Перейти до змісту

Табачник обнародовал новые правила поступления в ВУЗы


BARAKUDA

Рекомендовані повідомлення

Министр образования и науки Дмитрий Табачник на заседании Союза ректоров высших учебных заведений обнародовал изменения правил приема в вузы. В частности, уже в 2010 году тесты, которые будут выноситься на внешнее независимое оценивание, планируется переводить на языки национальных меньшинств. Ректоры большинства вузов поддержали инициативы Дмитрия Табачника и подвергли критике реформы предыдущего министра образования Ивана Вакарчука.

Вчера в Киевском национальном университете им. Тараса Шевченко состоялось собрание Союза ректоров высших учебных заведений, на котором обсуждались изменения правил приема в украинские вузы в 2010 году. В мероприятии приняли участие представители Кабинета министров – вице-премьер по гуманитарным вопросам Владимир Семиноженко и министр образования и науки Дмитрий Табачник. Господин Табачник сообщил о планируемых изменениях в сфере образования.

В частности, по словам министра, знания абитуриента будут оцениваться по трем составляющим: результатам внешнего независимого оценивания (ВНО), среднему баллу школьного аттестата, пересчитанному по двухсотбалльной шкале, и оценке вуза, которая может выставляться, к примеру, по результатам собеседования или тестирования абитуриента на профессиональную пригодность. В прошлом году знания абитуриентов оценивались по результатам ВНО.

При этом Дмитрий Табачник признал, что все указанные новшества невозможно реализовать в текущем учебном году из-за нехватки времени, и предложил ректорам во время предстоящей вступительной кампании ограничиться "небольшой модернизацией". "В 2010 году будет учитываться средний бал аттестата абитуриента, ограничено количество вузов и специальностей, куда одновременно можно будет подать документы: не больше пяти вузов и не больше трех специальностей (существующие правила не устанавливают в этом смысле никаких ограничений. – Ред.). Кроме того, тесты будут переведены на языки нацменьшинств: крымско-татарский, молдавский, польский, венгерский, русский и румынский", — заявил Дмитрий Табачник. Напомним, согласно приказу Минобразования от 26 июня 2009 года абитуриенты должны были проходить ВНО исключительно на украинском языке.

Затем новый глава Минобразования подверг резкой критике реформы своего предшественника Ивана Вакарчука. "Предыдущим руководством министерства не были рассмотрены 1600 заявлений вузов на получение лицензии и госаккредитации, по десять месяцев лежат неподписанные контракты с ректорами. Абсолютизация ВНО как метода оценки знаний – это профанация реформ",– резюмировал Дмитрий Табачник, чем вызвал бурные аплодисменты.

Присутствующие в зале ректоры вузов поддержали позицию Дмитрия Табачника и раскритиковали реформы Ивана Вакарчука. "Вызывает сомнение распоряжение прежнего руководства министерства о подготовке бакалавра и магистра на протяжении трех-четырех лет. Какие должности может занимать выпускник после трехлетней теоретической подготовки? А зачем нужна траектория свободного выбора? Это может стать дополнительной услугой, но не обязательным выбором каждого студента. Какие предметы могут выбрать студенты-первокурсники?" — сказал ректор Одесского национального политехнического университета Валерий Малахов.

Между тем в Национальном университете "Киево-Могилянская академия" поддерживают реформы Ивана Вакарчука. Как сообщил вчера президент академии Сергей Квит, отказ от принципов Болонской системы ухудшит качество украинского образования. "Отказаться от мобильности студентов, от свободной траектории выбора предметов, от автономии вузов – значит отказаться от интеграции в европейское образовательное пространство. В этом случае у нас будет не образование, а просто продажа дипломов", — заявил он, сообщают Подробности.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нам заявляють про те що ми у ЛНТУ навчаємось за Болонською системою..."

..А зачем нужна траектория свободного выбора?.....Отказаться от мобильности студентов, от свободной траектории выбора предметов, от автономии вузов – значит отказаться от интеграции в европейское образовательное пространство.......

Що це таке і де таке є??

Это может стать дополнительной услугой, но не обязательным выбором каждого студента

З яких то пір магістратура стала обов*язковою?...

Але 3-4 роки на магістра, а якщо на платне поступив нині це дуже дорого, інколи так і хочеться закінчити безкоштовно з бакалавром...Я от тільки не розумію мету міністерства заохочувати магістрів чи не вживати для цього заходів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ці правила відновлять хабарництво, адже останнє слово при вступі буде за вузом :( Тому і підписало багато ректорів лист підтримки Табачнику.

Це було б добре, якби при вступі враховували результати і ЗНО і середній бал по атестату, а от додаткові екзамени в університетах - це вже наруга над дітьми, скільки вже можна над ними кожного року ставити експерименти????

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ці правила відновлять хабарництво, адже останнє слово при вступі буде за вузом

А раніше за ким було?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ці правила відновлять хабарництво, адже останнє слово при вступі буде за вузом

А раніше за ким було?

За результатами ЗНО, виші виконували роль своєрідної лічильної комісії, хоча пояснювати це, я думаю, немає особливої потреби, більшість знайома з цією системою.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За результатами ЗНО, виші виконували роль своєрідної лічильної комісії, хоча пояснювати це, я думаю, немає особливої потреби, більшість знайома з цією системою.

А також ми знайомі з явищем масових пільговиків, в нашій країні "кумовство" процвітало і буде процвітати, менталітет такій мабуть.

