Перейти до змісту

Коли середній палець став образою?


Phoinix

Рекомендовані повідомлення

Американська телевізійна мережа принесла вибачення після того, як поп-зірка M.I.A. показала середній палець під час виступу на Super Bowl у неділю ввечері. Що означає цей жест і коли він став образою?

З метою виказати зневагу до політика-пустомелі, громадський діяч використовує відомий жест. Він показує середній палець зі словами: "Це великий демагог".

Цей епізод стався не на ток-шоу чи в одному із салонів Нью-Йорка чи Лондона, а в Афінах 4 ст. до н.е., коли філософ Діоген розповідав групі відвідувачів, що саме він думає про оратора Демосфена, каже грецький історик.

Таким чином, висунутий середній палець є задокументованим вираженням образи і приниження вже понад два тисячоліття.

"Фалічний жест"

Давньогрецькі філософи, римські поети, солдати, атлети і поп-зірки, школярі, полісмени та телевізійники – всі знають про особливу здатність цього жесту ображати і принижувати.

"Це один з найдавніших відомих образливих жестів", – каже антрополог Дезмонд Морріс.

За словами дослідника, середній палець – це пеніс, а решта зігнутих пальців – яєчки, тобто це фалічний жест у своєму первісному зображенні.

Під час недільної трансляції Суперкубка американської Національної футбольної ліги (НФЛ) Super Bowl, що є найпопулярнішою телевізійною програмою року в Америці, британська співачка M.I.A. показала середній палець під час виступу з піснею Мадонни Give Me All Your Luvin.

НФЛ та канал NBC, який транслював подію, вибачалися за цей інцидент.

"Непристойний жест під час виступу був абсолютно неприйнятним", - сказав представник НФЛ Брайан Маккарті.

Американці називають цей жест "flipping the bird", або просто "показати палець", а у стародавньому Римі він називався "digitus impudicus" - безсоромний, непристойний або ж образливий палець.

Герой епіграми римського поета Марціала, який завжди мав міцне здоров’я, показує "непристойний палець" трьом лікарям.

Непристойний жест у мавп

За словами Томаса Конлі з університету Іллінойса, який досліджував риторику образи, римський історик Тацит писав, що германці показували середній палець римським солдатам.

Ще раніше греки використовували середній палець для символізації чоловічих геніталій.

У 419 р. до н.е. Аристофан у своїй комедії Хмари використовує каламбур про дактилічний вірш, коли герой одночасно жестикулює середнім пальцем і статевим органом.

Цей жест може походити ще з більш давніх часів: самці мавп саймірі в Південній Америці жестикулюють ерегованим пенісом, каже Морріс.

Жест із середнім пальцем, який на думку Дезмонда Моріса поширився в США завдяки італійським іммігрантам, було вперше задокументовано у 1886 році, коли пітчер команди Boston Beaneaters показав його на загальному фото з командою-суперником New York Giants.

Вираз невдоволення

За словами Моріса, у французів є свій фалічний жест, що має назву "bras d'honneur" (рука слави) – підняте передпліччя однієї руки, яке в ліктьовому згині підтримується іншою.

Дезмонд Морріс вважає, що британський жест, під час якого долоня дивиться всередину і два пальці утворюють літеру "V" - це подвійний фалос. Згідно з легендою, вперше його було задокументовано під час битви при Агінкурті у 1415 році.

Образлива символіка середнього пальця, здається, подолала всі культурні, лінгвістичні і національні кордони, і зараз цей жест можна побачити на акціях протесту, футбольних матчах і рок-концертах в усьому світі.

У 2004 році канадського парламентаря з Калгарі було звинувачено в тому, що він показав середній палець представнику іншої партії який, за його словами, заважав його виступу в Палаті общин.

"Таким чином я висловив своє невдоволення", - сказав Діпак Обраі в інтерв’ю одній із канадських газет.

За два роки до того поп-зірка Брітні Спірс показала середній палець фотографами, які її переслідували. Деякі фанати подумали, що жест адресовано їм, і це змусило співачку згодом вибачитись.

Хоча історично середній палець символізував фалос, він втратив ці конотації і вже навіть не є непристойним, каже Іра Роббінс, професор з Американського університету у Вашингтоні, який досліджував місце жесту в кримінальній юриспруденції.

"Цей жест глибоко проникнув у повсякденне життя в усіх країнах. Він символізує багато речей – протест, гнів, збудження, а не лише фалос", – стверджує дослідник. Корреспондент.net

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

maurizio-cattelan2.jpg

Мраморная скульптура высотой 4 метра (а вместе с постаментом – все 11) была установлена на площади Аffari напротив здания итальянской фондовой биржи. Первоначально автор планировал назвать ее «Omnia munda mundis», что в переводе с латыни означает «Для чистых все чисто», однако в процессе работы над монументом Каттелан изменил название. «Официально скульптура носит название «L.O.V.E.» - следовательно, она установлена во имя любви. Но между строк каждый может прочитать и увидеть свое собственное значение», - заявляет автор. И ведь это чистой воды провокация, ведь в большинстве стран поднятый вверх палец средней руки считается оскорбительным жестом.

Как рассказывает Каттелан, его скульптура осмеивает все существующие «измы» и выступает «против идеологии». Также монумент представляет семантический круговорот потери власти одними лидерами и ее захвата другими. Было бы очень странно, если бы подобная скульптура понравилась властям Милана. И она, естественно, не понравилась. Хотя нужно отдать должное администрации города – творение Каттелана не исчезло с площади в первый же день: «Мы хотим подтвердить свое звание столицы современного искусства, поэтому мы должны не только выступать в качестве посредников, но и принимать то, что нам совсем не нравится». Вместе с тем о том, чтобы скандальное произведение осталось в городе навсегда, не может быть и речи: монумент простоит на своем месте всего лишь десять дней, в течение Миланской недели моды. Средний палец на площади Милана

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А вот просветите :) Откуда пошел жест: "Одна рука сгинается в локте ладонью вверх, а вторая кистью ладонью вниз накрывает изгиб". Для выразительности и придания жесту решительности кисти можно сжать в кулаки :) это вам не какойто писюн полумерок.

(null)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Із розряду : "Знаєш, де рукав пришивається?" :)..

Ні не знаю у мене реглан :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...