Перейти до змісту

Військовий парад - 1938 р.

Otto Kreer

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
так на картинке, по моему, не немцы и не советы, а поляки...или?

танки очень похожи на Т-26...

Отже, на фото, дуже ймовірно, зображено 12-й панцерний батальйон - наймолодша з подібного роду формацій у польській армії.

Утворений наказом Міністра Військових Справ 30 жовтня 1937 року. Дислокувався у Луцьку

Даних про танки, якими був спочатку озброєний не знайшов.

АЛЕ. Можу сміливо припустити, що на фото зображений танк 7TP (семитонний польський), однобаштова модифікація.

7TP-3.jpg

7tp_5.jpg

Цей танк дійсно подібний на Т-26, оскільки обидва створювалися на основі англійського танка Вікерс-6 тонний (Vickers Mk.E)

20 липня 1939 року в батальйон надходить 49 французьких легких танків Рено R-35 (зовсім не подібні на ті танки, що на фото). Також на озброєнні батальйону були танкетки TKS і бронеавтомобілі wz.34

Після початку 2-ї світової з танків батальйону формується 21 батальйон легких танків. "Бойовий шлях" закінчив у Румунії. За час війни танки батальйону жодного пострілу не зробили.

З танкеток і бронеавтомобілів сформовано 21-й панцерний дивізіон, прикріплений до Волинської Бригади Кавалерії.

З того, що зосталося (5 легких танків) в Ківерцях сформувалася окрема рота танків. Рота воювала. 2 танки знищені совєтами. 1 - німцями. Останні 2 знищили самі екіпажі.

Опубліковано
на жаль, і я не впізнаю місце, там де Łuck 28.9 1938... будинок якийсь нетиповий для того часу.

ну що ж, ось від мене сюрприз:

№1. Військо повертається до Луцька після маневрів, 1938.

post-3831-1232555617.jpg

Щодо фотки Otto Kreer, то оригінальний підпис виглядає так: Allegro - " Defilada i zakończenie manewrów na Podolu. Łuck 28.9 1938 "

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=593698#613916

На фото зображені дійсно 7TP

8-11 сентября 1938 года. В ответ на выраженную Советским Союзом готовность придти на помощь Чехословакии, причём как против Германии, так и против Польши, на польско-советской границе были организованы крупнейшие в истории возрождённого польского государства военные манёвры, в которых участвовало 5 пехотных и 1 кавалерийская дивизии, 1 моторизованная бригада, а также авиация. Наступавшие с востока "красные" потерпели полное поражение от "голубых". Манёвры завершились грандиозным 7-часовым парадом в Луцке, который принимал лично "верховный вождь" маршал Рыдз-Смиглы.

http://zhurnal.lib.ru/t/tonina_o_i/polska_zalugie.shtml

8-11 сентября на Волыни прошли крупные маневры польской армии, в которых участвовало 6 дивизий, одна бригада и иависоединение. Этими маневрами Варшава продемонстрировала СССР, что она готова остановить Красную Армию, если та попытается прийти на помощь Чехословакии.

http://zhurnal.lib.ru/t/tonina_o_i/polska.shtml

• 2 місяця потому...
Опубліковано

Пам"ятаєте, ми обговорювали оці фото

post-2742-1238054580.jpg post-2742-1238055088.jpg

І припускали, що фото відтворюють одні і ті ж події 1938 р.

http://board.lutsk.ua/index.php?s=&sho...st&p=289099

Так от, вчора переглядала "Становлення нації" Єжи Гофмана. У фільмі теж використані схожі фото. Мова велась якраз про події на Волині. А точніше про те, що польський уряд роздавав своїм офіцерам землі на Волині і Галичині, в результаті було 200 тис. переселенців.

Ось кадри з фільму. Зверніть увагу на той будинок з димарями і не тільки. Думаю всі ці фото одного дня.

post-2742-1238054892.jpg post-2742-1238054947.jpg

• 1 рік потому...
Опубліковано

Опять "Аллегро". Может что-то уже и было, если было, Отто выкинь.

