Перейти до змісту

В Україні немає умов для видобутку сланцевого газу – представник Shell

Tolik_lt

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Видобуток газу зі сланців апріорі буде дорожчий, ніж видобуток звичайного газу.

Про це на "круглому столі" заявив менеджер зі зв'язків з органами державної влади ОАО Shell Ukraine Exploration and Production Олексій Татаренко.

"Традиційним газом є газ, який збирається у так званих "пастках" міцної породи, де він накопичується. Видобуток традиційного газу полягає у тому, що треба пробурити декілька свердловин і викачати його з "пастки". Нетрадиційний газ - це газ, який знаходиться у материнській цільній породі, який треба видобувати безпосередньо з цієї породи. Необхідно бурити сотні і тисячі свердловин. Окрім того, видобуток газу з певної породи може бути лише у певних місцях. Ці місця треба знайти. Тут виникають певні питання", - пояснив він.

За його словами, у собівартість газу закладається вартість буріння свердловин, яка може складати 6-20 мільйонів доларів в залежності від глибини залягання. Україні треба створити передумови для того, щоб вартість буріння свердловин знижувалася.

"Для видобутку газу зі сланців необхідна велика площа, щоб інвестору було цікаво займатися пошуком газу на цій території. Якщо інвестор вкладає гроші у пошук, йому необхідна гарантія, що на цій території він знайте ці "солодкі місця", де видобуток цього нетрадиційного газу буде рентабельним і цікавим. В України на сьогодні існують законодавчі обмеження у 500 кв. км", - сказав Татаренко.

Він навів у приклад досвід Польщі, де почалися розвідувальні роботи покладів сланцю. Там держава стимулює інвесторів малими податками на прибуток.

"Ліцензії користування надрами в Україні також обмежені 20-ма роками на законодавчому рівні. За нашими оцінками, щоб проекти з видобутку нетрадиційного газу були рентабельними, ці строки мають бути принаймні 30 років", - сказав представник Shell.

В свою чергу головний геолог концерну "Гео Альянс" Георгій Виноградов зазначив, що компанія вже сьогодні може запропонувати на своїх ліцензованих територіях конкретні ділянки для інвестора.

"Але для приватної компанії профінансувати закупівлю зарубіжного обладнання просто нереально. Ніяких податкових пільг для видобутку нетрадиційного газу немає. Зрозуміло, поки не зміняться умови, жодна приватна компанія на такі ризики і затрати не піде. Вірогідність окупності зараз - 10-20%", - сказав геолог.

Він зазначив, що оцінювати запаси сланцю дуже важко.

"Якщо обсяги традиційного газу відомі, то по нетрадиційному газу скільки людей, стільки і оцінок. Ви можете замовити обрахувати поклади одного і того ж родовища п'яти різним організаціям, і я вас запевняю, ви отримаєте 5 абсолютно різних висновків. Отже, методів розрахунку покладів сланцю не існує, досвіду обліку також", - резюмував він.

Газета.уа

Ясно, що торгуються, але й основні моменти правдиві щодо складності видобутку, я думаю

Опубліковано

Якщо треба буде видобути сланцевого газу, його будуть видобувати, і толкать по ціні ... щоб як то кажуть не дати здохнути споживачам.

Опубліковано

колись я вже це писала, повторююся:

Сланцевий газ(кілька фактів тезами)

За покладами сланцевого газу Україна посідає перше місце у Європі.

Сланець-це гірська порода в "кишенях" якої утворюється газ.

Європейські уряди у поточному році виділили цей напрямок зміцнення енергетичної безпеки пріоритетним.

В Україні поклади сланцевого газу знаходяться на Західній Україні, Черкащині, Кіровоградщині, Чернігівщині.

За попередніми оцінками, в Україні щорічно можна видобувати 15-20 мрд. кубометрів на рік.(тобто стільки, скільки ми купуємо у Росії)

Собівартість видобутку коливається у межах 80 - 130 $ за тисячу кубометрів

"EuroGas Polska", дочірня компанія американської, уклала конф. угоду з "Total E&P" (французька нафтова компанія) про оцінку і можливу купівлю прав на родовища сланцевого газу в Україні на кордоні з Польщею.

(за матеріалами "Експресу")

Опубліковано

За покладами сланцевого газу Україна посідає перше місце у Європі.

imho байки на зразок зотота Полуботка. вище провідні спеціалісти кажуть що оцінити його поклади дуже важко або майже неможливо - а тут опа, всьо вже пораховано, ми впєрєді планєти фсєй...

(за матеріалами "Експресу")

це в принципі багато пояснює. ще б в тєлєнєдєлі про сланець написали

Опубліковано

я думаю, виходили з позиції- найбільше сланцю,значить, найбільше газу. без врахування описаних проблем з оцінкою

Опубліковано

те що в нас багато значних і не дуже покладів сланцю, що розкидані західною і центральною Україною може означати і те що як раз видобуток сланцю в нас буде дорожчим. так як прийдеться працювати по 10 територіям щоб отримати 2 родовища...

Опубліковано
видобуток сланцю в нас буде дорожчим. так як прийдеться працювати по 10 територіям щоб отримати 2 родовища...

Цілком можливо, проте при певних діях влади та науковців, я думаю, можна було б отримати непоганий результат, особливо, враховуючи загальні тенденції на ринку енергоносіїв. Проте, в Україні, політика та економіка занадто пов"язані між собою (особливо, що стосується питань, пов"язаних з газовою сферою), набагато простіше щопівроку піднімати тарифи на опалення, ніж інвестувати в альтернативу та науку.

Він навів у приклад досвід Польщі, де почалися розвідувальні роботи покладів сланцю. Там держава стимулює інвесторів малими податками на прибуток.

Оcь вам і один із методів, ніякого прямого вливання коштів, проте ефект, безумовно, є.

Всі ці розмови (про складність та нерентабельність видобутку сланцевого газу), як на мене, частково є способом "здешевлення", такий собі "чорний піар", цілком можливо, що надра України ще здивують нас. Одразу згадуються поклади нафти в Чорному морі (для прикладу), "око видит - да зуб неимет..."(

• 2 року потому...
Опубліковано
Объем месторождений Польши оценивается в 5,3 трлн. кубометров — это как раз то самое, что начнет поступать с 2014 года в Европу вместо Газпрома, который раньше был монополистом. Для сравнения: объем знаменитого Штокмановского месторождения в Баренцевом море, на которое так надеялся Газпром, составляет 3,7 трлн. Но его еще надо достать с морского дна и как-то транспортировать на материк. А Польша пророет дырки, пустит корни — и вместе с Украиной погонит газ по всей готовой газовой сети, где раньше шел газ из России. И на разработке Штокмановского месторождения Газпром официально поставил крест — конец надеждам. Аналитики Газпрома так открыто и пишут: мол, сделать уже ничего нельзя, осталось пытаться «сдерживать» и «регулировать» рынок. Читай: пакостить и строить препоны распространению новой технологии. Ну там, иски всякие, экологи и Киотский протокол с озоновой дырой...

http://lleo.me/dnevnik/2013/07/31_gas.html

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...