Перейти до змісту

Расскажите про "Пласт"

ursa

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Интересует информация на эту тему.

http://www.plast.org.ua и http://lutsk.plast.org.ua читал.

Есть ли на форуме участники или родители детей, состоящих в этой организации?

Просьба не сравнивать с "гитлерюгендом" и пионерией :)

Опубліковано

Ну я к примеру довольно тесно с ними общаюсь с недавнего времени) Даже воспитателем стать предлагают, но я пока не соглашаюсь, есть некоторые вещи, которые я принять не могу пока.

Довольно неплохая и интересная неполитическая скаутская организация

Собираются они в ПУМе в арендованом помещении.

Учат детей жить на природе, патриотизму, хорошему поведению, и так далее.

Из минусов - уж слишком иногда национализм навязывается. Правда это у отдельных персон)

Опубліковано

Додай ще "і скаутами", тоді розповідати не буде про що. :lol: А так, різниця тільки у ідеології.

Опубліковано

Организация подаётся как НЕполитическая. Скауты - тоже неполитическая организация.

Это так, для справки ;)

Поэтому "Додай ще "і скаутами" звучит некорректно.

піонери, тілько новомодні :D

Я был пионером. И даже не один год. Но меня никто не учил тому, чему учат скаутов.

Опубліковано

Да нормальные веселые люди, правда со своими тараканами в голове)

Дим, вы в семье на русском общаетесь, если не секрет? Там просто пункт по поводу этого есть, типа пластун должен общаться на украинском.

Опубліковано

Я не вижу сложности в переходе на украинский, если чё ;)

Я говорю по-русски, жена - по-украински. С малым общаюсь на украинском (на 90-95%).

У меня тоже есть пункты по некоторым поводам, и вот хочется выяснить, насколько они критичны :)

Чо в піонерському таборі не був? "Зарніцу" не грав?

Был. Не играл. Пацифист, однако :D

Опубліковано

особисто я брав участь у 1ну пластовому таборі, дуже сподобалось. Жили на природі, в палатках, самі жрачку робили... вчили принципам виживанні в лісі(те жрать, те варить, то бяка, от-так пастка робиться), часу фігньою маятись не було, як не "уроки", то стройова(рідко але була) або рухомі ігри, ігри на маскування у лісі.... Люди хороші, доброзичливі, були звичайно окремі особи які портили там весь сир, але куди ж без них... дівчата там симпатичні є:) Також добре що до них можна долучитись у будь-якому(кажися:) ) віці. Там якшо просуватись по рангам, то вимоги досить серйозні, і людина що там має високий ранг -це зазвичай неабихто, тому є собсно цілі до яких тре прагнуть. Коротше при невеличких недоліках із окремими перегинами палки у вигляді занадто категоричного патріотизму, то достойна організація до якої входять достойні люди.

а що за пункти? мож підскажу..

Опубліковано

Занятия раз в неделю? По выходным? Форма одевается на занятиях? Или в ней нужно приходить? Или она обязательна только во время "лесной жизни"?

Опубліковано

на рахунок занять - то вже треба дивитись по окремим "гурткам"(не помню як ті групи там звуться, давно вже там на пласті не світився). Форма(однострій зветься) є дуже бажаною, але бити за її відсутність не будуть:)

Опубліковано

"новомодні піонери? " це пластуни? :blink:

Гіршого маразму не чув.. для тих, хто в танку.

Піонерів і в планах не було, в купі зі скаутами, коли пластуни ("чорти лісові") - вже ліси бороздили.

icon_plus_1.gifГей-гу, гей-га
Опубліковано
Піонерів і в планах не було, в купі зі скаутами, коли пластуни ("чорти лісові") - вже ліси бороздили.

Zheny@, не загоняйся ;)

Хронология:

Полковник сэр Роберт Стивенсон Смит Баден-Пауэлл основал движение скаутов в 1907 году в Великобритании. Им в 1908 году была издана всемирно известная книга «Scouting for boys», в 1909 году был проведен первый лагерь на острове Браунси (Великобритания).

«Пласт» — национа́льная скаутская организа́ция Украи́ны (укр. Пласт — Національна скаутська орґанізація України) как украинское проявление скаутского движения молодежи, появился на той части территории нынешней Украины, которая входила тогда в состав Австро-Венгрии, в 1911 году. 12 апреля 1912 года во Львове первые пластуны впервые произнесли слова Пластовой Присяги. Этот день считается Днем рождения украинского «Пласта».

