Romek Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:35 #1 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:35 Чому у древньому історичному Луцьку Ви майже не зустрінете вулиць, назви яких пов'язані з історією міста?
Zheny@ Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:38 #2 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:38 Тому, що вулиці називаються як завгодно. Є там одна така, там ще колись табличка всіла із переліком усіх її назв. Від першої до сучасної.
Romek Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:56 Автор #3 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 05:56 У мене, наприклад, складається враження, що люди, які приймають рішення щодо назв вулиць або страшенно політично заангажовані, або нічого не шурупають в історії і просто не знаються ні на чому. Я усвідомлюю, що мене напевно звинуватять в антинаціональних настроях, але я не розумію, чому видатні люди, які не були українцями і вписалися назавжди в нашу історію не заслуговують своєї таблички в місті???? Невже єдином недоліком нашої вуличної топоніміки є відсутність імен повного командного складу ОУН-УПА?Місто (читай - міська влада) ніби вболіває за свою туристичну привабливість, але ні за що не хоче відобразати це в назвах вулиць. Ну, чіста савєцкая ідєалогія!
yurgen Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 06:38 #4 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 06:38 мне кажеться, что у нас есть названия на любой вкус. И исторические (Глушець, Кафедральна, Лютеранська...), и улицы названые в честь волынских деятелей (Л.Украинки, Братковського, Галицького....), и в честь общенациональных деятелей(Шевченка, Винниченка, Грушевського.....), и в честь сов. партизан, и в честь героев УПА, и Соборности, и Видродження и тд и тп. Короче всего по немножку.Что-то я не понимаю в чём проблема?И поимённо можно тех людей, ктоне були українцями і вписалися назавжди в нашу історіюа то уже как в политике - "я знаю хто краде, але хфамілію вам не скажу"Пожалуйста, поконкретней
Zheny@ Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 06:45 #5 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 06:45 yurgen Малася на увазі історія міста, а не відомі українські постаті. (Ці вулиці у кожному містіє.. так як і готель "Україна" ) л.Українка, згоден, але вулицю треба назвати було б на її честь саме ту, на якій вона жила! Мабуть єдина і досі така, як треба - то Караїмська.
yurgen Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:00 #6 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:00 так я ж и говорю - конкретнее. Например - на улице Бассеиной жил человек Рассеяный, давайте назовём улицу в честь товарисча Рассеяного зы. Кстати а Глушець чем не историческая? Вроде там и протекала речка
_sergius Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:00 #7 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:00 В багатьох містах і містечках колишнього "совка" відбувалось тотальне перейменування вулиць з приходом рад.влади. Старі назви які дійсно відображали історію міста змінювались на догоду черговому партійному лідеру.Зараз же почався зворотній процес, і в цьому немає нічого поганого. Але час іде вперед, історія вписала ще багато прикладів та імен які було б непогано увіковічити в тих же назвах вулиць. Так що я тут не можу не погодитись з yurgen, в нас вистачає всього потрохи.
Romek Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:01 Автор #8 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:01 мне кажеться, что у нас есть названия на любой вкус. И исторические (Глушець, Кафедральна, Лютеранська...), и улицы названые в честь волынских деятелей (Л.Украинки, Братковського, Галицького....), и в честь общенациональных деятелей (Шевченка, Винниченка, Грушевського.....), и в честь сов. партизан, и в честь героев УПА, и Соборности, и Видродження и тд и тп. Короче всего по немножку.Что-то я не понимаю в чём проблема? И поимённо можно тех людей, кто не були українцями і вписалися назавжди в нашу історію а то уже как в политике - "я знаю хто краде, але хфамілію вам не скажу" Пожалуйста, поконкретней Так, все це є - всяке і різне. Але ми живемо це в столиці і не у метрополії. У нас невелике провінційне місто, але багате власною історією. Чому в Луцьку немає вулиці Любарта (про пам'ятник мовчу), Вітовта чи будь-якого іншого місцевого/волинського/руського князя? Чому немає вулиці покровителя міста????!!!!! Чому немає вулиці Габріелі Запольської, Ігоря Стравінського, Наполеона Орди, Юзефа Крашевського чи когось з родини Фелінських, Чацьких, Радзивіллів, Чарторийських? Лише тому, що не українці або не православні і це б не патріотично виглядало? Чому немає жодної вулиці в честь міста-побратима? Це ж міжнародна традиція, прийнята навіть у Києві. Чому в назвах вулиць має бути обовязково патетика і одіоз? (дежа-вю якесь Пройдіться вуличками будь-якого середнього східно-європейського міста. Поряд з нечисельними національними діячами побачите назви дерев, квітів, сусідніх сіл і містечок і обовязкого імена місцевих "історичних зірок". Без фанатизму, просто затишна і цікава містечковість у доброму значенні слова. У НАШІЙ ІСТОРІЇ НАМ НЕМАЄ ЧОГО СОРОМИТИСЯ!
_sergius Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:07 #9 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:07 З цим питанням тобі потрібно звертатись в міськраду, а не на форум. Але так як наші вельмишановні обранці переймаються більше власними інтересами і черговими виборами, а грошей в казні кіт наплакав, то навряд чи хтось буде знов займатись перейменуванням вулиць, виготовленням нових табличок і всіма звідси витікаючими проблемами.
