Перейти до змісту

Спаса


laska

Рекомендовані повідомлення

e6c6a54bb2d14dcb033f1abb4db39e11.jpg

Свято Преображення Господнього (народні назви – Другий або Яблучний Спас) відзначатимуть християни 19 серпня. Цього дня у храмах святитимуть фрукти та мед, буде проходити мирування. Традиція благословляти земні плоди походить з Єрусалиму, де саме в середині серпня дозрівав виноград.

Преображення Господнє — одне з дванадцяти найбільших християнських свят, - розповідає настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста отець Дмитро Лисак. - Воно установлене на згадку про ті часи, коли Спаситель завів трьох апостолів — Петра, Якова та Івана на гору Фавор і перевтілився перед ними. Тоді Його обличчя засяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. На небі з’явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: “Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!”

До Спаса за традицією не їдять фруктів, особливо жінки, в яких померли діти, й дівчата, які залишилися без матерів. Після освячення плодів, родина урочисто сідає за стіл і розговляється яблуками з медом, запиваючи виноградним або яблучним вином, - “щоб садовина родила”.

Спаса – день поминання мертвих родичів. У деяких регіонах України від цього часу бували приморозки, тому й говорили: “Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!”

А ще 19 серпня Україна відзначає День пасічника :0024:

15 серпня 1997 року Президент України (на той час - Леонід Кучма) підписав Указ "Про День пасічника", підтримавши ініціативу Міністерства агропромислового комплексу України та Спілки пасічників України.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є різниця. Для мене це взагалі не свято і досить вже релігійні свята тулить до загальних.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І я вітаю, усіх!

З.І 2Sp_RoNdo правильно пишеться ..святом.., а не ..св'ятом..! В школі треба було слухати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І от чого було не створити цю тему в Релігії?

Непринципово. Вважаєте за потрібне, перенесіть.

Тема всерівно одноденна. :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...