Перейти до змісту

Перший тематичний пост в новому розділі


Рекомендовані повідомлення

Що ж, вітаю відвідувачів нового розділу. Скажу про те, що сьогодні цікавого можна побачити на луцькому (і поближні населені пункти підходять) небі.

По-перше, особисто використовую ресурс, наданий шановним Taurus. Знайдете зрозуміліші сайти - ласкаво прошу ділитися.

Умови спостереження. Сьогодні має бути остання більш-менш прийнятна ніч для спостережень за зорями, бо за прогнозом погоди із завтрашнього дня має бути хмарно як мінімум днів пять.

Що можна побачити? Місяць! Він сьогодні в першій чверті і знаходиться в сузірї Тільця (привіт Taurus'у from Taurus). "Завдяки" його яскравому світлу слабкі зорі та інші світила видно погано. Але Венеру на заході, думаю, побачать всі. Ця вранішня і вечірня зірка сьогодні дуже яскрава: -4 зоряні величини! і в сузірї Риб. Увага! Побачити її можна лише десь до 20-21 години!

Меркурій, Марс і Юпітер в Козерозі і зараз ховаються в промінні Сонця (не видно, або перед самим світанком хіба).

Про Сатурн виправляюсь. Сьогодні його спробую побачити його в Леві ледь східніше і нижче Регулу, найяскравішої зірки цього сузіря. Щоб знайти, треба дивитись на південний схід десь посередині неба до опівночі.

Решту планет неозброєним оком не побачити.

Ще для любителів можу порадити полюбуватись десь до 22 години на півдні Оріоном (Косарі- давньоукраїнська назва) та найяскравішою зіркою наших широт Сіріусом.

Також кожної ночі можна побачити Малу і Велику Ведмедиці (привіт urs'i from Ursa Major&Ursa Minor), Кассіопею, Андромеду, Дракона тощо. Всі вони в північній половині неба. Як їх знайти, зісканую з шкільного підручника астрономії прекрасну схемку для цього, але це не раніше 10 березня.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дуже цікаво =)

буду втикати на небо цілий вечір =)

"Ловити" венеру та сатурн =)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щойно найшов цей ресурс http://www.astrogalaxy.ru/bgn.html

Або цей http://planetarium-kharkov.org/?q=suzirja

Робимо перші кроки в освоєнні нічного неба? ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

Нда! Ото урса, ото халамидник! Такий ресурс відкрив, і мовчить! http://meteoweb.ru Там же і про астрономію море! Наприклад, тим, хто взагалі в сузірях не орієнтується тут. Калентар спостерігача тут. Та й сам сайт вартий уваги. І мені нічого сканувати не потрібно (наявна в мене карта зоряного неба вимагає А3 сканера, якого не можу знайти).

Наприклад, ось карта

less001-1.gif

А ось і опис. Звиняйте, що по не нашому...

Итак, начнем наше знакомство со звездным небом. Сегодня мы познакомимся с четырьмя созвездиями Северного неба: Большая Медведица, Малая Медведица (с известной Полярной звездой), Дракон и Кассиопея. Все эти созвездия ввиду своей близости к Северному полюсу мира на Европейской территории бывшего СССР являются незаходящими. Т.е. их можно отыскать на звездном небе в любой день и в любой момент времени. Первые шаги следует начать с известного каждому «ковша» Большой Медведицы. Вы нашли его на небе? Если нет, то для его поиска помните, что летними вечерами «ковш» находится на северо-западе, осенью – на севере, зимой – на северо-востоке, весной – прямо над головой. Теперь обратите внимание на две крайние звезды этого «ковша» (см. рис.).

Если мысленно провести прямую через эти две звезды, то первой же звездной, яркость которой сравнима с яркостью звезд «ковша» Большой Медведицы, будет Полярная звезда, принадлежащая созвездию Малой Медведицы. Пользуясь картой, представленной на рисунке, попытайтесь отыскать остальные звезды этого созвездия. Если вы наблюдаете в городских условиях, то разглядеть звезды «малого ковша» (а именно так неофициально называют созвездие Малой Медведицы) будет трудно: они не так ярки, как звезды «большого ковша», т.е. Большой Медведицы. Для этого лучше иметь под рукой бинокль. Когда вы разглядите созвездие Малой Медведицы, то можете попробовать отыскать созвездие Кассиопеи. Не знаю как вам, но для меня оно изначально ассоциировалось с еще одним «ковшом». Скорее это даже «кофейник». Итак, посмотрите на вторую от конца звезду «ручки ковша» Большой Медведицы. Это та звезда, рядом с которой видна еле заметная невооруженному глазу звездочка. Яркая звезда носит имя Мицар, а та, что рядом – Алькор (вот вам и модельный ряд культовых советских телескопов для любителей астрономии, производимых новосибирским приборостроительным заводом (НПЗ)). Говорят, что если перевести с арабского, то Мицар – это конь, а Алькор – это всадник. Будучи знакомым с арабским языком подтвердить это не могу, но доверимся книгам.

Итак, Мицар найден. Теперь проведите мысленную прямую от Мицара через Полярную звезду и далее примерно на такое же расстояние. И вы наверняка увидите довольно яркое созвездие в виде латинской буквы W (см. рисунок). Это и есть Кассиопея. Все-таки чем-то похоже на «кофейник», не правда ли?

