Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:21 #1 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:21 Кожного волинянина, звичайно, повинно тішити, що наш Замок наразі є лідером в інтернет-голосуванні всеукраїнської акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» (http://7chudes.in.ua/top21castlesUkraine'>http://7chudes.in.ua/top21castlesUkraine). Трохи дивує лише одне, замок називається Луцький Верхній. Ця назва вперто фігурує у будь-яких матеріалах згаданої акції. Так, він є і Луцький, і є Верхнім, але насамперед він же Любартів! Можна спробувати запитати у 100 волинян, яку назву носить ця пам’ятка. Впевенений, що з числа тих людей, які знатимуть про що взагалі йдеться майже всі скажуть «Замок Любарта». Те що відповідь «Луцький Верхній» не прозвучить - це точно. Так само, як львів’яни не назвуть свій Високий замок Львівським чи закарпатці Паланок – Мукачівським. Ніби дрібниця, але за цим знову відчувається наша псевдопатріотична латентна ксенофобія та явне витирання «європейскості» (до речі, це слово так полюбляють наші чинуші, вихваляючись своїми псевдоздобутками) з топоніміки і міста, і України. Дивним здається, що будівничий замку, видатний політичний діяч, Великий князь Галицько-Волинський, могила якого знаходиться також у нашому місті – не заслужив бодай на якусь шану з боку своїх нащадків. Можливо, завдяки саме Любарту Гедеміновичу Луцьк став колись таким європейським і столичним. На жаль, в Луцьку до цього часу немає вулиці (про пам’ятник годі казати) Любарта. Хоча вулиця Любарта існувала, але лише... під час німецької окупації. Табу на славні імена волинян пояснюється лише одним – з точки зору чинуш та псевдопатріотів, прославляти сьогодні наших славних земляків, які не були українцями, не годиться! От і на всеукраїнському рівні ця традиція продовжується – «чужі» імена краще не озвучувати. Але ж , як відомо, історія не переписується, а істоію Волині творили далеко не лише українці. Фото з сайту http://7chudes.in.ua
Dream Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:37 #2 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:37 Шось мені здається, що, пане Romek, не тим Ви заморочуєтесь...
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:47 Автор #3 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 07:47 Шось мені здається, що, пане Romek, не тим Ви заморочуєтесь...Звичайно, Ви правий, пане Dream, заморочуватись цим не варто. Тим більше, волинянам притаманно не заморочуватись на багато речей, якими заморочуються, наприклад, у Європі.
druid Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:00 #4 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:00 Я якраз навпаки чув версію, що "Любарта" - це неофіційна назва. Взагалі найправильніше "Луцький Замок". "Верхній" ставлять тому, що є ще "Нижній" (він же Окольний). В результаті виходить так: "Луцький (Верхній) Замок". Не погоджуюсь, що треба називати Любартовим... так як будувався/перебудовувався замок стільки століть, скільки жоден з Гедеміновичів не прожив.ЗІ. Глянув щойно на скани документів: Опорний план і Перелік памяток культурної спадщини. В обох випадках "Верхій". Про Любарта ні слова.
vampirich Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:11 #5 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:11 Тут 2 сторони медаліЗ однієї сторони згідний з назвою "Луцький замок", бо багатьом людям по Україні назва "замок Любарта" нічого не скаже, і вони не знатимуть, чи той замок в донецьку чи в КиєївіЗ іншої місцева назва щось таки та значить. Це теж частинка історії, а не просто суха назва. Якщо в місті всі райони будуть 40-вий, 55-й, то воно буде надто офіційно і занудто в порівнянні з "балка, вишків, кічкарівка"
Dream Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:14 #6 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:14 druid, +1."Любарта" - так сказать, народна назва, місцева. "Луцький" - більш впізнаванно. А от вулиці Любарта таки не вистачає Луцьку. Якщо в місті всі райони будуть 40-вий, 55-й, то воно буде надто офіційно і занудто в порівнянні з "балка, вишків, кічкарівка" Про райони вже тему підіймав. Одна справа нумерація на плані міста, інша - історична назва. Ніхто ж не каже: "Не називайте 40-й 40-м - називайте Гущою і тільки!".
