Перейти до змісту

ЖЕКи Луцька піднімають ціни на 75%

foxx77

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

В нас недавно в малосімейці в якій ще Хрущов жив, робили "ремонт". Бігав мужичок по квартирах збирав по 50 грн. Потім ще по 5, потім знов по 5 (бо не хватало).

Робилось типу так: матеріал з нас, робота з них. Приходили тьоті совєцкой закалкі та й робили той "ремонт". І то тільки в коридорі, а на поверсі то вже за свої ))))

Мені так цікаво було колись порахувати, скільки жек за місяць отримує від населення грошей за утримання будинку...

• Відповідей 126
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Songoku, друже, ти або працівник ЖЕКу, або живеш у приватному помешкані)))))

Я озвучував цифру, яка з мого будинку щомісяця сплачується. Роботи я реально на гривень 200 бачу)))

Пора звикати, що власніть зобовязує)))) І ми як власники маємо нести відповідальність... Але і себе потрібно поважати, і вимагати, щоб послуги за які платимо були на налженому рівні.

Якби владі було вигідно все перекинути на ОСББ то вони б це вже давно зробили. Чи наша влада так сильно турбується про народ, що вирішила забрати весь геморой собі)))))? Ну це ж казочка....

І питання не стільки в ОСББ, скільки в тому, що я маю бачити, що мої кошти використовують за призначенням, ОСББ як альтернатива (наш народєц може і гарну ідею спаплюжити).

Якщо будинок має хазяїна то з нього можна і спитати. От припустимо що один управляючий на 4 будинки (з кожного будинку в місяць по 8 тис грн.), зарплата в управляючого 8 тис. (по 2 тис. з будинку) на кожен будинок в місяць витрати 6 тис. грн. І питання чи можна за 6 тис. в місяць в будинку щось робити.

І хай цей управляючий несе відповідальність за все, і хай його садять якщо щось не так (за 8 штук же працює...))))))

На ремонти ЖЕКи і так окремо збирають)))))

Опубліковано

Пора звикати, що власніть зобовязує)))) І ми як власники маємо нести відповідальність... Але і себе потрібно поважати, і вимагати, щоб послуги за які платимо були на налженому рівні. Якби владі було вигідно все перекинути на ОСББ то вони б це вже давно зробили. Чи наша влада так сильно турбується про народ, що вирішила забрати весь геморой собі)))))? Ну це ж казочка....

Держава якраз і хоче скинути цей геморой з себе, бо ще пару років і наші будинки будуть валитись як на Рівненській 109 і їм прийдеться викинути не один млн. грн. Це в нас народ не спішить брати в свої руки відповідальність, привикли надіятись на державну

Опубліковано

На нашем доме тоже вчера такое повесили...самое обидное, что платить то не за что!!!Их уборки...техобслуживание и ремонт, это все существует только на бумаге!Жильцы сами этим занимаются в основном...

Одна з найбільших проблем України - це те, що люди не знають/не хочуть знати власних прав. В тому числі і щодо комуналки. І цим вправно користуються, в тому числі і ЖЕКи.

Взагалі, варто пам'ятати, що зараз тарифи побудинкові (на кожен будинок окремо). Із тарифом, що пропонується для вашого будинку, можна ознайомитись тут: http://www.lutsk.ua/informaciya-pro-zminu-tarifu-na-poslugu-z-utrimannya-budinku-i-sporud-ta-pribudinkovoyi-teritoriyi

Справді, мешканцям будинків видніше, які послуги надаються на папері, а які реально.

Але, найцікавіше, що від неіснуючих фактично послуг ви маєте повне право відмовитись.

Скажімо, дератизація чи дезінсекція (знищення щурів/комах) - хіба проводиться реально? Є й інші речі...

Якщо, скажімо, мешканці будинку роблять поточний ремонт за власний кошт, то навіщо їм закладати це у тариф?

Тому раджу:

1. Обходити квартири будинку, де Ви живете і/або зробити збори мешканців.

2. Спільно вирішіть (хоча би більшістю квартир), які послуги вам справді потрібні і ви, відповідно, готові за них платити, а які - ні.

