Перейти до змісту

Які овочі вимагають найменшого догляду?


ineedmoney

Рекомендовані повідомлення

Які овочі вимагають найменшого догляду? Йдеться мова не про внесення добрив чи обробку проти шкідників, а саме про фізичне втручання господаря (полив, робота з мотичкою від бурянів і т.д.) Відповіді - за всім треба дивитись, вже чув.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Топінамбур або земляна груша (Helianthus tuberosus — соняшник бульбистий) — бульбоносна рослина роду соняшників родини айстрових (Asteraceae). Її бульби їстівні, вона вирощується як кормова, технічна і харчова рослина.

Це така зараза, яку точно взагалі доглядати не треба, росте дуже швидко, проростає навіть із шкарлупини...Як обросте город, тоді дуже важко вивести - але бульбочка непогана для салатіка, можу навіть насіння дати;)

Вже як набрав, тоді побачив попередні 2 повідомлення і засміявся)))) всі в курсах давно, що це за фігня)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Як варіант кукурудза, горох, квасоля шпарагівка. Вони відносно витривалі до нестачі вологи в грунті. Швидко ростуть, закриваючи міжряддя, тому потребують менше танців з сапкою.

Ще мені подобаються високорослі помідори на шпалері. В ряду садяться через 25-30см, міжряддя до півтора метра. Проблему поливу можна вирішити з допомогою 3-літрових пляшок з водою, встромлених горлечком в землю.

До топінамбуру ще хрону досадити для повного щастя)))))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

До топінамбуру ще хрону досадити для повного щастя)))))

100% :_07: - ну і дати прорости пирію і будякам - ось вам і повна суміш рослин, за якими вже точно не треба доглядати, та не то слово доглядати, аби взагалі не втручатись в їх життя)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

До речі, кілька років тому я в гаразджі бачила невелику ділянку, засаджену хроном, гектарів так два. . . Зі слів знайомого, це стабільний і досить непоганий дохід. Конкурентів майже нуль.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Які овочі вимагають найменшого догляду?

Дійсно за всім, що посадиш треба ДИВИТИСЬ і ДОГЛЯДАТИ, навіть за топінамбуром, що б не розростався (бо потім не виведеш)!

Ви вже вибачте, якщо ображу вас своєю відповіддю, та коли питання стоїть так, то може їх взагалі не садити, а просто купити! Пробували?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

Правильно про топінамбур написали. Його можна садити в некопану землю, тільки ямки робити сапою, можна садити за схемою 40Х40 см у два ряди. Прополювати доведеться одразу після сходів, потім він поглушить зілля сам. Бажано підживлювати, звичайно, але він невибагливий до родючості. Дуже цікавий ґрунт під ним восени, схожий на шоколад з великими порами, і приємно розсипається на грудки, за це одне його любити варто. Дає багато зеленої маси (кажуть її дуже кури полюбляють, я ще не пробувала їх такою зеленю годувати), молоді листочки можна і собі у салат класти. Під топінамбур можна відвести постійну ділянку, викопувати їх частково (краще садовими вилами), залишаючи кращі екземпляри для розмноження. Ділянку не перекопувати і не орати, підживлювати поливом з розчиненими органічними добривами. Кажуть, може рости на одному місці до 15 років. Якщо не орати цю ділянку, то безконтрольного розмноження не буде. Кажуть також, що нічим не хворіє. Тільки викопувати його на зиму для зберігання не можна: більше місяця в льоху не проживе, зате в ґрунті зберігається до весни дуже добре, а навесні, просто незамінний: смачний у салатах. Гарний салат з топінамбура і моркви. Його також зручно використовувати як кулісу від вітру та надмірного сонця.

