Перейти до змісту

Пільги багатодітним сім’ям


laska

Рекомендовані повідомлення

З першого дня нового року набув чинності Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей, спрямований на вдосконалення державної системи соціального захисту багатодітних сімей і кожного з її членів, підвищення життєвого рівня таких сімей.

Згідно з документом, багатодітні родини (з трьома і більше дітьми) зможуть користуватися цілою низкою пільг і преференцій. 

Житлово-комунальне господарство 

З 1 січня 2010 багатодітним сім'ям надаються такі пільги, як 50-відсоткова знижка на оплату житла (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена родини, що постійно проживає в житловому приміщенні, а також додатково 10,5 кв. метра на сім'ю). 

Надається 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожного члена родини, що постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю. 

Також з 1 січня 2010 року передбачена 50-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у випадку якщо відповідні будинки не мають центрального опалення. 

Пільги на квартплату, на оплату комунальних послуг та придбання палива надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла і форми власності на нього. 

Крім того, поза чергою надаються із житлового фонду соціального призначення жилі приміщення сім'ям, які мають п'ятьох і більше дітей, а також у разі народження в однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. 

Телефон 

З 1 січня 2010 багатодітні сім'ї можуть сподіватися на встановлення телефонів у квартирах поза чергою. Крім того, абонплата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів. 

Транспорт 

Дітям з багатодітних сімей (троє і більше дітей) надаються такі пільги, як безкоштовний проїзд у всіх видах міського пасажирського транспорту (крім таксі), в автомобільному транспорті загального користування в сільській місцевості, а також у залізничному і водному транспорті приміського сполучення, автобусах приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо-та міжобласних, незалежно від відстані. 

Медицина 

Дітям з багатодітних сімей з 1 січня 2010 надаються такі пільги: 

- Безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів;

- Щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних і комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних фахівців, а також компенсація витрат на зубопротезування;

- Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних установах, аптеках та першочергова госпіталізація;

- Безкоштовне отримання послуг з оздоровлення та відпочинку згідно із Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". 

Освіта 

Дітям з багатодітних сімей, в складі яких є п'ятеро і більше дітей, держава забезпечує пільгові умови для вступу у державні і комунальні професійно-технічні, вищі навчальні заклади за умови наявності у них достатнього рівня підготовки. 

Так, діти з багатодітних сімей, у складі яких п'ятеро і більше дітей, а також особи у віці від 18 до 23 років з таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної і комунальної форми власності всіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше. 

Податкові соціальні пільги 

Відтепер платник податку, який має і виховує трьох або більше дітей віком до 18 років, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 200 % суми пільги у розрахунку на кожну дитину. Тобто збільшується розмір податкової пільги для багатодітних батьків з 150%, встановлених досі одиноким матерям або батькам, до 200%. 

Не підлягає включенню до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, яка надається резидентами - юридичними або фізичними особами з батьків, який виховує трьох і більше дітей. 

Відпустка батькам 

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей, одинокій матері або батьку, який виховує дитину без матері, відтепер надається щорічно додаткова оплачувана відпустка протяжністю не 7, а 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. 

Пенсії 

Матерям, які народили п'ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, надаються пенсії за особливі заслуги перед Україною. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку. 

Право на пільги мають особи, занесені в Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги. Для того, щоб бути включеними до реєстру, багатодітні сім'ї повинні надати в управління праці та соціального захисту такі документи: паспорти батьків, свідоцтво про народження дитини, копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про склад сім'ї та розрахункові книжки (корінці чеків) за послуги. 

Передбачено, що батькам та дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом міністрів України.

Знаю, що на форумі є багатодітні, тому ділюся інформацією, про існування якої й сама не здогадувалась.

На даний момент пільги ще не реалізуються, оскільки була затримка з бюджетом і, як результат, відсутність фінансування.

Департамент соціальної політики поки проводить реєстрацію багатодітних сімей. Для цього треба подати свідоцтва про народження, довідку про склад сім"ї. Якщо це пільга на комуналку, то й останню квитанцію про оплату.

Цікавилася, щодо ліків, то пільги надаватимуться в державних аптеках і тих, з якими є договори. 