3. Розробіть і розмножте типову заяву від власника/наймача квартири вашого будинку із переліком тих послуг, за які ви, як споживач, готові платити.

4. Кожен власник/квартиронаймач від свого імені направляє письмово цю заяву на ЖЕК.

5. Чекаєте відповіді.

6. Якщо в ЖЕКу будуть бикувати щодо таких речей, можете звернутися до мене.

Звісно, можна вічно нарікати на ЖЕКи, що вони такі-сякі, ми їм платимо, а вони того не роблять. Але ж ви - споживач. І комунальна послуга по своїй суті не відрізняється від будь-яких інших послуг. Платите ви - отже, ви і вправі вимагати відповідної якості послуги або відмовитись від неї. Особливо, якщо законодавство передбачило такі моменти:

Правові підстави:

Стаття 20 Закону України "Про житлово-комунальні-послуги":

"1. Споживач має право:

1) одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг;"

Стаття 21:

"2. Виконавець зобов'язаний:

1) забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору"

6) розглядати у визначений законодавством термін претензії та скарги споживачів і проводити відповідні перерахунки розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості;;

Стаття 6 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності":

"Громадяни, суб'єкти господарювання, їх об'єднання та наукові установи, а також консультативно-дорадчі органи, що створені при органах державної влади та органах місцевого самоврядування і представляють інтереси громадян та суб'єктів господарювання, мають право:

подавати до регуляторних органів пропозиції про необхідність підготовки проектів регуляторних актів, а також про необхідність їх перегляду;

у випадках, передбачених законодавством, брати участь у розробці проектів регуляторних актів;

подавати зауваження та пропозиції щодо оприлюднених проектів регуляторних актів, брати участь у відкритих обговореннях питань, пов'язаних з регуляторною діяльністю;"

До питання договорів. Їх укладення згідно із Законом "Про житлово-комунальні послуги" - обов'язкове як споживачем, так і виконавцем. Типовий такий договір затверджений Кабміном.

Окрім того, згідно з Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, на який посилаються ЖЕКи:

"Тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку.

З власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та власниками, орендарями нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) укладається договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - договір про надання послуг).

Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід'ємною частиною договору про надання послуг.

Інформація про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, їх вартість, структуру тарифу, його зміну з обґрунтуванням її необхідності доводиться до відома споживачів у порядку ( z1380-12 ), затвердженому Мінрегіоном.

Також, відповідно до Закону України "Про Захист прав споживачів" (ч.17 ст.1) послуга - діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб;"

Опубліковано

Держава якраз і хоче скинути цей геморой з себе, бо ще пару років і наші будинки будуть валитись як на Рівненській 109 і їм прийдеться викинути не один млн. грн. Це в нас народ не спішить брати в свої руки відповідальність, привикли надіятись на державну

Бабло перемагає зло... Ще раз повторюсь, якщо все залишається так як є, значить це комусь вигідно. І якби держава хотіла, вона б вже давно, від ЖЕКів відмовилась би. А добровільно-примусово мати своїми клієнтами мільйони людей))) чому б і ні....

Ну не вірю я, що так влада турбується про нас, що тримає ЖЕКи щоб мати можливість послужити народу)))

Опубліковано

І якби держава хотіла, вона б вже давно, від ЖЕКів відмовилась би.

З часом так і буде. Особливо після того, як декілька будинків ще заваляться

Опубліковано

І якби держава хотіла, вона б вже давно, від ЖЕКів відмовилась би.

А що таке "держава"? Мені здається їй все рівно, хто вас обслуговує. Вона надала можливість вибору: ЖКП чи ОСББ. І якщо ви досі обслуговуєтесь в ЖКП, то це влаштовує в першу чергу вас, а не державу.

Пишу однією рукою, другою витираю "слезы умиления". Так зворушливо спостерігати, доки народ чекає покращення, шляхом примусового загону в ОСББ. Чим таке ОСББ буде відрізнятися від добровільно-примусових ЖКП?

