Jump to content

Aj ja ja ja ja ja, Puerto Rico

Tolik_lt

Recommended Posts

Posted

”2 години, — сказав колеґа, — і ми будемо в Сан-Хермані”.

Сан-Херман — це містечко на південному заході ПуертоРико, куди мене запросили на лекцію про постколоніалізм у місцевому університеті.

Мій колеґа живе в Сан-Хуані, на півночі острова, але двічі на тиждень доїжджає до Сан-Хермана, де проводить семінари з антропології. Він звично веде машину гірською дорогою, побудованою за федеральні кошти. ”Цим вони нас і купують”, — з гіркою іронією пояснює він.

Вони — це американці. Пуерто-Рико — асоційована територія США із власним урядом та парламентом. І з правом повністю відокремитися на підставі національного референдуму.

Американці й не проти такого розлучення, проте пуерториканці унезалежнюватися не хочуть.

”Ми не платимо федеральних податків, зате отримуємо федеральні субсидії, — каже колеґа. — Люди бояться, що без Америки у нас буде як на Гаїті. Або на Кубі”.

Півстоліття тому, розказує він, пуерториканці міркували інакше. 1950-го, щоби придушити антиамериканське повстання, довелося використати реґулярні війська, артилерію й навіть авіацію. Того ж року двоє пуерториканців учинили замах на президента Трумена.

Один змовник при тому загинув, другий потрапив на 30 літ до в’язниці.

”А тепер маємо колоніалізм із людським обличчям, — говорить колеґа. — Soft power”.

Mи мчимо розкішною автострадою, на якій, як мені пояснили, віддаль позначено в кілометрах, а швидкість — у милях. Бо покажчики віддалі реґулює місцевий закон, а покажчики швидкості — федеральний.

”Шизофренія! — зітхає колеґа. — І так — у всьому! Вам, українцям, цього не збагнути!”

”Ще й як збагнути!” — хочу сказати я. Проте вирішую не розкривати всіх карт перед майбутньою лекцією.

Микола РЯБЧУК

звідси

11 - Puerto Rico.mp3

Posted

А цікава тема доречі.

Колись по предмету історія екоміки я розбирав цю псевдокраїну-недоштат. До того як транспортні звязки дозволили розвивати туризм там вирощували цукровий тросник і ще якісь дешеві культури. Жили бідно, курили бамбук. Здається в дзюдо один з принципів "використай силу ворога проти нього" так вони і поступили. Приєднались на умовах оборони, зовнішньої політики, і міжнародної торгівлі, а за це отримали звільнення від більшості податків і як наслідок прихід інвестицій в туристичний бізнес. Так і живуть: долар називають песо, по англіцкі говорять лиш ті хто в туристичному бізнесі а гамериканців рахують гостями а не співвітчизниками.

Хоча, я можу помилятись, але відсоток населення з вищою освітою там не більше п'яти.

Як на мене, граната нє той сістєми.

Posted

В догонку.

Антипод Пуерто-Ріко - острів свободи мені більше подобається у всіх ракурсах.

Як казав Гоша Антікіллєр "Падре о муерте" і так загадково погляд в даль :)

Posted

В догонку.

Антипод Пуерто-Ріко - острів свободи мені більше подобається у всіх ракурсах.

Як казав Гоша Антікіллєр "Падре о муерте" і так загадково погляд в даль :)

Как, милый Петушок, поешь, ты громко, важно!»-

«А ты, Кукушечка, мой свет,

Как тянешь плавно и протяжно:

Во всем лесу у нас такой певицы нет!» —

«Тебя, мой куманек, век слушать я готова».—

«А ты, красавица, божусь,

Лишь только замолчишь, то жду я, не дождусь,

Чтоб начала ты снова...

Отколь такой берется голосок?

И чист, и нежен, и высок!..

Да вы уж родом так: собою невелички,

А песни, что твой соловей!» —

«Спасибо, кум; зато, по совести моей,

Поешь ты лучше райской птички,

На всех ссылаюсь в этом я».

Тут Воробей, случась, примолвил им: «Друзья!

Хоть вы охрипните, хваля друг дружку,—

Все ваша музыка плоха!..»

_________

За что же, не боясь греха,

Кукушка хвалит Петуха?

За то, что хвалит он Кукушку.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Create New...