Перейти до змісту

Водяне охолодження


Рекомендовані повідомлення

Зважаючи на нічні посиденьки за компом, задумуюсь над альтернативними методами охолодження, бо шум троха надоїдає. Майже всі кулери вже перевів на мінімум, все одно заважає. Думаю на борді є ріспектові знавці цієї справи (бажано практики), бо я лише уявляю систему але не знаю як, де і що.

Вихідні дані:

- проц ATHLON64 X2 4000+ (AM2) BOX (до речі як віддерти рідний кулер),

- корпус Chieftec Dragon великий, місця достатньо

- по можливості цікаво чи можливо присобачити це діло до відео (7600GT)

- на все хотів би бюджет не більше $300

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

за 300 баків мона ше комп купити :) і ше на :) залишиться

десь бачив на фішках вроді фотоінструкція як водянку замутити самому

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

petrofm - троха не по темі.

Я б теж краже би відав більше чим потім маманьку сушить. Мене цікавлять повнокомплектні водяні системи охоложнення щоб і на НДД і на відяху....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо цікавить самодостатня завершена система, то за такі гроші я б порекомендував спробувати знайти Koolance EXOS-2. Навіть старі версії з тоньшими шлангами і 80-мм кулерами показує просто шикарний результат (difoto може підтвердити). А зараз випускаються новіші версії зі шлангами більшого січення, 120 мм кулерами і бульш потужними помпами.

Єдине АЛЕ -- не знаю де на Україні можна зараз знайти цю систему. Я в свій час (роки 2-3 назад, точно не пам'ятаю) брав в Києві на фірмі Елетек (www.eletek.com.ua). Зараз з ними непогано співпрацює РИМ2000 (бувший Ланжерон), так що можна через них поцікавитись.

Інший варіант -- системи від AUCMA. Але за деталями вже до Shkoderа. І там, швидше за все, потрібно буде окремо докупляти хороші ватерблоки, якщо цікавить максимальна потужність.

Можна, звичайно, і самому зібрати потрібну систему, але детальніше про це можемо поговорити ввечері, зараз ніколи :)

P.S. Хоча, якщо вірити офіційному сайту Koolance, то з EXOS-2 в 300 баксів не влізеш :)

http://www.koolance.com/shop/product_info....products_id=375

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже раджу прочитати кілька топіків на дружньому форумі forum.elutsk.com:

http://web.elutsk.com/cgi-bin/ikonboard.pl...ct=ST;f=6;t=288

http://web.elutsk.com/cgi-bin/ikonboard.pl...ct=ST;f=6;t=347

http://web.elutsk.com/cgi-bin/ikonboard.pl...ct=ST;f=6;t=278

http://web.elutsk.com/cgi-bin/ikonboard.pl...ct=ST;f=6;t=226

Ну і ще полистай відділ Hardware -- багато цікавого можна знайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А що думаєте про продукцію thermaltake? Бренд перевірений, ТУТ вроді в них є великий асортимент. Просто thermaltake легше в Україні (навіть в луцьких фірм) знайти чим щось специфічне згадане вище.

І ще одне питання - я дивлюсь всі ці системи теж мають кучу вентиляторів для обдуву радіаторів з трубками, тобто той же шум :D мож воно і не варто починати?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я б все-таки порадив зібрати щось самому.

В якості розсіювача тепла чудово підійде радіатор пічки опалення від Газелі або ВАЗ-2110. Продувати їх відповідно однією або двома корпусними 120-ками. Помпу можна купити акваріумну, а можна замовити щось "круте" на спец. сайтах. Ватерблоки можна зробити самому (як я робив для GeForce 6800GT), а можна купити готовий (наприклад DangerDen, або розпитати Shkoderа в кого він свій купував -- здається десь в Харкові). Не рекомендую купувати ватерблоки Zalman -- на багатьох форумах писали проблеми з корозією -- буває що за кілька місяців починають протікати. Хоча можливо вже і пофіксили.

Яку систему робити -- з бачком чи без -- вирішуй сам. Я б робив з бачком, а в Shkoderа працює без бачка. "И так и эдак хорошо, и так и эдак вкусно".

Одну простеньку схемку з релюшкою, яка буде подавати 220В на помпу коли БЖ включається і починає виробляти 12В, думаю, спаяєш сам.

