Tolik_lt Опубліковано 6 Травня, 2011 в 12:01 Поділитися #1 Опубліковано 6 Травня, 2011 в 12:01 "Петя чесний чоловік – заробить, вип'є. А Наташка по городах шастала" - день з дільничним– Руслан, ви вчора їх здєлалі? – чоловік у міліцейській формі гукає до капітана під райвідділом міліції у ПереяславіХмельницькому на Київщині. Той виходить із грубою текою в руках. Махає рукою: мовляв, потім розповім. На годиннику 9.00.О четвертій ранку Руслан Хоменко – 35річний дільничний чотирьох сіл району – повернувся з операції. О 8.30 уже був на роботі.Руслан сідає за кермо вишневої "сімки". У салоні пахне бузком – до люстерка підвішений флакон із ароматизатором. Біля коробки передач лежить пачка білого Marlboro. Їдемо за 20 км у село Віненці, там у Хоменка приймальний день. У капітана червоні від недосипання очі, але він сміється, показуючи рівні білі зуби. Згадує ніч:– Один дачник купив будинок у селі. Якісь внадилися ламати вікна. Коли це сьогодні в час ночі дзвінок: "Руслан Іванович, там щось на дачі шумить". Договорився з мєсним мужиком в центрі зустріться. Він узяв собаку хорошу. Підійшли – точно, ламають двоє. Зловили одного, другий утік. Але дружок його видав. Пов'язали вдома.Руслан у міліції з 1999го. У педвузі вивчився на вчителя фізкультури, але в школу не пішов. Заочно навчається в Академії внутрішніх справ у Києві.– Відчуваю, що знань не хватає. У нас чотири дільничних із 16 вчаться.На повороті з міста "даїшники" кивком вітаються з Хоменком. Автівка торохкотить на вибоїнах. У міліції одна службова машина на 25 людей, тому їздять власними автомобілями. Грошей за пальне не повертають.– На бензин іде більше половини зарплати, – відводить очі Руслан. – А зарплата слабенька, 1900 гривень, ну максимум 2200. Раніше голови хазяйств бензин давали, зараз це глухий номер.Гальмує під цегляним будинком зі старим парканом. Обдертий кіт біля порога проситься до хати, а два гусаки шиплять у спину. Руслан натягає кашкет і тричі стукає у двері.– О, Руслан Іванович! Дорогой гость, – молода жінка зі спитим обличчям відчиняє рипучі двері. У сінях старий дитячий візок, у ньому – невелика миска із сечею.Люся – господиня оселі. В синьому халаті стає посеред єдиної кімнати. Поза – руки в боки. До її спини тулиться дівчинка років 8.– Чого мала не в школі?– Заболіла. А двоє – в садіку.– Ти не п'єш зараз? Дивись, бо позбавлять материнських прав.– Я зараз примєрна. На роботу хочу піти. Тільки грошей нема поїхати на біржу стать.Уже в машині дільничний каже:– 100 грам у селі – єдина розвага. Оця Люся раз пішла з мужиками бухать. Чоловік її додому тягне. А вона: "Останусь із хлопцями". Три дні не приходила. Другий раз він із хлопцями побився, дак вони йому кусок вуха відгризли. Давай заїдемо до фермера. Там хтось розібрав агрегати до комбайна. Цигани з Черкаської області заїжджають, могли здати на металолом.У дворі стоять комбайн, сівалки, культиватори. Власник техніки Василь, невисокий чоловік, ходить по торішній траві. Роздивляється дві паралельні борозни на землі. Вони ведуть до сітки. Далі починається цвинтар. Сліди тягнуться туди й перериваються на асфальтовій дорозі.– Я впевнений, що Вася сам ті деталі поцупив, а хоче списать на грабіжника, – шепоче Руслан мені на вухо.Баба Катерина – мати Василя – гукає в хату, бо холодно.– Уночі не чули, щоб хтось по двору лазив?– Так я ж глуха.– А то не Василь сам зняв деталі?