Перейти до змісту

Звільнення з роботи


salja

Рекомендовані повідомлення

Всім доброго вечора. Така ситуація. Мій друг хоче звільнятися з роботи. Працює на модерн-експо. Звільняється по причині переходу на іншу роботу. Згідно закону - працівник зобов'язаний за 2 неділі до звільнення попередити керівництво.

Питання: чи буде якась відповідальність (крім запису в трудову книгу) якщо він не буде ходити ці дві неділі на роботу???

Наперед - ДЯКУЮ!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

если ему не жалко марать трудовую книжку,или вообще забить на неё - проблем никаких не будет,но книжка то в отделе кадров,могут и не отдать,пока не отработает положенный срок.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо є не використані дні відпустки - можна їх використати таким чином. Або оформити відпустку без збереження ЗП але всерівно треба погодити з Модерн-Експо

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Трохи не так.

2 тижні - це максимальний строк, на який тебе можуть затримати на роботі після того, як ти написав заяву на звільнення.

Але можуть і не затримувати зовсім, або затримати на кілька днів. Все залежить від того, як ти домовишся з начальством.

Говориш з шефом, домовляєтесь про дату звільнення. Пишеш заяву "прошу звільнити мене з такої-то дати", шеф підписує - все, після тої дати ти вільний.

Якщо ж, все таки, назначать відпрацювання, але на роботу не будеш ходити - теоретично, можна отримати догану в трудову.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

та фіг так просто відпустять. підприємству потрібен час, щоб знайти йому заміну, тому і прописаний в законодовстві строк в 2 тижні. Звичайно, що якщо заміна вже присутня або нема терміновості чи потреби в ній, то можуть звільнити відразу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ні. Ти спочатку відгуляєш відпустку, а тоді почнеться твоїх 14 днів відробляння. та ж історія і з лікарняним.

Все вирішується. Можна взагалі перевестися.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ні. Ти спочатку відгуляєш відпустку, а тоді почнеться твоїх 14 днів відробляння. та ж історія і з лікарняним.

які аргументи? не вводь людину в оману! з лікарняним можливо, а от згідно закону України «Про відпустки» немає заборони про звільнення працівника за власним бажанням в період його відпустки.

Якщо звільнення іде з ініціативи працівника - він не зобов"язаний відробляти 2 тижні, а лише попередити за 2 тижні!

"Заяву про звільнення працівник може подати як під час роботи, так і у випадку відсутності на роботі у зв'язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, відрядженням або з яких-небудь інших причин. Важливо лише, щоб роботодавець вчасно, за два тижні, був у письмовому вигляді сповіщений про намір працівника припинити трудові відносини."

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я шото думаю, Андрій, що тобі певно призи і подарки мали давати за то, що ти звільняєшся

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

' timestamp='1312788500' post='1052426694']

Наскільки я звільнявся панове, ті 14 днів були у кодексі законів про працю для захисту працівника, а не підприємства -

а про догану ПІСЛЯ заяви про звільнення я ще у житті ніколи не чув. думаю, аби це було можливим - мав би їх з десяток :)

їх би тільки за сам факт звільнення давали :)

Звільнений ти лише після того, як забрав свою трудову книжку.

А після написання заяви на звільнення і до отримання трудової - ти все ще працюєш і догану можеш отримати.

Я нещодавно звільнявся і відпрацьовував лише 3 дні, а не 2 тижні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Варіант №1 - звільнення за згодою сторін. Можна звільнитись в будь-який час, погоджений працівником і роботодавцем.

Варіант №2 - звільнення за власним бажанням.

Стаття 38 КЗпП

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. (частана 1)

...

Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору. (частина 3).

Якщо підстав для дострокового зільнення за власним бажанням не знайдеться і бажання працювати відсутнє, можу порадити написати заяву про звільнення за власним бажанням, потім наступного дня відкрити лікарняний полікуватись 13 днів на 14 (останній день відпрацювання) вийти на роботу отримати трудову і т.д.

Аналогічно і з відпусткою - написати заяву про звільнення за власним бажанням та заяву про надання щорічної основної відпустки (якщо не використана) на 13 днів. На 14 (останній день відпрацювання) вийти на роботу отримати трудову і т.д.

У разі якщо Ваш друг просто не буде ходити на роботу існує ймовірність звільнення його з роботи за прогул без поважних причин.

Стаття 40 КЗпП

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

...

4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В лютому місяці звільнився за згодою сторін, хоча заяву писав за влпасним бажанням...