Зеленні культури потребують мінімум уваги і догляду. Салати латук, шпинат, рукола, гірчиця салатна, мангольд, фенхель, кріп, кінза, листкова петрушка, а ще є мальва і щавнат (їх ще не посіяла, але дуже хочу спробувати). Дуже сподобалась листкова капуста: вона спокійно перезимувала у відкритому ґрунті і мала гарний вигляд навесні, я аж пошкодувала, що посіяла тільки для експерименту. Якщо сіяти їх широкими смугами, то прополювати доведеться разів зо два на початку вегетації, а потім - мінімум, за потреби. І тут бажано мати неперекопану землю. Але підживлення їх органікою з погляду гігієнічного дещо проблематичне. Бажано висівати ці культури у заздалегідь заправлений ґрунт. Або можна підживлювати збродженими бур'янами, від них нікому шкоди не буде, але є запах не дуже приємний. До зелені у нас несправедливе ставлення, як до приправ, але насправді це багате джерело амінокислот та вітамінів. У Вікторії Бутенко є декілька книг про зелень та зелені коктейлі, рекомендую.

Пропонували тут кукурудзу. Корисна культура зі смачними плодами, зараз з'явились сорти з маленькими качанчиками, які можна консервувати цілком. Проте вона потребує дуже родючого ґрунту, ретельного прополювання на початку вегетації і виносить багато поживних речовин. Але її стебла можна або подрібнити або дати перепріти частково і використовувати потім як мульчу. Годиться вона і як куліса. В Південній Америці (звідки вона родом) кукурудзу сіють разом з квасолею виткою та гарбузами. Зараз є досить багато десертних сортів мускатного гарбуза, він також не дуже вибагливий, але потребує поживи і багато сонця. Є одне застереження: кукурудза дуже чутлива до пирію, і не тільки тому що він її заглушить, навіть, якщо пирій вибрали, коліни, що залишилися, стримуватимуть ріст кукурудзи. Тобто "диким" способом її не виростити.

Томати - найпривабливіша культура. Але у наших краях їм дуже дошкуляє фітофтороз. Торік навіть трихополом лікувала :) За ними треба пильнувати, пасинкувати, стежити за тим, чи не з'явилось фітофторозне пожовтіння. У мене поки доброго досвіду вирощування їх немає. Помідорчики зав'язались і достигли, але це був експеримент, цього року спробую ще.

Свого часу дуже любила я висаджувати кольрабі. ЇЇ можна висівати вже у відкритий ґрунт, потім розсадити. В кінці червня, на початку липня будуть смачні кульки, які можна використовувати і в салатах і з омлетом, кажуть, що і в супах, але я не пробувала. У неї смак, що нагадує смак качана у головчастої капусти, зрозуміло, ніжніший і солодший. Декого турбує її виразний капустяний запах, який ніколи не турбував мене :)

Може ще червоний буряк? Теж не потребує копання ґрунту, але потрібно прорідити (за технологією - двічі), та підживлювати. Ретельно прополювати доведеться на початку вегетації, потім рідко. Дехто вирощує буряк розсадою: тоді не потрібно проріджувати.

Більше зараз не згадаю, мабуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пригадала ще про картоплю в соломі. Це коли картоплю (а краще невеликі часточки великої бульби, обов'язково яровізованої (!), інакше слизняки з'їдять повністю) розкладають на землі, а зверху насипають товстелезний (в злежаному вигляді має бути принаймні 25-30 см) шар соломи, бажано житньої (вона сіріє згодом і не підпалює листя картоплі знизу). І чекаєш врожаю. Картопля потребує багато вологи в період зав'язування бульб, крім того, азоту, тому доведеться якось забезпечити. А ще азот на себе "відтягне", солома, яка перепріває, тому це критично. Не знаю, скільки в такий спосіб можна виростити (за площею), але як на мене, то врожайність залежатиме лише від наявності вологи (а під товстим шаром соломи волого завжди) та поживи, припускаю, що може дати максимум, передбачений сортом. Жуки її чують так само, як і всяку іншу, тому тут все залишається на розгляд господаря. Згадала її, тому що технологія "лінива", витратний ресурс - солома, якщо її багато і є дармова, то можна спробувати. ІІ потрібно буде докладати в міру перепрівання нижнього шару. Якщо спробувати її замінювати свіжоскошеною травою, то це значні витрати праці. Сіно до сирої трави: 1:10 (за вагою, та й за об'ємом теж близько),

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...