Перейти до змісту

Чи є строк придатності у заповіта?

omur

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня, пане меценасе!

Скажіть, будьте добрі, чи може заповіт застаріти? Ситуація - татові тітка заповіла все своє рухоме й нерухоме майно - хатинку в селі. Заповіт складали в цьому ж селі, в сільраді, далекого уже 1997 року. Два місяці тому тітка померла і тато поїхав у ту сільраду поцікавитися, якими мають бути його подальші дії. Там же секретар сільради йому сказала, що заповіт потрібно було поновлювати щоп"ять років, а тепер він недійсний. Отож, чи то є насправді так? Чи є недійсним заповіт, складений більш, ніж за п"ять років до смерті? Той заповіт - єдиний, інакшого не було. І ще, якщо заповіт дійсний - які подальші дії того, хто успадковує майно згідно з тим заповітом? І навпаки - якщо заповіт недійсний - що тоді?

З повагою,

Наталка

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Такої норми як поновлення заповіту немає ні в Цивільному кодексі ні в інструкції для здійснення нотаріальних дій.

Так що я думаю все що говорить секретар це пшик.

Щодо недійсності

Стаття 1257 ЦК. Недійсність заповіту

1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Значить секретар шось там мутить... Хай вона дать посилання на конкретну статтю закону чи відповідну постанову де про це сказано.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо секретар сільської ради дійсно так себе поводить - вважаю, що він вводить Вас в оману.

Можу запропонувати наступну схему. Я можу підготувати Вам адвокатський запит в сільраду, в якому попрошу повідомити - у зв'язку з чим та на якій підставі має місце відмова у оформленні спадщини. На 90% впевнений, що це подіє. Якщо ж ні - то тоді шлях єдиний, до суду. Це вже буде вимагати від Вас певних витрат.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже дякую! Поки вживання голосних слів "суд", "прокуратура" і т.д. вплинули на несвідомість тамтешніх функціонерів і хоч ще поки незрозумілий алгоритм подальших дій (має ніби минути півроку з дня смерті і тоді лиш можна переоформляти на себе - чи я щось не так розумію?), ця "непонятка" ніби ліквідована. Особлива подяка пану меценасу за формулювання "у зв'язку з чим та на якій підставі має місце відмова у оформленні спадщини" - із задоволенням використала:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...