Перейти до змісту

Торби з $6 млн та змова для повалення Яценюка: Онищенко про корупцію в Україні


seolutsk

Рекомендовані повідомлення

im578x383-1480588359_257220.jpg
 
THE INDEPENDENT 3 ГРУДНЯ, 2016, 21:48
Стаття з розповіддю біглого нардепа Олександра Онищенка про корупцію в Україні, яка вийшла в британському виданні The Independent, що належить російському підприємцю, екс-депутату Держдуми Олександру Лебедєву

Високопосадові особи в Україні, уряд якої отримав мільярди доларів міжнародних коштів відтоді, як внаслідок повстання був повалений колишній диктатор Віктор Янукович, були обвинувачені у масштабній політичній та фінансовій корупції, колишнім союзником-високопосадовцем.

Офіс прозахідного президента Петра Порошенка рішуче відкидає звинувачення з боку колишнього парламентаря, олігарха Олександра Онищенка. Онищенко втік до Лондона, де він зараз і живе у вигнанні, оскільки його самого українські органи влади звинуватили в корупції. 

В серії гучних заяв Онищенко твердить, що його кандидатура на посаду члена українського парламенту несподівано змогла подолати адміністративні бар’єри після того, як він заплатив 6 мільйонів доларів високопоставленому парламентарю.

Він також стверджує, що один з високопосадовців попросив його організувати та фінансувати дискредитаційну кампанію проти колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Кампанія, як він повідомив, коштувала приблизно 3 мільйони доларів на місяць, а тривала вона приблизно 10 місяців. Яценюк пішов у відставку у квітні цього року після того, як його популярність стрімко впала.

Офіс президента заявив, що Онищенко намагається політизувати кримінальну справу, відкриту проти нього, та «представляє себе жертвою політичних репресій. Це мотивація для його абсолютно фальшивих звинувачень».

The Independent не змогло перевірити заяви Онищенка і не називає імен високопосадовців або посередників з юридичних причин.

Його твердження з’явилися на тлі появи занепокоєнь в ЄС, Міжнародному валютному фонді та у інших представників міжнародної спільноти, що в країні недостатньо робиться для подолання системної корупції.

Адміністрацію Порошенка піддали критиці за нездатність притягти до відповідальності бодай одного з високопосадовців часів Януковича, і правозахисна організація Transparency International поставила Україну на 130-те зі 168 місць в рейтингу корупції за 2015 рік.

Тим не менш Адміністрація Порошенка отримала похвалу за антикорупційні заходи, які вона ухвалила, включаючи створення Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та реформування системи державних закупівель. Але ці організації, у свою чергу, зазнають критики через нездатність подолати масові злочини серед чиновників в країні, що відштовхує західних інвесторів.

НАБУ стверджує, що Онищенко організував розкрадання державних коштів в рамках спільної програми з газовою компанією «УкрГазВидобування». В агентстві заявляють, що злочинна схема призвела до втрати державою приблизно 50 мільйонів фунтів стерлінгів. Детективи НАБУ також вилучили 10 квартир, дев’ять будинків, 10 земельних ділянок, 39 банківських рахунків та 11 машин, які належать йому та особам, яких підозрюють у спільництві з ним.

Онищенко твердить, що його справу сфабриковано і вона є політично вмотивованою.

47-річний батько двох дітей народився неподалік Ростова в Росії, в районі, де вирощують коней. І хоча більшу частину свого життя він провів в Україні, вроджена любов до коней залишилася з ним, пізніше він навіть став чемпіоном та зайнявся розведенням коней.

Він твердить, що його обрання на посаду члена парламенту опинилося під загрозою у 2014 році, оскільки він виїжджав за межі країни, коли представляв Україну на Олімпіаді у Лондоні у 2012 році у складі команди з кінських видів спорту. Його відсутність, як він заявив, означала порушення виборчих правил, які стосуються терміну постійного проживання в Україні.

Онищенко каже, що за два дні до спливу терміну для подання своєї кандидатури на посаду депутата він отримав телефонний дзвінок від одного високопосадовця, який сказав: «Ти маєш прийти, ти маєш зустрітися з моїм хлопцем, він пояснить, що робити».

