Перейти до змісту

Відміняють "трудові книжки"


jack74

Рекомендовані повідомлення

Скасування трудових книжок - добре чи погано?

В Україні активно обговорюють можливу відмову від трудових книжок.

Трудові книжки в Україні можуть відправитись на смітник історії.

Ініціювати їх скасування взялося Міністерство економіки. "Поховаємо совкову спадщину. Вислав на узгодження в інші органи пакет законів щодо скасування трудової книжки. Чекаємо на реакцію", - написав у своєму Твітері голова відомства Айварас Абрамовічус.

Корреспондент.net з'ясував можливі позитивні і негативні наслідки такого рішення.

Суть реформи

У міністерстві кажуть: вся інформація про трудову діяльність вже міститься в єдиній базі даних з 2000 року. Замість книжок хочуть додати до наявного реєстру пункт про посаду співробітника.

"Це дозволить точно визначити його стаж, коли це потрібно. Таким чином, функції трудової книжки буде повністю виконувати база даних", - стверджують у міністерстві.

Якщо робочий стаж розпочався після 2000 року - не потрібно буде зберігати трудову книжку, бо інформація вже є в базі.

"Якщо ж до 2000 року - можете зберегти трудову, щоб завжди мати можливість підтвердити стаж", - пояснюють у міністерстві те, як нараховуватимуть пенсії.

На думку співробітників Мінекономрозвитку, зі скасуванням потреби вести трудові книжки українці позбудуться зайвої паперової бюрократії і заощадять час працівникам і HR'ам.

У Мінекономрозвитку кажуть, що Пенсійний фонд і Мінсоцполітики не проти такого рішення.

Роботодавці - за

Схвалюють ідею і у Федерації роботодавців України (ФРУ).

"Ми вже давно за таке рішення, - говорить Корреспондент.net директор департаменту соціальної політики відомства Юрій Кузовой. - Трудові книжки - це з усіх боків атавізм, і в Європі їх немає. Досить інформації в єдиному реєстрі, про який говорять у Мінекономіки. Причому туди навіть посаду співробітника вносити не обов'язково - вона не впливає на нарахування пенсії. А пільгові дані вже давно внесені."

Правда, у ФРУ не впевнені, що ініціатива дійде до кінця і втілиться в життя. "Дивно, що про це говорить міністр економіки, у котрого інше завдання. І поки складно зрозуміти, як все це втілиться в життя, - пояснює Кузовой. - Та й профспілки можуть знову бути проти такого рішення - там вважають, що трудова книжка ще дає якісь гарантії і безпеку."

Профспілки ще подумають

У Федерації профспілок України поки рішення відомства сприймають обережно і не говорять, проти вони чи за. "Наші юристи зараз ретельно аналізують, які можуть бути ризики від відміни трудової книжки", - сказав Корреспондент.net голова федерації Григорій Осовой.

Потрібно багато часу

Міністр соціальної політики Павло Розенко прогнозує, що така реформа забере чимало часу.

"Якщо людині потрібно підтвердити свій трудовий стаж, а вона працювала у кількох областях, то доведеться відправляти запити в різні облцентри. Тому спочатку треба зробити систему персоніфікованого обліку єдиною, а вже потім скасовувати трудові книжки - адже ця ініціатива стосується 14 млн працюючих українців", - говорить він.

Перший заступник голови комітету соцполітики Ради Сергій Каплін повідомив про те, що найближчим часом депутати обговорять це питання і вислухають роботодавців і профосоюзи.

"У країні низьке залучення роботодавців і працівників до електронного формату взаємодії. Крім того, зараз є величезна кількість заяв про маніпуляції з робочим стажем під час нарахування пенсії: 5 млн справ за трудовим законодавством!" - зазначив нардеп.

Серйозна економія

За даними неурядової організації EasyBusiness, скасування трудових книжок дозволить заощадити близько 500 млн грн щороку.

