Перейти до змісту

Виховання кошенятка


laska

Рекомендовані повідомлення

Домашня тварина повинна вміти так пристосуватись до спільного життя з господарем, щоб, зберігаючи свою оригінальність, не стати для дому обузою або ж джерелом неприємностей. Для цього потрібно блокувати усі погані звички і схильності. Найкращий спосіб - профілактика.

Американські спеціалісти виділяють п’ять основних проблем, які найчастіше виникають при вихованні кішки.

Проблема № 1

Капризна і агресивна кішка, яка робить все, що захоче. Джерелом такої поведінки є те, що в дитинстві вона ніколи не чула слів „не можна”. Що робити? Потрібно частіше брати кошеня на руки. Ніколи не бити його – це не допоможе, а навпаки - озлобить. Якщо кішка випускає кігті, просто припиніть забаву і скажіть: „Не можна”. Запам’ятайте: войовничість кішки часто зумовлена страхом.

Бувають кішки, які плюються. Ви можете відповісти їм тим самим. Якщо не допоможе, скористайтесь пульвелізатором. У випадку, коли кішка надто часто шипить, робіть теж саме у відповідь.

Інколи кішки ведуть себе дуже агресивно, дряпають гладку поверхню, немов би пробують щось закопати. Це може відбуватись у випадку, коли кішці здається, що вона втратила контроль над ситуацією. Віддайте їй якийсь старий килимок, або ж просто візьміть на руки і заспокойте. Ласка, любов і турбота зменшують страх.

Інша можлива причина агресивної поведінки – захист території. Частіше це буває там, де живуть двоє чи більше тварин. У таких випадках потрібно терпляче привчати кішок одну до одної. В жодному випадку не закривайте їх! Можна поприскати їх одним одеколоном.

Проблема № 2

„Необтесані” кішки, які відмовляються користуватися своїм лотком, мітять все навкруги, стягують речі зі столу. Передусім слід подумати про медичні проблеми. Якщо все в порядку, поміркуйте, чи добре живеться Вашій кішці. Може вона просто звертає на себе увагу, тому що озлоблена, одинока і нещасна? У цьому випадку допоможуть любов і турбота. Прийшовши з роботи, спочатку поспілкуйтесь з кішкою, а вже потім із жінкою (чоловіком). А може вона на щось злиться? Або на когось? Коти не люблять людей перед якими відчувають страх, тому і мітять прямо перед ними. Радимо повісити над улюбленим місцем мічення фольгу, в якій була завернута риба. Це відволіче тварину. Або попробуйте погодувати кота на цьому місці, де він мочиться. Кіт настільки чистоплотний, що ніколи не буде мітити там, де їсть. Якщо Вам так і не вдалося встановити причини такої поведінки, попробуйте наклеїти навколо території липку стрічку, або протріть його нашатирним спиртом. Тільки не тикайте кота туди носом! Це не допоможе, а лише зіпсує Ваші з ним стосунки. Зробіть лоток бажаним для нього: чистим, з хорошим адсорбентом.

Проблема №3

Кішка – плакса. Перше, що хочеться зробити в цьому випадку – взяти її на руки. Потім, слухаючи годинами її крики, хочеться наказати її. Якщо це, звичайно, не пов’язано із тим, що киця хвора. Але не поспішайте: кішка кричить, почуваючи себе кинутою і одинокою. Мабуть, Ви приділяєте їй менше уваги, ніж колись. Який вихід? Знайдіть для неї затишне місце у помешканні – зробити це варто ще до початку „концерту”; якщо кішка все ж кричить вночі – присніть на неї водою з пульвелізатора.

Проблема №4

Кішка – руйнівник. Представники цього типу намагаються порвати все, що трапляється їм на шляху. Проявіть терпіння: кішка не відразу зрозуміє, що не можна нищити все підряд. В квартирі повинен бути предмет, на якому тварина може „відводити душу”. Наприклад, дошка або стовпчик для дряпання. Рослини, до яких кішка відчуває особливу симпатію, тримайте в недосяжних для неї місцях. Краще створіть для кішки її власний сад. Елементарний „котячий сад” – пророслий в ящичку овес. Можна також посіяти пшеницю чи петрушку.

