Перейти до змісту

Українська бомба


kostya

Рекомендовані повідомлення

Дмитро Борисов, www.gazeta.lviv.ua УКРАЇНА не має змоги відновити ядерний статус, вважає народний депутат, колишній міністр оборони України Олександр Кузьмук. "Це буде тільки гасло", - зазначив він, коментуючи внесення на розгляд ВР постанови, в якій, зокрема, йдеться про необхідність відновлення ядерного статусу країни, повідомляє агенція УНІАН.

Як уже інформувала "Газета", у Верховній Раді зареєстровано проект постанови "Про невідкладні заходи щодо збереження суверенітету та зміцнення національної безпеки України", який подав народний депутат, член фракції "Наша Україна" Ярослав Джоджик. На думку автора проекту, аналіз складної геополітичної ситуації сучасного світу приводить до "невтішного висновку про зростання кількості потенційних чинників загрози державному суверенітету та територіальній цілісності України порівняно з моментом її відмови від ядерної зброї".

Екс-міністр оборони наголосив, що нині Україна не має ні технічних, ні фінансових ресурсів для поновлення ядерного статусу. Пан Кузьмук визнав, що Україна "дуже поспішила, коли добровільно відмовилася від ядерного статусу, зокрема від тактичних озброєнь". Проте наголосив, що відновити його є вкрай складно.

Натомість харківський фізик-ядерник, який на анонімних засадах поспілкувався з кореспондентом УНІАН, заявив, що "при необхідності Україні не важко буде відродити ядерну зброю". "Для цього потрібне політичне рішення вищого керівництва країни", - зазначив науковець. За його словами, Україна "була і фактично залишається ядерною державою", тому що її вчені одні з перших у світі розщепили атомне ядро у 1932 році та розробили ядерну зброю.

У 1940 році група харківських фізиків першими в СРСР подала заявку на винахід атомної бомби. Це були науковці з так званої Лабораторії ударних напруг - керівник лабораторії Фрідріх Ланге та її співробітники Володимир Шпінель і Віктор Маслов. Лабораторію було створено 1935 року при Українському фізико-технічному інституті в Харкові - нинішньому Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут", і з самого початку вона мала спеціальне призначення та була орієнтована на оборонну тематику", - розповів науковець.

Учений зазначив, що "не є прибічником ядерної зброї", але "якщо світ не оцінив гуманного кроку України, коли вона добровільно позбулася третього за потужністю у світі ядерного потенціалу, та виявиться не здатним гарантувати їй безпеку, то врешті країна має сама подбати про себе, відновивши ядерну зброю". "Наукового потенціалу в Україні для цього достатньо", - заявив він.

Ядерна Україна: правові аспекти Наріжним каменем міжнародно-правового регулювання у сфері ядерних озброєнь є Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), розроблений і підписаний 1968 року за ініціативою ядерних держав - СРСР, Великобританії та Сполучених Штатів. За ДНЯЗ було запроваджено поділ усіх країн світу (які приєдналися до нього), на ті, що володіють ядерною зброєю (нині це США, Великобританія, Франція, Росія та Китай), та ті, що не володіють нею. Наразі підтверджено, що у світі ядерною зброєю володіють 8 держав, серед них 5 постійних членів Ради безпеки ООН, які підписали ДНЯЗ, а також Індія, Ізраїль і Пакистан, що не приєдналися до договору, і не підтримують встановлений режим нерозповсюдження ядерної зброї.

Важливо також пам'ятати, що країни-учасниці Договору мають де-юре повне право на розвиток цивільної атомної енергетики під контролем Міжнародної агенції з атомної енергетики на підставі відповідних з нею угод.

Слід зазначити, що статус країни-учасника ДНЯЗ без ядерної зброї зобов'язує не тільки утримуватися від передачі іншим країнам технологій створення атомної зброї, а й самим утримуватися від будь-яких її розробок та експериментів над її створенням. Отже, у випадку України нещодавні заяви у парламенті про відновлення ядерного статусу країни відверто суперечать її зобов'язанням за ДНЯЗ. Єдиний наразі можливий шлях до відновлення ядерного статусу, на думку фахівців з міжнародного права, це вихід із Договору, на що де-юре має право кожна його країна-учасник.

Проте самі заяви про відновлення ядерного статусу є небезпечними і можуть призвести до міжнародної ізоляції України. Міжнародна практика свідчить про значний тиск світового співтовариства на ті країни, які заявляють про необхідність отримання ядерної зброї. Нагадаємо також, що ескалація напруженості навколо ядерної програми Північної Кореї почалася саме після заяв її керівництва наприкінці минулого року про вихід із ДНЯЗ.