В СССР пионерская организация была образована решением Всероссийской конференции комсомола 19 мая 1922 года.

Лисови Чорты (укр. Лісові Чорти, рус. Лесные Черти) — третий курень (патруль) старших пластунов (скаутмастеров) и сеньоров Пласта — Национальной скаутской организации Украины. Курень «Лисови Чорты» (самоназвание — Вэлыкэ Плэмя Лисовых Чортив, Великое Племя Лесных Чертей) был создан группой львовских пластунов в 1922 году (официальной датой создания считается 22 июля 1922 года).

(Вся информация из любимой тобою Википедии ;))

Опубліковано

то я в почуттях :) Я це до того, що організація явно старіша, аніж "піонери" як такі. І НІКОЛИ не переставала існувати. На відміну від піонерів.

Опубліковано
Занятия раз в неделю? По выходным? Форма одевается на занятиях? Или в ней нужно приходить? Или она обязательна только во время "лесной жизни"?

Занятия желательно минимум раз в неделю.

Правда в Плате чуток другой принцип, там воспитывают самоорганизацию. Дети сами выбирают когда им удобнее

Форма одевается на занятиях, если лень - то можно в ней и приходить, примерно 30-40% ее постоянно забывают)

Денежный взнос - 6 гривен в месяц.

Лесная жизнь начинается где то с мая

Опубліковано

Спитай Юлямпочку (ака модераторка Жіночого клубу), вона в нас пластунка з велииииким стажем

Опубліковано

Відвідував пласт як співчуваючий деякий час.

З плюсів:

- займають народ цікавими речами

- вчать корисного

З мінусів:

- хоч і афішується, як неполітична організація, але багато лідерів мають зв"язки з якоюсь з політичних сил. Зазвичай ідеологія тієї сили і просувається в організації (гуртку).

- часто перегинають в бік націоналістичної ідеології. це скоріше не проблема організації, а її учасників, точніше керівників. Для молодого розуму такі речі, ІМНО, можуть бути фатальними і розвинути мислення однобоко.

Собстно мінуси мене і відвернули від цієї організації.

дівчата там симпатичні є

а оце точно ;) правда знову ж, багато симпатичних дівчат зі своїми тарганами в голові.

Опубліковано

З дорослого досвіду спілкування можу сказати, що трошки треба триматись на відстані (тримати дистанцію) від тих тарганів в голові. .. В мене вони теж є, але не настільки... Дівчата там гарні, але не просто з тарганами, а з .... мадагаскарським тарганами! Наприклад, Аліна колись там була.... :blush: З іншим в них все просто суперррр! І спорт, і виховання, і катехізис, і знайомство із природою, навіть співають гарно. )) Кілька раз приходилось за їхнім досвідом розпалювати вогнище. ))

Як на мене, старшому і середньому шкільному віку при пильному нагляді батьків саме те й рекомендується, особливо якщо Ваша малеча не має можливості "їздити в село". ))

Опубліковано

Я колись була троха в Пласті - правда, потім він якось так затих. Здорово, що зараз знову набирає темпів.

Гарна організація - згадую ті часи, купу корисного від тієї ж таки Юлямпочки і інших старших пластунів дізналась. Та і цікаво було.

А дійсно - спитай Юлямпочки, вона детальніше може розказати.

Опубліковано

Пластуном був, ним і лишаюсь.

До Урси.

Готовий вживу тобі відповісти на всі виникаючі питання. Так як сьогодні ми замовили у вас фотографії на виставку в честь річниці Пласту. 25 штук здається, формат 30Х40. Завтра вранці прийду забирати, зайду до тебе.

До речі, з п'ятниці в Міській раді (певно на 3 поверсі) буде виставка отих фотографій. І ще десь. Буду знати напишу. Заходьте.

Отож.

1. Дуже приємно, що багато хто знає про Пласт, часом і не з розповідей.

Дякую тим, хто нас з піонерами не порівнював. :)

Піонери ж виникли пізніше і методи виховання в них були зовсім інші. То вже піонерів із скаутами треба порівнювати, якщо так.

2. Пластуни - українські скаути.