Як навчити кішку не скакати на меблі?

Можна запропонувати найпростіший метод: столи і крісла з пасткою–сюрпризом зі стопки книг, картону або бляшанок, які падатимуть на кішку при найменшому торканні до заборонених меблів. Або поставте всюди балончики від дезодоранту: кішки дуже бояться, що вони бризнуть. Крім того, вони погрозливо похитуються, коли плигуни здійснюють свої піруети.

Жування електричних проводів

– смертельно небезпечна звичка. Потрібно побризкати їх білим оцтом, нашатирним спиртом, або обмазати кашкою з тютюну, також можна застосувати гострий кетчуп або гірчицю. Але перед цим слід дослідити, як реагує Ваша кішка на ці запахи, і вибрати найбільш неприємний.

Проблема №5

Кішка – примадонна.

Симптоми: їсть з Вами одночасно, але лише краще з того, що з’їдаєте Ви. Милосердно дозволяє турбуватись про себе. Одним словом - зіпсована кішка. Що потрібно пам‘ятати? Більшість кішок в змозі перейти на нову дієту за три дні, якщо Ви вирішили, що це найкращий варіант. Вони можуть і поголодувати кілька днів, нічого страшного не станеться! Почніть перевиховання з припинення годувати кішку зі свого столу; маскуйте нову їжу підмішуючи її до улюбленої страви, постійно збільшуючи дозу. Загартовуйте своє серце: кішка буде дивитись на вас благаючими очима. Годуйте кішку чітко за розкладом. І ніколи не забувайте приголубити її.

Але, щоб Вам пізніше не довелось перевиховувати капризну або агресивну кішку, кішку–плаксу чи примадонну або ще гірше, кішку–руйнівника або ж „необтесану” кішку – для цього слід, взявши кошеня, з перших днів виховувати його, спілкуватись з ним, і просто любити його. І тоді, будьте певні, проживання кішки у Вашому домі стане для Вас радістю.

І ще 6 принципів виховання

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Как приучить кошку…

Приучить к имени кошку несложно. Достаточно просто называть ее по имени всякий раз во время приятных моментов – погладить, почесать, покормить. Можно подзывать котенка, чередуя традиционные «кис-кис-кис» и имя. Есть лишь один момент, которого МирСоветов рекомендует избегать: не звать котенка просто так, или, хуже того, чтобы наказать. Зверек должен знать, что если зовут – будет что-то хорошее.

Приучить к туалету тоже просто. Иногда бывает достаточно просто показать, где он находится. Более надежный метод – просто отнести котенка на нужное место после того, как он поест. Скорей всего малыш быстро поймет, куда нужно делать свои дела.

Если же котик упорно не приучается к своему месту, нужно понять, что ему мешает. Возможно, имеет смысл переставить лоточек в более уединенное место, сменить тип наполнителя.

Когда взрослый кот начинает старательно метить территорию, Ваша стратегия должна несколько измениться – он делает это осознанно, заявляя миру свои права. Вот только в городской квартире такой способ, мягко говоря, неуместен. Постоянные отмывания, как правило, ничего не дают – метит еще упорнее. Если натыкать кота мордочкой в «шкоду», он может воспринять это как «да, вот твое место, именно здесь ты и должен метить» – и продолжать свое пахучее дело.

Но выход есть – не стараться приучить к чему-то, причем безрезультатно, а понять кота, и действовать в его мире, по его правилам. Территорию у котов метят не все подряд, а только хозяин, главный кот. Вот и надо довести до сведения животного, что эту роль Вы берете на себя. Итак, застав кота на горячем, возьмите его за шкирку (или попросите кого-то помочь Вам). Почувствуйте себя «самым главным котом», пристально смотрите коту в глаза (по кошачьим законам, кто первый отвел взгляд – тот проиграл) и шипите на него – как коты шипят перед дракой. Кончиками пальцев сымитируйте кошачьи удары по морде (чувствительно, но соизмеряйте силу – все-таки кот намного слабее Вас). Продолжайте, пока кот не запищит, как только запищал – отпускайте. Тут же закрепите победу – смойте кошачью метку и поставьте свою. Конечно, вовсе не обязательно кошачьим методом :-) – достаточно просто протереть потной майкой или пшикнуть любимым дезодорантом.