Не варто забувати й про те, що Україна приєдналася до Договору у 1994 р. із застереженнями, які, у принципі, суттєво обґрунтовують її право на вихід з нього. У заключних положеннях ДНЯЗ є згадка про те, що кожна країна-учасник має право на вихід із ДНЯЗ на підставі заяви про "виняткові обставини, що випливають з її зобов'язань за Договором і ставлять під загрозу її найвищі інтереси". Хоча й приєднання України до ДНЯЗ у 1993-1994 рр. було пов'язане із наданням нашій країні гарантій безпеки за відмову від ядерного статусу з боку ядерних держав - Франції, Росії, США, Китаю та Великобританії, застереження, прийняті Верховною Радою, суттєво полегшують обґрунтування виходу із Договору.

Одне із застережень, викладене у пункті 4 Закону України про приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, передбачає, що винятковими обставинами, що поставили під загрозу її найвищі інтереси, є "загроза силою чи її використання проти територіальної цілісності та недоторканності кордонів чи політичної незалежності України з боку будь-якої ядерної держави, так само, як і застосування економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету". Чи можна вважати претензії Росії, ядерної держави, на український острів Тузла такими, що відповідають зазначеному застереженню?

Очевидно, що ні. Крім того, ймовірно, що для обґрунтування "загрози силою" необхідне буде рішення Ради Безпеки ООН, у якій постійними членами є саме члени ядерного клубу, учасники ДНЯЗ, що мають ядерний статус. А отже, шанси України на відновлення ядерного статусу є мізерними.

roglewydolny.gif

Взято отсюда:

http://www.ukraine-poland.com/u/dosvid/pan...hp?id=bomba.txt

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

цікава стаття, +1

, проте я думаю що україні треба посилено розробляти технології розчеплення атому, ядра для практичного застосування, а ядерне озброєння вивести в політичу площину і користуватись цим. Типу "ну ну ща ми як зробим малєєєсіньку таку ракетку"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Виготовити бомбу гарматного типу (це де 2 куски урану з'єднуються для досягнення критичної маси ) - відносно нескладно. Але вона важка і низькоеффективна- ККД-1-2%, якщо доставляти українськими ракетами - 10-20 кілотонн, це на невелике місто.

Виготовити складнішу плутнонієву - суперскладно. Плюс досить дорого - раз в три рокти треба мінять плутонієві "прокладки" Сучасні ж бомби взагалі плутонієво-воднево-уранові - зробити ТАКЕ- справа не одного "розчерку пера".

Всім, хто цікавиться зброєю тотального винищення - читати нетлінний хіт Лахезис

(до сих пір, не допру, як воно просочилося) :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Проте самі заяви про відновлення ядерного статусу є небезпечними і можуть призвести до міжнародної ізоляції України. Міжнародна практика свідчить про значний тиск світового співтовариства на ті країни, які заявляють про необхідність отримання ядерної зброї. Нагадаємо також, що ескалація напруженості навколо ядерної програми Північної Кореї почалася саме після заяв її керівництва наприкінці минулого року про вихід із ДНЯЗ.

От з цім можна не погодитися! Ізолюють, як правило, країни "не підконтрольніі", в яких тяжко щось передбачити! У цьому плані Україна проблем немає. А ось Пакістан, ще "дикіша" країна, і все-одно має "ядерну палицю". Питання просто в довірі до України від США!!! Нам потрібно її завоювати і пролобіювати наші інтереси в конгресі США та інших політичних сферах Америкі! Як, це зробили Косовари і Албанці І тоді будемо мати всі права на розробку ядерного потенціалу. Тому, що значна частина громадян США взагалі не знають про існування України та її інтересів!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"ну ну ща ми як зробим малєєєсіньку таку ракетку"

угу, с существующим не могут справится, а уже новую хотят делать ;) Вон склад боеприпасов кажись до сих пор взрывается около того села.

слишком много пафоса, и не больше того

проте я думаю що україні треба посилено розробляти технології розчеплення атому, ядра для практичного застосування

Чернобыля хватило уже... Я за солнечные батареи на крыше каждого дома :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не потрібно таких заяв. Це може бути приводом для вторгнення. Тихенько зробити собі, а потім сказати, от і все.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Тихесенько" не вийде, уви :D

"Здадуть" нас північному сусіду доброжелатєлі.

Та й один сепараторний комплекс по відділенні 0.05% збройового урану з звичайного займає площу, як великий гірнозбагачувальний комбінат, з космосу - як на долоні.