Він стверджує: «Я зустрівся з цим хлопцем, і він сказав мені, що я маю заплатити цю суму на підтримку президента під час виборів – йшлося про 6 мільйонів доларів».

На запитання, як він може це підтвердити, Онищенко сказав, що у нього немає письмових доказів, але він хоче пройти детектор брехні. 

На запитання, як він почувався щодо необхідності зробити такий платіж, він відповів: «Ми маємо цю звичку вже 20 років. Це завжди була одна й та сама система. Вони (уряд) мають владу, у них є податкова адміністрація, у них є генеральний прокурор. Якщо вони хочуть створити вам проблеми, вони це зроблять. Вони можуть вас повністю знищити. Ви маєте знайти якийсь спосіб для того, щоб завести гарні стосунки».

Він сказав, що при режимі Януковича такий бізнесмен як він мав віддавати президенту  половину свого прибутку після сплати податків.

Він змальовує чинний механізм хабарництва так, ніби це звичайна справа. На питання, як він сплатив хабар у розмірі 6 мільйонів доларів (як він стверджує), він посміхається: «Насправді у той час ми платили у гривні, то це було приблизно п’ять або шість торб». Він розводить свої руки на ширину спортивної торби: «Ви отримуєте спеціальну торбу в банку для транспортування великої кількості грошей». Сума була сплачена готівкою, а це означає, що не залишилося жодних паперових слідів, - сказав він.

Онищенко твердить, що інші відкати (як він стверджує) були більш витончені. Він заявляє, що один високопосадовець вимагав у нього сплатити через посередників 2000 гривень (приблизно 60 фунтів стерлінгів) за 1000 кубічних метрів газу, які він продав, при цьому він показав The Independent серію коротких телефонних повідомлень, які, за його словами, були інструкцією від посередника щодо платежу.

На додаток до цього він каже, що один агент високопоставленого чиновника особисто начебто приходив до його офісу і забирав 1 мільйон доларів на так звані «кишенькові витрати».

Він каже, що хотів дізнатися, що він отримає, віддавши 6 мільйонів доларів, зауваживши, що попередні платежі не принесли результату. Представник влади сказав: «Ні, ні, ні не хвилюйтеся, ми будемо говорити про газовий бізнес, ви будете в перших лавах».

Коли його запитали, чому він захотів стати членом парламенту, Онищенко відповів з шокуючою чесністю: «Щоби захистити свій бізнес».

Він розповідає, що спочатку все йшло добре, але потім, як він стверджує, високопосадовець сказав, що їхні бізнес-плани наразилися на перепону – прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Яценюк, який є економістом, юристом та парламентарем з великим стажем, був першим прем’єр-міністром після революції на Майдані.

Але за словами Оніщенка, високопосадовець був  переконаний, що прем’єр-міністр має піти. Він каже, що чиновник сказав йому: «Він – наш ворог і він знищить все, що ми хочемо зробити… Ти маєш допомогти мені викинути його з влади, тому що з цим хлопцем ми нікуди не прийдемо».

Тож, як розповідає Онищенко, він організував відділ пропаганди проти обраного прем’єр-міністра. «Я вбив його за рік», - він розповідає, стверджуючи, що рейтинг Яценюка впав з 30% до 1%.

Маючи бюджет у розмірі 3 мільйонів доларів на місяць, за його словами, він спонсорував протести проти Яценюка, платив ультраправим націоналістам для того, щоб вони проводили антиурядові акції та підкупав медіа для того, щоб вони публікували історії, спрямовані проти Яценюка.

Пояснюючи, як можна організувати демонстрації в Україні, він говорить: «Ви маєте заплатити людям, щоб вони прийшли, а також ви маєте заплатити телеканалам, щоби вони висвітлювали ці акції. Це так само, як коли вам потрібно придбати рекламу або щось таке на телебаченні та в газетах».

На запитання, скільки людям платили за участь в акції, він трохи невпевнено каже: «Приблизно 50 доларів або щось таке. Є компанії, які це організовують».

За словами Онищенка, його пропагандистська машина підняла минуле майже кожного ворога, якого коли-небудь мав Яценюк, і привела їх у ЗМІ, аби вони напали на нього. Чи були їхні твердження правдою? «Я не знаю точно, що було правдою, а що – ні. Я ніколи не перевіряв. Для мене головне було зробити скандал».