забув сказати -- спеціалісти не рекомендують в одній системі використовувати одночасно мідь і алюміній (наприклад алюмінієвий радіатор і мідний ватерблок). Утворюється гальванопара і корозія швидкими темпами жере поверхню, до того ж від окислу тепло гірше передається.

Хоча багато світових виробників (той же залман, наприклад) це правило ігнорують.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А как насчет (помимо всего прочего) оклеивания корпуса с внутренней стороны шумоизолирующим материалом, который в принципе применяется для звукоизоляции с целью более сочного и не рассеянного звука автомобильной стереосистемы? Оно стоит того или нет?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

как опытный пользователь полусамодельных систем водяного охлаждения, я могу сказать следующее -- для первой установки стоит запастись времем в количестве 2-3 суток и суммой примерно $150 которой вполне хватит на бюджетную систему охлаждения с ватерблоками на процессор и видеокарту

к огромному сожалению использованный когда-то мной в качестве конструктора стартовый комплект Aucma Coolriver 3 включавший отличный радиатор-теплообменник и неплохие ватерблоки уже не найти, поэтому советую воспользоваться систмой начального уровня, но с огромным потенциалом : Asetek WaterChill KT03-L20 Entry. приобрести ее можно как в онлайновых магазинах типа matrix.ua, так и непосредственно у украинского дилера asetek.com.ua (это ~ $120). комплект включает качественный радиатор, мощную помпу и ватерблок для процессора. все фиттинги "современного" диаметра, 10 мм (не сравнить с 6-7 мм в старых системах).

далее, в качестве ватерблока для GPU посоветую EliteCool Duplex непосредственно от производителя : http://www.uch.net/~kldltd/ . он также оснащен современными фиттингами и обладает отличной эффективностью при низкой цене.

сборка системы будет состоять в тщательном обмере расстояния между компонентами, выборе мест для размещения помпы и радиатора и нарезке шлангов. начальную сборку лучше произвести на столе и убедившись в отсутствии протечек, погонять как минимум сутки. если протечки не появились - система готова к установке в компьютер. заранее продуманный монтаж и тестирование займет не более 2-3 часов, после чего снова надо включить помпу и погонять систему пару часов уже непосредственно в компьютере.

ничего ничего не капает? можно включать компьютер!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Давно хворів бажанням поставити водянку.

Але потім зрозумів - хороші кулера і ізоляція роблять своє діло і набагато дешевше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

плюсы : выигрыш до 10 градусов при аналогичных нагрузках, существенно ниже шум, возможность самостоятельного изготовления недорогой и очень качественной и эффективной системы (потребуются слесарные навыки или наличие знакомых);

минусы : чуть выше стоимость (сравнительно с "суперкулерами"), теоретически меньшая надежность (зависит от прямоты рук инсталлятора и качества компонентов), присутствие в системе "враждебной среды" aka воды (шланги и фиттинги конечно очень надежны, но раз в сто лет и палка стреляет. протечка в рабочей системе может оказаться фатальной, особенно если в жидкость добавлены присадки-антифризы)

это исключительно imho

вывод : кто ищет простых решений - в магазин за кулерами, любители экспериментов - в дом природы за помпами gallery_32_26_345.gif

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вот в таком виде система работает 24 часа в сутки и 7 дней в неделю еще с сентября 2005 года, ни разу не дорабатывалась и не ремонтировалась:

newpump_09.jpg

весь необходимый уход за системой - раз в 2-3 месяца продуть радиатор и собрать пылесосом пыль. компоненты сверху вниз:

1. "турбулятор" - пластиковый стаканчик от шпаклевки;

2. радиатор - Black Ice Pro из комплекта водянки Aucma Coolriver 3;

3. шланги - обычные автомобильные с Формулы;

4. пластиковые фиттинги от огородно-садового оборудования;

5. латунные фиттинги изготовлены Plum на заказ;

6. ватерблок на видеокарте - процессорный ватерблок из комплекта Aucma Coolriver, крепеж на нем самодельный;

7. ватерблок на чипсете - ватерблок из комплекта Aucma Coolriver;

8. Y и Г -образные переходники - заказные с сайта Elitecool;

9. процессорный ватерблок - Elitecool Triplex с вышеупомянутого сайта;