Romek Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:15 Автор #10 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:15 А невеликий список гарних луцьких вулиць є і ми ними всі пишаємося - Градний узвіз, Кривий Вал, Глушець, Караїмська, Кафедральна і т.д.Історично і стильно.Йдеться ж про постійну тенденцію перейменування вулиць. Якщо вже приспічило, то ідей може бути тисячі, а не одна. З цим питанням тобі потрібно звертатись в міськраду, а не на форум. Але так як наші вельмишановні обранці переймаються більше власними інтересами і черговими виборами, а грошей в казні кіт наплакав, то навряд чи хтось буде знов займатись перейменуванням вулиць, виготовленням нових табличок і всіма звідси витікаючими проблемами.Ти мене не зрозумів. Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменування. Перейменовувати все-одно будуть і не зупиняться. П. С. А з чим тоді потрібно звертатися на форум?
yurgen Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:22 #11 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:22 У НАШІЙ ІСТОРІЇ НАМ НЕМАЄ ЧОГО СОРОМИТИСЯ!та хіба ми проти?Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменуванняНадо писать обращения депутатам миськрады, пусть делают депутатские запросы или выносят вопрос на заседаниях временных комисий, которые этим занимаються. Знаю, что в обсуждении названий улиц учавствуют не только депутаты, а историки и краеведы. Думаю, что найдуться там люди, которые поддержат эти начинания
_sergius Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:24 #12 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:24 П. С. А з чим тоді потрібно звертатися на форум?На форумі ми просто обговоримо, поділимось ідеями... А все вирішать за нас і зроблять по своєму там на верхах.Якщо вже так стоїть питання, то форумчани можуть хіба що скласти колективного листа з власними пропозиціями і баченням того чи іншого питання.
Tolik_lt Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:26 #13 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:26 в принципі, ідея цікава - збільшити кількість вулиць саме колоритних, а не політичних. це би зробило місто цікавішим. просто керівники вчилися в ті далекі часи, і інші методи їм невідомі один "іконостас" міняють на інший
Romek Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:29 Автор #14 Опубліковано 15 Вересня, 2009 в 07:29 У НАШІЙ ІСТОРІЇ НАМ НЕМАЄ ЧОГО СОРОМИТИСЯ!та хіба ми проти?Я не за перейменування в принципі, а за нормальне перейменуванняНадо писать обращения депутатам миськрады, пусть делают депутатские запросы или выносят вопрос на заседаниях временных комисий, которые этим занимаються. Знаю, что в обсуждении названий улиц учавствуют не только депутаты, а историки и краеведы. Думаю, что найдуться там люди, которые поддержат эти начинанияТак і так думаю, але щось не знаходяться ті історики і краєзнавці.
kotykS Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 15:51 #15 Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 15:51 хорошу тему підняв, Ромек! Все таки кілька прикладів доречних назв вуличок є (Задворецька, Караїмська, Лютеранська, Кафедральна, Замкова, Волі, ...). Але справді та історія, та багата історія, що нею може кожен надихнутися, читаючи книжки, якось ніби вилітає з повсякденної уваги. Також переймаюся відсутністю згадки тієї людини, за часів і правління якого Луцьк пережив свій пік! Ще мене дуже дивувало, коли вулицю Савельєвої переіначили на Галшки. Гулевичівна звісно заслуговує уваги, але не тут, бо тут - стародавня Вірменська вулиця; навіть вірменський костел св. Стефана зберігся, чи вже забули? І стосовно Лесі також виглядає негарно. Це швидше данина моді - назвати одну з головних вулиць на честь Лесі чи Кобзаря. Але ж місце-то зовсім з нею не пов'язане...
Romek Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 19:49 Автор #16 Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 19:49 хорошу тему підняв, Ромек! Все таки кілька прикладів доречних назв вуличок є (Задворецька, Караїмська, Лютеранська, Кафедральна, Замкова, Волі, ...). Але справді та історія, та багата історія, що нею може кожен надихнутися, читаючи книжки, якось ніби вилітає з повсякденної уваги. Також переймаюся відсутністю згадки тієї людини, за часів і правління якого Луцьк пережив свій пік! Ще мене дуже дивувало, коли вулицю Савельєвої переіначили на Галшки. Гулевичівна звісно заслуговує уваги, але не тут, бо тут - стародавня Вірменська вулиця; навіть вірменський костел св. Стефана зберігся, чи вже забули? І стосовно Лесі також виглядає негарно. Це швидше данина моді - назвати одну з головних вулиць на честь Лесі чи Кобзаря. Але ж місце-то зовсім з нею не пов'язане...Звісно, я більш-менш знайомий з нашою міською топонімікою і тішуся, що є всі ці історичні назви (навіть часом дивуюся, що вони є). Усвідомлюю також, що напевно неможливо просто повернути назад усі попередні назви вулиць - вони так часто змінювались і ці зміни також залежали від політичних змін. Мене найбільше цікавить у цьому і дивує, чому теперішня хвиля перейменувань відбувається настільки непрофесійно і заангажовано? Чому ми немаємо відваги сприйняти нашу історію - різноманітну і багатонаціональну - такою, як вона є? Чому так вибірково шукаються в історії міста "правильні" сторінки і ігноруються "чужі". Історія цієї землі все-рівно назавжди буде саме такою - європейською, багатонаціональною, з різними релігіями, культурами, мовами. Здається, що хтось на цьому просто виготовляє для себе ярличок "патріота".
