Перейти до змісту

Модернізація роликового вузла


Ukrainec

Рекомендовані повідомлення

Всім відома проблема: перетирання волосінню чи шнурорм вкладального ролика безінерційної котушки? Поява в роликовому вузлі шуму, а також разом з цим на ролику починає чітко виднітися канавка, яка призводить до швидкого зношення тих самих шнурів і лєсок.

Пропоную вам власну, втілену в життя ідею по модернізації даного вузла, проведену ще в далекому 1999р. Ролик який пережив 2 спінінгові котушки і зберіг життя не одній лесці! Наразі перейшов жити до 3-ї, однієї з теперішніх моїх котушок, а також аналогічним способом було вдосконалено придбану в 2008р RYOBI AMAZON 2000: див ескіз нижче

Суть переробки: передати осьові навантаження ролика на підшипник, що дасть змогу позбутися терття торця ролика об бокову шайбу кронштейна скоби, яке є причиною його приторможування при занадто високих чи мінімальних навантаженнях на ролик при виважуванні риби, проводці легких джигів. Також під час цього процесу відбувається перетирання та швидке зношення шнура/лески.

1) на токарному верстаті виготовляється ролик (бронзи/латуні) з упорним буртиком в 0,1-0,2мм по внупрішньому діаметру, для обмеженої фіксації у ньому підшипника; також максимально точно досягається центрування паза-канавки по середині підшипника, що дасть змогу максимально перевести навантаження з осьвого на радіальне, яке в свою чергу менш руйнівне для і того делікатного підшипника. 2) В більшості моделей котушок може знадобитися спеціальна шаба(и) за допомогою якої досягається зазор 0,2-0,3мм між роликом і боковою шайбою кронштейна скоби.

За всі роки мого спостереження вдалося вдалося досягнути збільшення в декілька разів ресурсу лески, і навіть після сезону "агресивної" спінінгової ловлі леска не втрачала своїх влативостей, що раніше я змінював 2 лески за сезон, то тепер 1 на 1-1,5р. Зараз, з весни перейшов на шнур, 18 рибалок, а шнур ще як новий! Помітив, що тепер найбільшого зношення він зазнає в 30см зоні від повідка: треться об "тюльпан" при закиданні. Тепер треба з цим щось дуати! :D

А, так, змазую все це сумішшю змазки "Хадо відновлююччя" і силіконової оливи. Ні шуму, ні потрапляння вологи, на рибалок 5-10 вистачає! Міняю змазку в основному у зв"язку з моральним її зношенням!

post-5408-0-04475700-1309220144_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 місяця потому...

На аналогічні питання в ПП і @мило даю відповіть:

Шайба-стальна і тільки стальна, стандарнтна (у відповідності до діаметра вала), з доводкою.

Доводка включає в себе підгонку товщини і зовн. діаметра, вручну за допомогою плоского шліфувального круга, чи бруска.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...