После Кассиопеи пробуем найти созвездие Дракона. Как видно из рисунка вверху страницы, оно как бы простирается между «ковшами» Большой и Малой Медведицы, уходя далее в сторону Цефея, Лиры, Геркулеса и Лебедя. Об этих созвездиях мы поговорим немного позже, а, получив базовый опыт ориентирования на звездном небе, попытайтесь с помощью упомянутого рисунка найти созвездие Дракона полностью.

Теперь вы без труда должны уметь отыскать на небе созвездия Большой и Малой Медведиц, Кассиопеи, Дракона.

Пробуйте! Далі по вищевказаних посиланнях можна продовжити науку. ))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знайшов ось такий цікавенький портальчик: Российская астрономическая сеть.

Думаю, багатьом стане у пригоді. Є цікаві статті і пошук по астрономічних ресурсах.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

якщо когось цікавить глибше - Extragalactic Database. Рекомндую Level 5 - Останні наукові статті щодо галактик.

Ще: Хаблівський сайт з якісними фотками. Я собі взяв кілька штук на стіну роздрукував 30х45.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 5 місяців потому...

Почалась зима. Попри холод це найкраща пора для спостережень за зоряним небом. Професійні астрономи кажуть, що вторгнення арктичного повітря (холодного, сухого і ЧИСТОГО) - найкраща пора роботи їх оптичних телескопів. Крім того, саме взимку можна бачити ввечері Оріона та найяскравішу зірку наших широт - Сіріуса. Правда, зараз яскравих планет ввечері не густо, але ближче до весни ситуація зміниться. Над головою у нас інша частина Чумацького шляху, та що "від нас до окраїни", а влітку - "від нас до центра" (Сонячна система належить до рукава Оріона Галактики). З 13 на 14 грудня ми пропустили метеорний потік Гемінід (але було хмарно). Якщо хтось з нас просто любить милуватись нічним зоряним небом - то добре робити це зараз, бо навесні небо більш темне і без яскравих сузірїв.. Як я жалію, що нема в нас обсерваторії та планетарію... :( Найближчі в Львові...

Також хочу поділитись враженнями про сьогоднішнє небо... Голубе-голубе, глибоке, холодне, соковите, не вицвівше, погляд просто тоне в ньому... Якби не холод, то можна дивитись годинами... Краса! Свято як не як сьогодні.. Погода нас підтримала в цьому.. :rolleyes:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

Зацікавило таке питання. Цієї ночі був звичайний снігопад. По ЗМІ інколи звучать фрази про "снігові бурі" або "снігові шторми" в Нью-йорку, Вашінгтоні тощо. В нас минулого тижня теж було стихійне лихо - сніг із вітром та перемети на дорогах блокували дороги. Але ми можемо для опису події використовувати слова "метелиця", "хурделиця", "завірюха", "віхола", "поземка", "буран", "сніговій", "заметіль". Слова "сніговий шторм" або "снігова буря" ІМХО в нас не дуже поширені. Можливо, ці слова - точний переклад із англійської, і наші ЗМІ просто не обтяжують себе правильним літературним перекладом? Як же правильно тоді назвати природні явища, що відбулись на Волині минулого тижня?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Scabiosa, це можна назвати "нормальна українська зима" :)

Нью-Йорк, Вашингтон, Лондон - це міста, які не знають поняття "зимова гума", і в них кілька сантиметрів снігу на шляхах - це вже дізастєр.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Scabiosa, це можна назвати "нормальна українська зима" :)

Нью-Йорк, Вашингтон, Лондон - це міста, які не знають поняття "зимова гума", і в них кілька сантиметрів снігу на шляхах - це вже дізастєр.

Не згадний за Нью-Йорк

І якщо мені не змінює память, то події "Один дома" теж були саме в цьому місті (це я про зиму ;) )

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мені цікаво, як правильно українською назвати ці природні явища. "Снігова буря" здається просто калька з англійської. Буран? Заметіль? (дивись попередній мій пост)

Про справжню українську зиму. Зверніть увагу Ваших діток, що саме такі зими були тут раніше, але за років так двадцять про них просто забули. Особистий спогад - кучугури (не замети!) снігу на обочині в мій 10-річний зріст. Цього року - аналогічні. Вперше за стільки років!!! І морози помірні. :rolleyes:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага, зима похожа на прежние. Вчера пришлось ходить по полю - по пояс в снег проваливался. Классно, хотя и мокро :)

Английский - бедный язык. Вот и суют storm куда только можно :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

На теперішньому вечірньому небі ще можна бачити Оріон і Сіріус, які вже майже ховаються за горизонтом на заході. Але суто на заході зразу після настання сутінків яскраво сяє Венера - спутати її ні з чим не можна. Насолоджуйтесь вечірньою зорею - Венерою!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вернулся с Свитязя.Смотрел фото,и увидел,что повезло сфотать метеор .. (ну или что то очень похожее на него)

1f9e7a0b6356t.jpg

правая верхняя чать фото!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тільки вітати треба Egoist'а. Скоріше всього він сфоткав випадково боліда. Такого, як і описаного тут, тут, тут, тут, і тут.

Те, що інколи приймають за НЛО, ІМХО не підходить. Це таки він, яскравий метеороїд із димним слідом!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...