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:24 Автор #7 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:24 Навпаки, якщо назва народна - то так і має бути.Колись у Львові народ сам назвав ринки - Краківським і Галицьким, не бугромістр же. Ось вони й існують так до нині.В Луцьку ж спочатку народ назвав ринок Варшавським, а потім чинуші офіційно повісили гидке - "Завокзальний". Хто заставить лучан його так називати і яка назва є кращою?А Реєстр пам'яток коментувати взагалі не варто, враховуючи рік його створення, тогочасну ідеологію та авторів.P. S. У Польщі не треба уточнювати, де Сукєнніце і Вавель, та й в Україні всі знають чогось де Генуезька фортеця, де Паланок, Ханський і Маріїнський палац. Для нечисельних необізнаних варто додати просто в дужках назву міста.
druid Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:52 #8 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 08:52 Народна на те вона й народна, щоб бути в народі. Ніхто ж не забороняє так його називати. Питання ж стоїть про конкурс. Чому назвали замок Верхнім? Відповідь: бо це наразі офіційна назва обєкту. P. S. У Польщі не треба уточнювати, де Сукєнніце і Вавель, та й в Україні всі знають чогось де Генуезька фортеця, де Паланок, Ханський і Маріїнський палац. Для нечисельних необізнаних варто додати просто в дужках назву міста.Питання суперечливе.Камянець-Подільська і Хотинська фортеці теж мабуть мають свої народні назви. Тим не менше ми знаємо їх такими. Я більш ніж впевнений, що пересічні громадяни краще зрозуміють про що йдеться, якщо сказати: Мукачівський замок, а не ПаланокБілгород-Дністровська фортеця, а не Аккерманська і т.д. Все імхо звичайно.
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:14 Автор #9 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:14 Народна на те вона й народна, щоб бути в народі. Ніхто ж не забороняє так його називати. Питання ж стоїть про конкурс. Чому назвали замок Верхнім? Відповідь: бо це наразі офіційна назва обєкту. P. S. У Польщі не треба уточнювати, де Сукєнніце і Вавель, та й в Україні всі знають чогось де Генуезька фортеця, де Паланок, Ханський і Маріїнський палац. Для нечисельних необізнаних варто додати просто в дужках назву міста.Питання суперечливе.Камянець-Подільська і Хотинська фортеці теж мабуть мають свої народні назви. Тим не менше ми знаємо їх такими. Я більш ніж впевнений, що пересічні громадяни краще зрозуміють про що йдеться, якщо сказати: Мукачівський замок, а не ПаланокБілгород-Дністровська фортеця, а не Аккерманська і т.д. Все імхо звичайно.Звичайно, імхоПросто "кольору" та "смаку" в тому мало, якщо офіційно не вживати слів Паланок, Акерман, Любарт. Це як нумеровані квартали чи вул. Незалежності в кожному райценрті (зате офіційно, як в документації)
Dream Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:28 #10 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:28 До речі, "Аккерманська" та "Генуезька" назви теж похідні від назви міста. Ваш КО. В інтернетє апять ктото нє прав...
Yarchik Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:41 #11 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 09:41 Є й альтернативна, так би мовити, точка зору від озвученої шановним Romek'ом:Той мур над синім Стиром височить,Як сивий свідок згорблених століть.Ніяк не можу примиритись я,Чому на ньому Любарта ім’я?Тут мій прапрадід камінь піднімавI, каменем розчавлений, упав...Не раз, не два приходив я сюди,Шукав його загублені сліди.Вклонявся я не Любартові, ні,А прахові прапрадіда в стіні!Хоча для мене особисто назви і Замок Любарта, і Луцький Замок однаково прийнятні.