10. помпа - Hydor L20 II, заказывал по инету, уж не помню где;

11. фиттигги Camozzi - шли в комплекте с помпой;

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ось це прокоментуйте, будь-ласка, хто має ватерсистеми

І ще одне питання - я дивлюсь всі ці системи теж мають кучу вентиляторів для обдуву радіаторів з трубками, тобто той же шум :) мож воно і не варто починати?
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

основной кулер один - тот что дует через радиатор. он 120-миллиметровый и очень тихий, крутится на 1100-1200 оборотов. возле него на боковой стенке находится еще один такой же, который подает воздух снаружи - получается практически отдельный воздушный поток в середине которого находится радиатор. вот собсно и все. остальные кулера еле крутятся (до 1000 оборотов) и обдувают память с винтами, где высокой теплоотдачи не требуется. этот поток выносится наружу вентилятором блока питания (120 мм, 800-900 оборотов в нормальном режиме, причем находится он не на задней стенке БП, а на нижней, что еще больше уменьшает шум)

главный недостаток воздушной системы охлаждения - необходимость нагнетать большой обьем воздуха непосредственно в корпус, чтобы было чем охлаждать и точный расчет потребления воздуха тоже не помешает чтобы не создавать разрежения или давления воздуха внутри корпуса, которое будет компенсироваться через неучтенные отверстия типа щелей, слотов, оптических приводов, etc

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Shkoder, підкажи чи звертати увагу на системи все під ключ на зразок цеї - ТУТ

і ціна нормальна, і вроді взагалі без обдуву теплообмінника

і до речі чув що є вже рідини, що є абсолютними діелектриками. правда це ще 50$ за півлітри :lol:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знайшов непоганий тест - ТУТ , думаю громадськості буде цікаво (правда english only)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Зважаючи на нічні посиденьки за компом, задумуюсь над альтернативними методами охолодження, бо шум троха надоїдає. Майже всі кулери вже перевів на мінімум, все одно заважає. Думаю на борді є ріспектові знавці цієї справи (бажано практики), бо я лише уявляю систему але не знаю як, де і що.

Вихідні дані:

- проц ATHLON64 X2 4000+ (AM2) BOX (до речі як віддерти рідний кулер),

- корпус Chieftec Dragon великий, місця достатньо

- по можливості цікаво чи можливо присобачити це діло до відео (7600GT)

- на все хотів би бюджет не більше $300

Mоже не в тему ,но вставлю своїх 5 копійок.бо шум троха надоїдає ,ключова фраза .

система зібрана на ATHLON64 де використовується технологія C&Q ,а на хороших материнках

ще є КОРЕКТНО працююча технологія Q-fan,при правільній настройці цього добра процесорний кулер майже не крутиься ,при <нічні посиденьки за компом> тобто при малій нагрузці ,при збільшені нагрузки

і нагрівані процесора кулер збільшуе обототи.

Відео карта Gf 7600GT випускається з радіатором на теплових трубках ,абсолютно безшумна ,в самого така,претензій з перегрівом не має.

самий більший шум видає блок живленя ,треба купувати окремо хороший БЛОК ЖИВЛЕНЯ ,з автоматичним регулятором обертів і 12 см. вентилятором, можна і без регулятора но всерівно з тихим

12 см.кулєром.

інші кулери перевести на 5 або 7 вольт ,і компа майже не чути ,тепер самий більший шум це шум

роботи вінта :lol:

Звичайно всі ці питаня треба продумати перед покупкою компа ,а то буде поздно пить Боржоми.

я наприклад не представляю як зробити тиху систему на Pentium D :D

якщо є 300 доларів то є смисл подумати над заміною камплетухі яка не підходить по шуму на правильну ,стару і продати можна ,думаю що при всіх розкладах збитки бутуть 50-100 доларів

зато буде тиха система .

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 b0rg:

при наличии денег и свободного места разумеется обращать. reserator - одна из лучших пассивных систем.

насчет жидкостей-диэлектриков.. они по теплопроводности хуже обычной воды, но если нет веры в собственные руки и голову обуял стрём, то вполне можно использовать

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

система зібрана на ATHLON64 де використовується технологія C&Q ,а на хороших материнках

ще є КОРЕКТНО працююча технологія Q-fan,при правільній настройці цього добра процесорний кулер майже не крутиься ,при <нічні посиденьки за компом> тобто при малій нагрузці ,при збільшені нагрузки і нагрівані процесора кулер збільшуе обототи.

