Перейти до змісту

Чёрный хлеб. Как?


ursa

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Закваска ржаная (вода+мука). Живёт в холодильнике, временами подкармливается, временами сразу замешивается :)

Выпекаю обычно в форме для торта (тонкостенная жестянка какая-то, со сЪёмным дном), если просто формирую буханку - то очень часто она расползается и становится на толстый блин похожа :)

Корка достаточно мягкая, хотя иногда бывает и "деревянной". Думаю, от перепекания.

Можно воду в нижний противень долить попробовать. А можно сразу после выпечки укутать хлеб в полотенце - он тогда отпотевать начнёт и корка будет размягчаться.

  • Відповідей 124
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Благодарю за ответ. Воду я ставила на дно - результат тот же...Возможно, после выпекния нужно укутывать плотнее - я просто накрывала тонким полотенечком.

Опубліковано

После выпекания в чугунной форме тоже было так, что корка твёрдая, почти пригоревшая. Возможно, немного уменьшить время нужно?

Опубліковано

Яка смачна темка!

Одразу захотілось чорного хліба, але здається, цей процес затягується далеко не на 10 хвилин...

ursa, скільки часу займає ВЕСЬ процес? Напр. чорного, як у 42 пості?

Да, і надувні млинці-хлібці непогані, але і мороки.... На базарі лаваші продаються, теж пісненькі

надувні хлібці робляться за 15-30хв., лаваші,які в нас продають на дріждях(шо нездорово).А от хліба який пече Урса,можна напекти одразу 3-4 буханця,він на заквасці і може зберігатись довго,в мене якось місяць пролежав і не поцвів.

Тільки треба 2-3 форми купити для розстойки і випікання,можна отакі:

629244.jpg

Опубліковано

После выпекания в чугунной форме тоже было так, что корка твёрдая, почти пригоревшая. Возможно, немного уменьшить время нужно?

Время если уменьшить - не пропечется - уже пробовала.

Буду пробовать еще выпекать в форме с крышкой, прилегающей хорошо.

Опубліковано

zaHARE, от подивилась я відео про лепшки, піду куплю житнього борошна і хочу спробувати, але посільки мову я не розумію, то спитаю вас:

1) скільки має бути борошна 1 сорту, а скільки житнього(пропорція)?

2) води додати, - щоб було густе як на вареники?

3) сіль, цукор, спеції, сода? Чи зовсім нічого, тільки борошно і вода?

4) вручну замістити реально?

А ще питання до всіх: де взяти закваску для випікання хліба(про дріжджі, таки-правду кажуть...),

з чого вона і якого конкретного виробника,

і чи можна спекти без хлібопічки в газовій духовці?

Всім дякую наперед! :_10:

Опубліковано

Закваска делается самостоятельно, в принципе, нетрудоёмко, но несколько дней на неё уйдёт :)

Если хочешь - могу отсыпать ;)

Как раз стоит набухает ;)

В духовке печётся на ура :)

Опубліковано

imgp0910.jpg

imgp0913.jpg

Купил в Ровно солод и решил сделать классический солодовый хлеб с медом.

Сделал все по рецепту,вышло жидковато тесто,добавил муки на глаз.

Вот так вышло.Не опал и не треснул.Но на вкус сладковат,а должен быть с кислинкой.Может из-за искусственного меда.

Опубліковано

zaHARE, от подивилась я відео про лепшки, піду куплю житнього борошна і хочу спробувати, але посільки мову я не розумію, то спитаю вас:

1) скільки має бути борошна 1 сорту, а скільки житнього(пропорція)?

2) води додати, - щоб було густе як на вареники?

3) сіль, цукор, спеції, сода? Чи зовсім нічого, тільки борошно і вода?

4) вручну замістити реально?

А ще питання до всіх: де взяти закваску для випікання хліба(про дріжджі, таки-правду кажуть...),

з чого вона і якого конкретного виробника,

і чи можна спекти без хлібопічки в газовій духовці?

Всім дякую наперед! :_10:

Ось http://vedastore.net/document1335.html рецепт,але я роблю на око,Борошна житнього десь 2/5.

Нічого крім води не даю.Часом замішую на сиворотці.тісто має бути напівтугим,еластичним,як на вареники.

Мішу тільки вручну.

ось ще відео на російській мові.І не тільки про лепьошкі,або як каже моя мала ліпньошкі.

Їсти теплими.

Смачного.

Опубліковано

Дуже-дуже дякую всім за поради. Особливо велике спасибі Урсі :0153: за закваску. сьогодні хлібчик вийняли з печі. Пахне гарно, на вигляд теж сподобався, давали лише борошно(житнє і пшеничне 1 сорту) і воду з закваскою. Форму маємо лише велику круглу, тому тіста виявилось малувато(хлібчик низенький), але сподіваюсь на смак і в розрізі буде гарний. Поки що "відходить" в рушничках. Куштуватимемо ввечері!

Тепер черга за лепьошками(як же це українською?) від Захара :) .

hlibpwp.jpg

  • 4 тижня потому...
Опубліковано

zaHARE, все збираюсь вам подякувати за ідею з цими неймовірними хлібчиками-чапаті! Вони такі смачні, що сфотографувати їх просто нереально, так як казав Вінні

мед если есть то его сразу нет
:D І саме цікаве, що мають смак пшениці, ніби їсиш щось таке прямо з поля... Хоча просто борошно і вода. Один тільки нюанс- на відкритому вогні я боюсь, тому тільки чоловік смажить, і то в нього вже всі пальці печуть((((((((

А зі звичайним хлібом поки заминочка вийшла, приготування закваски не вдалось, треба буде спробувати ще....