Очевидно, що не лише старих ворогів він залучив до кампанії. Він каже, що його група начебто також допомогла організувати масові демонстрації, для того щоб висвітлити політичні помилки, яких Яценюк міг припуститися.

«Наприклад, - розповідає, - він вніс до парламенту певні закони, які означали, що люди платитимуть більші тарифи за воду та електроенергію, тож ми організували протести проти нього… Ми побачили його помилки і використали їх. Ви розумієте, коли ви припускаєтеся помилки, інколи цього ніхто не помічає. Але якщо я хочу вас викрити, то я зроблю велику проблему з вашої помилки. Я всюди говоритиму про неї. Я організую демонстрації, які будуть заявляти: «Велика помилка! Велика помилка!».

Яценюка у квітні замінили на Володимира Гройсмана, чию кандидатуру висунув президент, але після того, як його першого кандидата відхилила правляча коаліція.

Стосунки між високопосадовцем та Онищенком зіпсувалися цього року з багатьох причин, - каже сам Онищенко. Одна з них полягає у тому, що він не зміг переконати свою союзницю Юлію Тимошенко ухвалити певну політику.

«Він попросив мене бути близьким до Тимошенко, щоби захистити його від неї, тому що у мене з нею були гарні стосунки. Але він завжди просив мене робити певні речі, що вона не хотіла робити… Я не міг взяти її під контроль і вона відмовлялася говорити з ним».

Тимошенко публічно прокоментувала справу Онищенко, заявивши: «Зараз в бізнесі те ж саме рейдерство, що і за часів Януковича, активи захоплюють силоміць. Сьогодні вони загарбали активи Онищенко. Довкола справи Онищенко багато шуму, але є багато підприємців, чий бізнес також захопили».

Онищенко заявив, що боявся, що його заарештують, тож він залишив країну 16 червня. Він та його мати Інесса, яка, за його словами, теж живе у вигнанні у Лондоні, отримали повідомлення про арешт від українських органів влади. Багато людей, яких підозрювали у спільництві з ним, заарештували.

Офіс президента назвав його твердження «вигідною вигадкою». Крім того в офісі президента заявили, що Онищенко нещодавно отримав громадянство Росії і він є «інструментом російської гібридної війни проти України». Обидва ці твердження Онищенко рішуче спростовує.

Онищенко, який не просив притулку, каже, що сподівається, що Україна спробує екстрадиювати його з Великої Британії і він може зробити всі заяви в англійському суді.

Його заяви з’явилися невдовзі після того, як харизматичний губернатор Одеської області України, колишній грузинський президент Міхеїл Саакашвілі пішов у відставку, звинувативши Порошенка в підтримці корумпованих посадовців.

Навіть після публічного розголосу цих заяв влада надала завдання очолити боротьбу з корупцією 23-річному юристу Анні Калинчук. Критики вважають, що призначення такої недосвідченої людини означає, що керівництво країни не достатньо серйозно ставиться до корупції. Її призначення відбулося лише через кілька днів після того, як 24-річну колишню гламурну модель було призначено заступником міністра внутрішніх справ.

Джерело: The Independent

Переклад: Марія Савчук, Еспресо

 

http://espreso.tv/article/2016/12/03/torby_z_6_mln_ta_zmova_dlya_povalennya_yacenyuka_onyschenko_pro_korupciyu_v_ukrayini

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в полку антикорупціонерів прибуло.

там же один "великикй український антикорупціонер" казав що допоміг "плівки" передати в цру і як виявилось офіс цру знаходить в башні останкіно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"ПОВАЛЕННЯ! яйценюка"! Йопт!, який гучний заголовок! :) 

Вибріхування одного злочинця про іншого варте теми на Борді???

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

цікаво виходить, давали бабки на дискредитацію і все він робив що зняти Сєню, а коли в лютому було голосування, дали задню в т.ч і онищенко. щось не вяжеться чи то лижи не їдуть чи як завжди все хєрня фейкова

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6051

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я сам собі хазяїн а як тобі треба щоб тебе хто привязав і кидав кістку то хто тобі лікар

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...