Можна не відповідати на речення з знаком питання, це риторичні запитання. :)

Опубліковано

Я при прошлом повышении немного вникала в суть тарифа, так выяснила что на 33-м в соте придомовую территорию для каждого дома считают от балды, вот есть двор, и каждому дому считают всю эту территорию как "прибудинкову". Реальные границы придомовой территории показать не могут, но эта цифра (не понятная) есть в основе расчета тарифа.

Так вот замеряла я сколько времени дворник реально тратит на уборку и разделила на метраж территории заложенный МЖК , получилось, что дворник убирает в нашем дворе 1 кв м. за секунду (Америка нервно курит от такой производительности труда).

Если вникать в суть тарифов комплексно, то просто понимаешь все дурилово.

К примеру уборщица, в подъезде 5 этажей, 2квартиры на площадке,с общей площадью 115 кв.м.

0,1872*115*5 = 107, 64 грн оплата за 2 часа работы в месяц (одна уборка 5 этажей в среднем 15 минут ). (107,64\2)*8*24=10333,44 за месяц зарабатает для ЖЕКА одна уборщица, по предложенному тарифу и реальной затрате времени.

Оплата за освещение лесниц и подвалов, 5 лампочек берут 175 квт в месяц.

Вообщем тундра, если переводить тариф на реалии.

Опубліковано

Та я щось так пробіг очима цей папір, і так зрозумів, що вони нараховують всю цю фігню, перемножуючи тариф на загальну полощу (квартири, я так зрозумів). То при чому тут, млять., площа моєї квартири? Я сам оплачую освітлення своєї квартири. Нехай рахують площу підвалу, площу під"їзду, і розбивають цю площу помножену на тариф, на кількість квартир в будинку. Так напевне правильніше буде.

Або, я живу на другому поверсі, і ми ліфтом ніколи не користуємось, але оплату за нього нам нараховують. Якого дідька я маю за нього платити?

Опубліковано

Або, я живу на другому поверсі, і ми ліфтом ніколи не користуємось, але оплату за нього нам нараховують. Якого дідька я маю за нього платити?

Хоча ви ліфтом на другому поверсі не користуєтесь але є такі чуваки (я особисто таких знаю), що їздять на ліфті з першого на другий і назад, то чого не брати з них за це гроші. Але взагалі правильно як зробили (якщо не помиляюся!) у Володимирі-Волинському - карткову систему: ти купляєш картку на певну кількість поїздок, коли приходиш до ліфта, то вставляєш його у спеціальний прилад, який зчитує із твоєї карточки цю поїздку і тоді до тебе їде ліфт. І це було правильно, коли в нас це б зробили. Користуєшся ліфтом - платиш, коли не користуєшся - не платиш

Опубліковано

Andruha_gpz28

То при чому тут, млять., площа моєї квартири?

вони просто рахують скільки їм треба бабла, а потім ділять на житлову площу всіх квартир, те що вони будуть рахувати по підвалам чи по сходам нічого не змінить, вони всеодно будуть виходити на свою сумму, треба йти і відмовлятись від неіснуючих послуг, згідно законам які вище викладувались.

Опубліковано

Відмовлятись це звичайно добре, але мені наприкриклад не дуже хочеться бути організатором суспільного невдоволення. Ось якщо я напишу сам заяву до жеку, а якій відмовлюсь від певних послуг по "Утриманню будинку", мені їх нараховувати не будуть чи як?

Опубліковано

Zalepok44

ЖЕК це продавець послуги, він діє на підставі договору (якщо приватизована квартира), тебе ніхто не має права заставляти щось купувати, якщо є договір потрібно в кінці терміну завити, - тепер мені оце треба, а оце не треба, тим самим укласти новий договір. З новим переліком послуг.

Через що ЖЕК і дає термін 14 днів, щоб покупець міг або відмовитись, або погодитись з покупкою послуги, відсутність заперечення жильця автоматично (по замовчуванню) його підписує на нові тарифи.

Опубліковано

Songoku, друже, ти або працівник ЖЕКу, або живеш у приватному помешкані)))))

Добре проаналізую іншу соціально важливу галузь. Адже тільки врахування всіх наслідків і можливостей дає повну картину.

Логістика, те без чого місто загнеться швидше ніж від забитого сортіра чи не вивезеного сміття.