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:07 Автор #12 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:07 Як то "Чому на ньому Любарта ім’я?" ?!!!! А чиє ж має бути? Нікалая Второго?За аналогією можна ж і так - "Чому на Львові Левове ім'я"?
Dream Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:12 #13 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:12 Romek, ідея боротьби з вітряками не нова - Ваші питання з знаками оклику нічого не змінять.Особисто я, коли розповідаю гостям моїм і нашого міста, то кажу приблизно так: "А Ви бачили (чули про) наш, Луцький Замок? Його збудував давним-давно князь Любарт..."
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:21 Автор #14 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:21 Romek, ідея боротьби з вітряками не нова - Ваші питання з знаками оклику нічого не змінять.Усвідомлюю, що не змінять. Смішно було б думати, що хтось щось мінятиме. Від нас з Вами взагалі мало що залежить. То що, видаляємося усі з форуму?Чи просто будемо писати про здобутки та досягнення?
Dream Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:25 #15 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:25 Та нє - пофлудити також корисно.
madkot Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:49 #16 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:49 Варшавка доречі теж має офіційну назву завокзальний ринок - але ця назва не прижилась в народі, а от як варшавський ринок він відоми навіть за межами україни.назвати Луцькаий замок Любарта і тоді буде і зрозуміло і прийнятно
Yarchik Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:54 #17 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 10:54 Як то "Чому на ньому Любарта ім’я?" ?!!!! А чиє ж має бути? Нікалая Второго? За аналогією можна ж і так - "Чому на Львові Левове ім'я"? Тому що дехто має право так само вперто відстоювати свою точку зору, як і Ви Я проглянув базу даних по законодавству. В законах і нормативних актах наш замок величають як "Верхнім замком", так і "Луцьким замком" або навіть "Верхнім Луцьким замком". Але ніде немає згадки про замок, як про замок Любарта. Ну, гаразд. Цьому можна протиставити те, що закони і нормативні акти пишуть бездушні чиновники, які байдужі до історії і європейськості нашого славного міста. Нехай буде так. Хоча, повторюю - на законодавчому рівні назви "Замок Любарта" не існує. Крім того, зараз переглядую книгу Петра Троневича "Луцький замок в історії України". Автор називає замок "Верхнім", або "Луцьким", або "Луцьким Верхнім". Крім того, в книзі згадується та обставина, що деякі з етапів будівництва припали не лише на князювання Любарта, а й на князів Вітовта і Свидригайла: "Іж напєрвєй Вєлікій князь Любарт почал бил тиї обидва замки муроваті, а на нім князь Світрігайло доконивал"1. То чому честь лише Любарту? Крім того, книга наводить ряд історичних джерел, які не згадують замок, як замок Любарта. Наприклад: "...На роках земских судових... пришедши в замок господарский Луцкий...". Або ж "На роках судових земских Луцких... писано в замку Луцькому".2 Тому, можливо, варто відштовхуватися від історії, а не від прагнення догодити европейськості? Я анітрохи не применшую значення і рівень Європи, але те, що було створено руками українців, не варто іменувати іменами чужинців - хоча б так. Навіть якщо не брати до уваги історичний аспект. А його варто взяти до уваги. І він свідчить, що в історії Луцька замок не звався Любартовим. Тепер згадаємо про польські замки. Ось їх перелік: 1. Бендзинський замок. Походить від назви міста Бендзин. Будівництво замку відноситься до царювання Казимира Великого. 2. Вавель - пол. Wawel, в перекладі з польської — пагорб. Король Вацлав ІІ зводить перші кам'яні споруди у 1290—1300 рр. Король Казимир Великий робить перебудови в стилі готики в 14 столітті. Тим не менше, замок не носить їхніх імен - хоча вони були навіть поляками, а не чужинцями. 