Сіли з начальником поговорили, залишились друзями, відпрацьовував аж 3 дні і ні про які 2 тижні мови не було (завершив розпочату роботу і все) :0011:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ні. Ти спочатку відгуляєш відпустку, а тоді почнеться твоїх 14 днів відробляння. та ж історія і з лікарняним.

Все вирішується. Можна взагалі перевестися.

Щодо відпустки ти не правий, спочатку пишеться заява про відпустку (якщо є невикористана), а на наступний день заява про звільнення і з відпустки на роботу ти вже не повертаєшся, а щодо лікарняного то дійсно до уваги не береться, але цих правил дотримуються лише держструктури, всі інші звільняють так як їм хочеться або так як ти домовишся.

Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А чё там париться? я в начале своей трудовой карьеры работал на одной фирме,пару месяцев покентовался, решил спрыгнуть оттуда.Ну, типа, начальство довёл к сведению, всё тип топ, сказали отработать 2 недели, а чё мне там делать две недели, если я и так всего пару месяцев там числился, пошёл я в отдел кадров, говорю, мол так и так, пишите в трудовой что хоть по прогулам увольняете, хоть по пьянке, хоть по криминальной статье, но трудовую на руки отдайте. Там две кобылы начали возбухать, какие то то там шоколадки требовать, вино какое то что б я принёс... Я в шоке, послушал эту байд, плюнул им под ноги, развернулся у пошел к выходу, больше я туда не заходил, потом устроился на новую работу, завёл новую трудовую книжку, так и иду с ней по жизни, а та так и осталась в кадровичек,на вечную , незабываемую память об хорошем работнике, и вообще отличным парнем как я... :g05::D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вот щось схоже з getto . сказали відпрацювати, але він туди і не збирається приходити. хіба отримати зарплату за липень. просто аби потім не було проблем з підприємтвом. трудова - то таке. там нічого цінного немає - нову заведе

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

гетто, ключові слова "в начале трудовой карьеры" и "пару месяцев"

в мене, наприклад, за 13 років стажу 6 місць роботи, причому на одне з них я два рази поверталась, причому на різні посади)

я вже не говорю про записи про перейменування підприємств з дирекції на філію, з об'єднання на управління і т.д.

крім того ще були і переведення з посади на посаду

таку трудову "подарувати" шкода)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

там нічого цінного немає - нову заведе

А потім буде думати де моя пенсія

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

да, згідно п. 4.1. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників,

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї

записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься

запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним у порядку, встановленому

пунктом 2.10 цієї Інструкції.

більш того, відповідно до абз.1 п. 4.2. цієї ж Інструкції, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки - НЕ КНИЖКУ

але абз. 2 п. 4.2.

Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

так що я про це:

больше я туда не заходил, потом устроился на новую работу, завёл новую трудовую книжку

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

таки да, Либерта права, но так, как на тот момент те записи в трудовой не играли для меня существенной роли, то я без жалости забыл о ней, хотя с теперешней трудовой книжкой я б так не поступил, уже достаточно много важных данных там записано, даже в конце пару приказов об награждении грамотами и премиями :0123::D

P.S. Никакого уведомления я не получал,даже через мобильную связь, домашний телефон хотя, естественно, все адреса и телефоны у них были в личном деле

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо хочете піти мирно - домовляйтеся. Якщо ні - судіться. А бо ж нехай Вас звільнять.

Я кажу про реалії, і той час, доки законодавство не мінялося. Тепер за власним бажанням, здається, - і ти звільнений через 14 днів. За згодою сторін - і ти можеш бути звільнений на наступний день, якщо немає ніяких перешкоди (Заміна, і т.д.)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

за згодою сторін не виходить. начальство настаює на 14 днів

ну й має право, якщо відсутні обставини, передбачені ч. 1 ст 38

dura lex, sed lex

скільки можна нити, усьо ж сказали

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Питання: чи буде якась відповідальність
(крім запису в трудову книгу)
якщо він не буде ходити ці дві неділі на роботу???

могу ошибаться, но если правильно понял саму суть вопроса, то топстарта интересует лишь то,будет ли назначенно какое либо наказание за то, что он не будет ходить на работу те 2 недели,ему не важно, по какой статье уволняться, по собственному желанию или с согласия сторон,тем более, что причина увольнения - переход на другую работу, иными словами,его не вытуряют из-за какого то проступка, он просто нашел место получше и нет смысла терять 2 недели.

Если всё верно, то можно подойти к начальнику, нормально обьяснить ситуацию, если начальник не казёл, и есть кем заменить ушедшего работника,думаю, он всё поймёт и отпустит з Б-гом

... пока писал этот пост, не увидел новые мнения...

начальство настаює на 14 днів

значит траблы всё таи будут... имхо

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...