Якщо прибрати тролейбуси, будь-хто скаже: "Ха на них тільки лохи їздять". Ок тролейбуси прибрали, що є наслідком. Маса народу, з тролейбусів, пересідає на маршрутки -> знову ж як наслідок давка і різке збільшення маршруток. Що далі рай??? Ні перевантаженість транспортної системи, як було колись і частковий/повний колапс, коли 3 маршрутчика може закупорити центр оперативно і надовго. А це постійні запізнення навіть на приватних авто. Ну про втрати для бізнесу і області від втраченого часу вже не буду.

Може проаналізувати будь-яку систему для Вас де Ви працюєте??? Чи все-таки самі будете розуміти наслідки зникнення, того, що Вас персонально щодня обслуговує?

Памятайте все що працює в місті, працює для обслуговування його інфраструктури і відмова одного з елементів, подібно до відмови органа в тілі людини, веде до погіршення роботи чи деградації всіх інших...

Щоб розуміти, це не потрібно працювати в ЖЕКу, Мерії, Газі, Водоканалі, Мед. установах, Освіті, Логістиці і т.п. І треба обовязково розуміти, що замінити орган дуже важко, це не США, де пригнали національну гвардію і розбили палаточне містечко на кілька лямів людей, і запросто евакуювали східне побережжя на тиждень, бо в них там шторм. В Україні навіть кран чи звичайний аналіз крові роблять кілька днів.

Опубліковано

Народ, кого цікавить сама методика і формули, за якими рахують ЖЕКи, то прошу:

http://zakon4.rada.g...359313785855589

Розділ "ПОРЯДОК формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій "

P.S. Кому дуже цікаво, може взяти калькулятор і порахувати на свій будинок реальну вартість конкретних послуг на основі наведених там формул.

Опубліковано

Songoku, я б радив активніше поцікавитись тим, як живуть люди в ОСББ, звісно всяко буває, але знаю конкретні випадки коли керівники ОСББ настільки коректно і якісно виконують свою роботу, що у них в підїзді і конс"єрж сидить, і відеоспостереження стоянки, і навіть депозитний рахунок відкрила за грші від оренди криши. при цьому платять за опалення менше ніж я, а температури в квартирах набагато більші ніж середні по місту. про домофон мовчу - це вже норма, хоча і він у них непростий

Опубліковано

Хоча ви ліфтом на другому поверсі не користуєтесь але є такі чуваки (я особисто таких знаю), що їздять на ліфті з першого на другий і назад, то чого не брати з них за це гроші. Але взагалі правильно як зробили (якщо не помиляюся!) у Володимирі-Волинському - карткову систему: ти купляєш картку на певну кількість поїздок, коли приходиш до ліфта, то вставляєш його у спеціальний прилад, який зчитує із твоєї карточки цю поїздку і тоді до тебе їде ліфт. І це було правильно, коли в нас це б зробили. Користуєшся ліфтом - платиш, коли не користуєшся - не платиш

ага, канєшно

так само говорили як масово ставили кодові двері і домофони в квартирах

гроші зрубали і поминай як звали

на 33-му 99,9% не працюють

Опубліковано

ага, канєшно

так само говорили як масово ставили кодові двері і домофони в квартирах

гроші зрубали і поминай як звали

на 33-му 99,9% не працюють

не знаю, що кому там і як ставили, але у мене домофон працює вже десь років з 10, єдине що зламали це доводчик дверей - ну не вміють люди ним користуватись.

але враховуючи рівень свідомості наших людей - будь яка техніка буде виходити зладу бо всім пофіг - бо то тіпа не моє, моє - це все що у квартирі, а поза нею то фіг зна кого...

Опубліковано

zluden' Не знаю звідки ви взяли такі відсотки але я сам живу в районі 33-го, то в мене домофон працює і в кого я знаю, що вони є, також працюють

Опубліковано

zluden' Не знаю звідки ви взяли такі відсотки але я сам живу в районі 33-го, то в мене домофон працює і в кого я знаю, що вони є, також працюють

Як звідки? Провів соцопитування всього під'їзду.

Опубліковано

Як звідки? Провів соцопитування всього під'їзду.

Одного свого під'їзду? Це не показник.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...