– Да він би й лапи посушив. Воно ж важке, кілограм за 200.Жінка рівно сідає на ліжко, простягає ноги в плетених домашніх шкарпетках. Дивиться спокійно, як людина, що звикла керувати.– Отак люди мучилися, тягали по грязі таке важке. Як умер мій хазяїн, а дочка пішла в інститут, я осталася сама як палець. Старінні ікони дітям на зберігання поотдавала, а на вікна поставила ґрати. Тут ще й кладбище близько. Мій хазяїн, коли слабий був, казав: "Як умру, прийду, Катю. Одсувай". Дак він ні разу не приходив. А оті, що залізо крадуть, ті – ходять.Із сусіднього села Виповзки телефонує голова сільради. Розказує, що місцевий п'яничка Петро два дні тому валявся під парканом у священика. Ні святий отець, ні голова не могли добудитися.15.00. У Виповзках худий чоловік у заправленому в штани светрі й гумових чоботях іде вузькою вулицею. Хитається. Намагається триматися рівно.– Петя, привіт! А ми до тебе їдемо! Пив сьогодні?– Сказати чесно – да, – розтягує той слова.– Ану сідай у машину і скажи, де це ти валявся два дні тому?– Що хочте, то й думайте. 300 грам випив, і скрутило.Під'їжджаємо до хати з облупленими віконницями. Петро відкриває іржавий замок. У одній із кімнат накидані дрова. В другій – брудна постіль і телевізор без екрана. В ніші – електричний чайник і дитячий горщик. Дві тертушки висять на протилежних стінах поруч із кольоровими плакатами. На одному Юлія Тимошенко в образі "воїна світла", решта – календарі різних років.– Де взяв випивку? – питає Руслан.– Заробив чесно, гній розкидав. Я скажу в кого, тіки ж ти, Іванович, їх не трогай. Хазяйка думала, що цей, – клацає пальцями, – що послідок (остання, погана горілка. – "Країна") дає, а налила перваку. Я випив і тіки вспів доїхати до центра.– Ти ще й на велосипеді був? Це 130 стаття – п'яний за рульом. Ну, а сьогодні чого випив?– А похмелиться? Сьогодні був на вокзалі у городі. Мені дєвчонка там одна понравилася – в кіоску. Слинки потекли. А там сиділи пасли наблюдатєлі. Побачили – і оглушили по голові.– Петя, харош уже пить, – каже дільничний. – Ти вже алкоголік. Думаєш, всю жизнь будеш здоровенький? Ще год п'ять, ну 10. Жінки нема, дітей. Хто тобі прийде, поможе?– Я хочу зупиниться, но мене несе. Може, психологія нарушена?– Є в тебе подружка якась?– Була Наташка, тіки ж п'є. Яка любов? Пойміть мене правильно, вона – грязная женщина.– Грязна чи падшая?– І падша, і грязна – практично все вмісті. Женщину в нашому селі нема чого шукать. Або молода, а мені 42, або зайнята, як боліємєніє нормальна. А Наташу, слава Богу, Альоша в сусіднє село забрав.– Доведеться, Петя, складати на тебе протокол, – Хоменко дістає теку з документами. – "Стаття 178. Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях та поява в нетверезому стані в громадських місцях". Ти народився 2.07.69?– Так точно.– 300 грам тебе погубило?– Пишіть 350. Я ще перед тим бутилочку винця хлопнув.– Попався ти, Петро Олександрович. Штраф 17 гривень, другий раз буде 51. А третій – адмінарешт. Пиши: "Я такийто такийто в нетверезому стані..."– А можна я напишу: "Был пьян"? – ручка випадає Петрові з руки.Дільничний продовжує диктувати:– По вулиці Леніна, ой, зараз вона Святотроїцька називається...– Лучче б вона Леніна була. Букв менше.