1665532.jpg?v=635749060402639307

Водночас там пояснили, що "в Україні практично не існує поняття "трудовий стаж", проте є поняття "страховий стаж", оскільки з 2000 року в Єдиному державному реєстрі застрахованих осіб міститься вся інформація про відрахування із заробітної плати до Пенсійного фонду".

За словами представників організації, трудовий стаж не залежить від записів у трудовій книжці, оскільки підтвердженням трудової діяльності працівника є сума відрахувань до ПФ.

Зарубіжний досвід

У Латвії замість трудових книжок ввели "податкові", куди вносять суми сплачених податків під час звільнення з підприємства. Документ зберігається в бухгалтерії. Вся інформація дублюється в електронні бази.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чув, що якщо працював до 2000 року - трудова лишається в силі.

А взагалі - позитив, що кадровикам не потрібно буде їх заповнювати, а вам - ксерити (в ряді випадків). І берегти як зіницю ока до виходу на пенсію :) Щоправда для того, щоб відомості про трудову діяльність перейшли в електронну форму, а теперішні "паперові" втратили актуальність треба ще почекати... років 50 :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чув, що якщо працював до 2000 року - трудова лишається в силі.

в якій "силі"? А про "2000"-й там вище написано

Щоправда для того, щоб відомості про трудову діяльність перейшли в електронну форму, а теперішні "паперові" втратили актуальність треба ще почекати... років 50

це з якого прикола? В один момент все переводиться на електронне і все. було б бажання
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

З року в рік ФОп так і ТзОВ здавали звіти в податкову і пенсійний. Там вони на вимогу мали б і давати дані про чи оф.працювада людина, чи були оплачені всі податки і тд. Ця радянська машина нарещті починає зникати.

Ніколи не міг зрозуміти для чого вони. Хоча....для галочки

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

це з якого прикола? В один момент все переводиться на електронне і все. було б бажання

О, да, вручну ввести порядка 30 мільйонів книжок... в усіх містах і (головне) селах?. "Не верю" (с).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Коментар одного з експертів із професійного форуму:

На мою думку, яку поділяють і колеги-експерти, однозначно, у скасуванні трудових книжок є позитивні моменти, але це прогресивне питання не на часі. Спочатку слід реформувати пенсійну систему, змінити законодавство, а потім вже скасовувати трудові книжки.

Зауважу, що певні пільги і гарантії надаються працівникам за основним місцем роботи, де оформлена трудова книжка. Наприклад, оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням, оплачувана відпустка «чорнобильцям» 1 і 2 категорії тривалістю 16 календарних днів тощо.

Також до скасування трудових книжок слід змінити систему оплати праці багатьом категоріям працівників, які отримують надбавки за стаж роботи, що визначається за записами у трудових книжках: медиків, науковців, педагогів, держслужбовців. Вкрай важливим є документальне підтвердження спеціального трудового стажу для працівників, які мають право на пільгові пенсії.

Нагадаю, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

До речі, останній проект Трудового кодексу (законопроект № 1658 від 27.12.2014) передбачає подання трудової книжки при прийнятті на роботу.

І наостанок, постає запитання, чому законопроектами, що стосуються сфери трудового законодавства, опікується Мінекономрозвитку, а не профільне міністерство».

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо сьогодні при виході на пенсію людині потрібно оббігти всі фірми та організації де вона працювала взяти довідки про зп причому пенсійний ведеться із 2000року але все-одно потрібно підтвердити наявну у них інформацію, то все таки дана реформа не головне потрібно дійсно років ще та до 2035 щоби все дійсно було в електронній формі. Подумайте самі де Ви зможете найти фірми в яких Ви пропрацювали 5 років (так багато) і вже давно вони пропали ... для того щоби взяти у них довідку (в архів здати забули бо дуже це дорого повірте пробували), а без довідки Ваш стаж пропав... то ви за відміну трудових де хоча би є інформація про прийом та звільнення чи Ви працюватимете без трудової, (повірте пенсія прийде дуже швидко)....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

Кабмин дал добро на отмену трудовых книжек

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2015/11/11/7088346/

Правительство поддержало предложение Минэкономразвития относительно ликвидации трудовых книжек, соответствующие проекты законов будут поданы на рассмотрение парламента.