Крім того, в одній з приватних аптек на Соборності, мені сказали. що при пред'явленні посвідчення нададуть 50% знижку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

Відділ у справах сім'ї та молоді уже видає посвідчення багатодітним сім'ям.

Необхідний перелік документів:

- копії свідоцтв про народження дітей;

- копії паспортів (сторінка з пропискою);

- довідка з про склад сім'ї;

- заява;

- фотокартки (3 на 4) матері, батька та дітей старших 6 років. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 місяця потому...

На прохання юзера -новачка  ЯЗВА  виставляю пост котрий отримала в приват:

Спочатку тягнули із перерахунком, потім, після прийняття бюджету - із посвідченнями(хоча, яке мені посвідчення ще треба, якщо всі мої діти у мене в паспорті вказані?). І ось, отримала тимчасове на початку серпня, зробили перерахунок, два чи три місяці оплачувала квартиру із нарахованої передплати(я - справний платник, боргів не мала, розраховувала за рахунок вільних коштів купити необхідні речі до зими). І ось тепер - як сніг на голову! Спочатку енергетики відкликали перерахунок і примусили сплатити повністю суму, яка вже мені була надана у формі пільг...На наступний місяць - те ж саме зробили і інші служби, тобто, наш борг виріс до фантастичних розмірів...І це - не межа! Кажуть, що компенсувати переплачену квартплату й не будуть - байдуже, що я справно подала документи ще в кінці 2009р, мовляв, у мене не було посвідчення і т.д., і т.п., а причини абсолютно нікого не цікавлять. Де справедливість?.. Якщо держава заборгувала мені - це можна упустити, а якщо я платила регулярно, а потім розраховувалася нарахованою переплатою, то мені її можна зняти в будь-який момент, та ще й у борг виставити?.. Виходить так? І головне: що тепер робити мені?.. У кого просити захисту, чи хоча б пояснень - розтлумачте мені, темній, на основі якого закону діється це беззаконня? Пільги у нашій державі - як азартні ігри, той, хто банкує, ніколи не програЄ. Може, взагалі перестати платити?

Розумію ваше обурення. Сама на пільги не розраховувала, але якщо є, чому б не скористатись. І була, м'яко кажучи, здивована, коли в департаменті запевняли, що усі ці пільги набувають чинності з дня коли сім"я стає багатодітною, а посвідчення видаватимуть пізніше (а почали з серпня), а потім заявили, що пільга діє з дня пред"явлення посвідчення.

І ще чула, що посвідчення не отримували сім"ї із зведеними дітьми, тобто якщо в жінки двоє дітей від першого шлюбу, а третя динина від другого, то де-юре вона не є багатодітною. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

І ще чула, що посвідчення не отримували сім"ї із зведеними дітьми, тобто якщо в жінки двоє дітей від першого шлюбу, а третя динина від другого, то де-юре вона не є багатодітною. 

Ну, це взагалі якась дурня... Це що виходить - якщо жінка три рази була у шлюбі, і від кожного чоловіка у неї по 2 дітей, у підсумку - 6, то вона при цьому вважається не багатодітною? :sq_ye: І що - закон такий є - щоб вона, народивши шістьох дітей, вважалася не багатодітною? :g05: Да, багата наша земля "умами"! Як то кажуть: "Мы - умы, а вы - увы!" А ще - чи регламентовано законом робити перерахунок лише із серпня місяця, якщо я подавала документи ще в кінці минулого року, а усі ті приколи, типу неприйнятого бюджету чи ненадрукованих "корочок" - від мене не залежать? Чи то просто вказівка зверху і отсєбятіна г. Азарова? Щоб не бути голослівними - киньте посилання на закони - дуже Вас прошу... Чому мені, як повноправному громадянину можна виставити борг не через мою провину, а державі - ні? Здається, з нами дуже негарно поступають... Якщо не сказати брутальніше(то єсть матом!) Коли ще й штрафи почнуть накладати, то мені що - на вулицю вибиратись з усіми моїми чадами через ту кляту заборгованість? Бо ж пеня зростає, і зростатиме, я так розумію, у геометричній прогресії... :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо в жінки двоє дітей від першого шлюбу, а третя динина від другого, то де-юре вона не є багатодітною. 

