Перейти до змісту

Sniper

Рекомендовані повідомлення

(Warning! багато букв)

На днях наштовхнувся в інтернетах на таку новину "Пестицидная «бомба» в Виннице — угроза всей Украине". Спершу якось не збентежило. Адже більшості з нас уже стало звичним читати в новинах подібні заголовки мало не щодня. Вибухи на артилерійських складах, техногенні аварії на різноманітних підприємствах, обвали і вибухи на шахтах, аварії на транспорті з нанесенням шкоди довкіллю, зливи з паводками, масова загибель ВРХ, риби, птиці -- цим нас уже не здивуєш. Але з рештою увагу привернула локалізація події -- Вінницька область, рідний мені регіон (в заголовку статті вказано невірне місце, очевидно, щоб привернути увагу читача, насправді події розвиваються поза Вінницею, в Шаргородському районі, це приблизно 80км від Вінниці). кому влом статтю читати в двох словах розясню, що йдеться про захоронення колосальної кількості пестицидів (найдено документи на 1000т мишяка, ДДТ, ртуті...) в металевих бочках на глибині 3 метри під землею. Нещодавно бункер той розрили і захоронені речовини, які в більшості є СДОР стали виносити викиди в довкілля, що чревато катастрофі. люди в навколишніх селах стали відчувати специфічні запахи і почастішали звернення до лікарів зі скаргами на погіршення здоров"я... в ліс ходити бояться.

З дитинства пригадую місця в своєму селі, яке східніше від описаної зони на кілометрів 25, в Тульчинському районі -- в "дельтах" між полями, при дорогах на поля, на подвір"ях складів білі, рожевуваті, глазурові гори. по памяті нарахував 5 таких місць включно з хімскладом. Це я маю на увазі ті місця де я бував навколо села. Очевидно, що їх було більше. Зрештою більшість з тих ділянок існують і досі. Площа під ними начебто невелика. десятка 2 квадратних метрів, не більше, але в радіусі до 10м навколо тих горок мертва випалена земля, далі могутній ліс бурянів, який поступово знижується по висоті і густоті. Пригадую специфічний хімічний запах поблизу них, чимось нагадував запах ДДТ. Доречі в памяті залишилась шкарпетка-мішечок з ДДТ на палці, яка висіла на дровітні.

Горки ті ще тоді ніхто вже не зачіпав і оминав подалі, а зараз і тим паче... Доречі в статті згадується про це, тобто я Вам не казки розказую про хімічні гори, а саме приведу наступну цитату: "Тем временем специалисты из отдела экологического контроля Винницкой экоинспекции утверждают, что на территории их области есть и более опасные объекты. В селах стоят открытые склады ядохимикатов со свободным доступом к ним. Их количество, говорят экологи, более 100 тонн. Они считают, что подобные ядохранилища существуют на территории всей Украины и это та проблема, которую нужно решать в первую очередь."

кажуть (пишуть тобто там же), потрібно 57 млн грн на ліквідацію, виділили покищо 35. Але мене то якось лякає, чесно кажучи. Знаючи як ми вміємо перевозити цистерни з жовтим фосфором (потяги з токсичними речовинами, з меланжем і жовтим фосфором зокрема навіть не отримують категорії літерних і їдуть як звичайні вантажні серед білого дня), гасити ЦУМи, курити на артелирійських складах, вправлятись з ацетиленово-кисневими різаками поблизу масляних плям, то хочеться пошвидше сховатись поглибше. Пишуть також, начебто все це добро погрузять і вивезуть в Європу на утилязацію... Ага! нас там уже чекають з розпростертими обіймами!

Це не єдиний такий бункер на Україні, і не єдиний в своєму наповненні, нас очікують всілякі токсичні палива, радіоактивні руди, побічні продукти шкідливих виробництв. Чому всі мовчать про такі речі? Чому влада відмовчується всторонці, доки сільське населення гине, а далі потрапляння в молоко, грунтові води, річки, міста... ? Можливо є сенс "облікувати" місця залягання "токсичних бомб", щоб ми хоча б знали звідки і шо саме чекати?

313090787-505x322.jpg

ПС. музичка в тему, KRANZ - Imbolc.mp3

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

це мабуть одне з найбільших захоронень. Ртуть (ну там скоріш за все не власне ртуть, а сполуки на її основі) самі знаєте, яка токсична. ДДТ надзвичайно отруйна речовина, начебто викликає звичні для хімікатів отруєння по типу запаморочення, марення, рвота, але то не найстрашніше. насправді найбільший удар ДДТ робить по суглобних тканинах, що само собою не зразу відчувається. Мишяк не є на стільки отруйним, але як то кажуть -- кількість переходить в "якість". Пришвидшує ураження організму людини хибна думка, що алкоголь захищає організм від будь якої зарази. В інших статтях по цій ситуації згадується, що народ в прилеглих селах займається таким "самолікуванням"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...