3. Пласт насправді неполітична організація. Пам'ятаю моєму татові теж важко колись було в це повірити, коли я в 14 років прийшов в Пласт і наші збори (сходини) проводились в приміщенні браства ОУН-УПА. :). Та все ж потім повірив.

В Луцьку Пласт в 2000 році відновлював лише один пластун і багато зацікавлених політично свідомих молодих людей. Тому й на початках ідеологія і просувалася. Багато з вас і так знають тих людей, тому буду без імен. Та потім хтось сказав шось типу "вони хороші, але тільки й можуть, що дітей виховувати та в лісі гратись". )))

4. На сьогодні в Луцьку справді жодна ідеологія не просувається, крім патріотизму. Згідний, в декого інколи його забагато.

Та серед пластунів багато є політиків чи держ службовців. Нещодавно один став мером у Збаражі.

Тому, згідний з тим, що ви писали та зараз трохи не ті часи та й люди інші.

5. Перегин в бік націоналістичної ідеології напевно був. Та ми й збирались то в приміщенні братства то в приміщенні КУН-а (конгресу українських націоналістів) на той час.

6. Я веду до того, що Пласт тоді справді був заполітизований в силу того, що його відновлювали не пластуни. За 9 років такі речі відфільтровуються.

Отож, зараз Пласт в Луцьку є громадською організацією з нормальними, адекватними керівниками-пластунами, які виховалися в Пласті і не тільки:)

Мета Пласту - виховання дітей на патріотичних засадах через заняття в гуртках, відпочинку та навчанню на природі (надіюсь, що для них то відпочинок) та самовиховання.

Збираємось у Палаці учнівської молоді, 3 поверх, 49 кабінет. В разі чого контактуйте.

Заняття в ідеалі раз тиждень. Дуже часто так і виходить. Збираються тоді, коли всім членам гуртка підходить. Такий день важко, але реально найти.

Форма (однострій) якщо є має вдягатись. Та багато хто йде на Пласт після музики, школи, танців і ін, то так і виходить, що 30-40% без однострою. Після десь 6-7 місяців більшість вдягає.

А от під час лісового життя однострій потрібен тільки на початку дня та в кінці. Решта часу - ні.

Ну, отож, писати можу довго, тому краще пишіть і питайте ви. Відповідатиму, хоча й не зразу.

З нового: http://www.plast.org.ua/news?newsid=3269

Опубліковано

Шановні представники громадських організацій та шановні форумчани :)

Запрошуємо Вас на прес-конференцію з нагоди 97-ї річниці Пласту,

що відзначатиметься 12 квітня.

Прес-конференція та відкриття пластової фотовиставки

відбудеться в п'ятницю, об 11 годині в народному домі "Просвіта".

Будемо раді спілкуванню із Вами!

Вибачте за рекламу та там розкажуть про Пласт :)

Опубліковано

Читав мій брат (пластун зі стажем+вже очолює гурток).Сказав шкода що я був забанений 3 дні а то він би повідписував на деякі брєдові закиди в сторону пласту.

Опубліковано
Читав мій брат (пластун зі стажем+вже очолює гурток).Сказав шкода що я був забанений 3 дні а то він би повідписував на деякі брєдові закиди в сторону пласту.

Брат, давай знайомитись на форумі :) Напиши в приват.

А от якщо забанений, значить за щось. Так, що хай добре подумає, коли писатиме. ;)

• 6 місяців потому...
Опубліковано
6. Я веду до того, що Пласт тоді справді був заполітизований в силу того, що його відновлювали не пластуни. За 9 років такі речі відфільтровуються.

Ой боюсь все таки що ні(((

І проявів фашизму так і залишилось до чортиків...

Вибачайте, я фашизм не сприймаю ні під яким соусом, він нівелює все хороше

Опубліковано

у меня дочка ходит.

мне интересно почему не сравнивать? все организации подобного толка несут за собой какую то подоплеку...

Организация подаётся как НЕполитическая. Скауты - тоже неполитическая организация.

Это так, для справки

ошибаешься, просто подача не такая явная. поверь, этого никак не избежать, это правильно...

З.Ы. Быль: мне, моей жене, куме да и вообще многим родителям некоторые вещи в этой организации не особо нравятся (довольно редко). На что Борг, философски однажды заметил "да їм (вихователям) подякувати треба, лишень за те, що з нашими дітьми хоч чимось займаються, чомусь навчають..."

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...