Ну, це взагалі якась дурня... Це що виходить - якщо жінка три рази була у шлюбі, і від кожного чоловіка у неї по 2 дітей, у підсумку - 6, то вона при цьому вважається не багатодітною? :sq_ye: І що - закон такий є - щоб вона, народивши шістьох дітей, вважалася не багатодітною? :g05: Да, багата наша земля "умами"! Як то кажуть: "Мы - умы, а вы - увы!"

Читаю - і прозріваю від законів нашої держави. Просто в шоці.

Бо ж пеня зростає, і зростатиме, я так розумію, у геометричній прогресії... :(

Вчора, здається, в новинах говорили, що зараз немає пені на заборгованість по квартплаті. А з НР вже має бути, бо багато неплатників.

Так що вирішуйте Ваше питання якомога скоріше, може навіть без надії на Борду, а все-таки підіть, проконсультуйтесь у якогось юриста.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

 ЗУ Про охорону дитинства   - Стаття 13. Державна допомога сім'ям з дітьми.

1) 50-відсоткова   знижка   плати   за   користування  житлом

(квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством

(21  кв.  метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї,  який

постійно проживає в  жилому  приміщенні  (будинку),  та  додатково

10,5 кв. метра на сім'ю);

Постанова Кабінету міністрів від 2 березня 2010 р. N 209  

2. Посвідчення   є   документами,   що  підтверджують  статус

багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на  отримання

пільг згідно   із   Законом   України   "Про   охорону  дитинства"

( 2402-14 ) та іншими актами законодавства.

Ну і попросила вчора документ в Департаменті, на підставі якого вони зараз роблять перерахунки. Це відповідь Волинської обласної державної адміністрації на запит.

post-2742-0-39385700-1293093704_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І ще чула, що посвідчення не отримували сім"ї із зведеними дітьми, тобто якщо в жінки двоє дітей від першого шлюбу, а третя динина від другого, то де-юре вона не є багатодітною. 

багатодітна сім'я - сім'я, що складається з батьків (або

одного з батьків) і трьох та більше дітей; - витяг зі Статті 1 Закону про охорону дитинства http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2402-14

Так що всі закиди про дітей від різних шлюбів - незаконні! Така дурня була присутня у деяких регіонах, аж поки не звернулися за допомогою до Гельсінської спілки... Коротше, тут дуже корисна і пізнавальна стаття http://helsinki.org.ua/index.php?id=1241782749 :smile-zachot:

І - ще одна, на цю ж тему - "Хто відібрав пільги у багатодітних сімей?" - теж досить корисна:

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1290606475

:0002: :0002: :0002: Так що, думаю, поборотися за свої права варто... Хоча б для того, щоб почути, які галімі відмазки вони будуть вишукувати, щоб не дати нам можливості реалізувати ті права.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 тижня потому...

Ще один прояв бюрократизму... Для того, щоб скористатися пільгою на харчування в дошкільних навчальних закладах, треба пред'явити довідку з ЖЕКу про склад сім"ї. Посвідчення немає в них юридичної сили.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

Як і обіцяла, повідомляю. Я зробила запит в Українську Гельсінську спілку з прав людини щодо правомірності відмови мені у перерахунку коштів, проплачених мною за період від початку 2010року, коли в дію вступив відповідний закон. І ось яку я отримала відповідь:

Відповідно до п. 2 Порядку виготовлення та і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї , посвідчення є документами, що підтверджують статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства" та іншими актами законодавства.

Однак в Законі не вказано, що пільги надаються лише за наявності посвідчення, а підтвердити статус багатодітної сім'ї може і довідка з ЖЕО про склад сім’ї, свідоцтва про народження дітей тощо.

А отже Вам необхідно письмово звернутися до організації, які здійснює нарахування Вам оплати за комунальні послуги з метою отримання роз’яснення з підстав не врахування Вам пільг. У випадку не перерахунку вищезазначених платежів, Ви маєте право звернутися за захистом своїх прав до суду.

Також можна написати скаргу у прокуратуру щодо порушення законодавства із зарахуванням Вам пільг.

Так що тепер я маю всі підстави подати позов про порушення моїх прав. Думаю, це буде цікаво і іншим багатодітним родинам. Удачі всім, хто, як і я, вирішить боротися за свої права.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Була в обчислювальному. Подала заяву. Узяли, зареєстрували, жду від них письмової відповіді.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...