Na tej aukcji oferuję Państwu niepowtarzalne zdjęcie przedstawiające defiladę przed marszałkiem Edwardem Rydzem- Śmigłym. Defilada po powrocie wojsk z manewrów do Łucka we wrześniu 1938 roku.

post-2846-1284653860,04_thumb.jpg

post-2846-1284653872,61_thumb.jpg

post-2846-1284653884,86_thumb.jpg

post-2846-1284653907,06_thumb.jpg

Опубліковано

це треба просто сісти і зробити. треба проаналізувати велику кількість зображень, дати, події і співставити з картинками Луцька в голові)) кожен може це зробити і розгадати загадку.

ось вам ще краща підказка, але нажаль і вона мене не наближає до розгадки...

Більш за все мені здається що це Стрілецька вулиця.

post-1719-1284704452_thumb.jpg

• 3 року потому...
Опубліковано

тобто в Луцьку вони могли бути тільки проїздам типу на парад приїхати?

якщо зі львова приїхали, то могли і влаштувати цей огляд на нинішніх львівській чи ковельській.

Опубліковано

тобто в Луцьку вони могли бути тільки проїздам типу на парад приїхати?

якщо зі львова приїхали, то могли і влаштувати цей огляд на нинішніх львівській чи ковельській.

панове, цей військовий парад - святкова зустріч військ що повертались з польових навчань !

а де проводились навчання це вже інше питання, якщо не помиляюсь в NAC є підбірка по цій темі - навчання були у теперішній рівненській області

так і є -

Manewry jesienne na Wołyniu 1938 r.

Obsługa Lekkiego Karabinu Maszynowego Maxim wz 08/15, zamontowanym do wozu. Żołnierze uzbrojeni w karabiny Mauser wz. 98 oraz bagnety do tych karabinów oraz w maski przeciwgazowe starego typ

575275_382598068489216_1400187428_n.jpg

• 2 тижня потому...
Опубліковано

Знайшов я спогади очевидців про цей парад у вересні 1938. З деякими огріхами перекладу цитую Тадеуша Марцінковського, текст 2011 року.

"В переддень параду були урочистості за участі маршалка Ридзи Смігли. На стадіоні волиняни вручали для Армії нову військову техніку. Ми з батьком були на тих урочистостях і бачили маршалка. Наступного дня зранку вирушили ми цілою родиною на вулицю Хороброго, де мав відбутися парад. Трибуна була влаштована вкінці вулиці і було важко до неї дістатися. Ми зупинилися з родиною на відтинку між православним цвинтарем та урядом Воєводським. Зібралося багато людей на вулиці Хороброго. Мене тато взяв на руки, аби я був вище і міг бачити парад і маршалка, який їхав у напрямку трибуни. Відділи військ марширували кілька годин, а розпочали її полки кавалерії, які підняли ентузіазм глядачів".

Таким чином, трибуна була десь ближче до Київського майдану.

Опубліковано

може цей 2-х поверховий будинок,то Волі 70 ?

то получається вони йшли від театрального до київького майдану

а що нам скажуть "астрологи" на рахунок тіней ?

ніби саме так тінь і падала б на Волі у першій половині дня

Опубліковано

Так,я думав на цей будинок.але вже не впевнений.

Otto правильно зауважив на рахунок тіні, не могли тіні так падати, хіба що рано вранці

на одній з фотографій видно арку, до неї десь з 10 стовпів, думаю метрів з 500

значить сцена не могла стояти не ближче до Київського майдані, ніж Волі 41

а як виглядає будинок на Волі 41а?

Опубліковано

А згідно тодішніх карт, де закінчувалась алея Болеслава Хороброго?

Можливо того будинку до сьогодні не існує і ми дарма шукає відповідник?

Щодо 41-го, поруч Чехова, його погано видно на картах Яндекса і він стоїть подалі сучасної вулиці, хоча має схожий виступ на фасаді

post-2742-0-26343500-1385310955_thumb.pn

Завтра спробую роздивитись його поближче.

Опубліковано

Що у нас є ?

а) Парад продовжуався з 9.00 до 16.00.

б) Азимут пр.Волі 105 градусів по напрямку вул.Сенатора - роздоріжжя Рівне-Дубно.

