omur Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 12:09 #1 Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 12:09 Доброго дня, пане меценасе!Скажіть, будьте добрі, чи може заповіт застаріти? Ситуація - татові тітка заповіла все своє рухоме й нерухоме майно - хатинку в селі. Заповіт складали в цьому ж селі, в сільраді, далекого уже 1997 року. Два місяці тому тітка померла і тато поїхав у ту сільраду поцікавитися, якими мають бути його подальші дії. Там же секретар сільради йому сказала, що заповіт потрібно було поновлювати щоп"ять років, а тепер він недійсний. Отож, чи то є насправді так? Чи є недійсним заповіт, складений більш, ніж за п"ять років до смерті? Той заповіт - єдиний, інакшого не було. І ще, якщо заповіт дійсний - які подальші дії того, хто успадковує майно згідно з тим заповітом? І навпаки - якщо заповіт недійсний - що тоді?З повагою, Наталка
la20 Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 12:48 #2 Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 12:48 Такої норми як поновлення заповіту немає ні в Цивільному кодексі ні в інструкції для здійснення нотаріальних дій.Так що я думаю все що говорить секретар це пшик.Щодо недійсності Стаття 1257 ЦК. Недійсність заповіту1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним. 2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі. 3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.
BARAKUDA Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 16:42 #3 Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 16:42 Значить секретар шось там мутить... Хай вона дать посилання на конкретну статтю закону чи відповідну постанову де про це сказано.
Yarchik Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 17:30 #4 Опубліковано 10 Серпня, 2009 в 17:30 Якщо секретар сільської ради дійсно так себе поводить - вважаю, що він вводить Вас в оману.Можу запропонувати наступну схему. Я можу підготувати Вам адвокатський запит в сільраду, в якому попрошу повідомити - у зв'язку з чим та на якій підставі має місце відмова у оформленні спадщини. На 90% впевнений, що це подіє. Якщо ж ні - то тоді шлях єдиний, до суду. Це вже буде вимагати від Вас певних витрат.
omur Опубліковано 17 Серпня, 2009 в 10:01 Автор #5 Опубліковано 17 Серпня, 2009 в 10:01 Дуже дякую! Поки вживання голосних слів "суд", "прокуратура" і т.д. вплинули на несвідомість тамтешніх функціонерів і хоч ще поки незрозумілий алгоритм подальших дій (має ніби минути півроку з дня смерті і тоді лиш можна переоформляти на себе - чи я щось не так розумію?), ця "непонятка" ніби ліквідована. Особлива подяка пану меценасу за формулювання "у зв'язку з чим та на якій підставі має місце відмова у оформленні спадщини" - із задоволенням використала
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.