Перейти до змісту

Облікові записи користувачів Windows на NAS

Plum

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Є два компа в мережі. Працюють під Win 8. Ними користуються три користувача (з часом кількість як компів, так і користувачів може збільшитись). При чому, користуються безпорядочно, тобто один і той самий користувач регулярно може працювати як за одним компом, так і за іншим. Відповідно, на кожному компі зараз зареєстровано по три облікові записи, але дані між компами ніяк не переносяться і кожен з трьох користувачів має частину своїх даних на одному компі, частину на іншому. І це проблема.

Для її вирішення з'явилась ідея поставити мережевий накопичувач типу ТАКОГО чи якогось ТАКОГО і зберігати всі дані облікових записів на ньому, щоб зайшовши під своїм логіном на будь-якому з компів мати свою інформацію, свій робочий стіл, свої документи і т.д. Як варіант -- замість NAS можна використати зовнішній вінт, підключений до роутера через USB (мої роутери Mikrotik 951 і Mikrotik 2011 мають таку можливість). Мережа гігабітна, великих проблем зі швидкістю доступу бути не повинно. Робота домашньо-офісна, так що невеликі затримки з боку одного вінта для кількох користувачів негативних наслідків не матимуть.

Наскільки це зручно і складно в реалізації? Хтось з присутніх тут адмінів будував таку систему? Хтось може мені покроково, на пальцях пояснити, як встановлювати в такому випадку вінду і як їй розказати, що облікові дані потрібно шукати (і зберігати) на віддаленому диску? Чи для цього взагалі потрібно ставити окремий сервак на вінді?

Опубліковано

Чогось домен згадується, але на 3 компа недоцільно.

У Windows7 можна без проблем змінювати шляхи до персональних папок (Документы, Изображения, Рабочий стол і тд.).

На кожному комп'ютері встановлюємо голу вінду.

Робими по 3 облікові записи.

На NAS створюємо 3 папки, імена яких відповідають обліковому запису.

Монтуємо під кожним користувачем його особисту папку NAS як мережевий диск і змінюємо розташування персональних папок.

Підмонтовувати можна з віндовідними обліковими записами для контролю прав, якщо це необхідно.

Якщо робота відбувається тільки з документами - можна заморозити систему через програму Deep Freeze.

Вона дозволить повернути систему до стану перед заморозкою після кожного ребута без збільшення часу завантаження і тд.

Простіше кажучи, щоб не робив користувач у поточному сеансі - після ребута все повернеться на круги своя.

Опубліковано

на правах офтопу.

я би з всіх компів зібрав би один по максимальній конфігурації , і встановив би 2008 сервер, з RDP. А на інших голу вінду з терміналом. І всі б ходили на сервер працювати. Навіть із зовні.

Опубліковано

Такий варіант цікавий. Навіть дуже. Але, це велике АЛЕ!

Якщо хтось буде працювати у Корелі, де буде відкритий файл "вагою" у кілька гіг. А хтось інший схоче погратися у Call of Duty 3, як вважаєш, що буде?

Варіант пописаний -ом, самий прикольний. Та й тримати профілі юзерів на "сервері" також розумно.

Plum, погугли на приклад "перемещаемые профили пользователей".

Якщо в тебе є цілодобовий НАС сервер - то це саме те.

Опубліковано

"перемещаемые профили пользователей".

ось це, певно, найцікавіше. Тільки ж тут мережевого накопичувача мало, тут треба комп з Win Server, правильно? Крім того цікаво, наскільки збільшиться час завантаження системи.

Опубліковано

Та, мабуть, вінді пофіг де буде шара.

Там жеж суть в тому, що має бути розшарена папка і там лежатимуть файли.

Якщо в NAS є самба шаре, то може бути і налаштування юзерів.

Я все собі ніяк не поставлю FreeNAS або NAS4Free, щоб погратися. Але ,я вважаю, можна спробувати.

Просто єдине, що у вінді можна одразу прив'язати налаштування джля юзерів, хто який профіль може юзати, а хто ні.

Опубліковано

гм. В мене система не дозволяє переключити тип профілю з локального в переміщуваний

ubUJ7.png

треба буде розбиратись...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...