– Петя – чесний чоловік, – каже Руслан уже в машині. – Заробить, вип'є. А Наташка його по городах шастала, могла капустину вирізати. Насилу спровадив її з села. Заїдемо ще до баби Варки. Вона жалілася, що хтось її обіжає. Якось написала заяву, що шифер у неї вкрали. Я приїхав, а там два кусочки, якими вона дірки на даху затуляла, впали і розбилися.У баби Варки на подвір'ї чотири порожні собачі будки. З п'ятої вискакує маленький кудлатий пес. Дільничний довго стукає у шибку. Через веранду й сіни з земляною долівкою 50річний син Іван веде у кімнату, яка здається низькою через закіптюжені стіни і чорне павутиння, що звисає зі стелі. Невисока, худа літня жінка у валянках, тримає два неробочі мобільники.– Голова сільради казав, що ви у міліцію заявили? Чого? – дільничний сідає на лаву.– Чогочого? Хату в мене забрали! – з надривом кричить стара.– Хто у вас забрав? – повільно і втомлено питає Хоменко.– Коли пошла в ту свою хату, що мені від брата дісталася, так узяла невістка і з хати викинула за руку. Тепер кажний день плачу. Мене обіжають. Кажуть: "Ти, Курдеска вонюча". Хвамілія у мене така.– Люди скаржаться, що ви з ними лаєтеся, – перебиває Руслан.– Шо? Я недочуваю. Та на хер вони мені нужні! Кури сусідка пускає в город, не можна одбиться. Половину пшениці спасли. Я їх гонила, а сусідка каже, що може мене вбить. Хазяїн умер давно, бо сусідка напоїла такою горілкою.Баба Варка виходить із сином у двір і сідають перебирати картоплю на посадку.У дворі сусідка – коротко стрижена жінка у старій куртці, побачивши дільничного, заганяє курей з бабиного городу в свій двір. Виправдовується:– Та це я поки зі школи прийшла, вітер хвірточку відкрив, і кури вийшли. А баба Варка по дітях кирпичами кидається. Матюччя гне.О 17.45 Руслан Хоменко відмикає двері кабінету сільського голови у Віненцях.– Мрію про власний прийомний пункт, щоб можна було привести бандита і відібрати пояснення. А то затриманий сидить у машині, а я пишу протокол на коліні. І в райвідділі нас вісім чоловік в одному кабінеті. Тому всю бумажну роботу після десятої вечора оформляю. Сідаю в тихій обстановці й пишу.У кабінеті сільського голови старий комп'ютер, портрет Віктора Януковича на стіні. Є розчинна кава "Якобс" і чай "Динамо".– У нас голова сільради – ярий болєльщик "Динамо". Давай, щось з'їмо, бо, буває, день бігаєш голодний, – з машини Руслан приніс два кремових рулети. – Правда, в селі часто гукають: "Заїжджай, пообідаємо". Чи сільський голова до себе зве.За 3 години – із 18.00 до 21.00 – на прийом ніхто не прийшов.– Я з утра сам здійснюю виїзд. Починаю перевірку неблагополучних, судимих, дебоширів, по заявах, які надійшли до сільського голови і які він мені на словах передав. Буває, три–чотири чоловіки мене чекають. Буває, о третій ночі дзвонять. У неділю виїдеш з сім'єю на природу, телефон не вмовкає: "У нас те то і тето". Кажу: "Я зразу передам черговому, а заїду в понеділок", – пояснює Хоменко.Питаю, чи часто називають "мєнтом".– Ніхто в очі не казав. На участку тільки "Руслан Іванович". А "мєнт" – це даже обідно, так тільки зеки висловлюються.Біля міста гальмує.– То міліцейська машина стоїть? – вертається на 30 м. – Так і є. Хлопці з міліції. Але не наші. Треба вийти, бо більше ніхто не поможе.Вертається за 10 хв.– Пацани пробили колесо, попросили ключа. Кажуть, хвилин 40 так стоять, ніхто не зупиняється.На годиннику 21.55. Руслан відвозить мене додому, а їде у райвідділ здавати "паперову" роботу.