Об этом сказал министр экономического развития и торговли Айварас Абромавичус журналистам по результатам заседания Кабмина, сообщает "Укринформ".

"Одобрили. В настоящий момент отправляем в парламент", - сказал он.

По словам министра, ликвидация трудовых книжек значительно упрощает работу кадровиков и соответствует международной практике.

"С 2004 года есть реестр, где есть все данные (относительно места работы гражданина – ред.). Кто хочет, пусть держит дома трудовые книжки и получает штампы в свою трудовую книжку", - добавил Абромавичус.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

 

Кабінет Міністрів України зареєстрував проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків» (№ 3507).

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 24 Кодексу законів про працю України (КЗпП) щодо переліку документів, які працівник подаватиме при укладанні трудового договору. Окрім паспорту або іншого документу, що посвідчує особу, та заяви про прийняття на основне місце роботи або на роботу за сумісництвом, а у випадках, передбачених законодавством, — документу про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, працівник подаватиме посвідчення особи, застрахованої в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (у разі наявності). За необхідністю можливе подання інформації (резюме) про отримання спеціальних знань, досвіду роботи за професією (посадою), наявністю і застосуванням професійних навичок, виконуваної роботи (наданих послуг), а також характеристики, рекомендацій та інших документів, що характеризують попередню роботу. Відповідальність за достовірність наданої інформації нестиме громадянин.

Утім, роботодавець має право перевірити достовірність інформації, наданої працівником, в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

В день звільнення, окрім обов’язку повного розрахунку, роботодавець зобов’язаний буде видати працівнику копію наказу про звільнення.

Облік трудової діяльності працівника здійснюватиметься в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Порядок ведення обліку трудової діяльності працівників в електронній формі має встановити Кабінет Міністрів України.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А оце схоже на брєд

 

 

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків)» дозволить підприємцям скоротити витрати, пов’язані із адмініструванням трудових книжок, а також зробить більш легким процес наймання та звільнення працівників.

це ж так складно робити запис в трудовій - написати порядковий номер, дату, "прийнятий на посаду..." та номер наказу при прийомі на роботу

та порядковий номер, дату, "звіьнений за ст. ..." та номер наказу при звільненні

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А чому такий кіпіш? Пенсію і стаж всерівно рахують уже по відчисленнях у пенсійний. Єдине, що погано - важче перевірити досвід роботи. Думаю будемо переймати досвід рекомендаційних листів з попередньої роботи, як закордоном.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цікаво як буде з доплатою за стаж. Скасують?

Якщо, людина, для прикладу, пропрацювала вчителем в одній школі 11 років, а потім перейшла працювати в іншу. На новому місці роботи вона позбавляється доплати у розмірі 20 % за стаж? Чи знову за довідками біганина буде? (щоб підтвердити стаж на попередньому місці роботи)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

добре, поки все добре...

але як бути з форс-мажором? віруси в дата-центрі, чийсь злий умисел - можна, звісно, потім покарати винного, але ж дані можуть не відновитись. а як бомба втрапить на дата-центр?

трудова книжка і пенсія (стаж для пенсії) - це не ті речі, з якими варто експериментувати.

і без форс-мажорів реєстри, наприклад, речових прав на нерухоме майно із "завидною" постійністю "підвисають" :(

Корреспондент.нет із зарубіжного досвіду навів тільки Латвію, де НЕ відмовились від паперових носії, а роблять дубляж в електронному форматі.