3. Вежа у Столп'є. Столп'є - це село. Вірогідно, її заклав князь Данило Галицький біля дороги до його стольного Холма на штучно насипаному пагорбі. Тим не менше, вежа не носить імені Данила Галицького. 4. Замок в Решелі - в честь міста Решель. 5. Замок Острозьких (Варшава) - пол. Zamek Ostrogskich, Pałac Gnińskich, Pałac Zamoyskich, Pałac Ordynackiego - так, він носить ім'я польських патріотів, які його збудували для себе. В той же час, він має й назви інших польських вельмож, у власності яких замок перебував у той чи інший період. 6. Замок у Баранові-Сандомирському - в честь міста. 7. Замок у Перемишлі - теж у місті. Замок має неабияку історію, не одна людина доклала зусиль до його будівництва і відновлення - але замок не носить нічийого імені. 8. Красичинський замок - місто Красичин. Хоча місто, ймовірно, носить назву Станіслава Красицького. 9. Красниставський замок - знову ж таки, місто Краснистав. 10. Замок Марієнбург - був побудований німцями на честь Діви Марії. 11. Сяноцький замок - (пол. Zamek Królewski w Sanoku, англ. Sanok Castle). Знорву назва - Сяноцької землі Руського воєводства. 12. Холмський замок - в місті Хелм. Холмський замок був побудований Данилом Галицьким близько 1237 року, але не носить його імені. Гадаю, це вичерпна відповідь на питання про те, чому не варто перейматися питанням: "А чого не замок Любарта?" Прошу вибачення за багато тексту. 1 Опис Луцького замку 1545 року. 2 Записи в судових книгах.
ihorkalm Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 11:05 #18 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 11:05 Любарт же ж литовець, не українець, то ж як можна його іменем величать замок, це ж батхьорт для "свідомих"
Romek Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 12:05 Автор #19 Опубліковано 17 Жовтня, 2011 в 12:05 Тому що дехто має право так само вперто відстоювати свою точку зору, як і Ви ..... Гадаю, це вичерпна відповідь на питання про те, чому не варто перейматися питанням: "А чого не замок Любарта?" Прошу вибачення за багато тексту. Чиєсь право відстоювати свою думку аж ніяк не прагнув підважити. Як, сподіваюся, ніхто не підважує мого. Здаюся, хай буде Луцький Верхній без всяких недоречних литовців. Тепер я знаю точно - у найближчому часі вулиці Любарта в Луцьку не бути.
Dream Опубліковано 30 Жовтня, 2011 в 07:09 #20 Опубліковано 30 Жовтня, 2011 в 07:09 Прочитавши новину про презентацію Томенком інтернет-проекту про музеї України, зайшов на сторінку Луцького Художнього музею:Художній музей у Луцьку Адреса 43000, м.Луцьк, вул.Кафедральна,1а (Луцький замок)Про музей:Художній музей у Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею, розташований в історичній частині міста, на території визначної пам’ятки фортифікаційного мистецтва XVI ст. — замку Любарта, в колишньому Будинку повітової канцелярії і шляхетських судів, збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу. Відкриття музею відбулося 6 листопада 1973 року. Його колекція сформована на основі націоналізованої збірки з магнатської галереї князів Радзивілів в замку в Олиці (1940 р.), творів образотворчого мистецтва, що зберігалися у музеях Луцька до 1939 року, а також пізніших надходжень. Музей пишається збіркою польського мистецтва ХVІІ – поч. ХX ст., яка є однією з найбільших в Україні.Музей має найбільшу в Україні збірку творів українського художника Андроника Лазарчука, уродженця Волині. У музеї реалізовуються цікаві артпроекти. Експонуються виставки з фондів музею та приватних колекцій.І вівці цілі, і вовки ситі...
Flower Опубліковано 30 Листопада, 2011 в 08:49 #21 Опубліковано 30 Листопада, 2011 в 08:49 Кожного волинянина, звичайно, повинно тішити, що наш Замок наразі є лідером в інтернет-голосуванні всеукраїнської акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» (http://7chudes.in.ua...1castlesUkraine).Сьогодні останній день голосування! Проголосуйте всі кому не байдуже, щоб наш замок переміг!http://7chudes.in.ua/top21castlesUkraine
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.