в) Порядок руху параду : кавалерія-артилерія-піхота-змішані підрозділи-бронетехніка.

Фото друге посту № 6 , кавалерія. Тіні лягають під лівим гострим кутом у відношенні осі вулиці. Це ранок , початок параду.

На фото посту № 7 (з гарматою) , тіні мають невеликий кут вліво у відношенні осі вулиці , тобто це приблизно 12.00 , сонце світить маршалку у очі , отже його трибуна розміщена на сучасній непарній стороні вулиці (університет,гімназія,станція переливання крові). І якщо трибуна встановлена на вулиці ,перпендикулярній пр.Волі , то це сучасні вул.Сенатора,Вавілова,Чехова, які були і в 1938 р. - Bosa Ctoneczna, Polna ,Grodna, скоріше всього друга або третя, виходячи з інформації посту №18.

І рух параду - до центру міста.

Пане Andualex, то б то військовий парад тривав 7 годин! А не забагато буде, не замислювались? За цій час всі польські Збройні сили пройдуть перед трибуною, а не гарнізон невеликого міста (хоча б й з частинами іншої дислокації, які залучались до навчань). Ну ж бо пригадайте скільки за часом триває військовий парад у Київі або у "дружній" столиці москалів? Щось тут не так...

Опубліковано

Маневры

Последним аргументом Польши стали крупные военные маневры, которые Войско Польское провело в период с 14 по 19 сентября 1938 года на Волыни, непосредственно у границы с опасным восточным соседом. Командовал учениями главный инспектор Войска Польского дивизионный генерал Станислав Бурхарт-Букарский. В маневрах приняли участие 3-я, 13-я, 21-я, 27-я и 30-я дивизии пехоты, 10-я бригада кавалерии, 5-я учебная кавалерийская дивизия (в составе Подольской и Крэсовой кавалерийских бригад) и вторая бригада легких бомбардировщиков. Кроме этого, в учениях были задействованы танковые части и подразделения корпуса охраны пограничья. По воспоминаниям участников «больших волынских маневров 1938 года» польское командование сделало ставку на отработку взаимодействия танковых войск с кавалерией и пехотой. При этом активное участие в учениях приняли части, дислоцированные непосредственно в «крэсах». Так, например, важную роль в конечной фазе маневров сыграл 84-й полк полесских стрелков из Пинска, который входил в состав 30-й пехотной дивизии Войска Польского. В результате, маневры завершились полным разгромом наступающих с востока «красных», частями оборонявшихся «синих». После учений в Луцке был проведен большой военный парад, который лично принял маршал Э. Рыдз-Смиглы. Вскоре на чехословацкой границе поляки развернули отдельную оперативную группу «Сленск» в составе 4-й, 21-й и 23-й пехотных дивизий, великопольской и 10-й моторизованной кавалерийских бригад под командованием генерала К. Бортновского.

Ну и что? Я Вам вопрос другого характера задал? Почему так долго длился парад?

Опубліковано

Будь ласка , прочитайте уважно кінець посту "№30.

Але Ви вказували порядок проходження учасників параду, там не було вказано, що йшли всі учасники навчань.

Добре, запитаю по іншому - з якого джерела Ви взяли інфу 9.00 -16.00? Звідкі відомо, що в параді (може це був не парад, а марш з повернення військ у міста постійної дислокації) брали участь всі війська - учасники навчань?

Опубліковано

може цей 2-х поверховий будинок,то Волі 70 ?

http://maps.yandex.ua/-/CVb9iH8C

Не може. На тому місці був жидівський цвинтар.

post-7519-0-29104500-1385313391_thumb.jp post-7519-0-58174200-1385313530_thumb.jp

Подивіться на карти уважніше - цвинтар не доходив до Розвилки Рівненська-Дубнівська. Він доходив до розвилки Волі-Кременецька. Зараз Кременецької не існує. А будинок на Волі 70 - довоєнний.

Крім того, не варто забувати, що будівлі на фото уже може давно не бути. Може, його розбомбили, або знесли

Опубліковано

Згоден,цаинтар не доходив до будинку Волі 70.Але ж тіні вказують,що трибуна була на не парній стороні Волі,Тут я прорахувався з Волі 70.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...