Опубліковано
приготування закваски не вдалось, треба буде спробувати ще....

Если хочешь - на завтра могу отсыпать ;)

А тем временем пытаюсь вывести пшеничную... :)

Опубліковано

zaHARE, все збираюсь вам подякувати за ідею з цими неймовірними хлібчиками-чапаті! Вони такі смачні, що сфотографувати їх просто нереально, так як казав Вінні

мед если есть то его сразу нет
:D І саме цікаве, що мають смак пшениці, ніби їсиш щось таке прямо з поля... Хоча просто борошно і вода. Один тільки нюанс- на відкритому вогні я боюсь, тому тільки чоловік смажить, і то в нього вже всі пальці печуть((((((((.

Смачного!)) Щоб не пекло пальці купіть щипчики такі деревьяні.Я ними орудую.

  • 4 місяця потому...
Опубліковано

У меня закваска - ну просто термоядер :D

На днях.

Замес во время отстоя разбушевался: взял и вылез на стол из кастрюли :)

Потом при выпекании тесто развило бурную деятельность и стало выплёвываться из формы прямо в духовку :)

Этим не кончилось. Закваска в холодильнике устроила взрыв - разорвала банку, хотя раньше ей было достаточно вылезти из-под крышки :D

crash.jpg

Опубліковано

1-2 рази в тиждень печемо теж хліб на заквасці. закваску робив на пророщених пшеничних зернах. потім перемолов, підкормлюю житнім борошном... печу в електродуховці 220град. 40-45 хвилин. Закваска не дуже бурлить... так собі помаленьку, робим опару яка стоїть в теплі пару годин, і хліб теж стоїть в теплі, росте поки не сідає в духовку... пів житня півпшеничне борошно.... хліб класний з ледь відчутною кислинкою і великими бульбашками в мякоті..

  • 1 рік потому...
Опубліковано

Апну темку

Хочу спекти у духовці смачний бездріжджовий хлібчик. Навчіть, пліз

А то якість магазинного мене мало влаштовує (особливо того, що продається в супермаркеті під боком)

Опубліковано

Апну темку

Хочу спекти у духовці смачний бездріжджовий хлібчик. Навчіть, пліз

А то якість магазинного мене мало влаштовує (особливо того, що продається в супермаркеті під боком)

1) Який супермаркет?,а це рознь!

2) Що означає якість?( хтось любить м"яких,а хтось крихкий)

3) Тема класна +, я краще чорного теремнівського хліба не їв (працював там років 10 назад) там все гуд! від А до Я.

Опубліковано

Якісний хліб з натуральних складників за два-три дні "цвісти" не стане

Розрихлювачі та інші консерванти це не те, що я хочу хочу

Не кажу, що дріжджі то є зло, але намагаюсь зменшити їх споживання

Отож, цікавить домашній бездріжджовий хліб

Опубліковано
Хочу спекти у духовці смачний бездріжджовий хлібчик. Навчіть, пліз

Вода + мука (ржаная), 50/50 примерно. Размешать до состояния сметаны, накрыть марлей и оставить.

Подкармливать, перемешивая, ложкой-двумя-тремя муки каждые 12 часов.

Дня через три должна уверенно забродить и начать пузыриться.

Тогда замесить тесто, оставить на какое-то время, а после его поднятия отложить некоторое количество теста на расплод в холодильник, подкармливая время от времени.

Запекать сформированную буханку - тут уж придётся поэкспериментировать со временем и температурой, в разных печках по разному :)

Опубліковано

Вот такое случилось через 36 часов и после одной "подкормки", которая была через сутки после первичного замеса :)

H7XCi.jpg

Банка 0.5л была заполнена чуть меньше, чем наполовину. Вечером всё выглядело нормально, а с утра "попёрло" :)

А вот так выглядит после 60 часов и двух "кормлений" уже в 1л банке :)

dmuMD.jpg

Отчётливо просматривается структура теста (пузырчастая).

Сверху тесто покрыто такой себе "шапкой", подсохшим слоем. Если его сковырнуть - то увидишь такую картину :)

oLw2Q.jpg

Закваска активно бродит и пузырится :)

Ещё день - и, думаю, вполне созреет для дальнейших действий.

Если во время "кормления" трудно вымешивать - смело добавляй воды (но не переусердствуй, конечно же) ;)

Если присутствует резкий кислый запах - это нормально.

Иногда запах может напоминать отвергнутую желудком еду, иногда тесто расслаивается и чётко видно страшного цвета воду - но это всё лечится свежей порцией муки и миксованием.

Но в большинстве случаев всё проходит довольно мирно и спокойно :)

Опубліковано

Дім, а чого у мене таке не получається?

Уже 3-й день вирощую. Запах присутній, але структура не змінюється, не росте((

Опубліковано

Попробуй поставить в более тёплое место (хотя у меня на подоконнике сейчас живёт).

Как часто добавляешь муку? Какую именно? Сколько?

Какой объём теста замешан?

Опубліковано

Стоїть у мене на підвіконнику (місце тепле, невеликий підігрів батареєю)

Першочергово було 4 ст. ложки ржаної муки і приблизно стільки ж води

Приблизно кожних 12 год (як ти і написав) додавала 1-2 ложки муки і трішки води

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...