Перейти до змісту

Періодично шумить процесорний кулер

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Склав комп'ютер наступної конфігурації:

AMD Athlon II X3 440 3,0GHz. Кулер боксовий.

MB Asus M4A78

DDR2 PC2 6400 GoodRam 1024Mb * 2 шт

HDD 500 Gb Samsung 5400 SATAII 16mb

VC manli GeForce 9600GT 512Mb

БЖ 400 ват (стандартний з корпусом Asus Vento)

Інше не так важливо.

В нього проявляється наступний глюк: після того як машинка прогріється (півгодинки) процесорний кулер починає періодично шуміти (2-3 хвилини шумить, 5-6 хвилин тихо), здається ніби кулер сперш крутиться на 1500-2000 об\хв, а надалі розганяється до максимуму.

Відчуття таке ніби материнська плата хоче втримати температуру процесора не більше якогось значення, хоча дану опцію в біосі не вмикав.

Порився в біосі, виставив режим роботи кулера на "silent", amd cool'n'quiet ввімкнено (там же здається і перемикається режим роботи кулера, режими optimal, performance, silent).

Хочу ще спробувати перепрошити біос на новіший (яка зараз версія незнаю, бо машинка в знайомих стоїть) і поставити amd cool'n'quiet utility.

Ваші думки, пропозиції? Де "собака зарита"?

Опубліковано

На дисках які шли з мамкою від АСУС має бути утилітка яка перепрошиває біос-AsusUpdate

Дякую що відгукнувся, але біос я прошивати вмію, і краще це робити за допомогою ASUS EZ Flash натиснувши F12 (здається, точно не пам'ятаю) під час проходження POST-тесту, а не з ОС за допомогою Asus Update.

Можливо хтось стикався з даною проблемою?

Буду радий почути ваші думки та пропозиції.

Опубліковано

Помонітор температури та частоту обертання вентилятора наприклад Everestом. Тоді можна далі про щось говорити.

Відчуття таке ніби материнська плата хоче втримати температуру процесора не більше якогось значення

Відчуття - це добре, але я більш схильний вірити циферкам :-) Здогадка дійсно схожа на правду. Оновлення BIOS може в такому випадку допомокти вирішити проблему.

Опубліковано

Температури в цей момент досить прийнятні: датчик в процесорі показує близько 40 градусів в простої. Інші температури також в нормі.

Моніторив Everest-ом.

Про результати нового моніторингу (комп'ютер в знайомих стоїть, тому швидко моніторинг провести не зможу) відпишусь.

Опубліковано

В нього проявляється наступний глюк: після того як машинка прогріється (півгодинки) процесорний кулер починає періодично шуміти (2-3 хвилини шумить, 5-6 хвилин тихо), здається ніби кулер сперш крутиться на 1500-2000 об\хв, а надалі розганяється до максимуму.

Відчуття таке ніби материнська плата хоче втримати температуру процесора не більше якогось значення, хоча дану опцію в біосі не вмикав.

Пошукай в BIOS що стосується температури процесора і швидкості вентиляторів. Буває (може і в тебе є) такий параметр як Target Temperature - материнка автоматично старається підтримувати температуру до даної величини і для цього розганяє вентилятор. Щоб не заважало - я собі поставив 50 градусів.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...