п.с. і з якої такої радості ініціатива виходить від Мінекономіки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

перші кроки до відміни пенсій, про що говорилось уже декілька років тому. Соціальні виплати у вигляді пенсій будуть скасовані. У кожного працюючого буде спеціальна картка-фонд, куди з його зарплати буде поступати певний відсоток коштів (тобто відрахування з зарплати вже не будуть йти у загальний пенсійний фонд). Коли людина вийде на пенсію, тоді буде отримувати гроші з цього фонду

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А звідки тоді ПФ буде брати кошти для виплати пенсій для теперішніх пенсіонерів? Там й так прогнозують в наступному році дефіцит у майже 125 млрд. грн.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

SunSeth, думаю будемо платити і за себе і на живих пенсіонерів. Це якщо перейдуть на таку систему, у що слабо віриця.

 

Якщо не помиляюсь, з наступного року пенсія уже буде тільки по відрахуваннях. І книжка - шматок паперу :(

Доплата за стаж: довідка з ПФ або довідка з місця роботи. Перша має бути доступна перманентно (електронне урядування ітд), другу можна брати при зміні місця роботи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

перші кроки до відміни пенсій, про що говорилось уже декілька років тому. Соціальні виплати у вигляді пенсій будуть скасовані. У кожного працюючого буде спеціальна картка-фонд, куди з його зарплати буде поступати певний відсоток коштів (тобто відрахування з зарплати вже не будуть йти у загальний пенсійний фонд). Коли людина вийде на пенсію, тоді буде отримувати гроші з цього фонду

не зовсім так. По Закону про пенсії, з 2004-го року змінились підходи. Ця редакція діє і досі, але окремі положення відтерміновувались, деякі трохи змінювались. Цим законом передбачено 2 (3) рівні системи пенсійного забезпечення. Перший рівень - це якраз так звана солідарна система, суть її якраз в тому, що з поточних внесків до ПФ в основному фінансується пенсія теперішніх пенсіонерів. Після мого виходу на пенсію - я також буду отримувати пенсію з солідарної системи. Це - перший рівень. Другий рівень - це обов'язкове НЕдержавне пенсійне страхування - я сам вибираю собі недержавний пенсійний фонд, куди платитиму страхові внески. На цьому рівні - йде накопичення внесків, і ці кошти я отримаю при виході на пенсію. Цих два рівні платити обов'язково. І третій рівень - можна поставити знак рівності з лайфовим страхуванням. Вибираєш собі страхову компанію (по страхуванню життя, звісно), і платиш скільки вважаєш за потрібне. Або платиш понад мінімальну норму, визначену Законом, до недержавного пенсійного фонду. Чи приймаєш участь в фондах типу Аркади. Але на третьому рівні - сам визначаєш, куди й скільки платити (відкладати на пенсію). Або не приймаєш участі в третьому рівні.

Тобто, солідарна система залишилась. Накопичувальна - відкладалась, і на сьогодні не працює. Зате працює третій рівень, але відсоток охоплення населення - мізерний.

Колись дискутував з діфото щодо самостійного формування пенсії шляхом відкладання, наприклад, 10% від доходу (зарплати) щомісяця. Ексель тоді сказав (довів), що на часовому проміжку 10-15 років в нас це не працює - надто високий рівень інфляції, плюс періодичні девальвації.

Тому солідарна система є життєво необхідною - тільки вона може забезпечити необхідний для виживання пенсіонера мінімум.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

 Зате працює третій рівень, але відсоток охоплення населення - мізерний.

є ряд причин:

- недовіра населення

- страхування в Україні ще нерозвинуто у повній мірі

- не так вже й чесно і прозоро працюю страхові компанії у нас

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Колись дискутував з діфото щодо самостійного формування пенсії шляхом відкладання, наприклад, 10% від доходу (зарплати) щомісяця. Ексель тоді сказав (довів), що на часовому проміжку 10-15 років в нас це не працює - надто високий рівень інфляції, плюс періодичні девальвації.