Hexus Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 20:24 #17 Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 20:24 А мне больше нравятся нейтральные названия: пр. Дружбы, ул. Радужная и т.д.. Хорошо бы если бы название улицы отображало местность на которой она находится, например как ул. Набережная. Ну и обязательно надо не забывать тех людей, которые жили в нашем городе или сделали для него нечто полезное. Действительно надо было назвать улицу на которой жила поэтесса ее именем и все бы знали где она жила, даже приезжие.
yurgen Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 20:25 #18 Опубліковано 17 Вересня, 2009 в 20:25 Здається, що хтось на цьому просто виготовляє для себе ярличок "патріота".Извини, но это уже похоже на параною. И это касаеться не только этой темы. Почитаеш борду - и понимаешь, что любое действие или бездействие городской власти воспринимаеться людьми как предвыборные манипуляции, но мало кто думает, что люди могут ПРОСТО РАБОТАТЬ.Если так переживаешь по поводу названий улиц, ты пробывал делать , что тебе советывали? Если нет, то о чём разговор?
Naruto Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 10:18 #19 Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 10:18 Але воно так і є, влада живе від виборів до виборів
kotykS Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 11:20 #20 Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 11:20 Я би також не став казати, що на перейменуванні хтось щось хоче собі заробити. Скоріше припустити, що недбалість іде не від навмисності, а від елементарних людських якостей. Яке в людини виховання - так вона і працює. Хіба винні ті дідки, що вони такі? Час змінює людей, а вже люди змінять порядки. Чекаємо...
Romek Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 12:46 Автор #21 Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 12:46 Здається, що хтось на цьому просто виготовляє для себе ярличок "патріота".Извини, но это уже похоже на параною. И это касаеться не только этой темы. Почитаеш борду - и понимаешь, что любое действие или бездействие городской власти воспринимаеться людьми как предвыборные манипуляции, но мало кто думает, что люди могут ПРОСТО РАБОТАТЬ.Если так переживаешь по поводу названий улиц, ты пробывал делать , что тебе советывали? Если нет, то о чём разговор?Та, вибачаю, не варто вибачатися..... Yurgen, порадиш мені якогось психіатра - буду вдячний.
yurgen Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 13:26 #22 Опубліковано 18 Вересня, 2009 в 13:26 Та, вибачаю, не варто вибачатися..... Yurgen, порадиш мені якогось психіатра - буду вдячний. Видишь, уже обиделся . Психиатр тут не поможет. Я веду к тому, что менталитет у нас такой - ищем виноватых. Власть, жиды, москали, масоны и тд - все виноваты, только не мы. А сами сидим в инете попивая пивко и клеймим позором всех и вся. А встать и что-то сделать - лень. И на мой вопрос я так ответа и не получил - ты что-то пытался сделать? Или просто разговоры разговариваем?
HelloBoy Опубліковано 23 Вересня, 2009 в 19:24 #23 Опубліковано 23 Вересня, 2009 в 19:24 ну перейменовувати це звичайно добре.... но так як міська рада взялася памятникі на кожному углу Бандері ставити, камінюк накідали а коли сам пям"ятник буде хз! дай представте собі як перейменувати всі вулиці на іменна упавців?! тут Бандери..... тут того то воїна .... бред! а як бути з такім що на даній вулиці, допустим дві і більше визщначні події відбулося! то називати її подвійнО? офф топ: як зараз бачу таку картину , в маршутці :" По Бандерівській їдете?"
Romek Опубліковано 2 Жовтня, 2009 в 05:57 Автор #24 Опубліковано 2 Жовтня, 2009 в 05:57 В тому, що в Луцьку є вулиця Бандери - не такий вже й страшний факт. Я не беруся історично оцінювати чиїсь заслуги. Просто прикро, що Луцьк маючи таку багато історію, не заслужив на те, щоб якось вшанувати це у назвах луцьких же вулиць. Невже, не завжди слов'янські імені відомих лучан та волинян аж так сильно ріжуть вухо? Напевно, у комісії по перейменовуванню вулиць немає корінних лучан (з мером в тому числі). До речі, сусідній Володимир справився з цією задачею чудово (напевно, не забувши при цьому "обов'язкових" та ідеологічно актуальних національних героїв новітньої історії).Може комісії варто виїхати туди та перейняти досвідом. А може просто варто бути патріотом і полюбити цю історію.
ko5teg Опубліковано 2 Жовтня, 2009 в 06:14 #25 Опубліковано 2 Жовтня, 2009 в 06:14 бла бла блаА може просто варто бути патріотом і полюбити поважати цю історію.хоча б так =)
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.