова" глина. Ширина ями вибиралась, для збільшення площі відводу рідини, враховуючи погане поглинання глиною. Вхід труби 70 см. глибина ями 2м. ширина (діаметр)- 2 м. Верх армував арматурою, знизу дощана опалубка, яка розбирається після застигання бетону. Люк прямокутній , зварений з кутника й приварений до арматурної сітки. Ззовні звичайна дерев'яна опалубка з невеликих дощечок 6-8-10 кутний. Люк саморобний, відлитий окремо з армованого бетону з щебню дрібної фракції. В люці є трубка D3/4 для вентиляції г- подібна. Люк зроблений коробом, зверху над ямою земля (утеплення й естетика). Люк виходить на поверхню.Візьміть середнє водоспоживання сім'ї за день, добавте 25-30% на непередбачувані обставини, візьміть середнє водопоглинання вашого грунту за добу, відніміть 20-30%. Це буде мінімальні розміри ями нижче стічної труби (об'єм, площа поверхні відводу). Далі питання перестрахування й наявності коштів (можливо зробити 2-кратний запас й т.д.)
sergK Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 19:21 #18 Опубліковано 20 Квітня, 2015 в 19:21 fotlavкинул тел в лс, могу показать и сделать под "ключ" , если интересно - звоните!
Garfild Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 09:50 #19 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 09:50 fotlavкинул тел в лс, могу показать и сделать под "ключ" , если интересно - звоните! dobrogo dnja, a meni tel. mozna ? takoz cikawutj i cina, djakyjy.
fotlav Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 11:12 Автор #20 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 11:12 Народ хто підкаже як робити розрахунок кількості штук червоної рядової цегли для круглої ями діаметром 2м.Або простіше - скільки штук цегли в одному ряді круга діаметром 2м.
Gendruk Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 13:11 #21 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 13:11 Народ хто підкаже як робити розрахунок кількості штукчервоної рядової цегли для круглої ями діаметром 2м.Або простіше - скільки штук цегли в одному ряді круга діаметром 2м.Довжина кола c = pdабо c = 2 pr=6,28 м без врахування товщини шва 25 цеглин на ряд зврахуванням 24, при кладці в пів цегли
Grekus Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 13:27 #22 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 13:27 Звичайні бетонні пустотні блоки, купував в КульчиніЗдайте точку де саме в Кульчині роблять блоки та ціна за шт. Дякую.
Віталька Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 14:36 #23 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 14:36 я собі зробив простіше, замовив бобката, вирив до 3м в глибину і 4м в ширину яму, після чого лопаю сам доривав. Замовив 3 бетонні кільця діаметром 2м висотою 90см, та ще 1 діаметром 1.5 на 90см. мале кільце поставив першим, внизу підлогу залив бетоном, збоку зверху пробурив невеличку дірку,через яку буде стояти труба. Для більших кілець я зробив подушку десь в 30см із щебня, на яке поставив 3 кільця, відстань між землею і кільцями також заповнив щільно щебнем на висоту 1.5м (щоб доходило до половини вищого кільця). Заліз в середину, усі шви зацементував добротно,але вже з підлогою нічого не робив (все ж має фільтруватися), на верху кожного кільця стоять перекриття з кришками. відстань до будинку - до 5-7м, до води - більше 20. на швидку руку в пейнті намалював на кільця потратив в районі 9-10к грн (минулого року) + бобкат на 1годинку + кран,щоб розвантажити і поставити кільця, саму яму копав по 1.5 - 2години щодня після роботи до неділі.
Factory Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 17:59 #24 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 17:59 ше мені порадьтедача, відстань до септика десь метрів 15і так те що порадив знайомийтак як є камазовські покришки то викопати яму чуть бідьшу як покришки,не копати трактором бо зміститься,між стінками покришки по кругу покласти на ребро кірпічвласне радили 2 ями з відбором `води` знизу септика в другу ямупрошу пояснити плюси і мінуси даного рішення
fotlav Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 18:45 Автор #25 Опубліковано 21 Квітня, 2015 в 18:45 септик є камазовські покришки Voronin10 я розумію що я сам тут в ролі учня, але раджу вам спочатку почитати ази і термінологію тобто взнати різницю між септиком і вигрібною ямою бо септик і камазівські покришки це речі м'яко сказати різні.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.