А на рахунок статті, новий міністр-нові правила, як завжди.....от тільки випускникам від цього не легше, а навпаки більше стресів <_<

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо трішки поміркувати над даним указом, чи не приходить вам на думку, що Табачник (читайте - Янукович) просто залучає ректорів вишів (після масового роздання направо-наліво статусу Національного Ющенком) на свою сторону. В даному вападку всім зрозуміло, що найбільшу вигоду після прийняття цього указу мають наші альмаметер, - через їхнє останнє (хоч і не значне - але останнє) слово в прийомі у ВНЗ абітурієнтів. Хабарництво знову розцвіте. Якщо ректори на стороні Януковича - значить і викладачі, що хочуть викладати в даному вузі, повинні бути по крайній мірі не проти даної влади і на своїх парах жодного слова для студентів про її можливі (чи реальні) негативні дії чи вплив на економіку чи суспільство України (особливо на уроках політології). Донецькі до влади прийшли не на один термін. І воми максимально прикладуть зусиль, що б для підростаючого покоління (читайте - майбутніх виборців) про них говорили тільки позитивне.

P.S. До речі в Донецьку вже проходять конференції на кшталт - Донецьк це економічна столиця України...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я не згідний що донецькі прийшли більше ніж на один термін - ставка робиться виключно на п'ять років, якщо інтернет й надалі буде мати такий розвиток, то жодній владі впринципі не втриматись більше одного разу. По темі: так табачника підтримають ректори=корупціонери, але студенти і батьки вступників не забудуть втраченого халявного шансу поступити за знання, а таких більшість. Суть будь-якої діючої української влади в тому щоб накрасти найбільше, отже віддати народу якомога меньше - рівно стільки щоб вилами не кололи, нічого хорошого впринципі від влади очікувати не варто, отже в суспільстві постійно буде запит на щось нове і тільки якщо влада зможе трансформуватись під час виборів в щось нове тоді є шанс задурити дибільні голови.

Вибори нової влади - це як пошук у вигрібній ямі коштовного діаманта, чогось в період гону (виборів) народ починає вірити, що в лайні можна знайти діамант, хоча забувають що ніхто діамантами не робить, а отже нема чого його там шукати. Найкращий варіант забити на вибори - це зменьшує легитимність влади, а владі подобається бути легітимно обраною і об'єднюючись в громади жорстко контролювати "народних обранців". От наприклад в Києві янукович робить колосальні пробки перекриваючи рух на головних транспортних шляхах. Це робиться періодично. Питання: чого не вийти з автомобілів - які й так в пробці і не перегородити вулицю, перед тим через форуми пустивши інфу про таку акцію. Що можуть зробити гаїшники з пішоходами - хр...н. А януку і зграї научка. Поки владу мордою в га...но не вдавиш на народ будуть класти. Їх улюблена тема "та ти ніхто". Треба їх переучувати і так-само Табачника можна легко попустити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

romaxa11, ти підняв трохи іншу тему, але раз уже ти її зачепив, то вставлю своїх 5 копійок.

Ніхто за "просто" так не стане нікого попускати. Все в нашій країні робить тільки тоді коли це вигідно. Забудь про "україну", як країну в якій ідея, важливіша за гроші, особливо незважають на "національну ідею" і оперують нею, як бажають. А взагалі, раджу подивитись ось це віодео (можливо уже сивий баян):

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вже так повелося в цій країні, що треба ганити всіх тих, хто тобі не сподобався просто із-за іншого кольору "волосся". А, на жаль, мало хто оцінює міністра за результатам його роботи. А навіщо, існують завжди ті, хто думає за нас, і говорить нам те, що потрібно знати і не більше від того, а то ж можуть зайві питання появитися, а це не харашо....

До чого я це веду: ні, не захищаю я Табачника, та й по "барабану" мені його історичні погляди(кінець кінців, це святе право кожної людини), але ж давайте спочатку подивимося на його реальні дії, а потім вже будемо "колективно осуждать товарища", а то ввели те обов"язкове зовнішнє "звірство" над учннями, а якість освіти то не змінилася, і не змінеться. Якщо Табачник хоча б зможе відмінити ОЗС, то вже не дарма їсть свій хліб.

-----------

Вибачаюся за оффтоп, згадав анекдот.

Приходить новий директор на завод і питає старого,

-Як мені керувати виробництвом, тут вже повний бардак, люди збунтують..

-А тут у сейфі є три конверти, будеш розкривати, як люди будуть бастувати.

(через рік)

1 забастовка, молодий деректор розкриває перший конверт, а там пише - "вали все на мене"

(через пів року)

2 забастовка, розкриває другий конверт - "вали все на державу"

(через три місяці)

3 забастовка, розкриває третій конверт - "пиши три конверти".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо Табачник хоча б зможе відмінити ОЗС, то вже не дарма їсть свій хліб

я не ярий прихильник ЗНО, але минулого року багато учнів, які мали знання, саме знання, а не блат, гроші ітд, поступили в ВУЗи. Тому в цілому рахую систему правильною. Наразі пропонують доволі прозору систему ускладнити і ввести 2 зайвих ланки. Відповідно в кожній ланці крім знань самого учня виступає вже й оцінювач (на відміну від ЗНО) і цей оцінювач може безпосередньо впливати на остаточний результат. А тепер скажіть чесно, невже ви не бачите підгрунтя для зловживань???

Тоді нехай відразу вводять коефіціенти відповідності. Типу якщо по атестату втебе 200, а по ЗНО 20 і по оцінці ВУЗу знову мало не максимум - на перевірку такого учня, може тоді вчитись буде дешевше, як купувати освіту.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...