не все так категорично

В національній валюті не працює. А якщо б відкладали 10 % від зарплати, переводили у долари, для прикладу, і ще й зберігали так, щоб це приносило певний відсоток, то за 10 років вже б вийшла цікава сума. Не кажу, що цього вистачило б на життя на хоча б пару років (хоча хто знає який у вас дохід :) )

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Колись дискутував з діфото щодо самостійного формування пенсії шляхом відкладання, наприклад, 10% від доходу (зарплати) щомісяця. Ексель тоді сказав (довів), що на часовому проміжку 10-15 років в нас це не працює - надто високий рівень інфляції, плюс періодичні девальвації.

не все так категорично

В національній валюті не працює. А якщо б відкладали 10 % від зарплати, переводили у долари, для прикладу, і ще й зберігали так, щоб це приносило певний відсоток, то за 10 років вже б вийшла цікава сума. Не кажу, що цього вистачило б на життя на хоча б пару років (хоча хто знає який у вас дохід :) )

раджу все-таки зробити цей розрахунок для себе, взявши свої особисті доходи за 15-20 років, або, краще, середню зарплату ;) в 1997-му році, наприклад, мій місячний бюджет був 20грн. якщо б я відклав тоді 2грн. - це лише 1 (один) долар, а в цінах 2007р чи 2013р 1 долар - це дуже сумно :(

інфляція :( а девальвація - різко зменшує мої можливості відкладати у валюті

з цієї ж самої причини (інфляція, девальвація) лайфове страхування не може в нас працювати - баланси лайфових компаній зазвичай збиткові зараз, я дивився...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо відкладати навіть по 30 баксів в місяць і покласти на складні проценти ви отримаєте сутєву прибавку до пенсії.

 

Якщо порахувати під 12 відсотків - це вийде 92429.11 за 30 років

Що колись було 92429.11 це боснословна сума, але й зараз досить непогана сума.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо відкладати навіть по 30 баксів в місяць і покласти на складні проценти ви отримаєте сутєву прибавку до пенсії.

Якщо порахувати під 12 відсотків - це вийде 92429.11 за 30 років

Що колись було 92429.11 це боснословна сума, але й зараз досить непогана сума.

дві проблемки.

1) вище писав, що мій особистий бюджет в 1997-му році був 20 (двадцять) гривень на місяць. це - 11 доларів. (буханка Теремнівського білого коштувала 56коп., сірого (чорного) - 52коп.). в 2001-му вже 200 (двісті) гривень, або менше 40 доларів (і це було значно більше, ніж середня ЗП по країні на той момент). Тому - фізично неможливо відкласти "заднім числом" сьогоднішню, здавалося б, посильну суму. цікаво, але 1997 - буханка хліба трохи менше 1/3 долара, і 2015 - буханка хліба 1/3 долара.

2) порахувати теоретично 12% за 30 років можна, але на практиці досягнути неможливо (є декілька причин, але головна з них - банки, які пропонують відсотки на такому рівні, із завидною регулярністю лопаються /привіт, "фінансовий туризм" від Надра банку - не забулась ще реклама? та й Привату при нагоді передамо привіт - з його "безподатковими" депозитами і ставками вище ринкових останнім часом).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в 2001-му вже 200 (двісті) гривень, або менше 40 доларів (і це було значно більше, ніж середня ЗП по країні на той момент).

 

Рокфєллєр трохи приукрасив ))

 

Середня заробітна плата в 2000-2011 в гривнях 2000 - 230, 2001 - 311

 

 

та й Привату при нагоді передамо привіт - з його "безподатковими" депозитами і ставками вище ринкових останнім часом).

тебе почули

 

Только что приняли решение о снижении ставок по депозитам с 14 декабря по всем валютам и всем срокам

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

і що, якщо взяти в розрахунок 230грн. на початок 2001р. замість 200 - результат різко зміниться, і з'явиться можливість відкладати по 30*5.45= 163.50грн. в місяць на пенсію? ну-ну )))))))))))))

230 - цифра схожа на "оптимізаційну" для призначення пенсії; з 2004-го року з'явилась "середня зп для призначення пенсії"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...