Перейти до змісту

Як зрозуміти, що підприємство-партнер хоче вас обдурити


sss381

Рекомендовані повідомлення

Цитата
Показать содержимое  

Як зрозуміти, що підприємство хоче вас обдурити

Денис Переселкін виділив 20 основних кроків, які варто зробити, аби убезпечити себе і свою компанію від нечесного бізнес-партнера.

Про це повідомляє 24 канал.

Крок 1

Варто перевірити, чи існує підприємство в принципі. Бо цілком можлива ситуація, що підприємство вже ліквідоване, але вам про це нічого невідомо або воно перебуває в процесі процедури банкрутства.

Крок 2

Потрібно перевірити види діяльності компанії – основні і додаткові – і подивитися, чи має право ваш партнер в принципі займатися тим видом діяльності, яку він пропонує. Непрямою ознакою шахрайства також може бути відсутність зв’язку між основним та додатковим видом діяльності. Наприклад, торгівля автозапчастинами і пошив одягу.

Крок 3

Необхідно перевірити, чи внесений статутний капітал компанії і чи не є він занадто малим. Бо чимала кількість компаній-шахраїв не робить навіть цього.

Законом не заборонено встановлювати мінімальний розмір статутного капіталу, навіть тисячу чи 5 тисяч гривень, але таким фактом не зайве буде поцікавитися, відзначає експерт.

Крок 4

Варто поцікавитися і з’ясувати, коли було зареєстровано підприємство.

-Я вважаю більш ризикованими підприємства, зареєстровані менше 2 років тому. Бо вони або молоді і без досвіду, або зареєстровані на заміну якимось ліквідованим, або це підприємства-шахраї, створені для махінацій. Отже, це зона ризику,– пояснив Переселкін.

Також варто перевірити: як давно були присвоєні коди діяльності підприємству і як давно вона займається тією діяльністю, яка вас цікавить.

Крок 5

Якщо вид діяльності контрагента передбачає ліцензування – потрібно подивитись, чи має підприємство відповідну ліцензію і чи актуальний її термін дії, чи не прострочена вона.

Крок 6

Необхідно перевірити, чи є підприємство платником ПДВ.

-Не варто вірити копіям свідоцтв. Вони можуть бути простроченими. Важливо перевіряти актуальну інформацію. Бо надалі можуть виникнути проблеми і з зарахуванням сум до складу податкового кредиту, і з відшкодуванням ПДВ, а це вже значні фінансові втрати для підприємства,– пояснив фахівець.

Також важливо перевіряти, чи мали місце анулювання свідоцтва ПДВ, особливо з ініціативи податкової інспекції. Якщо такі випадки є – треба дивитися причину і оцінювати ступені ризику.

Крок 7

Важливо перевірити: які в принципі у контрагента стосунки з податковою. Він може мати неоплачений податковий борг. Сам контрагент може про це і не повідомити партнера. А неоплачений податковий борг – це серйозно, і може загрожувати навіть арештом рахунків підприємства.

Крок 8

Варто проаналізувати всю історію судового діловодства підприємства: в якості позивача чи відповідача воно виступало, на які суми були позови, чи були кримінальні справи по відношенню до посадових осіб підприємства, чи не був контрагент викритий у співробітництві з якимись конвертаційними центрами і чи має контрагент відкриті виконавчі провадження – бо якщо так, це значить, що він не виконує рішення суду.

Крок 9

Потрібно проаналізувати структуру власності підприємства. Можливо, у складі засновників фігурують офшори чи якісь підозрілі компанії. Також не завадить перевірити, чи входить підприємство до складу великої фінансово-промислової групи.

Крок 10

Якщо в складі засновників є інші компанії, то їх також варто повністю перевірити.

-Навіть повністю прозора компанія може на 90 чи на 100 відсотків належати або шахраю, або компанії з сумнівною репутацією,– відзначив експерт.

Крок 11

Якщо у компанії велика кількість засновників у складі – потрібно кожного перевірити. Бо вони можуть бути пов’язані між собою чи з іншими компаніями. І якщо ті не займаються схожою діяльністю – це вже зона ризику, і варто з’ясувати, чому так, уточнив Переселкін.

Крок 12

Потрібно перевірити директора компанії і з’ясувати, чи він дійсний керівник, чи номінальний, і при цьому ще «керує» десятками інших «компаній».

Крок 13

Варто переконатися, чи немає явних помилок у прізвищі директора і у його реєстраційних даних.

-Були випадки, коли при реєстрації підприємства змінювалась одна літера прізвища директора, і таким чином відслідкувати його зв’язок з іншими підприємствами, де він теж директор і ці підприємства явно не конвертаційні центри, складно,– відзначив експерт.

Крок 14

Варто перевірити, чи не зареєстроване підприємство за однією адресою з іншими компаніями.

Використання адрес масових реєстрацій – досить популярна схема серед компаній-шахраїв. Причому використовують не лише ту саму адресу будинку, але й один номер офісу чи квартири, і навіть номер телефону.

Крок 15

Необхідно перевірити, чи немає якихось обмежень у повноваженнях директора.

Наприклад, він має право підпису на угоди з сумами до 10 чи 50 тисяч гривень. І якщо ми заключаємо контракт на суму 300 тисяч, надалі така угода може бути визнана недійсною. І партнер такої компанії зазнає фінансових збитків.

Крок 16

Потрібно переконатися, що контрагент не веде будь-яку діяльність з країнами з санкційного списку.

-Якщо ви працюєте з компанією, що порушує міжнародні санкції, ризикуєте так само опинитися в «чорному списку»,– застеріг фахівець.

Крок 17

Потрібно проаналізувати кількість персоналу компанії: скільки людей працює там і співвіднести цю кількість з оборотом компанії. Не зайвим буде перевірити, наскільки часто змінюються директори у компанії. Якщо він міняється раз на рік – ймовірно, міняється політика компанії, і точки зору засновника це дивно.

Крок 18

Варто перевірити, чи було підприємство учасником і переможцем державних закупівель.

Часто підприємства створюються саме для участі у держзакупівлях. Треба співставити суми контрактів з оборотом компанії, подивитись, з якими держпідприємствами працює контрагент,і порівняти список товарів і послуг, які він пропонує держпідприємствам, з його видами діяльності.

Крок 19

Треба перевірити, що експортує і імпортує контрагент, та яким чином ці товари співвідносяться з його видами діяльності.

Крок 20

Потрібно перевірити, чи немає санкцій або заборон від державних органів у цього підприємства. Це можуть бути: індивідуальний режим ліцензування від Мінекономрозвитку, заборони Антимонопольного комітету на участь у держзакупівлях (а вони накладаються за серйозні порушення процедур), або повідомлення Мінсоцполітики про заборгованість підприємства по виплаті заробітної плати співробітникам.

 

 
 
 
 
 
Hide  

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

про все і ні про що.

Як перевірити, де, коли, підказки якісь, інституції, сайти.

 

Бо це нагадує "Як зварити борщ"

1) Зваріть  м'ясо

2) вкиньте картоплю

3) вкиньте буряк.

4) варіть 30 хв

5) їжте.

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в мне є фірма 1996 року заснування)) з статутом 140000 грн. який є тільки цифрою) можу кинути))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Прям "методичка" для податкових інспекторів :lol:, бо простий громадянин не має доступу до всієї інформації описаної в цих 20 кроках.

А назва статті просто шикарна ) - я вже відчула що мене всі хочуть обдурити

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

9 годин тому, natalka) сказано:

бо простий громадянин не має доступу до всієї інформації описаної в цих 20 кроках

так  і я про те ж саме.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...