Кошки, как и дети, не любят и не особо понимают слово «нельзя». Но к некоторым запретам приучить кошку все-таки можно, если следовать таким правилам:

- если что-то нельзя, то нельзя с самого начала раз и навсегда;

- у кошек достаточно короткая память, поэтому ругать кошку за содеянное более получаса назад попросту бесполезно – она Вас не поймет;

- лучше остановить в процессе, чем ругать потом. И лучше будет, если кошка не поймет, что ее остановили именно Вы – тогда она не будет делать запретного, даже оставшись сама дома. Кошки не любят резких звуков, поэтому чтобы кошка прекратила делать, что не надо (грызть декоративный цветок, например), достаточно с силой бросить на пол связку ключей. Другой подходящий метод – брызнуть на мохнатую шкодницу водой.

При введении запретов надо понимать, почему кошка стремится сделать то, что Вам не хотелось бы – и дать ей возможность удовлетворять свои потребности приемлемым способом. Например, сделать ей специальный стенд или хотя бы положить брус для заточки когтей – и при попытке поточить когти там, где не следует, просто перенести ее туда.

Можливо хтось привчив пухнастика ходити на унітаз? ;)

Поділіться досвідом, ми якраз в процесі виховання :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У меня кошак ходит на унитах и знает команду Фу. А все это делается очень просто.

Для кошки должно быть всего 2 слова <Имя> и команда означающая нельзя, когда кормите кота, гладите всегда называейте его по имени, когда плохо никогда не бейте а говорите например слово Фу, можно максимум замахнутся. У меня кошак если я опущу руку с колбасой вниз и скажу Фу то он будет сидеть, да еще и отвернется, а потом скажу Шурик (это его имя :) ) и тогда только он возьмет.

Насчет Унитаза тоже просто , ставите его туалетик возле унитаза, и раз в 3 дня добавляете книгу под кго туалет, кошак не замечает как поднимается его туалет. Потом когда дошли до уровня унитаза также медленно передвигаем его туалет на унитаз, после вырезаем маленькую дырочку в туалете и постепенно увеличиваем и в один прекрасный момент ваш товарищ в смешной позе будет сидеть у Вас на унитазе. У меня не один знакомый был в шоке когда видел моего Ширика с прикольной рожей на унитазе. Тут есть один минус, он у меня после этого дела начинает закапывать и долго копает и дерет унитаз, так что он сейчас ходит у меня в свой туалетик ну и если захочет и на унитаз, это как ему захочется :)

Таким же способом можно отучить кота от песка, просто с каждым разом все меньше и меньше сыпте и он этого не заметит, как песок вообще пропадет.

Ну думаю как приучать кота дереть когти только в одном месте расказывать не надо :)

ЗЫ: всетаки это дело занимает много времени я то своего еще научил когда был еще в школе на летних каникулах, ему уже 12 лет, обожаю своего кошака.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

Деяки факти про кішку

Собака, якщо її покликати, прибіжить; кішка - прийме до уваги. Мері Блай

Кішка вміє вимуркотіти собі прощення будь за що. Р. Хенлон

Навіть саме маленьке з кошачих - досконалість. Леонардо да Вінчі

Лише любителі кішок знають, що таке завжди тепла, розкішна, хутряна грілка. Сюзан Мілен

Зацькована та притиснута до стіни кішка перетворюється на тигра. Мігель Сервантес

З погляду кішки, найкраще та найзатишніше місце у домі - це місце яким у цей час сидить господар.

Лише кішки знають, як отримати їжу без праці, житло без замку і любов без хвилювань. У. Л. Джордж

У собак є власники. У кішок - обслуга.

У кішці Я бачу жінку із постійно мінливою чуйної душею. Джакамо Казанова

Кішка буде намагатися втриматися на ваших колінах, коли ви встаєте зі стільця. До останньої хвилини вона сподівається, що у вас прокинеться совість, і ви сядете назад. Пем Браун

Я вивчив багатьох філософів і багатьох кішок. Мудрість кішок незрівнянно вище. Іполит Тен

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...