Готову купить, так хто нам продасть?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не потрібно таких заяв. Це може бути приводом для вторгнення. Тихенько зробити собі, а потім сказати, от і все.

або сказати, щов нас вже є і тихесенько зробити :D і зробити зразу "грязну", щоб її нікуди не треба було доставляти - вибрали гарну погодку, вітер в східно-північному напрямку, бах і через тиждень... :D ...радіоактивна хмаринка очистить територію не гірше за китайців :mdr: :mdr: :horse: :horse: :horse::D :D

читаємо про бомбу :ninja:

(до сих пір, не допру, як воно просочилося) sm128.gif
- Жиріновський
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не потрібно таких заяв. Це може бути приводом для вторгнення. Тихенько зробити собі, а потім сказати, от і все.

або сказати, щов нас вже є і тихесенько зробити :D і зробити зразу "грязну", щоб її нікуди не треба було доставляти - вибрали гарну погодку, вітер в східно-північному напрямку, бах і через тиждень... :D ...радіоактивна хмаринка очистить територію не гірше за китайців :mdr: :mdr: :horse: :horse: :horse::D :D

читаємо про бомбу :ninja:

(до сих пір, не допру, як воно просочилося) sm128.gif
- Жиріновський

а потім залити все бетоном.))

Да взагалі побудувати заводів купу вздовж кордону і смердіти туди їм.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:horse: :horse: :horse: кордони укріпити болотом з гам....а по всьому периметрі сухопутного кордону :ninja:
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:horse::horse::horse: кордони укріпити болотом з гам....а по всьому периметрі сухопутного кордону :ninja:

христианин говоришь, бу га га.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Готову купить, так хто нам продасть?

надо также запустить дирижопль или сракостат, с отважным пилотом ю. на борту, чтобы наблюдал, не летит ли дружеская ракета, с запасом "збройового урану", для братской украины.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:оффтоп:

я вот не понял, модератора в политику выбрали зачем?

чтоб те, кто срали (сорри за французский) на все и в основном на Россию, срали с удвоенной яростью?

или модератор только после сегодняшнего вечернего проставляния модерированием займется?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Готову купить, так хто нам продасть?

надо также запустить дирижопль или сракостат, с отважным пилотом ю. на борту, чтобы наблюдал, не летит ли дружеская ракета, с запасом "збройового урану", для братской украины.

да, кстати, забыл сказать: двоюродный брат моей жены, как раз сидит с той стороны на кнопке...

так что обращайтесь, чем смогу - помогу...

:ninja:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:horse::horse::horse: кордони укріпити болотом з гам....а по всьому периметрі сухопутного кордону :ninja:

христианин говоришь, бу га га.

Християнство завжди стояло на захисті державності.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Готову купить, так хто нам продасть?

надо также запустить дирижопль или сракостат, с отважным пилотом ю. на борту, чтобы наблюдал, не летит ли дружеская ракета, с запасом "збройового урану", для братской украины.

да, кстати, забыл сказать: двоюродный брат моей жены, как раз сидит с той стороны на кнопке...

так что обращайтесь, чем смогу - помогу...

;)

сидіти на кнопках то важка робота, він напевно йогою займається чи просто випробовує силу волі і своєї ... ?

Ох і знущається з своїх громадян влада РФ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

да уж лучше на кнопке, чем в гавне...

впринципі незгідний з цим твоїм твердженням, потрібно вчитися сидіти в гарному офісному кріслі, чи на дивані ;):0003:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Думаю недостаточная жесткость Ромахи в отношении России и есть причина по какой Украина до сих пор не имеет своей

ядреной бомбы.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ядерна зброя як фактор стримування нам би не помішала. Костя твою думку буде враховано, але є й інші шляхи, більш притаманні цивілізованому світу - розробка нового виду палива, здатного замінити нафту і можна буде з часом забути про тероризм мусульман і наших сусідів. Без високих цін на газ і нафту економіка Росії впаде за 1-2роки. Їм буде не до нас.

І зазвучить оновлений гімн РФ: # 罗格:奥运圣火传递不会中断 巴黎打了自己的耳光

# 陈良宇一审被判18年 没收财产30万 策划:贪腐之路

# 美国国会众议院通过涉藏反华决议案 中方坚决反对

# 新疆破获2起针对奥运恐怖案 缴获爆炸装置 发布会

# ”藏青会”=恐怖组织 须像打击基地组织一样打击

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Думаю недостаточная жесткость Ромахи в отношении России и есть причина по какой Украина до сих пор не имеет своей

ядреной бомбы.

..Вбив.     :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...