Перейти до змісту

Загублені в космосі


Рекомендовані повідомлення

Люди літають в космос протягом останніх 50-ти років, залишаючи після себе багато різноманітного сміття. І хай то будуть дрібнички такі, як болти, або ж цілі космічні станції - людина вперто продовжує облаштовувати космічний простір.

Більшість із таких дрібничок невинно згорає в атмосфері, падаючи на Землю під дією сили тяжіння, а от солідніші екземпляри - становлять реальну можливість зіткнення з астронавтами та космічними станціями. Ось деякі з них:

1. Шпатель

Працюючи біля станції у відкритому космосі, астронавт Піерс Селлерс випадково загубив свій шпатель. Це трапилось в 2006-му році під час місії на Міжнародну Космічну Станцію, куди Селлерс прилетів, щоб протестувати нову технологію захисних матеріалів після катастрофи Колумбії в 2003-му. «Це був мій улюблений шпатель, - згадує астронавт, - тільки не кажіть про це моїм іншим шпателям.»

2. Сумка з інструментами

Астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер загубила сумку з інструментом у листопаді 2008 року, намагаючись полагодити сонячну панель на космічній станції. Пізніше астрономи-аматори не раз бачили 15-ти кілограмову сумку вартістю 100, 000 доларів на навколоземній орбіті. Ось відео, як це сталось.

3. Рукавичка

А розпочав традицію губити речі в космосі - перший американський астронавт, що вийшов у відкритий космос Ед Вайт, який ще у 1965 році загубив свою рукавичку під час польоту на Gemini4. Рукавичка блукала по орбіті цілий місяць, поки не згоріла в атмосфері.

4. Цистерна з аміаком

В цьому випадку - ніякої випадковості. В липні 2007 року, NASA наказала астронавтам позбутися цистерни з аміаком вагою 700 кілограмів. Вона була частиною охолоджувальної системи космічної станції. Однак коли станцію обновили, вона стала зайвою і заважкою, щоб повернути її на землю. Недовго думаючи, цистерну жбурнули в космічні простори. Рік по тому, вона згоріла в атмосфері над Тихим океаном.

5. Прах Родденберрі

Частину праху славнозвісного автора Зоряного Шляху - Джина Родденберрі - було доставлено в космос шатлом Колумбія в 1992 році. Капсула, розміром із тюбик губної помади, розчинилась в атмосфері, облетівши земну орбіту. Решту його праху, а також його дружини Мажель, яка померла в грудні 2008-го, планують запустити в космос в 2010-му році разом із оцифрованими листами фанів.

6. Сеча

Роками, астронавти, буквально, справляли потреби на наші з вами голови. Потрапляючи у холодний вакуум космосу - сеча перетворюється на крихітні кристали. Очевидці стверджують, що це найдивовижніше видовище на орбіті. Що ж повіримо їм на слово. Проте, віднедавна, «красу» перемогла практичність - і тепер на станціях урину переробляють на питну воду. Золотого дощу більше не буде.

7. Плоскогубці

В листопаді 2007 року, астронавт Скот Паразинські випадково загубив комплект плоскогубців. Хто знайде - поверніть за винагороду.

8. Камера

Астронавт Суні Вільямс намагалась полагодити сонячну панель на станції в червні 2007-го, як раптом поламалась кнопка, що тримала камеру. Як це сталось – можете побачити тут.

оригінал

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

бтв

вже ж були випадки евакуації з МКС на рос. станції через можливе (!) зіткнення МКС з космічним сміттям ....

вроді навіть десь недавно читав ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

скоро буде як в "Футурамі" зберуть пару кілотонн сміття і запулять в космос ...

яке повернеться розвернувшись під дією гравітації Юпітера (або чогось іншого) через 10-20-30 років, і буде загрожувати Земній кулі як той астероїд, що динозаврів винищив =)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мені цікаво, що стало з рукою астронавта в відкритому космосі без рукавиці...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ЛОзунг "Засрали Землю - поможіть засрати космос"... ІМХО свині, вони кругом свині. тьху!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

думал неправильно перевели, но в английском варианте тоже " lost a glove"

пока не нашол информации, но может быть что перчатки были "двойными" и одевали поверх скафандра

или

так как на "джемени4" небыло шлюза, выход в космос делался способом разгермитизации корабля и открывания люка - могла вылете "запасная" перчатка

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За сечу в космосі можна вже переживати менше ;) :

icon_plus_1.gifВчені розробили гігієнічні труси для космонавтів
Японські вчені в галузі космічних розробок разом з фахівцями з тканин винайшли новий спосіб підтримання гігієни на орбіті - труси та інше білизна, що не вбирає запах.

Ефективність і зручність моделей з нової колекції зараз перевірять на собі японський космонавт Коічі Ваката, що перебуває на Міжнародній космічній станції (МКС).

За його словами, поки що все йде за планом, і білизна робить свою справу.

Матеріали, з яких зроблена білизна, вбивають бактерії, вбирають вологу, захищають тіло від подразнень і алергії.

«До того ж нова білизна має вогнетривкі якості і не сприймає статичну електрику. Я вже не кажу про те, що вона зручна і стильна», - заявив один з розроблювачів Яшіко Тайя.

На Землі «зоряну білизну» було випробувано іншим космонавтом Такао Доі, який пробіг багатокілометровий крос в рамках звичайної тренування. За словами вчених, на відміну від інших Доі взагалі не спітнів, а його білизна не потребувала просушування.

У японському Агентстві по космічним дослідженням стверджують, що одну пару трусів нового зразка людина може носити протягом тижня, завдяки чому вчені сподіваються значно знизити кількість білизни, що космонавти беруть із собою на орбіту.

Оскільки в космосі немає ні можливості випрати, ні відправити брудну білизну на Землю, труси, що зберігають свіжість протягом тижнів, значно підвищать чистоту мікроклімату на орбіті, відзначає британська радіомовних корпорація.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

laska, а ти не в курсі -- ті труси також бувають спереду жовті, а ззаду коричневі, щоб не переплутати як вдягати? :0024:

Особливо вразили "вогнетривкі якості" нових трусів. Куди ж це космонавти збираються сунути свої дупи і інші частини тіла, що їм потрібні вогнетривкі труси? :ohmy:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2. Сумка з інструментами

Астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер загубила сумку з інструментом у листопаді 2008 року, намагаючись полагодити сонячну панель на космічній станції. Пізніше астрономи-аматори не раз бачили 15-ти кілограмову сумку вартістю 100, 000 доларів на навколоземній орбіті.

Цікаво, а чи вирахували вартість сумки з зарплати астронавта, чи як завжди, з коштів платників податків? :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...