Перейти до змісту

Ющенко доручив НБУ емітувати гривню для розрахунків за газ з Росією


Serpent

Рекомендовані повідомлення

Президент Віктор Ющенко доручив Національному банку провести емісію гривні з метою одержання коштів для розрахунків Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з російським "Газпромом" за поставлений у травні природний газ.

Про це він повідомив на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

За його словами, борг "Нафтогазу" за спожитий газ становить 157 млн. доларів і за газ, закачаний у ПСГ, - близько 500 млн. доларів.

"У мене не було іншого вибору, ніж схвалити сьогодні рішення щодо емісії ресурсів. Через годину платіж убік "Газпрому" у сумі 3,8 млрд. гривень буде зроблений", - сказав він.

Президент відзначив, що "Нафтогаз" перебуває в такій критичній ситуації, якої ще ніколи не було.

Як повідомляло агентство, раніше російська сторона висловлювала стурбованість можливим зривом оплати "Нафтогазом" поставок газу за травень.

Згідно з контрактом на постачання газу, "Нафтогаз" зобов'язаний розраховуватися з "Газпромом" за поставлений газ до 7 числа місяця, наступного за місяцем поставки.

В 1 кварталі НАК імпортував близько 2,5 млрд. куб. м газу.

Закупівельна ціна газу в січні-березні на кордоні Україна-Росія становила 360 доларів за тис. куб. м, у другому кварталі ціна становить 270,95 доларів за тис. куб. м.

Джерело.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Уповноважений президента Богдан Соколовський заявляє, що Національний банк не буде проводити емісію гривні для розрахунків "Нафтогаз України" з російським "Газпромом" за поставлений у травні природний газ.

Про це він повідомив на брифінгу.

"Мова не йде про додатково надруковані паперові гроші, мова про це не йде", - сказав Соколовський, повідомляють Українські новини.

На питання, звідки "Нафтогаз" отримає гроші, Соколовьский відповів, що компанія залучить кредит у Державного Ощадного банку, що, у свою чергу, збільшить статутний фонд за рахунок резерву НБУ.

Останні події

УКРАЇНА РОЗПЛАТИТЬСЯ З ГАЗПРОМОМ ПРОТЯГОМ ГОДИНИ

ЄХАНУРОВА ВІДПРАВИЛИ У ВІДСТАВКУ

У відповідь на прохання журналістів прокоментувати те, що президент Віктор Ющенко під час вступної промови на засіданні Ради національної безпеки й оборони згадав емісію гривні, Соколовський сказав, що президент не мав на увазі випуск в обіг грошових знаків.

"А як назвати гроші, які прийдуть в "Нафтогаз" не за рахунок його господарської діяльності? За визначенням, це емісія в НАК у формі кредиту", - сказав він.

На уточнююче питання, чи буде Нацбанк використовувати свої валютні резерви, він відповів, що НБУ не має іншої можливості надати кошти.

"А звідки ж гроші ще в Нацбанку? Він комерційною діяльністю не займається", - сказав він.

Соколовський також повідомив, що для розрахунків за газ "Нафтогаз" розглядав багато варіантів залучення коштів, у тому числі в російських Внешэкономбанка й Внешторгбанка, але схвалений Президентом варіант виявився найбільш вигідним.

Як відомо, раніше Ющенко на засіданні РНБО сказав, що вирішив схвалити емісію НБУ ресурсів для розрахунків за газ із Росією.

Російська сторона висловлювала стурбованість можливим зривом оплати "Нафтогазом" поставок газу за травень.

Відповідно до контракту на поставку газу, "Нафтогаз" зобов'язаний розраховуватися з "Газпромом" за поставлений газ до 7 числа місяця, наступного за місяцем поставки.

pravda.com.ua

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо усі начитаються i побіжать купляті-то по 10.ненадовго.щоб потiм налякати падєжом,щоб здали назад подешево

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Але зростає грошова маса, яка незабезпечена випуском продукції, що в свою чергу призводить до зростання інфляції.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...