звідси Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Vadimm Опубліковано 6 Травня, 2011 в 12:45 Поділитися #2 Опубліковано 6 Травня, 2011 в 12:45 Мій кум в райцентрі у відділі по справам неповнолітніх, то казав що дільничим по селам краще працювалося ніж зараз в райвідділі. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Liberta Опубліковано 6 Травня, 2011 в 15:10 Поділитися #3 Опубліковано 6 Травня, 2011 в 15:10 Завжди з упередженням ставилась до дільничних інспеторів, мовляв, дармоїди, лінтяї...а років три назад довелось особисто відвідати дільничний пунт міліції на Красному (так, Толік, попереджаю зразу, по службових справах ) І от, заходжу в кабінет, а дільничний інспектор на вигляд так рочків 22-23, розмовляє по телефону: "ну Василівна, ну що ж ви знову так...ну я ж Вам казав, не сваріться з сусідами, ну подумаєте, гуси забрели, з сусідами треба жить мирно...а ви їй в морду плюнули, ну хто ж так робить...я Вам так скажу, ви ото підіть та й помиріться, то вона й заяву забере..." і хвилин 15 в тому ж дусі, причому не підвищуючи голосу, з тонкими психологічними ходами...а скільки таких на "Красному" я знаю, я там довго жила З того часу участкових я зауважала)) а сільський колорит то взагалі окрема мова...в моєї подруги в Ратно за одну ніч з подвір'я із собачої буди вкрали алюмінієву миску, а з садка персики повикопували Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
nickel Опубліковано 6 Травня, 2011 в 15:34 Поділитися #4 Опубліковано 6 Травня, 2011 в 15:34 Завжди з упередженням ставилась до дільничних інспеторів, мовляв, дармоїди, лінтяї...а років три назад довелось особисто відвідати дільничний пунт міліції на Красному (так, Толік, попереджаю зразу, по службових справах ) І от, заходжу в кабінет, а дільничний інспектор на вигляд так рочків 22-23, розмовляє по телефону: "ну Василівна, ну що ж ви знову так...ну я ж Вам казав, не сваріться з сусідами, ну подумаєте, гуси забрели, з сусідами треба жить мирно...а ви їй в морду плюнули, ну хто ж та робить...я Вам так скажу, ви ото підіть та й помиріться, то вона й заяву забере..." і хвилин 15 в тому ж дусі, причому не підвищуючи голосу, з тонкими психологічними ходами...а скільки таких на "Красному" я знаю, я там довго жила З того часу участкових я зауважала)) Дільничні, а особливо старої закалки, в яких стаж іде вже на десятки років - це взагалі унікальні люди. Колись обікрали наш гастроном, "колись" - це в часи "дикого капіталізму", коли в ньому продавали все, від сірників до кролячих шуб. Приїхала слідчо-оперативна група, шукали речові докази (спиляні замки) по всій навколишній території, знімали відбитки пальців, все фотографували, протоколювали і т.д. і т.п. Прийшов дільничнний, задав одне питання: що вкрали? Отримав відповідь і пішов, з словами: зараз прийду. Я пропустив два тролейбуси і в результаті запізнився на навчання, але дочекався повернення дільничного, той вів одного під руку, бо того "водило" по дорозі, а другий біг позаду і скиглив: дядь Вась ми все повернемо. Все - злочин розкрито . А колись брали з собою дільничного по роботі, бо рідні сестри не могли поділити між собою спадщину, і коли одна надумала приватизувати свою частину ділянки, то друга натравлювала на нас (землевпорядників) своїх собак, хата то одна і ділянка також не поділена парканом. Робота дільничного непомітна для людей, якщо вони її роблять. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.