Rock, мої нічні посиденьки - це гра в сорс по нету зі всім світом :P і якщо я беру навушники то домашні кажуть що все одно чують... крім того це гра, а значить cpu, gpu usage під 100%, C&Q тут можеш сміло прикласти до одного місця

Звичайно всі ці питаня треба продумати перед покупкою компа ,а то буде поздно пить Боржоми.

корпус написав же який, він один 130 баків вартував, шум мінімальний і так - але 6 пропелерів є 6 пропелерів... відео з пасивним охолодженням як ти радиш - в топку, вже брав 6600 silent асусовску :angry:

значить залишається - або звукоізоляція або вода. і якщо перше ще сумнівно (за ефектом) то друге результат 90%. а якщо врахувати що можна додати рідинні кулери чіпсету, вінтів, то з пропелерів залишу лише в блоку живлення...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Rock, мої нічні посиденьки - це гра в сорс по нету зі всім світом :lol: і якщо я беру навушники то домашні кажуть що все одно чують... крім того це гра, а значить cpu, gpu usage під 100%, C&Q тут можеш сміло прикласти до одного місця

корпус написав же який, він один 130 баків вартував, шум мінімальний і так - але 6 пропелерів є 6 пропелерів... відео з пасивним охолодженням як ти радиш - в топку, вже брав 6600 silent асусовску

Я писав Mоже не в тему ,а для користувачів ,які ночі на прольот не відстрелюють монстрів та терористів ,може моїх 5 копійок і згодяться .

PS .GF 6600 i GF 7600 по температурним параметрам дві великі разніци,юзав я GF 6600,GF 6600GT i

GF 6600 GE,і ставив ще додаткові кулери,хотя всі вони з активним охолодженням,

а зараз Gigabyte GF 7600GT з на теплових трубках ,вже пів року і ніяких проблем.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

то з пропелерів залишу лише в блоку живлення...

Дуже добре подумай над охолодженням мамки в районі процесорного сокета -- там розташовані мосфети, які досить сильно гріються і зазвичай охолоджуються потоком повітря від процесорного кулера. Їх перегрівання не обіцяє нічого хорошого.

В комплекті з моєю мамкою (ASUS P5W-DH Deluxe) йшла спеціальна турбінка, яка кріпиться на радіатор на мосфетах. В інструкції написано, що її слід використовувати в випадку рідинного або пасивного охолодження CPU.

Після того як я змінив боксовий кулер від Core 2 Duo E6400 на Scythe Infinity в мене получилось, що повітряний поток від його 120-мм вентилятора йшов паралельно до мамки, попадав прямо в корпусну 120-ку і виводився назовні.

post-51-1169322874.jpg

Для проца -- краще не придумаєш. А от радіатор на мосфетах і з'єднаний з ним тепловою трубкою радіатор чіпсета почли дуже сильно перегріватись, від чого система постійно висла. Прийшлось замінити Scythe Infinity на Thermaltake BigTyphoon VX, який дує в сторону мамки, а не паралельно до неї.

Нарахунок пасивного охолодження відео. В мене стоїть ось така MSI GeForce 7950GT з пасивним охолодженням:

30316.jpg

30322.jpg

Площа радіатора дуже велика, але він не встигає сам нормально охолоджуватись. Мені прийшлось покласти на нього зверху вентилятор від боксового кулера Athlon 64, а зараз на нього дує 250-мм вентилятор, вбудований в стінку корпуса Thermaltake Armor.

P.S. До літа також планую перейти на водяне охолодження :lol:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нагрев мосфетов зависит от примененного алгоритма их работы, частот и много чего еще. например у меня на Asus A8V Deluxe мосфеты вообще не греются, но из-за высокой частоты преобразования чуть нагреваются конденсаторы вокруг них. тем не менее эти компоненты дополнительно охлаждать можно исключительно по собственному желанию

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У меня очень тихий комп, почти неслышно если не прислушиватся, пасивное охлаждение проца и видяхи. Ставлю на ночь закачивать и ложусь спать :lol:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...